ESC 2017 Schlagerpinglan: Den 14:e februari gjorde jag en personlig rankning av “Alla Big Five-ländernas bidrag i Eurovision Song Contest 2017” och precis som i fallet med de nordiska bidragen så gör jag nu en uppföljning när vi vet hur det hela slutade.

Här nedan ser ni (tillsammans med artisternas live-framträdanden i Kiev) resultatet för Big Five-länderna i finalen av ESC 2017, både vad gäller de slutliga placeringarna och hur tittarna resp. jurygrupperna placerade dem:

Slutliga placeringar för “The Big Five”:s bidrag i Eurovision Song Contest 2017:
Italien Italien – “Occidentali’s Karma”, Francesco Gabbani (6:a i finalen)
Frankrike Frankrike – “Requiem”, Alma (12:a i finalen)
Storbritannien Storbritannien – “Never Give Up On You”, Lucie Jones (15:e i finalen)
Tyskland Tyskland – “Perfect Life”, Levina (25:a i finalen)
Spanien Spanien – “Do It For Your Lover”, Manel Navarro (26:a i finalen)

Om tittarna fått bestämma: Om juryn fått bestämma:
Italien Italien (6:a i finalen) Italien Italien (7:a i finalen)
Frankrike Frankrike (10:a i finalen) Storbritannien Storbritannien (10:a i finalen)
Storbritannien Storbritannien (20:e i finalen) Frankrike Frankrike (19:e i finalen)
Spanien Spanien (23:a i finalen) Tyskland Tyskland (25:a i finalen)
Tyskland Tyskland (24:a i finalen) Spanien Spanien (26:a i finalen)

Schlagerpinglan: Både tittarna och juryn var överens om att Italien hade det bästa Big Five-bidraget (men båda placerade landet utanför topp-fem) samt att Tyskland och Spanien hörde hemma i botten av resultatlistan.

Det de däremot inte var helt överens om var Frankrike, som tittarna ville se i topp-tio, och Storbritannien, som juryn ville se bland de tio främsta, vilket resulterade i två hedervärda platser i topp-15 för båda länderna.

Själv håller jag inte längre fast vid min ursprungliga lista utan vill flytta upp Storbritannien före Tyskland vilket gör att min slutliga rangordning (Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien) blir samma som det slutliga resultatet. (Om man bortser från att jag ville se Italien som vinnare.) Det händer inte alltför ofta, men ibland blir det riktigt bra när man mixar tittarnas och juryns smak. 🙂

Se ESC-2017-resultat-sidan för slutresultaten i både finalen och de båda semifinalerna av Eurovision Song Contest 2017. Där finns även länkar till de uppdelade tittar- och jury-rösterna (samt artisternas live-framträdanden) i de tre showerna.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2017: Hur gick det för “The Big Five”:s bidrag?”

 1. Adri

  Storbritannien växte enormt live så den har tom gått om Italien som tyvärr sjönk (litegrann bara dock) live.

  1. Frankrike: HUR???? Kunde denna missa topp 10? Årets bästa artist med årets bästa låt som framförs till 75% på ett av världens finaste språk? Detta borde ha vunnit, eller MINST topp 10! Alma är ju också en av de sötaste och mest likeable artisterna som någonsin stått på ESC-scenen, hur kan någon ens ha detta i närheten av botten? Crazy…

  2. Storbritannien: Lucie är fantastisk, låten är riktigt bra! Både det vokala och visuella framträdandet var riktigt snyggt! Något underskattad! Lucie borde dock öva på sitt ansiktsuttryck och kroppsspråk.

  3. Italien: Egentligen har inte denna sjunkit så mycket, det är bara andra som växt om. Francesco är en härlig artist och det är absolut styrkan här! Låten är bra och sticker ut (framför allt för att vara från Italien). Gorillan ville jag dock ha bort som sagt.

  4. Tyskland: Något har hänt… nu tre månader efter att låten valdes har den börjat växa. Det är något i Levinas röst. Hon sjunger inte helt rent men det låter så speciellt på något sätt!

  5. Spanien: Jag vill vara en positiv kille, och det känns som att jag redan skrivit ner detta bidrag så mycket så jag säger inget mer här. De flesta här vet jag tycker.

 2. Mikaela

  @Adri Jag tror att Frankrikes scenframträdande var för statiskt, i bjärt kontrast till den dynamiska videon. Framträdandet gav inte alls samma lekfulla känsla, utan kändes mest stelt och ointressant.

 3. Micke

  Jag vill bara säga det att det som Mikaela säger fällde Frankrike troligen var det som fällde nästan alla dessa. Tar först min ranking:

  1. Italien

  2. Frankrike

  3. Tyskland
  4. Storbritannien
  5. Spanien

  Hur ogärna jag än vill tro det så tror jag att en stor del av att Italien inte vann går att finna i framträdandet och då framförallt apan. För mig är apan inte minsta problem då jag förstår innebörden i låten och framträdanden. Det har dock varit mycket tjat om detta och tyvärr blev det nog för mycket. För mig var det ett större problem att Fransesco ju närmare finalen vi kom inte riktigt verkade ta det hela på fullt allvar. Titta på hans dans i studioversionen och i de första framträden han gjorde live och jämför sedan hur det blev ju närmare final vi kom. Jädrigt synd för det är en bra artist.

  När det gäller Frankrike går jag helt i Mikaelas linje. Det hände helt enkelt ingenting. Hade man sett videon och sedan hamnade med Alma på scen blev det en extrem kontrast tyvärr. Helt med Adri om att detta är för bra för att hamna i botten men inte alls med honom i det han säger om språket 🙂 Världens vackraste språk i musik är utan minsta tvivel för mig italienska.

  Tyskland hade behövt ett framträdande som skulle lyft detta bidrag men lyftet uteblev helt vilket gjorde att bidraget och artist gick hand i hand och det räckte inte till.

  Angående Storbritannien säger jag som vanligt. När de börjar respektera tävlingen då ska jag åter igen respektera dem i ESC.

  Slutligen då Adris favvis 🙂 Tyvärr inget framträdande i världen hade kunnat rädda detta. Inte ens rullband som rullades in för att rädda det svenska. Med det sagt så lyssnar jag hellre nio gånger i rad på det spanska än en gång på det svenska.

  I det stora hela ett besvikelsens år när det gäller “The Big Five”

 4. Finne

  Italien ****+
  Frankrike ****

  Storbritannien **+

  Spanien/Tyskland *

  Måste jag välja så placerar jag faktiskt Spanien ovanför Tyskland. Tysklands låt var (liksom de senaste åren) totalt intetsägande. Spanien förde ändå tankarna till en badstrand sommaren 1997. Just den typ av låt som gänget på filten bredvid kunde ha lyssnat på ur sin batteridrivna bandspelare. Men om man kommit ihåg hörlurarna så var det senast nu dags att ta fram dem och dränka ljudet med lite Aerosmith.

 5. Adri

  Mikaela och Micke: Såg vi inte samma franska framträdande tro? 🙂

  Nej helt ärligt tror jag faktiskt också att det var anledningen, men jag håller inte med för jag tycker Alma lyckades ta en scen själv utan att man tänkte “vad stor och tom den ser ut”. Personligen hade jag velat ta in dansarna från musikvideon också, men jag tycker samtidigt inte det är så nödvändigt. Det visuella på LED-skärmarna var mer än dugligt.

  Det fick bli en seger i sig själv att i alla fall tittarna hade henne i topp 10. Det blev mer som tittarna ville än juryn i alla fall! Vänstra spalten! 🙂

  Sen apropå språket, italienska är inget för mig. Men jag har en hel spellista med mer än 300 låtar där allt är musik på franska (Eurovision exkluderas därifrån)! Det är ren njutning!

  Och sen det här med min “favvis” Spanien (eller snarare det jag kan tänka mig att man får höra på repeat under tortyr, tro mig… att höra det en gång var tortyr för mig!) så ser jag det nästan som en liten framgång att Storbritannien i alla fall gått om Spanien på din lista nu, Micke.
  Med tanke på hur hård du varit mot den under försäsongen och hur jag försvarat den så är det som en vinst i sig att de inte är sist längre i alla fall. Spanien förtjänar den platsen mer. Mycket mer (speciellt nu efter liveframträdandet).

 6. Micke

  @Adri, jag tycker egentligen inte direkt illa om Storbritanniens bidrag. Har jag varit otydlig om det så är det dåligt av mig. Jag bryr mig bara helt enkelt inte om bidraget för bidraget är ännu ett bevis på hur lite Storbritannien bryr sig om ESC.

  Micke är en stor älskare av brittisk musik på alla plan. De är helt enkelt i förarsätet för mig. Hade de brytt sig det minsta om ESC och verkligen satsat, åtminstone på samma sätt som andra i ESC då hade de sopat banan med alla andra

  Men britterna gör inte det utan de verkar skita fullständigt i detta och då undrar jag mest varför? Vill de kanske göra det hela till någon slags talangtävling eller nåt? En kort stund för 20 år sedan verkade det faktiskt som att de plötsligt skulle ta det hela på lite mer allvar då det faktiskt dök upp ett känt band. Visserligen med bästa tiden bakom sig men det visade ändå på åtminstone lite intresse. Det räckte mer än väl med lite mer visat intresse och britterna sopade banan med övriga. Men vad hände sedan? Britterna tog det än mindre på allvar och det blev bara värre och värre.

  Många gnäller på ESC för att länderna överhuvudtaget inte använder sig av kända artister utan sänder nobodys Tyvärr är det delvis sant men nu är det som det är och man får göra det bästa av det man har och det lyckas ESC jädrigt bra med enligt mig. Problemet är bara britterna. Om övriga länder kanske skickar B-kändisar så skickar britterna som bäst d-kändisar, vilket gör att jag inte kan låta bli att fundera. Varför hoppar de inte av istället?

  Men som sagt Adri årets bidrag är inte sämre än något annat. Kapabel sångerska som inte gör bort sig med ett bidrag som varken är bra eller dåligt. Jag har aldrig velat låta som att jag tyckt illa om henne. Har jag gjort det ber jag henne om ursäkt.

  Jag orkar bara inte med att hoppas på en förändring längre. Jobbigt att varje år bli besviken. Därför har jag beslutat mig för att skita i Storbritannien och Irland i ESC så länge som de skiter i ESC

 7. Adri

  Micke: Jag kan väl förstå dina klagomål till viss del (även om jag tycker de är mer befogade när det gäller Irland faktiskt). Jag stör mig inte direkt på att Storbritannien skickar okända personer, det säger ingenting om deras talang eller brist på talang för min del 🙂

  Jag tycker tex Lucie Jones i år skötte sig 100x bättre än Bonnie Tyler för några år sedan (hon hade också sina glänsardagar bakom sig förvisso).

  Jag har en hel lång lista med brittiska artister jag gärna ser tävla i ESC, men de verkar inte så realistiskt då de har ganska stora karriärer att ta hand om. Den enda av de artister jag i nuläget ens kan se lite grann i ESC är Leona Lewis då hon åtminstone faktiskt skrev en låt till förra årets final (som hon också borde sjungit, men så kul skulle jag inte ha tydligen…)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se