Sverige Schlagerpinglan: Då det för tillfället är långsäsong vad gäller nyheter angående Eurovision Song Contest så finns det tid för lite nostalgiska djupdykningar i olika perioder i tävlingens historia. Varför då inte snurra tillbaka tiden så långt tillbaka som till 70-talet och se vad vi i Sverige bidrog med för låtar då?

Sverige i Eurovision Song Contest på sjuttiotalet:
1971: Vita Vidder“, Family Four 6:a i ESC
1972: Härliga Sommardag“, Family Four 13:e i ESC
1973: You’re Summer“, The Nova and The Dolls 5:a i ESC
1974: Waterloo“, ABBA 1:a i ESC
1975: Jennie, Jennie“, Lars Berghagen and the Dolls 8:a i ESC
1977: Beatles“, Forbes 18:e i ESC
1978: Det Blir Alltid Värre Framåt Natten“, Björn Skifs 14:e i ESC
1979: Satellit“, Ted Gärdestad 17:e i ESC

Schlagerpinglan: Halva årtiondet var jag inte född och det resterande var jag fortfarande omedveten om fenomenet Eurovision så dessa låtar och ESC-årgångar har jag fått lyssna in mig på i efterhand, och med dagens teknik är det ju hur enkelt som helst. Tack för det, internet. 😀

Egentligen så är nog “Waterloo” en av de bästa bidragen här, men jag måste dock erkänna att jag “spelat sönder” den och inte längre tycker att den är vidare rolig att lyssna på. I stället så är det klassikern “Det blir alltid värre framåt natten” som är min favorit bland ovanstående låtar. En riktig pärla med en känslofylld text och fenomenal artist som håller än.

Som lite extrainformation, för er som eventuellt inte vet/kommer ihåg, så kan jag upplysa om att anledningen till att Sverige inte deltog 1970 var att Sverige varken ordnade någon Melodifestival eller sände ESC-finalen som protest mot föregående års resultat, då fyra länder fått dela på vinsten. Även Finland, Norge Österrike och Portugal deltog i bojkotten som resulterade i att det fr.o.m. 1971 endast är möjligt för ett land att vinna tävlingen. (Källa: wikipedia)

Anledningen till att Sverige uteblev från tävlingen 1976 (och hoppade över Melodifestivalen och ej sände ESC-finalen) var att SR, nuvarande SVT, inte hade råd att hålla i ytterligare en ESC-final, om de skulle vinna. Detta ledde i sin tur till en regeländring som gör att alla de deltagande länderna numera får vara med och betala en del av kostnaderna för tävlingen. Eventuellt kan även de demonstrationer som verkar ha förekommit i Sverige mot ESC ha påverkat SR i deras beslut. (Källa: wikipedia)

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se