ESC2016 Schlagerpinglan: Eurovision Song Contest 2015 i Österrike hinner knappt avslutas innan förberedelserna och spekulationerna inför Eurovision Song Contest 2016 i Sverige (vars preliminära datum är 10:e, 12:e och 14:e maj 2016) startar. Än har det inte framkommit så mycket matnyttigt men här nedan hittar ni i alla fall lite inledande info ang. värdstad och deltagarländer:

Förra gången Sverige arrangerade Eurovison, d.v.s. 2013, meddelade SVT sitt val den 8:e juli och det stämmer ganska väl överens med hur de planerar att gå till väga denna gång: Städerna presenterar sina anbud för SVT om tre veckor och efter ca en veckas betänketid så är SVT redo att fatta ett beslut ang. värdstad.

Information om förberedelserna inför Eurovision 2016:
♥ “Christer Björkman om ESC 2016 i Sverige: Det händer nu” – (text – svt.se – 25:e maj)
♥ “SVT vill diskutera ESC 2016 med Malmö” – (text – hd.se – 27:e maj)
♥ “Christer Björkman om var Eurovision 2016 ska hållas” (video – svtplay.se – 26:e maj)
♥ “2016 Eurovision Song Contest: What’s next?” (text – eurovision.tv – 25:e maj)

Länder som redan nu “bekräftat” Eurovision 2016-deltagande:
Lettland Lettland (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Estland Estland (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Danmark Danmark (enligt esctoday.com – 26:e maj)
Norge Norge (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Sverige Sverige (enligt esctoday.com – 24:e maj)
Irland Irland (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Finland Finland (enligt esctoday.com – 26:e maj)
Tyskland Tyskland (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Belgien Belgien (enligt eurovision.tv & esctoday.com – 26:e maj)
Frankrike Frankrike (enligt esctoday.com – 27:e maj)
Nederländerna Nederländerna (enligt esctoday.com – 28:e maj)

Ytterligare länder som Wikipedia listar som “bekräftade” för Eurovision 2016:
Malta Malta (enligt sv.wikipedia.org – 24:e maj)
Schweiz Schweiz (enligt sv.wikipedia.org – 25:e maj)
Ungern Ungern (enligt sv.wikipedia.org – 18:e maj)
Österrike Österrike (enligt sv.wikipedia.org – 24:e maj)
Spanien Spanien (enligt sv.wikipedia.org – 26:e maj)

Länder som uppges vara intresserade av en comback vid Eurovision 2016:
Turkiet Turkiet (enligt svt.se – 27:e maj)
Ukraina Ukraina (enligt svt.se – 27:e maj)
Kroatien Kroatien (enligt svt.se – 27:e maj)

Schlagerpinglan: Roligt att så många länder redan nu verkar vara intresserade av att vara med… även om det inte betyder något förrän de anmält sig till EBU och tidsfristen gått ut… men ändå. 😀 Mer om dessa 2016-länder dyker upp lite senare, först har jag fortfarande en hel del rolig statistik från ESC 2015 att gå igenom. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Eurovision 2016: Läget så här långt”

 1. Micke

  Ordbajsaren Klister Urkman lyckas åter igen med konststycket att säga väldigt mycket utan att det betyder ett skit. Usch vad den mannen har tappat i respekt hos mig. LET HIM GO

 2. hej

  Jag tror att eftersom fler sajter menar att Ukraina och Turkiet är tillbaka tror jag att det är sant, har dock aldrig hört något ljud från Kroatien om nästa eurovision.

 3. hej

  Jag hörde också att det finns källor till påståendena från wikipedia(alla kanske inte är säkra)

 4. hej

  Det kanske inte står på svenska wikipedia om Turkiet och Ukraina, men det står i engelska wikipedia som ibland kan ha mer information än svenska wikipedia

 5. Micke

  Blir glad för varje land som meddelar att de tänker ställa upp 2016. Måste dock säga att jag blir extra glad just när det gäller Turkiet. Ett land som genom åren verkligen suttit i förarsätet när det gäller att hålla på grundtanken och verkligen ge av sitt. Välkommen tillbaka Turkiet. Om nu Bosnien-Herzegovina också kan ge ett positivt besked är jag mer än nöjd. Fattas bara sen att Irland börjar ta tävlingen på allvar och visar vilka som är numero uno i den verkliga musikvärlden och ger ett bevis på det även i ESC.

 6. Johan

  Håller med dig till fullo här Micke! Både Bosnien och Turkiet har varit personliga favoritet fram tills de hoppade av. Hoppas verkligen att de kommer tillbaka och sätter lite färg på tävlingen 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv tycker jag att Christer Björkman gjort ett fenomenalt jobb vad gäller både Melodifestivalen och Eurovision och tror inte att det blir lika bra utan hans kunskap. Helt bra är det naturligtvis inte och det finns alltid saker att fila på (t.ex. så tycker jag fortfarande att det var för dj*vligt att de inte var helt ärliga om app-rösterna) men förhoppningsvis så förändras allt i rätt riktning.

  Vad gäller comeback-länder så hoppas jag att så många som möjligt av de som varit med återkommer. Ju fler desto roligare och större chans att något riktigt bra dyker upp. 😀

 8. Johan

  Tycker Christer gör sitt jobb relativt bra, framförallt med tanke på hur bra betyg Sveriges husering av ESC fått av övriga Europa (personligen tyckte jag att det var lite väl sterilt för min smak, men.). Diplomatisk när det kommer till att lösa interna problem.

  Däremot har han bevisat sig som inkompetent när det kommer till att bedöma andra bidrag. Skulle övriga Europa få översatt det årets panel flabbade ur sig skulle vi nog vara det mest hatade landet i hela Eurovision till nästa år. Även han glömmer bort vad ESC faktiskt handlar om ibland, vilket är sjukt trist då han ändå är ordförande för delegationen och vårat ansikte utåt.

 9. Johanna

  @Johan.. Jag kan säga att jag har flera vänner i hela Europa som HAR sett vårat inför – program. De var inte imponerade (en del av de kan svenska, andra hittade illegala undertexter) Och de tycker att Chrisetr Björkman har för stor makt inom EBU. Sedan att han gjort ett bra jobb med både Mello och ESC 2013 går inte att förneka…

 10. Micke

  “Själv tycker jag att Christer Björkman gjort ett fenomenalt jobb vad gäller både Melodifestivalen och Eurovision”

  Jag skriver helt klart under på det Schlagerpinglan med extra tryck på ordet GJORT. Killen har fått utstå en hel del skit under åren men jag har nästan alltid varit beredd att ställa mig bakom det han gjort och sagt. I år har dock detta förändrats radikalt då jag sett och hört honom uttala sig på de mest märkliga sätt vid flertalet tillfällen. Med detta i bagaget blev det helt enkelt bara för mycket att se honom vräka ur sig de mest pinsamma kommentarer i “inför Eurovision.” Kände bara att nu räcker det

  Men om någon skulle ge sig på det han tidigare gjort ställer jag mig bakom honom precis som tidigare. Han har gjort ett fantastiskt jobb. Det kan ingen ta ifrån honom. Men för tusan ha koll på killen och det han säger i intervjuer nu för tiden och framförallt. Låt honom aldrig mer få vara med i ett Inför Eurovison program. Det gäller än mer Tess och Saade

 11. Johan

  Tess och Saade borde bli bannlysta från allt vad har med melodifestival och eurovision att göra i framtiden. Deras personligheter sken verkligen igenom, och det verkligen inte på ett positivt sätt.

 12. Micke

  Det som jag fortfarande har svårt att smälta från inför programmen är hur den normalt lysande Sarah Dawn Finer kunde förvandlas så fullständigt och plötsligt sitta där och flamsa och fnittra som en lite skolflicka när de övriga hånade artister och bidrag.

 13. Johan

  Jo, hon sjönk verkligen i mina ögon. Det var nästan henne som fick mig lite taggad på årets inför-program och tänkte att “nu blir det lite ordning och reda igen med Sarah och Christer”… men nej. Ush. Vill inte ens tänka på det där mer. Till och med Strömstedt toppar det där.

 14. Micke

  Vidhåller att dessa sex ska ta över i panelen: Tomas Lundin, Sanna Nielsen, Johan Lindroos, Eva Frantz, Björn Kjellman och Ami Aspelund.

  Frågan är bara vem som ska axla programledarpositionen av dessa. Första tanken blir givetvis Tomas eller Björn men sen tänker jag. Hmm de försvinner nog som programledare och det vill man ju definitivt inte. Nej Eva blir det som får den rollen. Hon är ju van vid den i De eurovisa och gör det med bravur.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se