Azerbajdzjan Den 20:e mars 2020 bekräftades det att TV-bolaget İctimai internvalt sin ESC 2020-artist Efendi att få representera Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2021 och i dag, den 15:e mars 2021, släpptes tävlingsbidraget “Mata Hari“, se nedan.

Efendis bidrag handlar om vikten av att prata om starka kvinnor för att påminna om att kvinnor de kan åstadkomma allt och att man kan låta historiska kvinnor bli en energikälla när inspirationen tryter. Enligt Efendi finns det en drottning i oss alla det är dags att släppa lös henne.

Själva låttexten handlar om Mata Hari, en nederländsk exotisk dansare som dömdes för att vara en spion under första världskriget, även om några historiker tvivlar på sanningshalten.
(Källa: eurovision.tv)

Lyssna på Azerbajdzjans bidrag till Eurovision Song Contest 2021 här:

“Mata Hari”, Efendi officiell musikvideo
(text och musik: Amy van der Wel, Josh Earl, Luuk van Beers, Tony Cornelissen)

Schlagerpinglan:Mata Hari” känns som en naturlig fortsättningEfendis Rotterdam-resa men då de återanvänt just de delar av hennes 2020-bidrag, “Cleopatra“, som jag inte var så förtjust i så har jag svårt att se mig placera låten speciellt högt på mina framtida listor. Vem vet, kanske kan ytterligare lyssningar få mig att ändra åsikt men just nu ser jag tyvärr detta som ett nerköp.

Jag är däremot väldigt nyfiken på det tillhörande scenframträdandet och skulle inte bli förvånad om det hjälper till att få låten att komma till sin rätt. Jag skickar ett stort lycka till till Efendi och teamet runt henne. 😀

Mer om Azerbajdzjans förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Azerbajdzjan i ESC 2021“ medan de övriga utvalda ESC 2021-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Azerbajdzjans Eurovision-bidrag 2021”

 1. Adri

  Som sagt, jag tycker det är lite för mycket generaliseringar i kommentarsfälten här på sistone där man drar “dans-tjej”-låtarna över samma kam. Jag håller inte med om det. Bara för att det är dansvänligt med kvinnliga sångerskor är de inte samma låtar. Och tävlar inte heller om samma röster.

  Lettland, Kroatien och Azerbajdzjan tror jag till exempel inte kommer tävla om samma målgrupp, för låtarna är så pass olika.

  Jag placerar som sagt istället denna i ett mindre fack som den enbart delar med Albanien. Nämligen etnopop-låtarna. Jag tycker, som bekant, att Albaniens låt är dötrist. Hoppas den lyfter live för i nuläget fattar jag nada.

  Däremot gillar jag “Mata Hari”. Jag vet inte vem Mata Hari var (historia är lite av ett svart hål i min kunskap), men jag vet att hon har funnits och därför finner jag det intressant att Efendi fortsätter på tematiken kring historiska kvinnor 🙂

  Låtmässigt: detta är verkligen helt ok. Har inte jättemycket att säga. Jag gillar det, men det är ingen favorit. Någonstans i “övre mitten” typ. Plats 15-20 ish. Den största nackdelen är att det känns lite som att de verkligen utgått från “Cleopatra” och bara typ… omformat den. Med det sagt tror jag ändå att jag faktiskt föredrar “Mata Hari”.

 2. Micke

  @Adri kan bara svara för mig själv. Jag menar inte att det är samma genre men det är samma typ av musik, dans osv

 3. Adri

  Micke: Ja, du tycker ju som du tycker. Likt alla andra. Och det är naturligtvis ok. Men jag kan nog inte förstå det ändå. Innan vi återgår till Azerbajdzjan, tycker du Lettland ingår i “dans-tjej”-facket?

  För jag personligen skulle istället säga att Lettland ska sättas i samma kategori som Ryssland. Om de möts i en final tror jag det är dem två som kommer direkt duellera om samma röster 🙂 Och Ryssland har jag ju för mig att flera här gillade och inte placerade i samma fack som resterande 🙂

  (Vilket för mig är super-udda. Tycker inte alls om Ryssland. Medan Lettland är min vinnare, hittills och troligtvis kommer fortsätta vara det 🙂 ).

 4. Johanna

  Gillar denna bättre än förra årets låt och bättre än de flesta andra i “tjej som dansar bättre än hon sjunger” kategorin och det beror nog mest på de etniska inslagen att den hamnar högre än t.ex Serbien, Lettland, Cypern och Kroatien för mig (3 av de är ju dessutom i min botten 5)

  Jag säger som Micke, jag menar inte heller att det är samma gebre utan mer att det är danslåtar och lite samma typ av kategori (hade alla låtit som Greklands bidrag hade alla varit bättre för den har mer 80-tals känsla)

 5. Micke

  @Johanna, där satt den 🙂 “tjej som dansar bättre än hon sjunger”. Så kallas det givetvis. Silly me 🙂

  Sen är det helt och hållet så att den här är bättre just på grund av de etniska inslagen. Det ursäktar det andra på något sätt. Man känner att det är mer ESC.

  @Adri, jag har 18 sekunder i det ryska bidraget som är det bästa av allt som är klart för maj månad. Utan de 18 hade jag kanske inte haft bidraget så högt upp men de 18 sekunderna BARA ÄR ESC för mig.

  Lettland räknar jag inte in bland de där Adri. För mig är det mer ett litet kul plojbidrag

 6. Micke

  Om alla länder gjort sitt så skulle de 10 bästa länderna bestå av dessa låtar:

  1. “Imaginary friend“,VICTORIA – BULGARIEN
  2. “Dieci“, Annalisa – ITALIEN
  3. “Maps”, Lesley Roy – IRLAND
  4. “Rijeka”, Nina Kraljić – KROATIEN
  5. “Egyetlen szó”, Kaukázus – UNGERN
  6. “Pourvu Qu’on M’Aime”, Juliette Moraine – FRANKRIKE
  7. “Behöver inte dig idag“, Clara Klingenström – SVERIGE
  8. “Saudade“, Karetus & Romeu Bairos – PORTUGAL
  9. “Shum“, Go_A – UKRAINA
  10. “Monument“, KEiiNO – NORGE

  Två låtar hade egentligen varit med Topp 10 men eftersom de länderna redan hade låtar med så hamnar de inte där.

  6. “La genesi del tuo colore“, Irama – ITALIEN
  9. “Dive into unknown“, VICTORIA – BULGARIEN

 7. Adri

  Micke: Jag håller verkligen bara med om Portugal där. Annars har vi varit oväntat långt ifrån varandra i år. Jag vet inte… din musiksmak kanske har blivit sämre, med tiden? 😉 Nej, såklart inte. Men långt ifrån varandra har vi varit.

  Med det sagt tycker jag också om “Rijeka” – men föredrar “Tick Tock”. Jag tycker även om “Behöver inte dig idag” och är glad över hennes genombrott (och föredrar den framför “Voices” iofs) men min vinnare i Sverige var Dotter – igen. Men eftersom Sverige hatar mig så blir det som det blir.

 8. Micke

  @Adri, ja vi har nog aldrig varit så långt ifrån varandra som i år :-)Jag ska erkänna att min negativa syn på årets bidrag började iom de två länder jag inte ens vill nämna. Allt började med att ett land valde årets överlägset sämsta bidrag överhuvudtaget framför ett av årets bästa överhuvudtaget. Följt sedan av att det största hjärtat i hela ESC skitade ned sig till oigenkännlighet.

  Där började det och sen har jag haft svårt att ta mig ur detta. Dels för att usla bidrag väljs hela tiden men dels också för att jag tyvärr fått denna negativa fernissa över året som jag har svårt att se igenom. Det erkänner jag.

  “Imaginary friend“,VICTORIA är ju faktiskt ett av de tre bästa bidragen i ESC-historien för mig och när då denna duvunge väljer bort det. Ja inte gjorde de saker och ting bättre inte

  Jag vill ha ett år med 50-50 soft och uptempo. Så är det sannerligen inte i år. Men that´s life 🙂

 9. Micke

  De tre nya bidragen förbättrade saker och ting en del iaf. Nu har jag 21 bidrag stället för 18 som jag åtminstone inte kan kalla dåliga. Nu har jag 13 bidrag istället för 11 som jag åtminstone kan kalla godkända. Nu har jag 5 bidrag istället för 4 som jag åtminstone kan kalla bra 🙂

 10. Marcus

  Hade låten haft en refräng så hade det här kunnat vara en vinnarkandidat, men den går i samma fälla som så många andra kaxiga tjejpoplåtar och struntar i allt vad melodi heter och satsar på beats och drops och gud vet vad. Men en 7/10 kan den väl ändå få.

  För övrigt kommer den inte i närheten av Norges fantastiska bidrag 1976.
  https://www.youtube.com/watch?v=SkjSwjV1JLc

 11. Micke

  Adri jag snurrade till det på din fråga om Lettland. Svarade att jag mer såg det som ett lite kul plojbidrag. Silly me. Blandade ihop det då jag tänkte på Litauen

 12. Artemisia

  Mata Hari var en dansös och dubbelspion från Första världskriget som blev arkebuserad.
  Jag vet inte vilken av Cleopatra eller den här låten som jag tycker mest om. Men den kommer att konkurrera om samma röster som San Marinos, Lettlands och kanske Cyperns låtar. Alla ovannämnda bidrag kommer att gå till final tillsammans med Grekland, Moldavien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Bulgarien och Malta. Kanske också Ryssland, Albanien och Slovenien. Irland och Israel är svårtippade.

 13. Artemisia

  Här är ett kandidatlåt som Efendi kunde ha sjungit i stället för Mata Hari. Afrodita heter den. Men Mata Hari är bättre tycker jag. Det är en man som sjunger här i videon.
  https://www.youtube.com/watch?v=xYJrI2NK4jc

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se