Schlagerpinglan: 2012 var det hela tio länder som valde att samarbeta med svenska låtskrivare/producenter, 2013 var siffran nere i sju och nu 2014 verkar det “bara” vara sex länder som ställer upp med s.k. “svensk-bidrag”. Här nedan hittar ni dem alla, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2014 med svenska medarbetare (27/3):
1. Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen (semifinal 1)
(Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed “K-One” Pirouzpanah)
2. Ryssland – “Shine“, Tolmachevy Sisters (semifinal 1)
(Philipp Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, John Ballard, Ralph Charlie, Gerard James Borg)
3. Irland – “Heartbeat“, Can-linn feat. Kasey Smith (semifinal 2)
(Hazel Kaneswaran, Jonas Gladnikoff, Rasmus Palmgren, Patrizia Helander)
4. Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (semifinal 1)
(Mariya Yaremchuk, Sandra Bjurman)
5. Storbritannien – “Children of the Universe“, Molly (finalen)
(Molly Smitten-Downes, Anders Hansson)
6. Azerbajdzjan – “Start A Fire“, Dilara Kazimova (semifinal 1)
(Stefan Örn, Johan Kronlund, Alessandra Günthardt)

Schlagerpinglan: Missförstå mig inte, jag tycker att det är jätteroligt att svenska låtskrivare och producenter har högt anseende ute i Europa och anlitas friskt av diverse länder. Med det sagt så tycker jag likväl att det är positivt att siffran för “svensk-bidragen” är på nedåtgående. Även om reglerna tillåter det så tycker jag att länderna i en landskamp bör ställa upp med bidrag och artister som fostrats av och reprensenterar de länder som de tävlar för.

Av årets svenskbirdrag så tycker jag, som tur är, att Sverige fått det bästa av de sex. 🙂 Jag anser även att Ryssland, Irland och Ukraina fått riktigt bra bidrag i årets tävling medan Storbritannien och Azerbajdzjan, enligt mitt sätt att se på saken, dragit årets nitlotter. Hur det sedan går i slutändan lär tiden utvisa. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2014”

 1. Nathalie

  Ni får nog allt kalla mig trög, men jag ser då inga svenska namn bakom det ryska bidraget?

 2. Schlagerpinglan

  @Nathalie, “John Ballard, född 14 april 1951, är en svensk sångare, låtskrivare och producent. Har bland annat producerat många av Ace of Bases låtar” direkt klipp-och-klistrat från wikipedia.com. 😀

  Personligen kommer jag ihåg honom från MF-balladen med Ann-Louise Hanson 1983: “Bara en enda gång” och MF-låten “Rendez-Vouz” 1984, men han hade tydligen även ett finger med i förra årets bidrag från Azerbajdzjan (“Hold me”).

 3. Micke

  Finns bara två positiva saker med svenskbidragen 2014:

  1. De är mindre till antalet än förra året och det gläder mig grymt men riktigt nöjd är jag inte förrän antalet är NOLL.

  2. Av de fem svenskbidrag som inte ens borde vara tillåtna är det dessutom helt befriat på bra bidrag. Ryssland är ganska bra men i övrigt hittar jag ingenting. Ett av bidragen – Ukraina ser jag dessutom som ett av årets sämsta bidrag.

 4. Nathalie

  Tack ska du ha! Då vet jag det. Har faktiskt aldrig hört namnet förut, men just producenter och annat folk bakom “kameran” går in genom ena örat på mig- för att genast gå ut genom det andra.

 5. Kerstin

  Sverige, Ryssland och Storbritannien gillar jag av dessa bidrag och har dom topp tio, de andra tre är inga som tilltalar mig nämnvärt. Jag trodde faktiskt att John Ballard var norrman men jag kommer väl ihåg fel där.

 6. Kerstin

  Micke, du säger att Rysslands bidrag är väldigt lik en annan låt från 60- talet. Kan du inte säga vilken? Eller åtminstone ge några ledtrådar. Det är nämligen så att jag också känner att den är oerhört lik något jag hört förut men kommer inte på vad. Sånt här gör mig galen.

 7. Kerstin

  Schlagerpinglan, när tänker du börja gå igenom bidragen som ska tävla i årets ESC?

 8. Schlagerpinglan

  @Kerstin, I vanliga fall så brukar jag vara ganska sent ute bara för att kunna länka till andra eurovision-sidors sammanställningar, men under årens gång så har jag kommit fram till att det inte är deras sammanställningar som är det intressanta (de kan jag länka till i efterhand), utan jag är mer intresserad av vad ni läsare har att tillföra. Så förhoppningsvis börjar jag genomgången redan i morgon eftermiddag. 🙂

 9. Kerstin

  Tack för svaret Schlagerpinglan. Dina genomgångar uppskattar jag oerhört mycket och att läsa allas kommentarer är fantastiskt kul oavsett om man tycker lika eller ej.

 10. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag kan bara hålla med. Oavsett vad man tycker om ett bidrag så är det oerhört givande att läsa hur andra människor uppfattar de olika bidragen. Ser fram emot att börja gå igenom dem (vilket kommer att ske i en lite slumpvis vald ordning) och hoppas på att många kommer att dela med sig av sina åsikter. 🙂

 11. Adri

  Jag tycker att alla dessa svensklåtar är bra! Speciellt Irland (som för mig är den bästa låten i hela årets ESC!)

  Sämst av dessa sex låtar är enligt azerbajdzjan som ändå hamnar på tjugondeplats hos mig! 😀

  Vad gäller de andra låtarna:

  Ryssland – elfteplats (Positivt överraskad)

  Storbrittanien – min tolfteplacering (Storbrittanien blir bara bättre och bättre och i år har de definitivt årets mäktigaste låt enligt mig! Men i ett starkt år finns elva bättre 🙂

  Sverige – min fjortondeplats (tyvärr står jag fast vid att Ace hade varit ett bättre val men nu ska jag inte gå in på det…)

  Storbrittanien – min tolfteplacering (Storbrittanien blir bara bättre och bättre och i år har de definitivt årets mäktigaste låt enligt mig! Men i ett starkt år finns eöva bättre 🙂

  Ukraina – artondeplats. (Så glad att de gjorde om den. Nu är den mer än lyssningsbar 😀 )

  Än en gång; HEJA IRLAND! DUBLIN 2015! 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se