Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Finland landets ESC-historik
Bidrag: “Marry Me” videoNF-framträdandeny versionlåttext
Artist: Krista Siegfrids kristasiegfrids.comtwitterfacebookwikipedia
Startnummer: nr 5 i semifinal 2
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Erik Nyholm, Kristoffer Karlsson, Jessica Lundström
Uttagning: YLE valde ut sitt ESC-bidrag genom “Uuden musiikin kilpailu″ som bestod utav 12 bidrag, några inför-program, tre live-spelningar samt en final där tittarna och juryn hjälptes åt att utse vinnaren bland åtta finalister. Tittarna hade Krista som överlägsen favorit medan juryn hade Krista och två andra på samma (högsta) poäng.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Finlands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Krista innan UMK-finalen i Min Morgon samt en efter finalen av escstats. Se även henne (tillsammans med sitt ursprungliga band Daisy Jack) framföra deras första singel “Perfect Crime” (2011) unplugged.

Odds: Vidare till final & övre mitten av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Jag är rädd för att det blir väldigt svårt för Krista att ta sig vidare till finalen med sin “Marry me”. Ser man enbart till låten så verkar det som att det finns fler än uppretade feminister som undvikit att bli charmade av denna poppigt glada visa. Som tur är så tror jag (eller kanske är det bara som jag hoppas) att Kristas trumfkort ligger i live-framträdandet och att hon där kan vinna över tillräckligt många osäkra röster att det trots allt räcker för att gå vidare.

Schlagerpinglan tycker: Till final
“Marry me” är för tillfället nummer tre på min lista över årets ESC-bidrag och det beror inte bara på själva låten, som jag uppfattar som en attitydfylld poplåt med en förmåga att fastna i huvudet, utan minst lika mycket på Kristas artistiska förmåga. Kombinationen av en låt som gör mig glad och hennes självsäkra och showiga sätt att framföra den på gör att jag hoppas på en riktigt fin placering för Finland i år.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Finland: “Marry Me“, Krista Siegfrids”

 1. Kerstin

  Jag gillar Finlands bidrag i år. Av någon anledning så går tankarna till Madonnas Material Girl när jag hör Marry Me med Krista. Lite småbarnsligt men oerhört charmigt och en mycket effektiv poplåt. Och precis som Madonna så har Krista en scennärvaro och en enorm utstrålning. Hon är otroligt proffsig och säker på scen. Om man nu känner en osäkerhet inför killarna som ska framföra Irlands respektive Belgiens bidrag så känner jag absolut ingen osäkerhet kring Krista och hennes live framträdande. Oavsett vad man tycker om låten så ska man inte underskatta det här för det är en oerhört effektiv och “direkt” poplåt. Jag både tror och hoppas att Finland tar sig vidare till final. Hyvä Suomi!! Final. Betyg 3+/5.

 2. Daniela

  Okej, då var turen framme vid mitt hemlands bidrag! 🙂 Det är ju alltid svårt att se helt objektivt på sitt eget lands chanser, för i något skede så börjar åtminstone jag nästan alltid hoppas och tro på det, oavsett vad jag egentligen har tyckt om det från början. I fallet Krista Siegfrids & “Marry Me” var jag, som jag skrivit tidigare, länge ytterst kluven. Låten blev en stor favorit för mig direkt, och jag tycker fortfarande att den är en väldigt bra och charmigt uppbyggd poplåt; speciellt introt, verserna och Ding Dong-partierna. I motsats till er, Schlagerpinglan och Kerstin, så har mina tvivel dock faktiskt funnits hos Krista. Inte för att hon inte skulle ha potential och begåvning, för i grund och botten betraktar jag henne som en väldigt duktig och karismatisk artist, men problemet är att jag i alltför många andra sammanhang sett henne bli väl övertänd och spela över, i mitt tycke på bekostnad av framträdandets kvalitet. Samtidigt vill jag försöka bedömma alla ESC-bidrag så fördomsfritt som möjligt för vad de är, men ibland är det svårt att koppla bort gamla associationer och intryck. Sett ur en positivt perspektiv tycker jag dock Kristas framträdande i UMK-finalen är det i särklass bästa hon hittills gjort i sin karriär (ni som inte gillar det framträdandet blir säkert förskräckta nu, men detta är ju bara min personliga åsikt). Hur som helst, jag hoppas att hon fortsätter i den stilen även i Malmö och att det tydliga och i ESC-sammanhang lite unika bröllopstemat kan locka till sig en del röster. Vis av hur det brukar gå för oss i Finland i ESC är jag liksom Schlagerpinglan rädd för att finalplatsen hänger på en väldigt skör tråd, men å andra sidan tävlar vi ju åtminstone i den i mångas tycke lättare semifinalen. Efter UMK-framträdandet kan jag iaf till 100% kan stå bakom vårt bidrag, vilket alltid känns bra oavsett hur det sedan går. Jag tror också att Krista helt klart var den av våra UMK-deltagare som kommer att sticka ut mest i Malmö, och även om jag också hade ett par andra favoriter i UMK-finalen tror jag att Krista var det bästa valet, speciellt när man nu har sett och hört alla de övriga ländernas bidrag. Men återigen; detta är en naturligtvis en helt subjektiv uppfattning och jag vet att vissa här inte håller med men det är ju också den stora charmen med hela ESC. 🙂

  Så, håller jag på Krista? Jo, absolut. Vill jag att hon ska gå till final? Naturligtvis. MEN: allt beror på vad man jämför med. Skulle jag t.ex. tvingas välja mellan att ge en finalbiljett till vår egen Krista eller till Island är valet helt självklart, all fosterländskhet till trots. 🙂

  Betyg: 4/5 (Ev. kan ett poäng dras bort då för att det är mitt hemland, fast å andra sidan är min fosterländskhet som synes ovan ibland förvånansvärt flexibel ;). Ingen behöver alltså tveka att skriva mer negativa åsikter om det här bidraget för min skull, tvärtom är det bara intressant att få ta del av olika perspektiv! ).

 3. Kerstin

  Daniela, väldigt intressant att läsa ditt inlägg här och det som du skriver om Krista. Jag har ingen som helst annan erfarenhet av Krista eller hennes karriär förutom den låt hon nu ställer upp med i ESC så det var kul att få veta lite mer även om det inte var så alldeles positivt. Men då du skriver du tycker detta är hennes bästa framträdande någonsin så kanske det bara är något som är positivt att det här är det enda jag sett av Krista och då inte blir påverkad av andra sämre framträdanden. Jag måste också passa på att säga att Finland är ett av de länder jag tycker är oerhört modiga. Finland skickar ofta väldigt varierande bidrag till ESC. Allt från hårdrock till lågmält finlandssvenskt till gladpop. Oavsett vad man tycker om bidragen så måste man ge Finland en eloge för deras variation.

 4. Daniela

  Kerstin, jo det är sant, ingen kan väl åtminstone anklaga oss för att skicka samma typ av bidrag år efter år. Tvärtom kan man vara beredd på att få se det mesta och det är ju en styrka i sig hos ett land. Synd bara att variationen inte belönas med lite fler röster! 😉

 5. Micke

  Ok först två saker som byggt på lite av min besvikelse för årets finska bidrag.

  1. Finland har alltid varit mina favvisar i ESC av alla nordiska länder. Det är ytterst få gånger som jag inte gillat det finska bidraget. det enda jag minns just nu var en blond tjej med någon danslåt. Tror det var i början av 2000-talet men minns ej. Min favvis är Hanna Pakarinens låt.

  2. Jag älskade en låt i den finska uttagningen i år. En väldigt vacker och lite nyskapande ballad skriven och framförd av Mikael Saari. Helt fantastisk låt och när den inte vann blev jag grymt besviken.

  Vinnarlåten då? Ja ursäkta då ni som tycker om den men när jag hör Marry me känns det som jag är ute och vandrar med en liten hund då jag förs bort av en tornado och när jag vaknar upp står det en fågelskrämma, plåtman och ett lejon runt omkring mig. Plötligt börjar vi dansa runt och sjunga “we´re of to see the wizard.” Vet inte varför jag får dessa vibbar men jag får “alla barn sjunger2 vibbar hela tiden.

  Jag är nog på Danielas sida att Krista är bättre än låten. Självklart vet jag inte förrän vi får se framträdandet i ESC.

  Jag är jättepositiv till årets alla bidrag men jag har tre stora sorger detta år. 1. Serbien har svikit sin själ och ger oss något de hittat på överskottsbolaget. 2. Bosnien hoppade av tävlingen. 3. Finland kommer inte som de brukar med ett bidrag som jag håller alla tummar för.

  Älskar dock Finland för att de vågar gå egna vägar även om det för mig är en avtagsväg rakt ut i intet i år men de ska ändå hedras för vad de gör år efter år till skillnad från grannen i väst.

  Det känns hemskt att inte hålla på Finland i år som jag alltid brukar göra. ursäkta Daniela 🙂 Jag varken tror eller hoppas att den går till Final.

  Ursäkta Schlagerpinglan att jag snackar ned din favvis. Jag har ju 6-7 låtar som jag tycker är dåliga och jag vet att du gillar två av dem. Men om jag inte gillar den här så är det inte ens hälften av det jag anser om den andra så akta dig 🙂

 6. Daniela

  Micke, tack för dina kommentarer. Som sagt, det är alltid intressant att höra olika synpunkter på ett bidrag, och “Marry Me” har gett upphov till väldigt starka och delade åsikter även här i Finland, om än då kanske mest p.g.a. texten, som vissa tydligen upplever som väldigt provocerande. Jag gissar att det kanske är Laura med “Addicted to you” från 2002 (http://www.youtube.com/watch?v=Eg3ST6te5rw) som du syftar på när du talar om en blond tjej med en danslåt? Där är vi i så fall helt överens. 🙂

  Jag tyckte nog också i något skede att Mikael Saaris låt hade kunnat vara ett helt okej alternativ att skicka till ESC, men speciellt nu när jag har hört alla andra länders bidrag och många starka ballader bland dem så känns nog Krista som ett bättre val, om inte annat så för att hon sticker ut mer än vad Mikael Saari hade gjort. Visserligen kanske på både gott och ont, men ändå. Blir det alltför många låtar av samma typ (i det här fallet ballader) så börjar de ohjälpligt ta röster från varandra, hur bra de än är. Den risken finns nog ändå i år, och det talar tyvärr kanske emot t.ex. “Eg A Lif”, även om jag personligen tycker att den är i en klass för sig. 😉

  Bara ett litet förtydligande: Jag gillar egentligen “Marry Me” som låt betydligt bättre än vad jag rent allmänt gillar Krista som artist. Länge var jag t.o.m. rädd att hon skulle förstöra den, men den kombination av låt+artist+framträdande som vi fick se i UMK-finalen betraktar jag som den näst intill ultimata, så jag hoppas att de inte ändrar alltför mycket inför Malmö utan fortsätter på samma linje. Och ingen fara att du inte håller på Finland, jag kan redan nu förvarna dig om att t.ex. Grekland (som du verkar gilla) finns i motsatt ände av rankinglistan för mig i år! 🙂

 7. Micke

  Daniela: Kanske svarar lite mer imorgon men tar lite nu. Om Mikael Saari hade vunnit hade jag haft Finland topp 5. Nu med Krista är den på plats 35. Det är skillnad det 🙂

  Du har all rätt i världen att inte tycka om Greklands låt men samtidigt går du definitivt miste om något om du inte gör det 🙂

 8. Rickard

  Finland låt är lite svår att tippa! Den balanserar hårfint mellan att vara en katchig låt eller ett dåligt skämt! Jag tror att Finland når finalen, mycket baserat på att man är i den svagare semi 2! Väl i final hamnar sen i bottenskiktet 20-26 plats! 🙂

 9. Kerstin

  Så hur kommer det då att gå för vårt kära grannland i öst, ja får man tro vår schlagerpanel så är det en majoritet för att Finland i alla fall tar sig till finalen men sen är det lite mer osäkert hur den kommer fungera där. Vi får hoppas på det bästa för vårt grannland.

 10. Micke

  Lite intresserad här: Kul om så många som möjligt kunde svara på min fråga som kommer här. I valet mellan Mikael Saari och Krista Siegrieds vilken väljer ni? Alltså låten och inte artisten.

 11. Kristina

  I valet mellan Saaris och Siegfrids låt väljer jag Saaris låt 365 dagar om året 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Till skillnad från dig och Kristina så tycker jag att “Marry Me” är överlägset bäst. Jag har förstått att många ser “We should be through” som en riktigt gripande ballad men tyvärr, jag känner det inte. Magin som finns i exempelvis Islands bidrag infinner sig aldrig utan jag blir tvärtom lite uttråkad efter ett tag. Jag kan sträcka mig till att den är ganska vacker men i ärlighetens namn så var den inte mer än mitt fjärdehandsval i finalen. Smaken är, som sagt, olika.

 13. Daniela

  Är helt enig med dig och dina motiveringar Schlagerpinglan i frågan “Marry Me” vs. “We Should Be Through”. 2-2 hittills alltså. 🙂

 14. Micke

  Schlagerpinglan: min fråga är inte ställd för att “bevisa” att Finland har gjort ett felval. Jag tyckte bara det skulle vara intressant att höra vad folk säger om låtarna. Jo jag vet att du älskar Kristas låt och det är du självklart i full rätt till 🙂 Smaken är som sagt olika även om vi oftast har likartad smak har jag märkt men dock inte här 🙂

  Jag hade ju två favvisar från början i Finska tävlingen dels Sarri men i början än mer Dancing around the universe. Den kapsejsade dock totalt i tävlingen då det lät hemskt och sen försvann den. för mig

  Vi kommer garanterat till bidrag i din presentation som jag älskar och du hatar 🙂 En sak bara. Jag hatar definitivt inte Marry me det är bara inte min låt så att säga. Finns bara två låtar i år som jag tycker är totalt urusla. Väldigt bra med tanke på att det är 39 låtar med.

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag förstod att frågan var i nyfiket syfte och tycker det är intressant att läsa vad andra tycker om de båda låtarna. Att man kan uppfatta bidrag på så helt olika sätt är ganska fascinerande. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se