TurkietI början av året så lär TV-bolaget TRT har bekräftat att Turkiet planerade att delta i Eurovision Song Contest 2016 men det senaste budet, som lär komma direkt från EBU, är att TV-bolaget ännu inte bestämt sig för om de ska var med eller ej. (Källor: esctoday.com och eurovoix.com)

Snabbfakta: Turkiets deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1975 – deltagit 34 gånger – vunnit 1 gång: 2003

Turkiets ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: – – – – – –
2012: Love Me Back“, Can Bonomo (Internval) 7:a i finalen
2011: Live It Up“, Yüksek Sadakat (Internval) 13:e i semi 1
2010: We Could Be The Same“, maNga (Internval) 2:a i finalen
2009: Düm Tek Tek“, Hadise (Internval) 4:a i finalen
2008: Deli“, Mor ve Ötesi (Internval) 7:a i finalen

Schlagerpinglan: Spänningen stiger i takt med att vi närmar oss den 10:e oktober, datumet då alla länder måste ha bestämt sig för om de ska delta i Eurovision Song Contest 2016 eller ej. I alla fall om de vill undvika att bli bötfällda för att de drar sig ur för sent.

Även om Turkiet sällan skickar några bidrag som tillhör mina absoluta personliga favoriter så uppskattade jag alla de fyra senaste bidragen och hoppas därför att de faktiskt gör comeback 2016 och då fortsätter i samma varierande stil. 🙂

Mer om Turkiets förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Turkiet i ESC 2016“.

I och med att Wikipedia fick ta bort Turkiet från sin optimistiska lista över “klara” ESC-2016-länder så är de nere i 39 länder medan esctoday.com fortfarande har 36 länder på sin lista, se hela sammanställningen här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2016: Hur blir det med Turkiet?”

 1. Micke

  Vi är inte helt överens när det gäller Turkiet märker jag 🙂 För mig är och framförallt har Turkiet varit ESC hela hjärta och själ. Visst det är inga topplistebidrag de skickar men det är bättre än så. Det är hela tanken med ESC de sysslat med. Jag har tyckt om det mesta de gjort utifrån den mallen. Lite av detta ändrades tyvärr 2003. Skitkul att Turkiet äntligen fick vinna efter lång och trogen tjänst men det var med lite påstruken fernissa då de sålt sig till det engelska språket.

  För mig är det största som kommit från Turkiet “Dinle” som de tävlade med 1997 och glädjande nog kom trea. Härlig prispall då Katrina and the waves vann. Vilka som kom tvåa minns jag inte. Dinle är en låt jag aldrig skulle lyssna på utanför ESC-bubblan men som jag i bubblan fullkomligt älskar och gör så än idag. Flöjten i låten är absolut numero uno. I synnerhet mellan 1.25-1.42. Det är detta som får ESC att ticka. Kanonmusik som ingen förstår och hör som man själv gör 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=F5h4zPsp17U

 2. Johan

  Tyckte väl att det kändes märkligt att Turkiet så länge stått som deltagare i nästa års tävling då källhänvisningarna har varit till vaga utlåtanden om en eventuell comeback. Jag har lite svårt att se att de så plötsligt byter bana från att hårt kritisera tävlingens upplägg och nu istället skulle välja att vara ett av de länder som först anmäler sitt intresse till nästa års tävling.

  Hoppas dock på comeback! Lite orientaliska tongångar i popformat brukar vara roligt att bevittna i ESC och enligt mig brukar de förtjäna sina fina placeringar.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Vi är nog mer överens om Turkiet än vad det verkar, då jag faktiskt uppskattar det de tillför tävlingen på samma sätt som Portugal gör. Båda länderna har skickat väldigt många bidrag som känns väldigt äkta och som speglar ländernas musikkultur och även om det inte blir några personliga favoriter för mig så saknar jag dem när de inte är där.

  Portugal tackade ju nej till ESC 2016 så nu är det extra viktigt att Turkiet kommer tillbaka och visar att man visst kan tävla med inhemsk musik.

  @Johan, Mmmm… kan bara instämma i allt du skriver. 🙂 Har svårt att tro att de helt plötsligt är OK med 50% jurymakt… men hoppas naturligtvis att de kan stå ut med det och kommer tillbaka.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se