Island I går kväll, den 6:e februari, avgjordes även den första semifinalen av “Söngvakeppnin 2016“, Islands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016. Av de 6 tävlande bidragen valde tittarna ut sina tre favoriter, som gick direkt till finalen den 20:e februari.

De övriga tre bidragen får hoppas på juryns wildcard, som delas ut efter nästa semifinal, den 13:e februari, då tittarna ska utse ytterligare tre finalister. Totalt blir det därför sju bidrag som tävlar i finalen. Längre ner ser ni resultatet samt länkar till lördagens framträdanden.

Då Island i år firar 30-årsjubileum i ESC så framförde Páll Óskar (Islands 1997-representant) en för jubileumet specialskriven låt “Vinnum þetta fyrirfram” och 101 Boys inledde showen med en “Gleðibankinn-cover” (Islands ESC-1986-bidrag).

Resultatet av Islands Söngvakeppnin 2016 – Semifinal 1 (ej i resultatordning):
Till final:
♥ “Raddirnar“, Greta Salóme Stefánsdóttir
♥ “Óstöðvandi“, Karlotta Sigurðardóttir
♥ “Hugur minn er“, Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason
Bidragen som fortfarande hoppas på juryns wildcard:
♥ “Fátækur námsmaður“, Ingólfur Þórarinsson
♥ “Ég sé þig“, Hljómsveitin Eva
♥ “Kreisí“, Sigga Eyrún
(Källor: ruv.is och eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Inför semifinalen så tyckte jag att “Óstöðvandi” och “Raddirnar” var de klart bästa bidragen. Efter att jag sett gårdagens semifinal i efterhand (ruv.is) så står jag fast vid de åsikterna då Karlotta stod för den klart bästa låten (av bl.a. Linda Persson, Ylva Persson) medan Greta levererade en lite mer intressant scenshow. Lyckligtvis gick båda vidare till finalen. 😀

Egentligen så hade jag gärna sett att Ingó fått den sista finalplatsen men då “Fátækur námsmaður” inte riktigt levde upp till mina förväntningar så har jag inget emot att den i stället gick till “Hugur minn er“. Visserligen är det en typ av låt jag tycker mig ha hört flera tusen gånger, men det fungerar tydligen fortfarande.

Kvar står då frågan vilket bidrag juryn kommer att ge sitt wildcard till och om det blir från denna eller nästa semifinal. Om inget oväntat inträffar nästa vecka så hoppas jag i nuläget att det antingen går till Ingó eller Sigga, men jag hoppas på bättre alternativ i nästa show.

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Island i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Island 2016: Resultatet av “Söngvakeppnin” Semifinal 1”

 1. Jan.Åke

  Jag hoppas på att det blir “Raddirnar” som får representera Island. När jag lyssnade på Karlottas låt tyckte jag att början påminde om någon annan låt. Kom på efter en stund att de är “Rolling In The Deep! med Adèle som den påminner om. Är det bara jag som tycker så?

 2. Johanna

  Greta var ju så överlägsen att e andra kan åka hem direkt ( i mitt tycke då men Islänningarna brukar ju rösta helknasigt för det mesta) Sigga MÅSTE få wildcardet för det var det mest episka jag sett på länge!

 3. Schlagerpinglan

  @Jan.Åke, Personligen ser jag ingen större likhet mellan de låtarna, men man har ju olika sätt att associera låtar. Lyckligtvis så har jag inget sådant som stör mig vad gäller “Óstöðvandi“ utan det är min huvudsakliga favorit så här långt. Oturlig nog (men tur för många andra) så tror jag nog att det är din favorit (“Raddirnar“) som ligger bäst till så här långt. Men, men… det är två shower kvar så än kan mycket hända. 😉

  @Johanna, Skulle Sigga få wildcard:et så hade jag inte gråtit direkt… men jag måste nog medge att showen var lite för läbbigt “kreisí” för min smak. Det blir dock extrapoäng för att den trots allt stod ut och fick en att heja till. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se