SverigeSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 6:e juni, är det Sveriges nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag vi tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha snabblyssnat igenom samtliga 63 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Sverige-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Sveriges ESC-bidrag:

“Listen To Your Heartbeat”, Friends (ESC 2001)

Schlagerpinglans topp-10 av Sveriges samtliga ESC-bidrag:
1. (1)(3) Listen To Your Heartbeat“, Friends (ESC 2001 – 5:a)
2. (2)(2) Take Me To Your Heaven“, Charlotte Nilsson (ESC 1999 – 1:a)
3. (3)(1) Too Late For Love“, John Lundvik (ESC 2019 – 5:a i finalen)
4. (4)(4) Invincible“, Carola (ESC 2006 – 5:a i finalen)
5. (5)(6) Se På Mej“, Jan Johansen (ESC 1995 – 3:a)
6. (6)(7) Stad I Ljus, Tommy Körberg (ESC 1988 – 12:a)
7. (7)(8) I Morgon är En Annan Dag“, Christer Björkman (ESC 1992 – 22:a)
8. (9)(9) Fångad Av En Stormvind“, Carola (ESC 1991 – 1:a)
9. (11)(13) En Dag“, Tommy Nilsson (ESC 1989 – 4:a)
10. (12)(12) Det Börjar Verka Kärlek, Banne Mej“,
Claes-Göran Hederström
(ESC 1968 – 5:a)
Snabbfakta: Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1958 – deltagit 63 gånger (+2020) – vunnit 7 gånger:
1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015 och 2023

Schlagerpinglan: Egentligen tycker jag att det är väldigt svårt att begränsa topplistan till endast 10 låtar då det finns så många bidrag i Sveriges ESC-historia som jag tycker platsar där, men ovanstående är i alla fall ett axplock av mina favoriter för tillfället. 🙂

Jag hoppas ni alla haft en trevlig nationaldag, hur ni än valde att spendera den. 😀

Se “Sverige i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Sverige i Eurovision – Personlig topp-lista 2024”

 1. Adri

  Här vet man aldrig riktigt om man tycker nåt genuint eller om det är nostalgi som påverkar. Men spelar det roll? Tvek, va? 🙂

  10. 2004: ”It hurts”
  09. 2001: ”Listen to your heartbeat”

  Både 01 och 04 hade vunnit på att framföras på svenska dock 🙂

  08. 1974: ”Waterloo”
  07. 1999: ”Take me to your heaven” (denna också)
  06. 1993: ”Eloise”
  05. 1996: ”Den vilda”
  04. 1988: ”Stad i ljus”
  03. 2023: ”Tattoo”
  02. 2012: ”Euphoria”

  01. 2022: ”Hold me closer”

 2. Micke

  1. “Den vilda”, One more time – 1996
  (Jag kan än idag inte fatta att det är Sverige som gjort denna mäktiga, vackra låt)
  2. “Hold me closer”, Cornelia Jakobs – 2022
  (Vad hände???? Sverige skickade något bra plötsligt))
  3. “The Worrying Kind”, The Ark – 2007
  (Inte riktigt värdigt The Ark men bra i MF)
  4. “Stad i ljus”, Tommy Körberg – 1988
  (Samma jädra öde med sjukdom som Schweiz 2009. Såååå synd)
  5. “En gång i Stockholm”, Monica Zetterlund – 1963
  (Handlar helt om rösten. Hon skulle till och med gjort en skit till något bra)
  6. “When Spirits Are Calling My Name”, Roger Pontare – 2000
  (Lite folkligt från Sverige…Wow)
  7. “Just nu!”, Tomas Ledin – 1980
  (Exakt samma som jag skrev om The Ark)
  8. “Euphoria”, Loreen – 2012
  (Har faktiskt börjat tröttna lite och oavsett vilket…Statements är bättre)
  9. “E de det här du kallar kärlek”, Monica Törnell & Lasse Holm – 1988
  (Va???? Sverige med en kul låt! E det ens möjligt? Ja faktiskt)
  10. “Det börjar verka kärlek banne mej”, Claes-Göran Hedenström – 1968
  (Blir alltid på gott humör av den här)

 3. Millan

  Många underbara bidrag på 50- och 60-talet 🙂 De håller betydligt bättre i längden än vad många senare bidrag gör. Man skulle nästan kunna tro att det är mina föräldrar som gjort min lista 😉

  1. Euphoria – 2012
  2. Se på mig – 1995
  3. Tattoo – 2023
  4. Främling – 1983
  5. Det börjar verka kärlek banne mig – 1968
  6. Det blir alltid värre framåt natten – 1978
  7. Jennie, Jennie – 1975
  8. Judy min vän – 1969
  9. Nygammal vals – 1966
  10. En gång i Stockholm – 1963

 4. Micke

  @Millan, köper åtta av dina bidrag rakt av. Dock inte din fyra och än mindre din åtta. Året då jag är helt övertygad om att Björn Skifs hade gett oss två raka om inte juryn som röstade fram Berghagen helt enkelt inte ville ha ett år till i rad med att arrangera ESC.

 5. Millan

  @Micke Härligt att jag får godkänt på 8 st i alla fall 🙂 Håller med dig om att Björn Skifs var riktigt bra han också 1975. Hade helt klart varit med på min lista om han vunnit. Vilka klassiker båda de låtarna är även om du inte gillar Berghagens låt. Men tycker du att den är på riktigt dålig eller är det bara känslor som kommer sig av att du hellre sett Skifs som vinnare?
  Jag köper alla dina bidrag jag också utom din 9 som jag inte tycker är så bra. Bra musiker och artister men tramsig låt.

 6. Millan

  @Adri och Pinglan gillar alla era också även om jag inte är jätteförtjust i Take me to your heaven och Fångad av en stormvind. Men det är ändå klassiker 🙂

 7. Micke

  @Millan, kanske är jag lite färgad av släkten som var med på den tiden när Björn Skifs och Lasse Berghagen kämpade 1975 men oavsett vilket så tycker jag absolut inte om den. Det jag alltid fått höra är att Lasses vinst fick han för att han varit nära tidigare i MF och att Sverige helt enkelt inte ville vinna två år i rad. Dyrt.

  En annan sak jag fick höra var gnället på den enformiga texten att han utbrast Jennie, Jennie 20-30 gånger 🙂 Ganska kul egentligen. Är inte alla låtar i MF numera samma text minst 25-30 gånger 🙂 Tiderna förändras.

  Askul att se din tiondeplats. Inte så mycket för låten egentligen utan för rösten. Jädrar så jag önskar att Monica hade varit med idag och förgyllt musiken. Hon kunde förvandla nothing to everything 🙂 Vet inte hur många låtar jag hört med henne och suttit o gillat och plötsligt tänkt. “Är det egentligen bra eller är det hon som gör det bra.”

  Många jämför Loreen och Carola vilket jag tycker är ett skämt. Oavsett vilket så har de en likhet. De har varit med fyra gånger och vunnit två gånger. En annan likhet. Deras bästa bidrag var ingen av vinnarna

 8. Adri

  Det finns goda val på era listor med, Micke och Millan. T.ex så gillar jag verkligen “Judy min vän” även om “Stad i ljus” betyder så mycket mer för mig (jag har alltså spenderat sex år i universitetsmiljö… go figure). Men “Judy” är grym den med.

  Inget fel på “Främling” (Carolas bästa i MF – hennes sämsta är BY FAR 2008, men jag gillar tbh ingen av de andra tre) heller – och inte heller “Nygammal vals”.

  Ser jag Mickes lista så är det plats 6 och plats 9 jag gillar 🙂 Pontare förlorade sååå jävla mycket på engelska dock, mer än vad Perrelli, Philipsson och Friends gjorde t.o.m) – men på svenska är det så fett.

  Och både Lasse Holm och Monica Törnell är riktiga ikoner ju! Så jävla grymma.

  Sidenote om Törnell: Törnell är ju den som ligger bakom den kändaste versionen av “Vintersaga”. Jag älskar den låten, och jag älskar den ännu mer med Amanda Bergman bakom micken faktiskt. Jag följer en amerikansk man på Youtube som träffade en svensk tjej och nu bor och lever här i Sverige. Han gör “reaction videos” till svenska klassiker. Väldigt regelbundet. Det har varit mycket ur Kents katalog, “Vem Vet”, “Under ytan”, “Stad i ljus”, “Känn ingen sorg för mig Göteborg” osv osv you get it. Flera gånger i veckan gör han detta.

  Det är kul att se, för han är så positiv ofta (men han gillade inte “Jimmy Dean”… hur man nu kan ogilla den?). Jag blev så glad när jag såg att han hade gjort en reaction video till “Vintersaga”… men i Jerry Williams version!!! Nämen. Det är sån besvikelse. Det är liksom den enda usla versionen av låten som finns 🙁 och det är vad han kollat in. Så illa.

  ————————————-

  Sen angående att jämföra Loreen och Carola. Loreen är väldigt udda, men iaf intressant. Carola är även hon jävligt udda – men tyvärr på ett helt ointressant sätt. Sen kan absolut Carola sjunga, men jag tar ju Loreens röst 10 av 10 gånger 🙂

 9. Micke

  @Adri, Jerka fick man far, farmor och farfar. Jädrar att Jerka var dyrkad och jag har alltid gillat honom. Det bästa han gjort är “I can jive” men han har gjort mycket bra. Det enda dåliga han gjort vad jag minns är “Vintersaga” som är organiserat oväsen. Varför gjorde han den och fläckade ned sig så? “Vintersaga” är det helt enkelt så att den “ägs” av Monica Törnells röst och personlighet. Så jävla mäktig. Sen håller jag med dig om låtarna som tappade på engelska men värst för mig var Lena PH med sin jädra “hurts yes it hurts”

 10. Millan

  @Adri och @Micke Jag gillar Jerkas version också även om originalet är bättre.
  Jag tycker inte man kan jämföra Loreen och Carola; de är så olika som artister. Personligen föredrar jag Loreen men det beror väl på att hon gör mer min typ av musik än vad Carola gör.
  Och så var det Amanda Bergman då som gjort en del grymma versioner på andras låtar. Som t ex I wanna know what love is. Men det är en parantes för det har absolut inget med MF och ESC att göra 🙂

 11. Adri

  Micke: Ja min kära far har inte matat mig med Jerry Williams direkt. Vet en del om Jerry, dock mer om hans person än hans faktiska verk – men absolut har jag hört mer än “Vintersaga”. Men pappa säger det bra när han beskrivit hans version av “Vintersaga” som något av det tristaste inom svensk musik. En av de tråkigaste svenska låtarna there is.

 12. Micke

  @Millan, nej jag jämför inte Loreen och Carola. Däremot är det väldigt många som det. Det var det jag menade 🙂 Har aldrig hört den där med Amanda Bergman. Får väl ta en koll på den då 🙂

  @Adri, Jerka var ju inte till 100 min grej men han fanns alltid där. Kändes odödlig. Men jag gillade honom och har man varit på nån livespelning där han drog “I can jive” då förstår man det. En gång fick han mig bara att “försvinna helt bort” som min “vanliga musik” o då jävlar förstår man 🙂

 13. Millan

  @Micke Det var så jag tolkade det också: att det inte var du utan andra som gör jämförelsen 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se