#EurovisionAgain Schlagerpinglan: Låt oss förbereda oss lite inför den stundande semifinal-specialen av #EurovisionAgain den 19:e december genom några dagliga nedslag i tävlingens historia.


Länder som aldrig missat ESC-finalen 2004 – 2019 (16 år):

I helgen sändes den sista #EurovisionAgain-finalen för året och som det redan förklarats tidigare så kommer den återstående semifinal-specialen bestå av bidrag som misslyckats att ta sig till finalen och röstas fram av fansen under lite mer än två veckor. Redan när nyheten släpptes så avslöjade jag mina egna favoriter men fram till den 19:e december så hade jag tänkt ta en titt på vilka alternativen är.

Jag startar så smått med de ESC-länder som av någon anledning aldrig missat en ESC-final och som vi därför inte kommer att se i december-specialen. Klicka på ländernas flaggor för att komma till respektive samlingssida där ni hittar ländernas samtliga tävlingsbidrag och resultat.

Ukraina – Ett av länderna som aldrig missat ESC-finalen:

Wild Dances“, Ruslana (ESC 2004 – Ukrainas första ESC-vinst)

Direktkvalificerade:
Frankrike Frankrike deltagit 16 gånger mellan 2004 och 2019
Spanien Spanien deltagit 16 gånger mellan 2004 och 2019
Storbritannien Storbritannien deltagit 16 gånger mellan 2004 och 2019
Tyskland Tyskland deltagit 16 gånger mellan 2004 och 2019
Italien Italien deltagit 9 gånger mellan 2004 och 2019
Drog sig ur innan semifinalerna infördes:
Luxemburg Luxemburg deltog senast 1993
Jugoslavien Jugoslavien deltog senast 1992
Marocko Marocko deltog senast 1980
Övriga:
Ukraina Ukraina deltagit 14 gånger mellan 2004 och 2019
Australien Australien deltagit 5 gånger mellan 2004 och 2019
Serbien och Montenegro Serbien och Montenegro tävlat 2 gånger mellan 2004 och 2019

Schlagerpinglan: Att Big Five-länderna aldrig missat en final mellan 2004 och 2019 beror naturligtvis på att de är direktkvalificerade dit och är därmed inte mer imponerande än den brist på finalmissar som Jugoslavien, Luxemburg och Marocko har, vilka alla lämnat tävlingen innan semfinalerna introducerades.

Inte heller Serbien och Montenegros eller Australiens 100%-iga finaldeltagande är så imponerande som det låter då den förstnämnda endast tävlade två gånger och den sistnämnda endast deltagit fem gånger under periodens 16 år, där Australien dessutom var direktkvalificerade till en av finalerna.

Kvar står då Ukraina som tagit sig till finalen samtliga 14 gånger de ställt upp under den perioden. Även Ryssland och Grekland har lyckats att ta sig till final 14 gånger mellan 2004 och 2019 men då de även har ett antal finalmissar (en resp. två) så får vi återkomma till dessa länder lite senare.

Lite frestande kan det dock vara att påpeka att Sverige är det enda land (förutom de direktkvalificerade) som har 15 final-år av 16 möjliga. Visst, vi vann två av tävlingarna och var därmed direktkvalificerad till finalen åren efter (men det gäller för övrigt även Ukraina) och då det endast var några länder som behövde kvala in de första semifinals-åren så blir jämförelserna inte helt rättvisa hur man än gör.

Sverige och Ukraina har oavsett ett imponerande resultat i tävlingen. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se