ESC2016 Schlagerpinglan: I dag avslöjade SVT att Gina Dirawi kommer att få dela ut de svenska rösterna när finalen av Eurovision Song Contest 2016 ska avgöras den 14:e maj. Här nedan ser ni vilka som agerat svenska röstavlämnare och kommentatorer i ESC de senaste åren:

År Svenska röstuppläsare Svenska kommentatorer
2003 Kattis Ahlström Pekka Heino
2004 Jovan Radomir Pekka Heino
2005 Annika Jankell Pekka Heino
2006 Jovan Radomir Pekka Heino
2007 André Pops Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2008 Björn Gustafsson Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2009 Sarah Dawn Finer Edward af Sillén & Shirley Clamp
2010 Eric Saade Edward af Sillén & Christine Meltzer
2011 Danny Saucedo Edward af Sillén & Hélène Benno
2012 Lynda Woodruff (Sarah Dawn Finer) Edward af Sillén & Gina Dirawi
2013 YOHIO Josefine Sundström
2014 Alcazar Edward af Sillén & Malin Olsson
2015 Mariette Hansson Edward af Sillén & Sanna Nielsen
2016 Gina Dirawi Lotta Bromé
(Källor: svt.se och schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Personligen hade jag hoppats att SVT skulle fortsätta sin nya “tradition” att låta Melodifestivals-trean läsa upp de svenska rösterna i ESC, vilket skulle innebära att det var Ace Wilders tur för detta ärofyllda uppdrag. Nu vet jag ju inte om hon fått frågan eller ej, men är inte speciellt överraskad över att få se Gina Dirawi där i stället. Jag är glad för Ginas skull, då hon kan kryssa av ytterligare en MF-relaterad punkt på sin lista, men som tittare så tycker jag att det hade varit roligare med en MF-artist eller Lynda Woodruff. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


44 kommentarer till “Gina Dirawi presenterar de svenska ESC-rösterna 2016”

 1. Micke

  @Kerstin är du vaken 🙂 Nu får du kliva upp för nu kommer Micke med frågor. Självklart frågor även till övriga men eftersom jag vet att du tycker väldigt bra om ett av de fem riktigt bra bidrag som deltog 2009. Fem bidrag som jag rankar bland de 20 bästa genom tiderna. Inte illa fem från samma år. Tänkte kolla lite vibbar om de bidragen här på bloggen. Börjar med den som jag rankar på plats 20 genom alla tider:

  https://www.youtube.com/watch?v=qqE69feyEOU

  Just nu är jag lite less på allt snack om årets bidrag så jag ger mig på annat istället 🙂

 2. Micke

  Glömde skriva nån rad om låten. Den isländska låten tyckte jag inte alls särskilt bra om under själva tävlandet. En tjejkompis älskade den dock och spelade den gång på gång o plötsligt satt den bara där för mig också.

 3. Daniela

  @Micke: jag tittade på Salomes live framträdanden, låten okey men hennes röst mäktar inte med den! Hon lägger in massa med effektfulla tillbehör så som fiolen som låter ljuvligt men ack! Hon gör inte den låten rättvisa tycker jag. Tyvärr!

 4. Daniela

  @Micke: Johannas ballad är helt underbar! Älskar den!

 5. Micke

  @Daniela, en liten rättelse som egentligen inte betyder ett skit men rätt ska vara rätt 🙂 Den låten är på plats 25 inte 20 för mig genom tiderna. Det var en annan isländsk låt som jag hade på plats 20, Ég á Líf från 2013.

  Håller inte helt med dig om tjejens röst. Tycker hon håller helt ok. Vi får ju inte glömma att det är ESC det här 🙂

 6. Micke

  @Daniela: Sångaren till Ég á Líf sa mina polare var min bror för vi var så himla lika. Stämmer dock inte längre då min regering har fått mig att kapa hårsvallet 🙂 Bra gjort av henne :-9

 7. Micke

  Ok då missförstod jag dig. Trodde det var Johanna du inte var riktigt nöjd med

 8. Daniela

  Micke: Eg a lif är en jätte jätte bra låt! Jag fullständigt älskade både låten och artisten och isländskan är ett språk dom jag ska lära mig nör jag går i pension! Du kommer att undra hur detta kommer sig men om du kommer ihåg att jag piggar bland annat engelska och då gjorde vi studier kring isländskan också! Love it! Så du liknar han! Kul! Regeringen gjorde rätt också!
  Johannas röst var helt okey däremot tyckte jag som många då att scenarangemanget plus hennes outfit var tråkiga! Om det nu är väsentligt!
  Men vad tyckte du om Salomes röstpotential?

 9. Daniela

  Pluggade engelskan! Oh, denna I phone !

 10. Kerstin

  Micke, jag är vaken och redo. Vad gäller Yohannas bidrag 2009 så hade jag exakt samma känsla som du till den när den deltog. Den var ingen favorit hos mig och blev lite snopen när den blev tvåa. Men jag var så fruktansvärt tokig i Rändajad och blev ganska besviken när den “bara” blev sexa. Tyckte väldigt mycket om det turkiska bidraget också. Men året efter, tror jag det var i alla fall så hörde jag Is it true med en kille, minns tyvärr inte vem men det var en kille som sjöng den och då fick jag upp ögonen för den. Yohanna gjorde den jättebra så det är inte det att han gjorde den bättre utan det var just det här att det gått ett tag och det blev en annan infallsvinkel för mig. Så absolut en bra ballad tycker jag idag men som sagt inte just under ESC 2009.

 11. hej

  Schweiz juryröster kommer att läsas upp av Sebalter

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Det gör du rätt i. Roligt med lite “extra-läsning”. 🙂 Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tyckte om just den här isländska låten när det begav sig, men jag kan tänka mig att jag aldrig gav den någon chans. Varken då eller nu ser jag den mer än en “vacker dussin-låt”. 2009 var året då “Undir regnbogann” med Ingo borde ha vunnit. 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=ZH-uK_6fIpk

 13. Schlagerpinglan

  @hej, Se där, trevligt med länder som har samma inställning som en själv (d.v.s. f.d. deltagare). Men, men…. alla kan ju inte tänka likadant. 🙂

 14. Micke

  Grymt besviken på De Eurovisa: I det stora sköter de jobbet lika bra som vanligt men när det gäller ett speciellt bidrag spårade de ur tyvärr och blev samma lågvattenmärke som det svenska inför programmet. Nu gällde det bara ett enda bidrag och dessutom räddade Eva Frantz och Johan Lindroos upp situationen genom att gå ur flamsskiten som gästerna körde och som de själv deltog i under en kort stund. Självklart säger jag inte vilket bidrag det gäller och det är totalt oviktigt. Inte ens om det varit Spaniens bidrag de behandlat så hade jag accepterat det. Tack ändå Eva och Johan att ni tog er i kragen. I övrigt lika bra program som vanligt

 15. Micke

  @Schlagerpinglan, har aldrig hört det isländska bidraget du lade ut. Det som skär i mig är tjejen som låtsas spela blåsinstrument. Ska det luras kan de väl åtminstone göra det på ett smartare sätt

 16. Kerstin

  Micke, hittade killen som sjöng Is it true. Han är numera sångare i H.E.A.T. https://www.youtube.com/watch?v=OOjzRo3CwQg

 17. Alex

  Micke va vad det jag sa! Nä nu ska jag inte hålla på. Men det är sånt händer. Fråga mig om san marino då blir jag också flamsig och lite arg haha.

 18. Alex

  Jag älskar islands “is it true” ett utav de vackraste bidragen någonsin. Allt är bara rätt.och stämmer!

  Eg a lif är även den hur bra som helst. Men yohanna kommer före.

 19. Daniela

  @Kerstin: Erik Grönwall vann Idoll 2009, minns mycket väl när han uppträdde med den låten, han sa själv att han tyckte mycket om denna ballad! ☺️ Och jag har undrat var han tagit vägen sen dess!

 20. Kerstin

  Daniela, du har alldeles rätt. Han vann mycket riktigt idol 2009. Fast det var inte där jag hörde låten med honom utan senare i radion. Men hur som helst en bra version av Is it true tycker jag som dessutom gjorde att jag upptäckte låten på ett helt nytt sätt.

 21. Marcus

  Ingen skräll att det blir Gina – och jag ser hellre henne än Ace! Hoppas bara hon får leda hela sk*ten nästa år, eftersom Frans drar hem segern till oss i år igen! 😀

  För övrigt är Yohanna överskattad.

  För övrigare, Micke, hur kan du ha fem låtar från 2009 i topp 20 nånsin? Skulle jag göra en topp 20 är det nog bara Hero och 1944 som skulle klämma sig in av alla låtar efter typ 2001 och framåt!

 22. Daniela

  @Marcus, var har du hållit hus hittills! Gud vad glad jag blir av att du är HÄR! ☺️

 23. Marcus

  Hehe tack Daniela! Har allt smygläst men inte haft något att kommentera…

  När det ändå är uppe, här är en (ungefärlig) topp 20 genom åren. De tio första är väl huggna i sten, sen kommer en drös på ett femtiotal andra som vill dela på äran. Ett typiskt genomsnitt av det som brukar förekomma på mima topplistor i alla fall.

  Vad kan man utläsa för kul av det då?
  – Tidigaste låten är från 1956, tävlingens startår. Senaste är från i år!
  – De tre första åren har med varsin låt
  – Efter sjuttiotalet blev det färre och färre guldkorn för varje decennium…
  – Bara TVÅ av låtarna är på engelska. Jag tror det är få med den här typen av listor som matchar det.
  – Tre år har mer än en låt: 1969, 1975 och 1980.
  – Ett par länder har med mer än en låt. Nederländerna och Spanien har två låtar, liksom Israel och Turkiet. När det gäller de två sistnämnda länderna finns ett dussin bubblare strax utanför listan.

  01. Vivo Cantando, Salome – Spanien 1969
  02. Diva, Dana International – Israel 1998
  03. Petr’oil, Ajda Pekkan – Turkiet 1980
  04. Bitaqat Hob, Samira Said – Marocko 1980
  05. Desfolhada Portuguesa, Simone De Oliveria – Portugal 1969
  06. Kaan, Duo Datz – Israel 1991
  07. Hero, Charlotte Perrelli – Sverige 2008
  08. Bem Bom, Doce – Portugal 1982
  09. Ahava Hi Shir Lishnayim, Ilanit – Israel 1977
  10. 1944, Jamala – Ukraina 2016
  11. Giorgio, Lys Assia – Schweiz 1958
  12. Panagia Mou, Mariza Koch- Grekland 1976
  13. Era, Wess & Dori Ghezzi – Italien 1975
  14. Jij Bent Mijn Leven, Anneke Grönloh – Nederländerna 1964
  15. Seninle Bir Dakika, Semiha Yanki – Turkiet 1975
  16. Bye Bye Baby, CatCat – Finland 1994
  17. Telefon Telefon, Margot Hielscher – Västtyskland 1957
  18. Fernando & Filippo, Milly Scott – Nederländerna 1967
  19. Aprite Le Finestre, Franca Raymondi – Italien 1956
  20. Marija L-Maltija, Joe Grech – Malta 1971

 24. Daniela

  @Marcus: Marcus jag skrev just ett längre inlägg under rubriken vinnaroddsen där du och @’Micke först skrev om den eventuella vinnaren. Jag ber dig att läsa det när du har tid! Och lämna synpunkter! Jag blev verkligen glad av att du kom tillbaka med dina kommentarer och att du loksom jag hoppas fortfarande på Frans! Men sen om han då inte gör det på grund av delvis de vågor ni beskriver bland fansen och att dessutom en bra del av dem inte har… Storheten att fatta Frans potential då hoppas jag att Italien tar detta hem i år! För musikens skull, för skönhetens skull, för framträdandets skull och sist och inte minst för Francescas skull! Hon är duktig! ❤️

 25. Daniela

  @Marcus: jag ska lyssna på de bidragen du radade där uppe inte alla på en gång, sen återkommer jag till dig! Tack! ☺️

 26. Alex

  Marcus vrf tycker du yohanna är överskattad. För mig är ju den ett utav de vackraste bidraget.

  “Lane moje” är en annan i absoluta toppen och den är självKlart bättre än “is it true”

 27. Marcus

  @Daniela: Ta’t försiktigt! Min smak uppskattas sällan av andra… haha!

  @Alex: Jag upplever den som en vanlig ballad som det går tretton på dussinet av i den här tävlingen, i alla fall i modern tid. Hennes Nott som tävlade i Söngvakeppnin 2012 är däremot en av de bästa låtarna som aldrig fick chansen på den europeiska scenen.
  När det kommer till stora ballader i tävlingens historia tänker jag personligen på Anna Vissis två mästerverk: Mono I Agapi för Cypern 1982 och Everything för Grekland 2006!

 28. Micke

  @Marcus kul med någon som precis som jag lyssnat igenom alla år. Sicka galningar det finns 🙂 Mycket av det gamla är dock inte riktigt min grej men visst har en del satt sig. Av allt som gjordes före jag föddes finns det en favvis för mig och det är från ett land som hoppade av efter 1979 och som sedan hållit sig borta. Det var på en kort comeback 2004-2006. Landet jag pratar om är Monaco och bidraget jag pratar om vann hela ballongen 1971. Som ni kanske vet är jag ingen vän av la la la la ande men just här är det med en mäktig avslutning. Detta är det enda bidraget som är med på min topp 10 som deltog innan Micke slog upp sina blå.

  https://www.youtube.com/watch?v=PHz2hrVo8rg

  Ett bidrag som väl nästan alla känner till deltog 1967 för Luxemburg. Dvs alla som precis som jag älskar idrott 🙂 Den har hörts på många arenor och tävlingar

  https://www.youtube.com/watch?v=bkEs6DHn3B0

  Ser förresten att jag missat en fråga från dig om hur jag kan a fem topp 20 genom alla tider från 2009. Fråga inte mig det var ett bra år 🙂 Topp 25 ska det vara förresten

  Tänkte avsluta med att utnämna det i mina ögon bästa bidraget av dina 20. Då blir det “Era”, Wess & Dori Ghezzi – Italien

  @Alex, Lane Moje är, var och kommer alltid att vara ett av de största mästervrken i ESC

 29. Micke

  @Kerstin och andra. Åter till 2009 och de fem bidragen jag rankar bland de 25 bästa någonsin i ESC. Till fjärdeplasten som jag rankar på plats 15. Inte länge sedan jag pratade om den här. Här är det kvinnan som gör bidraget. Framträdandet och rösten kan smälta den hårdaste motståndare. My oh my sicken mäktig röst. Den förtrollar en helt. Jag satt och kollade tillsammans med polare varav en lite motsträvig. Inget fan av ESC direkt. Vi såg på honom att han tyckte om det och frågade rakt ut vad han tyckte. Efter en andhämtningspaus kom det ur honom: “Jisses sicken mäktig röst hon kan få en att släppa allt och göra precis vad hon vill. Vill hon ha fotmassage i en vecka så åker jag direkt.” Vi tittade på varandra och bara skrattade. Men jag förstår honom. Älskar de där mörka, mäktiga berättande rösterna. Hon fullkomligt äger scenen helt befriad från robotar och annat avskräde. Minns att du svarade sist Kerstin men tyvärr minns jag inte vad 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=I7zdlo8OrJg

 30. Alex

  @micke Det enda som fattade i bidraget är en ciggaret och rök.

 31. Micke

  @Alex, inte riktigt med på om du är positiv eller negativ 🙂

  För mig äger hon bara. Lyssna på rösten alla ni nobodys i tävlingen. lyssna och lär 🙂

 32. Alex

  @Micke hon skriker frankrike, melodin, rösten, känslan. Framför mig ser jag henna sjunga i en fransk bar 40 år sedan en natt med alkohol i ena handen och cigarett i den andra. Den där raspigheten som man får av ålder och för mycket rökande.

  Hon har tyngd i sitt framförande, stensäker på sin sak.

 33. Alex

  @pinglan vad säger du om att folk inte vill se Ryssland vinna bara pga deras politik. Tänker på schlagerprofilernas kommentarer om rysslands låt. Att dom älskar den men hellre ser san marino vinner framför Ryssland?

 34. Marcus

  @Micke: hur gammal är du om man får fråga?

  Överlag så vill jag nog påstå att hur bra ett år än är nuförtiden är det bara skuggor av hur tävlingen en gång var! Vissa år, typ 1966 eller 1979 fanns inte ett enda bidrag som inte håller än idag!

  Angående Patricia Kaas förstår jag inte heller storheten. Vill jag ha franskt drama väljer jag hellre Messieurs Les Noyees De La Seine (Frankrike 1956), Il Doit Faire Beau La-bas (Frankrike 1961), T’en Va Pas (Schweiz 1963), La Force De Prier (Luxembourg 1963) eller La Source (Frankrike 1968).

  Gällande lalalande, så har Spanien använt det till riktigt bra effekt. Massiels La La La är ett av landets bästa bidrag!

 35. Micke

  @Marcus, Jag är en av flera 70-talister på den här bloggen. När det gäller tävlingen håller jag med dig Marcus. Äktheten är borta. Grundtanken med hela ESC har kantrat en hel del. När länder som Spanien, Serbien mm väljer att sjunga på engelska då har själen fått sig en rejäl törn. För att inte tala om Italien vars hela själ ligger i språket. På så sätt var det mycket bättre förut men just med bidragen är det lite si och så.

  Tur att inte min moster hörde dig nu Marcus: Hon var så arg på Spaniens bidrag 1968 som slog hennes stora favvis Cliff Richard med en poäng eller något sånt 🙂 Annars håller jag med om att det är ett av de bästa lalalalala bidragen.

  När Schlagerpinglan lägger ut och pratar om bidragen här gör även jag det men jag utnämner också bästa och sämsta bidraget någonsin enligt mig. När det gäller Frankrike är nästan alla bidrag långt tillbaka i tiden. en del före mig t.o.m. Frankrike i ESC är för mig mäktiga ballader och inte you you som i år. Inget fel på låten men det är inte Frankrike för mig. Ska ta ut några franska pärlor så får vi se om du hakar på några av dem eller ej. Min absoluta favvis är från 2001 men tyvärr gjorde Frankrike en Italien 2016 och avslutade bidraget på engelska. Då när hon med sin mäktiga pipa skulle verkligen trycka till fick hon stappla igenom på knacklig engelska istället. Hur tänker de.

  1. 2001
  https://www.youtube.com/watch?v=65I39BhqPSc
  2. 2009
  3. 1977
  4. 2015 (Yepp jag älskade den här och skiter fullständigt i om det är gammal stil)
  5. 1990 (Bästa franska icke balladbidraget)

 36. Schlagerpinglan

  @Alex, Att ESC är så stort som det faktiskt är beror på att det tilltalar så många olika sorters människor och alla har sitt eget sätt att se på tävlingen. Jag vill ha en rättvis tävling där man lägger alla andra frågor åt sidan och röstar fram det bästa helhetsbidraget, men jag kan knappast kräva att alla andra ska tycka likadant. Schlagerprofilernas resonemang är så främmande för mig (och gör mig väldigt besviken) att jag faktiskt inte vet hur jag ska kommentera det. Förhoppningsvis är det endast en liten del att tittarna som resonerar så. Visst är det tråkigt att det finns de som inte kan/vill/vågar/har råd att åka till Ryssland om de vinner… men det borde inte vara en avgörande faktor i en musiktävling… enligt mitt sätt att se på det. 😉

 37. Daniela

  @Micke: Patricia Kaaz är en av mina absoluta favoriter genom tiderna, det är till punkt och prick som du säger: Lyssna på alla nobodys i tävlingen och lär! ☺️ Hon gör hela jobbet på scenen själv! Allt utan att ens blicka! Tänk att jag genomlevt och genomskådat alla ESC på 60, 70, 80 , 90 och 2000 talets ESCs! ☺️ Gud så tacksam är jag för listan Marcus gjorde! Det var på tiden att återlyssna framförallt på min ungdoms musik! Stort tack @Marcus! ☺️

 38. Alex

  @micke som jag trodde du är en pensionär!
  SKOJA

  @pinglan tack för svaret. Jag har lyckats komma ifrån det. Det var efter att du skällde ut mig pga att jag satte politik före nummret. Fick mig att tänka (vilket egentligen är självklart) att det är musiken som ska bedömas och inte landet+musiken.

 39. Schlagerpinglan

  @Alex, Inte meningen att skälla. 😀 Vissa saker engagerar väl mer än andra och just det som gäller grundsynen på vad som är rätt och fel i tävlingen (där det inte är helt självklart var gränserna går) kan lätt bli lite känslofyllt. 🙂

 40. Kerstin

  Micke, jodå du tog upp det här franska bidraget med Patricia Kaas för en tid sedan och jag kom faktiskt bara ihåg hennes efternamn då, vilket måste betyda att hon faktiskt gjorde intryck för att komma ihåg namn på alla i ESC det är åtminstone inte en talang jag besitter. Så kommer jag ihåg ett namn så har dom gjort ett intryck på mig. Däremot låten är inte riktigt i min smak men den passar henne.

 41. Kerstin

  Jag vet att det finns många som drar in politik i sitt resonemang kring framförallt det ryska bidraget och det har dom all rätt att göra men för mig finns inte ens ordet politik i samma mening som ESC. Det är bara musik för mig och med ett spännande tävlingsmoment så har det varit ända sen jag började titta på det här som sjuåring. Vill man kalla min inställning naiv så inga problem men jag tror att med min inställning så får jag faktiskt njuta av ESC betydligt mer än dom som måste tänka i politiska banor.

 42. Alex

  Ja kerstin förstår din syn på det. Jag är också uppväxt med att hela familjen samlades framför tv och såg på eurovision.
  Idag gör jag det med vänner.

  Problemet är väl att schlagerprofilerna säger även att de skulle vara omöjligt för dem att resa till Ryssland och representera qx, om jag förstått det rätt.

  Aja nog om politik.

 43. Micke

  Kerstin och Alex: Som jag alltid sagt. Politik är en sak, ESC är en annan sak. Vi måste få ha lite kul också mellan alla rapporter om dårar i världen

 44. Alex

  Sant micke!

  Du skulle inte gilla podden med schlagerprofilerna! Du får skriva vad du tycker om du lyssnar på det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se