Eurovision 2018: Blandade nyheter

2018-01-18 (torsdag)

ESC2018 Schlagerpinglan: Här hittar ni en handfull korta nyheter angående Eurovision Song Contest 2018. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

Portugal Portugal: De 26 “Festival da Canção 2018”-artisterna har presenterats
TV-bolaget RTP har presenterat namen på de 26 artister och bidrag som kommer att tävla i de båda semifinalerna av “Festival da Canção 2018“, se startfältet på min “Portugal i ESC 2018“-sida.

Sedan tidigare visste vi namnen på de 26 utvalda låtskrivarna och nu vet vi även att José Cid (ESC 1980 och 1998) framför sitt eget bidrag (tillsammans med Gonçalo Tavares) samt att det bland de övriga artisterna finns ytterligare en med ESC-vana, d.v.s Anabela som deltog i ESC 1993. (Källa: eurovision.tv)

Montenegro Montenegro: De fem “Montevizija 2018”-finalisterna har presenterats
När RTCG sökte bidrag till “Montevizija 2018“, den nationella uttagning som ska utse Montenegros ESC 2018-bidrag, fick de in 31 bidrag. Nu har de presenterat de fem utvalda som får tävla i finalen den 17:e februari där vinnaren utses av 100% tittarröster. Ni hittar hela startfältet på min “Montenegro i ESC 2018“-sida. (Källa: esctoday.com)
Ukraina Ukraina: De 18 “Vidbir 2018”-artisterna har presenterats
TV-bolaget UA:PBC har presenterat de 18 artister som får tävla i “Vidbir 2018”, den nationella uttagning som ska utse Ukrainas ESC 2018-bidrag. Ni hittar artistlistan på “Ukraina i ESC 2018“-sidan.

Uttagningen består utav två semifinaler, den 10:e och 17:e februari, samt en final den 24:e februari. Vinnaren utses genom en mix av jury- och teleröster där juryn består utav Eugene Filatov, Jamala och Andreiy Danilko. För andra gången är det Serhiy Prytula som agerar programledare. (Källa: esctoday.com)

Vitryssland Vitryssland: Startordning, protester och avhopp
11 bidrag tog sig vidare till finalen av Vitrysslands nationella ESC 2018-uttagning via en live-audition den 11:e januari. Efter det har det stormat rejält då Alekseevs bidrag funnits ute före den 1:a september 2017. I vissa fall har EBU sett mellan fingrarna angående denna regel och eventuellt kan de göra så även i detta fall, annars får han byta låt om det slutar med en vinst.

6-7 av hans konkurrenter har dock skrivit på en lista där de kräver att han ska diskas men än verkar inte TV-bolaget ha svarat på kritiken. Sophia Lapina drog därför det hela ett steg längre och hoppade av tävlingen. I nuläget är tio bidrag väntade att delta i finalen den 16:e februari och startordningen hittar ni på min “Vitryssland i ESC 2018“-sida. (Källa: esctoday.com)

Sverige Sverige: Melodifestivalsscenen presenteras och Välkomstfesten förändras
Sakta men säkert så närmar vi oss premiären för Melodifestivalen 2018, den nationella uttagning som ska utse Sveriges ESC 2018-bidrag. I väntan på den första deltävlingen den 3:e februari så kan man bl.a. få lite info om Melodifestivalens scen via Gustavs expertblogg medan den nya, mer folkliga Välkomstfesten inför varje ny MF-vecka beskrivs mer i pressmeddelandet här.

Schlagerpinglan: Mer om ESC-ländernas förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Eurovision 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2018: Blandade nyheter”

 1. Micke

  Vill bara tipsa om årets största växare. Från 0-?????????

  “If You Don’t Walk Me Home”, Lusine Mardanyan – ARMENIEN

 2. Micke

  Ska vi aldrig få höra de franska bidragen från semifinal i sin helhet. Det jag väntar mest på när det gäller ESC just nu. Finns sex bidrag där som jag känner har potential men who knows innan man hör helheten med helt bidrag och framträdande. Det jag vet just nu är att tre bidrag vill jag ha bort. Troligen går väl de vidare då 🙂 De tre jag absolut INTE vill ha till final är: “Ailleurs“, Max Cinnamon, “My World“, Lucie, “Rêve de gamin“, Nassi. I synnerhet inte det sistnämnda. Förra veckan lyckades jag hitta ett par bidrag i sin helhet vid den här tiden men just nu nada från semifinal 2. Shit

 3. Adri

  Micke: Jag gissar väl att det inte är meningen att man ska kunna höra låtarna i sin helhet förrän sändningen, så du får (troligtvis) vänta lite till 🙂 Jag ser fram emot främst två låtar, och det är “Same” och “Mercy”. Och det extra roliga är att jag faktiskt tror på båda (i alla fall i sina studioversioner).

 4. Adri

  Det jag ser mest fram emot nu är ju avslöjandet av Islands startfält 🙂 Och om jag minns rätt så är det väl idag som det ska ske! 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tror att Adri har rätt där, att det är meningen att man ska vänta till showen, vilket i och för sig inte är helt fel. Blir mer att se fram emot. 🙂

  @Adri, Jepp, det har sagts att det ska presenteras i dag/kväll. 😀

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, De isländska låtarna verkar ha läckt och kan tydligen lyssnas på redan nu trots att de inte skulle presenteras förrän senare. (Jag är tyvärr upptagen med annat just nu och får återkomma senare i kväll.)

 7. Micke

  Köper det men tre av första semins bidrag hittade jag i sin helhet långt innan det körde på. Hade hoppats på samma inför andra semin men än så länge har jag inget hittat. Mest intresserad av Igits bidrag. Jisses den kan bli allt för mig från etta till jumbo. Det är därför jag vill höra hela 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se