AlbanienSchlagerpinglan: I går, den 16:e november, presenterade TV-bolaget RTSH de 26 bidrag som är tänkta att tävla i Festivali i Këngës 59, den tre kvällar långa nationella uttagning som ska utse Albaniens bidrag i Eurovision Song Contest 2021.

Efter att nu ha lyssnat på studioversionerna av bidragen en första gång så har jag fått ett första intryck av startfältet och gör därför en genomgång av de 26 låtarna med några korta kommentarer, se nedan.

Ett av de tävlande bidragen i Albaniens FiK 59:

Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi

“Festivali i Këngës 59” – En första genomlyssning, 2020-11-17:
Schlagerpinglans inledande favoriter (ungefärlig ordning):
Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi
Min inledande favorit. En av få refränger som sätter sig direkt och dessutom en trevlig uppbyggnad av låten som kan utgöra grunden för ett intressant scennummer. Med tidigare låtar som “Hije“ (Fest 57), “Ngrije zërin“ (Fest 56) och “Një shishe në oqean” (Fest 54) har hon visat att hon kan leverera live.
Zjarri im“, Era Rusi
En låt med flera olika beståndsdelar som gör mig lite förvirrad. Vissa inslag är medryckande positiva medan andra känns lite mer svårsmälta. Är inte helt säker på att det blir bättre än förra årets “Eja Merre“, men det får tiden utvisa.
Pendesë“, Inis Neziri
Stark och välskriven ballad med allt som förväntas av en sådan, inklusive en kompetent sångerska. Låten verkar dock inte ha “det” som gör mig 100% trollbunden men det kommer kanske med live-versionen. Inis har ju tidigare övertygat i tävlingen med Fest 56-trean “Piedestal“.
Vallja e jetës“, Kastro Zizo
En något enformig men energifylld låt där rockiga rap-inslag varvas med fina melodislingor på ett intressant sätt. Jag är positivt överraskad då förra årets “Asaj” inte riktigt fungerade för mig.
Do t’ia dal“, Klint Çollaku
En lovande låt där både vers och refräng har något som intresserar mig men där jag gärna hade varit utan de mest skrikiga tonerna i slutet. Kan växa till något stort. Att jag dessutom tyckte bra om hans Fest 57-sexa “Me jetë” sänker inte förväntningarna precis.
Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini
Efter en aning seg inledning så visas ljuspunkterna i refrängens starka melodislingor och körsång. Har potential att växa.
Vashëzo“, Rosela Gjylbegu
En pigg låt som fastnar lätt och ger ett mycket positivt intryck. Kan bli riktigt bra och passar min smak betydligt bättre än hennes Fest 51-nia “Dëshirë“.
Peng“, Devis Xherahu
Inledningen lovar mer än vad resten av låten kan leverera. Vackra instrumentuella inslag och trevlig röst men låten förblir ganska anonym, ungefär som förra årets “Bisedoj me serenatën“.
Nënë“, Viktor Tahiraj
En småtrevlig och behaglig låt som rullar på ganska bra och som har ett trevligt gitarrsolo. Inget speciellt men helt OK.
Vajzë“, Florent Abrashi
Ytterligare en behaglig låt med uppiggande gitarrsolo. En aning enformig kanske men lättsmält och fastnar lätt. Med tanke på hans “Të ndjek çdo hap“ från Fest 54 så har jag höga förväntningar på denna uppföljare.
Nëse vdes“, Mirud
Trots en stundtals lite väl gäll röst för mina öron så överväger det positiva i medryckande takter, övertygande melodislingor och intressanta inslag. Helt klart mer i min smak än hans Fest 57-bidraget “Nënë“, trots att även det hade sina ljuspunkter.
Övriga bidrag (ungefärlig ordning):
E lirë“, Gigliola Haveriku
Det som först kändes som en seg, men lovande, ballad utvecklade sig till en mer energifylld poplåt med trevligt komp. Synd att det skulle ta så lång tid att ta sig dit.
Njësoj“, Enxhi Nasufi
Medryckande danslåt med flera positiva delar men där lite (vad jag uppfattar vara) inslängda “baby”, “everyday” och “no, no, no” lite här och där tar bort mycket av flytet i låten. Jag har dock fortfarande hopp om låten, främst p.g.a. hennes tidigare insats med Fest 54-femman “Infinit“.
Tjerr“, Evi Reçi
Intressant inledning med lockande takt som byggs upp till en helt OK låt. Lite enformig men med ett trevligt stråk-mellanspel.
Karma“, Anxhela Peristeri
Sakta men säkert byggs låten upp för att till sist komma fram till ett ställe där bakgrundskomp och körsång hjälper låten att komma till sin rätt. Kan dock vara en lite väl lång väntan dit.
Ty“, Fatos Shabani
Lugn och stämningsfull låt som kan vara riktigt behagligt att lyssna på om man är på rätt humör.
E morën botën“, Franc Koruni
Sångrösten var kanske inte riktigt i min smak men här fanns något i refrängen som likväl lämnade ett positivt avtryck av låten som helhet. Nästan som att han tagit de bästa bitarna från sin Fest 55-11:a “Macka” och gjort något mer intressant.
Ora e jetës“, Manjola Nallbani
I grund och botten en låt jag känner att jag vill/borde tycka bättre om än jag gör men det klickar inte riktigt. Ungefär samma vibbar som jag fick från hennes Fest 56-finalist “I njëjti qiell” så vi får se hur det slutar.
Më mbron“, Xhesika Polo
Stämningsfull ballad som störs av det lite irriterande surrandet som likt ett ihärdigt bi inte vill försvinna. Likväl ganska lovande och mer i min smak än hennes Fest 56-bidrag “Përjetë“ var.
Ka me t’ba me kajt“, Sardi Strugaj
Trots ett flertal positiva inslag, som markerade trummor och rockig röst som kändes väldigt lovande, så blir det en aning för segt för min smak.
Kujtimet s’kanë formë“, Kamela Islamaj
Egentligen är det väl inget fel på låten i sig, men jag hittade inget här som intresserade mig. Behöver kanske fler lyssningar för att komma till sin rätt? Tyvärr hade jag samma problem med hennes “Më ngjyros“ förra året så det återstår att se.
Vendi im“, Agim Poshka
En lite väl vemodig låt för min smak, men här fanns en del grepp i låten som väckte min nyfikenhet så jag har inte givit upp på den än. För mig låter det i alla fall mer lovande än hans Fest 53-bidrag “Në rrugën tonë“.
Më jep jetë“, Gjergj Kaçinari
Underbart mörk stämma som tyvärr inte lyckas få denna något ointressanta låt att lyfta, i alla fall inte på första försöket.
Jo“, Erik Lloshi
Efter en lovande inledning så händer det inte så mycket mer. Trampar mest på stället utan att riktigt lyfta.
Meteor“, Stefan Marena
Vanligtvis föredrar jag uptempolåtar men i just den här låten hittade jag inte så mycket intressant. I alla fall inte vid första fullständiga genomlyssningen.
Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku
En klassisk ballad som börjar och slutar utan att jag hittar något som fastnar. Kan behöva fler lyssningar för att göra intryck. Inte helt oväntat då det var likadant för mig med hennes “Ende” förra året.

Schlagerpinglan: Så här inledningsvis, när jag först snabblyssnat lite på bidragen för att sedan lyssna på hela låtarna en gång, så har jag ett väldigt positivt intryck av startfältet. Som synes så är det speciellt 11 bidrag som jag tycker extra bra om och det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig innan det är dags för festivalen någon gång mellan den 17:e och 26:e december.

Nu blir det till att lyssna lite mer på bidragen för att senare, när jag fått en klarare bild av startfältet, göra min första topp-tio-lista. Äntligen är ESC 2021-säsongen igång. 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Albanien i ESC 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Albanien 2021: Festivali i Këngës 59 – en första genomlyssning”

 1. Engsla

  Albanien Esc 2021, mina tankar efter första genomlyssningen av alla låtarna:

  Inget som riktigt kliver fram och är jättebra, men det finns potential här. Som jag kommer ihåg det från förra året så är detta mest hemmasnickrade demoversioner så det kan förändras en hel del. Eller kommer jag ihåg fel? Tycker efter första lyssningarna bäst om “Më mbron“, men det kan mycket väl ändras 🙂

  Ungefärlig rankning:

  “Më mbron“, Xhesika Polo (gillar, lite drama och fin melodi)
  “Ora e jetës“, Manjola Nallbani (intressant röst och melodi)
  “Vashëzo“, Rosela Gjylbegu (ok melodi, förbättringspotential)
  “Ka me t’ba me kajt“, Sardi Strugaj (tjatig, jag gillar ju såna här stråkar, kan bli bra)
  “Vajzë“, Florent Abrashi (fin röst, lovande melodi, trist arr, kunde låta så mycket bättre)
  “Do t’ia dal“, Klint Çollaku (ganska fin melodi, kan bli bra med annat arr?)
  “Tjerr“, Evi Reçi (kul arr, lite tjatig)
  “E morën botën“, Franc Koruni (intressant röst, melodin är sämre, växer efterhand)
  “Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi (lite Bond-stuk, hört förut, inte dåligt)
  “Jo“, Erik Lloshi (mycket röstövningar här, ok)
  “Pendesë“, Inis Neziri (halvtrist ordinär albansk ballad, duktig sångerska)
  “Ty“, Fatos Shabani (låter som ett hopkok av låtar jag hört förut, kan bli fin men lyfter aldrig)
  “Vallja e jetës“, Kastro Zizo (låter som något magiker skulle använda, tjatig men lite intressant ändå)
  “Kujtimet s’kanë formë“, Kamela Islamaj (inte mycket till melodi eller röst, men kan kanske växa med annat arr?)
  “Peng“, Devis Xherahu (väldigt långsam, svag hint av fin melodi, men mest ointressant)
  “Nëse vdes“, Mirud (trevligt mellanösternstuk, men det lyfter aldrig)
  “Zjarri im“, Era Rusi (kan bli kul på scen, men trist låt)
  “Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini (låter balkan, lite långtråkig, gillar inte gitarren mitt i)
  “E lirë“, Gigliola Haveriku (hopplös trummaskin som tar över, trist och tjatig)
  “Meteor“, Stefan Marena (dansmusik som jag inte vill dansa till)
  “Njësoj“, Enxhi Nasufi (jättetrist, tyvärr några engelska ord i)
  “Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku (känns som om den aldrig ska ta slut)
  “Karma“, Anxhela Peristeri (låter gammalt, händer inte mycket)
  “Nënë“, Viktor Tahiraj (gammal, långsam trist rock)
  “Vendi im“, Agim Poshka (intressant början, men sen bara gammalt)
  “Më jep jetë“, Gjergj Kaçinari (trist)

 2. Mr A

  Vendi im“, Agim Poshka

  Låter som , Åh vänd dig in, åh vänd dig in.

  Jo“, Erik Lloshi Påminner mig om ljuden som yttras i Alice Cooper Man behind the mask.

 3. Mr A

  “Ora e jetës“, Manjola Nallbani

  Här finns det nåt. Intressant låt.

 4. Micke

  Hittade direkt 11 bidrag jag gillade och tre jag tyckte illa om. Nu har jag lyssnat lite mer och sex bidrag har ryckt ifrån de övriga fem som jag hittade

  INTE EFTER RANKING

  “Më mbron“, Xhesika Polo
  “Vajzë“, Florent Abrashi
  “Ty“, Fatos Shabani
  “Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi
  “Pendesë“, Inis Neziri
  “Zjarri im“, Era Rusi

  De fem som inte riktigt hakat på

  “Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini
  “Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku
  “Nëse vdes“, Mirud
  “Karma“, Anxhela Peristeri
  “Ora e jetës“, Manjola Nallbani

 5. Schlagerpinglan

  Jag har inte haft tillfälle att lyssna så mycket mer på låtarna (ok, jag har lyssnat men inte så aktivt att det räknas) men planerar att lyssna mer i helgen (då det ska bli intressant att höra låtarna med inte bara mina egna första intryck utan även andras åsikter i bakhuvudet) och återkommer därefter med min första 2021-topp-tio. Så roligt att det äntligen går att göra sådana. 🙂

  Jag tackar för övrigt för påminnelsen om Alice Coopers gamla klassiker, en personlig favorit som jag inte hört på länge. Det finns ju en trevlig musikvärld även utanför ESC-bubblan men snart så är det dags att ta semester från den och ägna några månader åt en annan sorts musik. (Jag är medveten om att många ser ESC som ett komplement, men själv går jag, nästan, all-in). 😀

 6. Adri

  Jag har ju tre klara, i denna ganska starka nationella upplaga:

  1. “Pendesë” – Inis Neziri
  * Vi vet ju att Albanien har en specialitet: högljudda kvinnor som känner saker. Ibland blir det hiss (2015, 2017, 2019, 2020), ibland diss (2011, 2012). Jag vet att de fick en topp 5 placering 2012 men för mig var det verkligen ingen hiss. Om de inte vill lämna den genren ännu, så passa på nu när en riktig skatt i den genren är här! 🙂 Men säger redan nu, översätt inte 🙂 Please.

  2. “Zjarri im” – Era Rusi
  * Ovanligt “kul” för att vara Albanien. Har sagt det förr och kan säga det igen. Jag är nästan orolig för den mentala statusen i Albanien med tanke på hur mycket sorg och ångest deras låtar ofta varit fyllda med. Så därför blir jag väldigt chockad om denna skulle ta det. Så här lättvindigt tror jag inte Albanien vill presentera sig. Men om de vill förvåna så blir jag glad 🙂

  3. “Valixhja e kujtimeve” – Orgesa Zaimi
  * Orgesa borde få ha representerat Albanien 2018 med “Ngrije Zerin”. Ännu har jag inte glömt den låten. Grym var den! Detta är inte i närheten av den. Men den är ju väldigt väldigt bra!

  ——————————————————————–

  Tyvärr har jag inget förtroende för Albanien i tävlingen. De har en historia av att allt som oftast välja en låt som är bra, men inte i topp. Därför vill jag redan nu “call” att vinnaren kommer bli “Karma” eller “Nëse vdes”. Inga dåliga bidrag, men inte nära topp! 🙂

 7. Mr A

  “Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi är helt ok men min favorit är “Ora e jetës“, Manjola Nallbani apropå kvinnor som känner.

  “Nästan” all in? Århundradets underdrift?

 8. Schlagerpinglan

  @Mr A, Du anar inte hur mycket jag håller igen. 😉

  @Adri, Även här får jag hålla med dig. Albanien har en förkärlek för lång-toniga tjejer med inte alltför intressanta bidag. Skulle det bli “Nëse vdes” hade jag dock inte blivit alltför ledsen, även om det låter som en dålig kopia (eller i alla fall till viss del inspirerad) av den suveräna “Me tana“.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se