Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 25 av 25:

Symfonin” – Loa Falkman (10:a av 10 tävlande bidrag i MF 1990)
(t&m: Elisabeth Lord, Tommy Gunnarsson)

Schlagerpinglan: På plats nummer 25 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Symfonin” med Loa Falkman från 1990.

Vann gjorde “Som en vind” med Edin-Ådahl, se resultatlistan nedan, men det var inget bidrag som jag riktigt tog till mig och något bättre resultat i ESC blev det inte heller. Helt missnöjd var jag likväl inte då jag hade svårt att tro att min egen favorit skulle ha klarat sig mycket bättre. Hur som helst så var det hela tiden Loas (sistaplacerade men numera kultförklarade) låt som träffade rätt med en gång och som jag älskat sedan dess.

Se t.ex. när Loa Falkman framför sin “Symfonin” i Allsång på Skansen 2011. Ett starkt bidrag med trollbindande melodislingor, framförd av en artist med pondus och imponerande röstresurser. Kanske var 90-talets ESC inte rätt arena för bidraget, men jag är i alla fall glad över att ha presenterats för det. 😀

Melodifestivalen 1990 – Resultatet:

Placering, Bidrag, Artist Summa
1. Som en vind“, Edin-Ådahl 99 p. (16:e-plats i ESC 1990)
2. “Mitt i ett äventyr”, Carola Häggkvist 84 p.
3. “Varje natt”, Lisbet Jagedal 76 p.
4. “Handen på hjärtat”, Sofia Källgren 75 p.
5. “Vi vill ha värme”, N’Gang 73 p.
6. “Sången över havet”, Lizette Pålsson 56 p.
7. “Jag ser en stjärna falla”, Elisabeth Andreasson 53 p.
8. “En gång till”, Lotta Engberg 49 p.
9. “En sensation”, Peter Jöback 43 p.
10. Symfonin“, Loa Falkman 30 p.
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till ““Symfonin” – Loa Falkman (MF 1990)”

 1. Johanna

  Jag ÄLSKAR “Som en Vind” som vann detta året. Kan komma på mig själv med att omotiverat gå och nynna på den lite då och då. Lätt topp 10 över svenska vinnare någonsin. Och Loa borde verkligen inte kommit sist detta år:-)

 2. Adri

  1990 var ju några år innan lilla jag kom och förgiftade världen, och därför är det svårt att ha jättestarka åsikter här. Men några åsikter har jag trots allt.

  • ”Som en vind” är en av Sveriges svagaste låtar genom tiderna. Det krävs mer av en ballad (för mig) för att en ballad ska fästa sig. För problemet här är inte att det är dåligt, men jag minns den aldrig.

  • ”Symfonin” må inte vara så bra. Alls faktiskt. Snarare en låt så dålig så den blir bra. Men mer minnesvärd får man lov att säga.

  • Vem är bäst då? Hmm… ”Handen på hjärtat” kanske?

 3. Schlagerpinglan

  @Johanna, Roligt att se att det faktiskt finns någon som gillar “Som en Vind”, då det logiskt sett borde finnas en del (då den vann) men jag aldrig (vad jag kommer ihåg) träffat någon som påstått detta. 😀

 4. Marcus

  1990 är ett klassiskt mellanmjölksår. Ändå är det vara Lisbet jag inte klarar av, alla andra lyssnar jag på då och då. Mest spelad är nog Bettans låt. Synd bara på det bedrövliga framträdandet.

  Vinnarlåten är en sån låt som är rätt bra i 1 minut, småseg 1 minut, och dötrist den sista minuten. Den tar liksom aldrig slut.

  Vad gäller Loa är det ju en klassiker! Det har varit en guilty pleasure ända sen jag var liten. Jag tror inte att jag minns tävlingen, jag var fyra år då, men låtarna från tidigt nittiotal känns som jag har kunnat hela livet i princip.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se