Schlagerpinglan: Av tradition så brukar jag samla ihop de tävlande bidragen i Eurovision Song Contest i olika kategorier och sedan rangordna dem efter hur bra jag tycker de är för tillfället. Detta brukar jag vänta med tills efter att vi hört alla de tävlande bidragen men eftersom Rysslands bidrag ännu ej presenterats (vad jag vet) så tjuvstartar jag säsongens minilistor genom att redan nu lista Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2014:

Schlagerpinglans topplista av Nordens bidrag i ESC 2014 (18/3):
1. Finland – “Something better“, Softengine (semifinal 2)
2. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen (semifinal 1)
3. Norge – “Silent Storm“, Carl Espen (semifinal 2)
4. Danmark – “Cliché Love Song“, Basim (final, startnummer 23)
5. Island – “No prejudice“, Pollapönk (semifinal 1)

Schlagerpinglan: I år tycker jag att fyra av de nordiska länderna lyckats riktigt bra med att välja ut sina bidrag. Finland har t.o.m. det bidrag som jag tycker allra bäst om av alla de så här långt presenterade bidragen, så i nuläget så håller jag en liten tumme för Helsinki 2015. 😀

Vad gäller den lättrallade låten från Danmark och de båda balladerna från Sverige och Norge så ska det bli väldigt intressant att se hur de kommer att tas emot av ESC-publiken, för jag kan både se fina placeringar i finalen och totalfloppar som möjliga slutresultat. Jag hoppas dock på det förstnämnda för alla tre. 😀

Sist på listan (och nästan sist på totallistan också) har jag placerat Island. Jag kan tyvärr tänka mig att de har större chans på Jumboplatsen än att ta sig till final, och det tycker jag är riktigt sorgligt med tanke på att jag brukar gilla alla deras bidrag, vad de än skickar. Men man vet aldrig, de kanske överraskar i Danmark. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


31 kommentarer till “Eurovision 2014: Alla Nordens bidrag”

 1. Micke

  Tre bra bidrag:

  1. Norge
  2. Finland
  3. Sverige

  Två dåliga bidrag:

  4. Danmark
  5. Island

 2. Daniel

  Top tre är vi överens om både du Schlagerpinglan och Micke, men jag får komma med en tredje variant som just nu gäller för mig. Jag har inte riktigt hittat hem i Finlands bidrag ännu. Men det finns ju tid till det än!

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Finland
  4. Danmark
  5. Island

 3. Adri

  1. Finland
  2. Sverige
  3. Danmark

  De andra två är mycket, mycket längre ner (topp tre är väldigt jämna)
  4. Norge
  5. Island

 4. Daniel

  Ett förtydligande:

  1. Sverige
  2. Norge

  liten lucka

  3. Finland

  större lucka

  4. Danmark

  längre ner

  ännu längre ner

  en bit till

  ännu en bit

  STORT hopp ner

  skymtar dem där nere

  här kommer de

  5. Island

 5. Nathalie

  1. Sverige (9/10)- Sanna överlägset bäst. Bra låt. Stark röst.
  2. Norge (6+/10)- Ganska fin, men jag vet inte…
  3. Finland (3/10)- Radiopop som inte säger mig något.
  4. Danmark (1+/10)- Löjlig!
  5. Island (-1/10)- Jag älskar Island som nation, älskar språket, människorna, landet- men tyvärr är bidraget första klassens dynga som inte bör komma till final.

 6. Gornitzka

  1. Finland
  Efter fjolårets förfäran är detta en befrielse. Mer kan jag inte säga.
  2. Norge
  Ett mycket fascinerande bidrag Norge har i år, den polära motsatsen av det man vanligtvis brukar se i ESC med nån ung tjej med upptempolåt och något politiskt inkorrekt koreografi. Och jag gillar skörheten i melodin.
  3. Sverige
  Sannas röst behöver vi inte tala om hur stark den är, men tycker att låten känns lite tom.
  4. Danmark
  Tja… den lever i alla fall på namnet; Cliche Love Song… men näe. Danmark känns knappast som några vinnarkandidater i år.
  5. Island
  Nej, det här känns ganska chanslöst. Ett budskap som blev till skol-TV.

 7. Kerstin

  Här kommer min nordiska lista.

  1. Sverige
  2. Norge
  3. Finland
  4. Danmark
  5. Island

  Tycker Sverige, Norge och Finland är oerhört bra i år. Sverige och Norge har ballader men det är ändå två helt olika sorters ballader och dom är båda väldigt bra. Finland har en riktigt bra låt i år. Danmarks tycker jag precis som Nathalie faktiskt är lite smålöjlig. Islands är verkligen ett magplask från förra året.

 8. Micke

  Jag har tidigare gjort en bäst genom alla tider och en sämst genom alla tider lista i ESC när det gäller Norden. Så här såg de ut:

  Nordens bästa genom tiderna:

  1. Finland – 2007 Hanna Pakarinen – Leave Me Alone (måste vara från videon)
  2. Island – 2007 Eiríkur Hauksson – Valentine Lost (måste vara från videon)
  3. Sverige – 2007 The Ark – The worrying kind
  4. Norge – 2006 Christine Guldbrandsen – Alvedansen

  5. Danmark – 2013 Emmelie De Forest – Only Teardrops

  Det är bara Danmark som inte har haft en riktig klasslåt som jag ser det. År 2014 ändrar inget på listan. Finland och Island är de två som haft massa bra låtar genom åren. 2007 har varit Nordens klart bästa år.

  Nordens sämsta genom tiderna:

  1. Norge – 2012 Tooji – Stay
  2. Finland – 2002 Laura – Addicted To You
  3. Sverige – 2013 Robin Stjernberg – You
  4. Island – 1997 Paul Oscar – Minn hinsti dans
  5. Danmark – 1997 Kølig Kaj – Stemmen i mit liv

  Norge, Finland och Sverige förvärrar inte sitt detta år 2014 men det gör möjligen Island och Danmark. De bidrag de har i år är i “klass” med det sämsta de gjort som jag ser det. I alla fall Island

 9. Kerstin

  Det var en intressant och kul lista Micke. Jag ska definitivt försöka få ihop en jag också under dagens lopp.

 10. Josef

  RANKING OCH KORT KOMMENTAR AV DE NORDISKA BIDTAGEN

  1. Norge: Underbar man i jeansskjorta, som jag dock är lite osäker på hur den tas emot av ett ytligt EU!?

  till låten:

  Versen är vid första anblick lite “trevande” och jag kan tro att den förlorar lite röster p.g.a folk inte har tålamodet att bara njuta av Carl’s ljuvliga stämma. Refrängen är för mig årets bästa med intonation och dynamik. Man kan ganska lätt sjunga med i refrängen för sig själv, och den borde ha en klar vinnarpotential! Texten är också mycket bra även om det inte blir kanske den där extra överraskningen med ett litet textbyte någonstans på vägen. Detta är ett genuint hantverk som faktiskt (trots sina brister) är ett personligt utvecklat stycke av Josefin Winter. Vi kommer inte upp i Loreens svaga 10 men likväl en svag 9:a! Mitt betyg= -9

  2. Sverige: Underbar utstrålning och person (jag har dock aldrig träffat Sanna, utan bedömer utifrån mitt intuitiva intryck)..

  Till låten: Jag tror Sanna kan vinna detta, inte för att låten är bäst utan den imponerar till en stor flock av människor. Jag tror Arams skräck ligger just i Sannas direkta “ogjorda” budskap. Sannas vers som min vän påtalade för mig är lite för “ramsig” och upprepande (vilket det mesta tyvärr är i tävlingen)
  Refrängen är det som man fäller en tår för, speciellt när Sanna kan koppla på denna “Celine Dion” vibratorn på rösten. Den är direkt i första tonart och det just direkta AaAa-ndo kan komma att just ge guld. Det som Sanna borde göra för att förstärka scenuttrycket är att ha någon form av en vacker mässingljusstake som hon i slutet av låten hämtar och håller upp tillsammans med publiken. Det finns förbättringar att göra helt klart. Ta bort det där hjärtljudet och ersätt med något, det ligger fel i tid, djup och karraktär. Låten i sig får nog trots sina brister en medium sju Mitt betyg= 7

  3. Danmark: Härlig utstrålning och han visar på en hunger av att vinna på kanske både gott och ont.

  till låten:

  Gladaste låten i årets startfält. Och dessutom:, EJ ÄR BALLAD! Basim har egentligen en mer tydlig vinnarmelodi än förra årets Emelie de Forrest. Hennes låt var en smula vemod i gestaltning som inte riktigt var underbyggd. Trummvirvlar (som i år tas över av Aram MP3) var hennes bidrag till innovation och säkrade så pass många röster som behövdes för en seger. Årets “krulltott” borde ge vår egen Anton Ewald några tips på sångpedagoger. För även om det klart finns efterapningar till Michael Jackson så hör mitt öra att han sjunger helt OK. Och samspelet med de övriga i gruppen ger en så levande och festlig stämning på scenen. Låten i sig är lite för tjatig så jag tror ändå att Sverige eller kanske Norge borde komma före p.g.a kvalitet Låten är kanske bara en femma, men med en härlig show i ett startfält som kanske bjöd på lite många ballader så blir detta en vek sjua

  Mitt betyg= -7

  4. Finland: Ajaj varför bara stå vid gitarrerna och hänga när man faktiskt har en tuff låt som växer. Kan finnarna anlita någon som kan få lite mer stämning på scen, så är detta i mina ögon en säker finalist.

  till låten:

  Versen är inbjudande och drömlik. Jag älskar den där trumtakten som hålls och pianot som kommer in just efter första versen. Refrängen är lite för tjatig och den repeterar sig alldeles för mycket för att kunna bli ett bra betyg. Dock räddas den av det där whooo”stämman från det övriga bandet. Sedan kan han ta bort det där “graul”ljudet i slutet, för det låter endast “pubertivt” och kommer förstöra landets placering i det kräsna EU’s tyckande. Blir dock en stark 5:a för jag tycker trummisen är fantastisk! Mitt betyg= + 5

  5. Island: Härliga och glada killar som försöker ge publiken något “instrumentalt”! Jag tänker att detta kan tilltala vissa och då speciellt “ESC-haters”

  till låten:

  Det är tyvärr rena kaoset som utbyts till ett raljerande i refrängen fram och tillbaka. Det känns som om låten vill få-få-få-få-få röster (eller uppmärksamhet) med humoristiska inslag som i början känns lite kul, men ombyts efter en stund till extrem lyssningströtthet. Dock känns inte låten längre än många andra i årets startfält. Låten är lite svår att betygsätta objektivt med de för och nackedelar som delges. Men ska en rimlig sättning utgöra sig i sitt tidiga stadium så får det bli en stark 3:a Mitt betyg= + 3

  ÖVRIGT: Norges är som ni förstår av min text av vad jag tycker, en av årets absoluta vinnarkandidater. Och till trots att Norges ballad känns bara mer och mer lockande under den hela spännande lyssningen (och dessutom kort är låten tycker man när den tar slut) man vill ha sex minuter med “Silent Storm” medan Sannas låt mal och mal och mal så tror jag den eurovisionistiska publikens kvalitativa omdöme upplever Sannas som bättre och jag tror både Armenien som är konstnärlig medan Norges som är vacker där båda är oddsfavoriter kommer får svårt att vinna. Överraska mig EU och låt Norge vinna!

 11. Kerstin

  Här kommer en lista från mig över Nordens bästa och sämsta bidrag genom alla tider.

  Nordens bästa

  1. Sverige- 2012 Loreen, Euphoria
  2. Finland- 2006 Lordi, Hard Rock Hallelujah
  3. Norge- 1996 Elisabeth Andreasson, I Evighet
  4. Danmark- 2009 Niels Brinck, Believe Again
  5. Island- Gunnlaugsson, Eg a lif

  Nordens sämsta

  1. Danmark- 1997 K. Kaj, Stammen i mit liv
  2. Island- 1989 D.A Haraldsson, Pao sem enginn ser
  3. Norge- 1990 K. Stokkan, Brandenburger Tor
  4. Finland- 1982 Kojo, Nuku pommiin
  5. Sverige- 2009 Malena Ernman, La Voix

 12. Kerstin

  Ser jag glömde årtalet vid Islands bästa bidrag genom tiderna men det är ju den vackra balladen från förra året alltså 2013.

 13. Micke

  Josef: Jaså du! Du har samma uppfattning om “kort kommentar som jag” 🙂 Skojar med dig. Kul att det inte bara är jag som skriver långa grejer. Får se om jag kanske skriver mer om det här senare. Kanske. Jag kan ju säga så mycket som att landet där vi inte är överens är Danmark. Undrar om vi verkligen har hört samma låt och sett samma framträdande 🙂

 14. André

  Först och främst: Årets bidrag från norden:

  1. Finland: Jag älskar att “riktig” musik emellanåt skymtas i Eurovision och i år är det Finland som står för det. Det här är en sån där låt som man även hör mycket av utanför Esc-sammanhanget och jag tycker låten är riktigt bra. Precis den sortens radio-rock som jag gillar framfört av ett musikaliskt band. Gillar det skarpt!

  2. Sverige: Sannas röst är en av de bästa i årets tävling och låten är helt klart årets bästa ballad enligt mig. Vackert, snyggt uppbyggt med lite trummor i andra versen och framförallt så lyfter den mot slutet, det är exakt såhär en bra ballad ska framföras!

  3. Norge: Den här balladen tar inte tag i mig på samma sätt, och som jag nämnt i en tidigare kommentar: Jag förstår faktiskt vad det är som ska göra detta till en potentiell vinnare. Det är inte dåligt, men det är intetsägande. Carl är väldigt upp och ner och i ena stunden sjunger han jättefint för att i nästa stund låta falsk. Det här leder till att jag inte får något riktigt grepp om honom och låten blir inte mer än “Ok” för mig.

  4. Danmark: Det är faktiskt sorgligt att jag tycker Danmark har den bästa låten av de som redan är i final (ni som sett min kommentar på Big Five-inlägget vet vad jag menar), för det här är långt ifrån min smak. Killen sjunger visserligen ganska bra men låten är så smörig och ettrig så att jag bara blir irriterad på den efter en stund. Jag förstår dock att det finns de som gillar det här för även om jag personligen inte gillar detta så måste jag medge att låten är catchig och ifall de gör ett minnesvärt scenframträdande och får igenom låtens glädje genom tv-rutan kan nog det här gå ganska bra trots allt.

  5. Förra året hade Island en av de bästa Esc-bidragen jag hört så det är ju en underdrift att säga att årets bidrag är ett steg neråt. Det är en hel avgrund neråt. Det är ett skämt, nästan i samma klass som finalklara Frankrike. Jag förstår inte hur islänningarna tänkte här…det känns som låtens målgrupp är barn. Och ja, barn ska väl också få ha något att roas åt i ESC. Det är den enda ursäkten jag kan komma på till varför Island väljer att tävla med denna låt, för de kan ju inte ha för avsikt att vinna med det här skräpet.

  Nu till den andra listan 🙂 :
  Eftersom jag är ganska ung kan jag inte sträcka mig så långt bak som till 90 och 80-talet eftersom jag inte har koll på Esc-bidrag från då så det vill jag ni andra har i åtanke innan ni tycker min bedömning är konstig 😉

  Nordens bästa:

  Sverige: Loreen “Euphoria” 2012.
  Danmark: Emelie de Forest “Only Teardrops” 2013.
  Norge: Maria Haukas Storeng “Hold on be strong” 2008.
  Finland: Lordi “Hard rock Hallelujah” 2006.
  Island: Eytor “Eg a lif” 2013.

  Nordens sämsta:
  Sverige: Malena Ernman “La voix” 2009. (Det året hade vi Caroline af Ugglas, Alcazar, Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer och så vinner en disco-opera?? Förstår fortfarande inte)

  Danmark: Basim “Cliche love song” 2014.
  Norge: “Ven a bailar conmigo” 2007.
  Finland: “Tyvölki elle” 2010. (Ursäkta stavningen, min finska är inte så god 😛 )
  Island: Silvia Night “Congratulations” 2006.

 15. Micke

  Kerstin: Måste fråga dig en sak om din lista på sämsta nordiska genom tiderna. Jag har redan skrivit om hur jag såg och ser på Malena Ernmans bidrag men det skulle vara kul att höra vad du tycker.

  Tar en repris då ifall du inte läst det 🙂 Jag tycker både jättemycket om låten men även jättedåligt om den. Refrängen ser jag som mycket stark. Synd bara att de utrustade låten med en vers som måste ha skrivits av ett förskolebarn eller liknande. “Can you keep a secret, can you keep a secret, i´m in love with you.” Den rytmen där är inte värdigt en fullvuxen kompositör den saken är klar 🙂 Gubben Noak framstår som ett mästerverk i jämförelse

 16. Micke

  Ok! Ser att samma fråga även går till André 🙂

 17. André

  Micke: Jag är långt ifrån ett fan av opera och brukar få kalla kårar och känna obehag när jag hör en operasångare, såvida det inte är något extraordinärt och maffigt som “Phantom of the opera” eller något liknande. Jag tyckte Malenas låt var riktigt tråkig och enformig i verserna (håller med dig om att rytmen inte är värdigt en vuxen kompisitör) och när sedan opera-refrängen kom så mådde jag i stort sett illa på grund av att jag verkligen har svårt för opera.
  Sen är jag även lite som du är med årets bidrag från Estland: Det fanns så många bättre låtar det året som jag så gärna ville se som vinnare så när sedan Malena vann med en låt jag inte alls gillade så höll besvikelsen i sig väldigt länge 😉

 18. Kerstin

  Micke, precis som André så tycker jag verkligen inte om opera. Alla ni som tycker om opera får verkligen ursäkta mig men jag tycker det är märkvärdig, överskattad, tråkig och i det närmaste olyssningsbar musik. Det finns ett undantag dock och det är män som sjunger opera, där blir det mjukare och inte lika skrikigt så det kan jag stå ut med men musikformen är vedervärdig. Vad gäller La Voix så tycker jag både vers och refräng är förfärliga. Sen vidhåller jag att Malena inte kan sjunga “vanligt”, det låter faktiskt riktigt illa. Även om jag inte gillar opera så kan jag skilja på en bra operaröst och en dålig och Malena har en jättebra operaröst och jag tycker hon ska syssla med det som är hennes talang. Precis som André också skriver så blir det negativa med La Voix ännu starkare när det fanns så många bra låtar det året som försakades för en så dålig låt som La Voix. Svenska folket ville skicka något annorlunda till ESC, problemet var bara att det var annorlunda dåligt.

 19. Micke

  André och Kerstin tack för era svar. Ok om ni är såna hatare av opera då förstår jag mer än väl att ni inte kunde ta till er refrängen till Malena Ernmans låt. Versen verkar vi dock överens om hur usel den är 🙂 Som svar till dig André, ja jag håller med om att det fanns starka låtar det året. Min stora favvis det året var Sarah Dawn Finer. Grymt bra låt, röst och artist. Jag tyckte även om Caroline af Ugglas och Måns Zelmerlöws låtar så där är vi helt överens. Sen hade jag då svårt att bestämma mig med Malena Ernmans låt. Svårt att bestämma mig hade jag dock inte vad det gällde Alcazars låt som var den låt jag bara rabblade “Bara inte den vinner”. Låten är så långt ifrån mig man kan komma och dessutom var det ett av tidernas största låtstölder. Bara några månader innan hade jag varit på semester och dansat till den låt de stulit från.

  Tillbaka till Malenas låt och detta med opera. Jag har själv varit operahatare så jag vet hur det känns. För mig fanns det förr bara en enda värdig musiksort och det var hårdrock, allt annat var skit enligt den tidens Micke. Sedan hände något och plötsligt fick jag musiktentaklar ut över det mesta. Bara hip hop och gospel som jag aldrig finner bra musik i numer. Ja även robotdansmusik givetvis 🙂

  Kerstin det finns en hel del opera jag gillar men jag håller med jag är inte riktigt förtjust i Malenas röst. Normalt älskar jag mörka, starka kvinnoröster typ Emma Marrone men inte i opera. Mörka, grötiga röster är inte min grej. Ljusa klara däremot 🙂

  André du har delvis rätt om mig och Estland. När jag hörde deras uttagningar i år tappade jag nästan hakan. Vid första lyssningen tyckte jag jättemycket om hela nio låtar. Med fler lyssningar kvarstod sju medan jag tröttnade väldigt på de andra två och en av dem var Amazing. En av dessa sju kändes för mig och sååååååååååååååååååååå många fler som vinnare av hela ESC 2014. Men jag tänkte att även om världen skulle go crazy och den inte ens skulle vinna i Estland då fanns det ju ytterligare sex bra låtar. Då går Amazing och vinner, låten som jag tröttnade lika snabbt på som att bindas fast framför en testbild på TV. Vid andra lyssningen hade jag redan tröttnat. Vid tredje insåg jag att det var en karbonkopia av Euphoria och sen orkade jag inte med den längre.

  Jag bryr mig egentligen inte så mycket om vem som vinner ESC utan jag letar mest bra eller kul låtar. Finns dock några låtar jag skulle bli grymt besviken om de vann. Finns egentligen tio men framförallt dessa sex Estland, Ukraina, Frankrike, Rumänien, Ungern och Island. Om man pratar om barnslig vers till Malenas låt vad ska man då kalla Rumäniens refräng 🙂

 20. Josef

  😉 Jag kanske sitter och lyssnar på fel bidrag! Men visst är det kul Micke att man kan tycka så olika om bidragen ibland. Jag kanske rnagordnar Danmark lite för högt men den har växt ta mig sjutton! Finlands låt blir jag inte klok på. Den är så otroligt bra stundtals men man får inte den här härliga känslan när den är slut. “Det var något som saknades”-känslan infinner sig och jag kan inte exakt sätta fingret på vad. Jag tar tillbaka att de bara står och “hänger” vid gitarrernaför de är energiska i sitt utövande på scen och sångaren har en speciell utstrålning. OK betyget ändras till en 6:a Mitt betyg= 6 🙁

  Hallå där Kerstin och André: Lyssna till Las Vegas (Martin Stenmark) och skaffa er en finfin referenspunkt på hur dåligt bidrag som Sverige kunnat skicka en gång i tiden. Malena Ernman har ju som Micke säger en bedrövlig vers men en stämningsfylld och kraftfull refräng! 🙂 En klart närliggande kandidat är Anna Bergendahl som inte ens skulle haft en chans i JESC eller vad det nu heter.

 21. Josef

  Ja just ja Micke, trots att vi har lite (mycket) olika tyckanden om eller inte kring Rumäniens bidrag som jag har nästan topp 10 och du i botten, så kan jag inte annat än att hålla med om Estland.

  De hade haft en GULD-kandidat i Sanna Nurmsalos låt (jag lyssnar på den just nu) Vilken vacker och välgjord låt med hjärta och passion. Ja för mig hade 1:a platsen stått mellan Carl Espens enkelhet mot Sandras musikalitet! Jag är så chockad över hur den inte ens kom TVÅA!! Var det uppgjort?? Var man för rädd att få arrangera ESC i Tallin 2015?? Vad är svaret??! Snälla någon som vet!? 🙁

  Sandra skulle kanske haft en svart killes röst för ho-ljud och inledningen som jag kanske saknade lite, men den var ju solklar ändå!

 22. Micke

  Nej varför säger du att du rangordnar Danmark för högt. Du tycker ju tydligen om den och då ska du väl inte bry dig om att det finns människor som jag och andra som inte gillar den. Man kan aldrig be om ursäkt för att man tycker om vissa låtar. Många låtar hittar till en utan att man egentligen själv förstår varför 🙂 För tusan Josef stå fast vid ditt betyg. Skit i mig 🙂

  Se där du uppfattar tydligen Malenas låt som jag då 🙂 Inte lätt att säga vad man tycker om den när folk frågar. Riktigt bra och riktigt dålig låter nog konstigt 🙂

  Vet du Josef när Anna Bergendahl vann var jag glad. Inte för att jag tyckte direkt om låten men jag har alltid haft ett hopp om att Sverige någon gång kan skicka annorlunda bidrag. Kolla bara de gånger vi vunnit ESC. Det är ju samma låt. Allt sprunget ur abba. Waterloo, Diggiloo diggey ley, Stormad av en fåntratt och Take me to your heaven. Fan så kul när vi sedan vann med en annan typ av låt 2012. Hade varit jädrigt kul om vi någon gång även kunde vinna med något annat än uptempo.

 23. Micke

  En som tydligen tror sig veta orsaken skrev så här

  “Some of the judges of Eesti laul were relatives of The singers, that’s why Sandra was almost last”

 24. Micke

  Så är det med musik Josef man kan inte alltid tycka lika. Fan va tråkigt och själadödande det skulle vara. Ok jag nämnde mina sex bottenlåtar bland ländernas vinnare. Vad gillar du de andra fem då? Vad har du för sex låtar i botten?

 25. Kerstin

  Josef, Stenmarcks Las Vegas är ännu ett bra exempel på en dålig vinnare. Nanne borde vunnit det året. Anna Bergendahl är faktiskt nummer två på min lista över Sveriges sämsta MF vinnare genom alla tider. Men hur menlös och intetsägande Anna Bergendahls vaggvisa än är så lyssnar jag 100 gånger av 100 hellre på den än La Voix.
  Det verkar som du Josef drabbats av samma syndrom som jag gjorde 2001 när Estland vann. Jag blev så himla glad av den låten och det gick inte att intala mig själv att det egentligen var en ganska fånig låt. Jag tippade den som vinnare och uppenbarligen var det inte bara jag som upplevde den som smittande härlig. Danmarks bidrag är väldigt direkt med en effektfull tuggummi refräng och sånt kan räcka mycket långt.

 26. Josef

  😉 Ni har lysnat på mycket (Kerstin och Micke) och kan känna igen ett “syndrom”. Kanske är just Estlandseffekten 2001 som gripit tag i även mig!? 🙂 Jag kan inte få den här danska låten ur huvudet, som ett gift eller något liknande..

  André: Silvia night var ju så grym! Näst bästa (eller tredje bästa) låten som Island har haft med, om man bortser från förra årets fantastiska “eg a lif” “Celebration dam dam damidamdam” superbra! 🙂

  Mucke: Ja, det är väl Robin Stjernberg som jag tyckte var en helt okej låt som jag kanske inte håller med om ska vara där, men ännu en gång: tyckosmak! 😉

 27. André

  Josef: nja, jag står fast vid att Silvia Night inte var någon höjdare. Flamsigt och fånigt om du frågar mig. Island var uppenbarligen på skämthumör det året och skickade därför en färgstark artist med ett minnesvärt framträdande (lite som om Sverige skulle skicka Sean Banan till ESC). Hon ska dock ha cred för att hon var så självsäker som hon var trots att publiken buade ut henne fullständigt.

 28. Micke

  Håller helt med Kerstin om att Nanne Grönwall borde ha vunnit med “Håll om mig” när Martin vann Hon hade en mycket stark låt även om den drogs ned lite av att den är en uppenbar stöld från tre låtar. Främst från 500 miles med Hooters, Peter, Paul & Mary och flera andra.

  Det jag skrev om att jag var glad när Anna Bergendahl vann betydde inte att jag tyckte om låten. Det gjorde jag definitivt inte men däremot blev jag positivt överraskad av att inte samma typ av låt vann varje år. Tämligen tråkig låt.

  Josef: Ledsen men Robins låt är i mina öron det värsta som framträtt i MF. Jag var ju så trött på MF överhuvudtaget och bojkottade tävlingen helt för första gången. När jag väl hörde låten senare i ESC insåg jag att jag tog rätt beslut 🙂 I synnerhet som jag efter det har hört tre andra låtar från MF det året och alla är ok. En av dem var t.o.m mycket bra som jag ser det. En låt jag lyssnade på även efter allt var över. Tell the World i´m here – Ulric Munther. Hur den kunde få stryk av ett primalskrik som skriker ut ordet YOU i all oändlighet kommer jag aldrig att förstå. I år tycker jag Sverige har en bra låt men jag vägrar lyssna på de övriga i MF 🙂

 29. Gornitzka

  Eftersom så många andra kör Nordens bästa kan jag nog flika in här också.

  1. Finland 2008 – Missä Miehet Ratsastaa (Hard Rock Hallelujah kommer tätt efter)
  2. Sverige 2000 – When Spirits Are Calling My Name (även om jag tycker svenska versionen var lite bättre)
  3. Norge 2005 – In My Dreams
  4. Danmark 1982 – Video Video (Mycket underskattad låt)
  5. Island 1997 – Minn Hinsti Dans

  Bottenlistan

  1 (alltså värst). Island 2006 – Congratulations (Vad sysslade de med?!)
  2. Finland 2013 – Marry Me (Och hur tänke man här??)
  3. Danmark 2013 – Only Teardrops (Ett större vinnar-frågetecken får man leta efter)
  4. Sverige 2009 – La Voix (Det sena 00-talets hjärnsläpp)
  5. Norge 2013 – I Feed You My Love (Här handlade det helt om att de hade en bra mycket bättre i tävlingen som stoppades av den här, syftar då på Gromth & Emil Solli-Tangen och deras “Alone”)

 30. Gornitzka

  Eller nej! Jag ändrar mig på toppen:

  1. Finland 2008 – Missä Miehet Ratsastaa (Hard Rock Hallelujah kommer tätt efter)
  2. Island 2007 – Valentine Lost
  3. Sverige 2000 – When Spirits Are Calling My Name (även om jag tycker svenska versionen var lite bättre)
  4. Norge 2005 – In My Dreams
  5. Danmark 1982 – Video Video (Mycket underskattad låt)

 31. Micke

  Några kommentarer till Gornitzkas topplista. Kul att även du insett vilken pärla Valentine Lost var och är 🙂 Angående din favvis i Norge In My Dreams, så har jag samma problem med den som med Malena Ernmans låt. Vers och refräng klickar inte alls ihop. Tycker jättemycket om refrängen och hade versen varit i samklang hade detta varit min favvis genom tiderna från Norge. Men tyvärr lika bra som jag tycker refrängen är lika dålig tycker jag versen är. Vad gäller Sverige 2000 anser jag nästan att det är två olika låtar de på svenska och engelska. Synd att de inte vågade sjunga på engelska i finalen. Ett än värre exempel tycker jag är Lena Ph 2004. Den engelska versionen är definitivt en annan låt, en mycket sämre

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se