ESC2022I förra veckan meddelade Radiotelevisione Italiana (RAI), TV-bolaget som med hjälp av European Broadcasting Union (EBU) ska organisera Eurovision Song Contest 2022, att de startat sitt sökande efter värdstad. Deadline för intresserade städer är satt till kl. 23:59 CEST i dag, måndagen den 12:e juli.

De tre faserna vid val av värdstad*:

Fas 1: Alla intresserade städer/regioner får ett dokument från värd-TV-bolaget där de kriterier en värdstad måste uppfylla finns specificerade.
Fas 2: Städerna/regionerna som är intresserade av att bli värdstad har några veckor på sig att sammanställa sina “bud-böcker“, som senare ska lämnas in till TV-bolaget och EBU. (2020 fick de fyra veckor på sig.)
Fas 3: Organisatörerna har möjlighet att besöka de aktuella städerna och regionerna för att senare, efter att alla buden utvärderats, i samspråk med EBU utse värdstaden.
(*Inför ESC 2020 – Källa: eurovision.tv)

Valet av ESC-värdstad – så här går det till:

Jon Ola Sand provides an insight into the Host City Bid (3:02 – Aug 26, 2016 – eurovision.tv)

Värdstaden måste ha:

En internationell flygplats inte längre än 90 minuter från staden.
Över 2 000 hotellrum i närheten av evenemanget.
En infrastruktur (stadion / plats / centrum) som klarar av att stå värd för en storskalig direkt-sändning med nedanstående minimikrav.

En del av minimikraven för värdstadens infrastruktur:

Arenan ska vara inomhus med luftkonditionering och plats för en publik på 8 000 – 10 000 personer samt ha plats för allt annat som krävs för att producera en högkvalitativ TV-show.
Från arenan ska det även vara enkelt att nå andra nödvändiga saker som presscenter, omklädningsrum, platser för delegationer, personal, publik m.m.
Arenan ska vara tillgänglig 6 veckor före evenemanget, två veckor under showen (som kommer att äga rum i maj, ev. med finalen den 14:e maj enligt ilrestodelcarlino.it) och en vecka efter dess slut för nedmontering.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Enligt Eurovoix så är det så här långt fyra städer som gått ut officiellt med att de skickat in sin intresseansökan: Turin, Pesaro, Bologna och Jesolo. Om det blir en kamp mellan dessa fyra eller om fler städer är intresserade av stå värd för ESC 2022 (eller tar chansen att få lite gratis PR så här i inledningen av värdstadsvalet) återstår att se. 🙂

Uppdaterat 2021-07-13: Även Rimini och Forlì uppges ha skickat in en anmälan om att få bli värdstad för ESC 2022.


Uppdaterat: Texten ovan är uppdaterat med info om intresseanmälan från Jesolo samt uppgiften om att finalen av Eurovision Song Contest 2022 ev. planeras att avgöras den 14:e maj 2022.

Relaterad information: Värdstadsvalets deadline är endast en av flera punkter som finns på veckans Eurovision-schema. För er som gillar allsång så kan jag påminna om både kvällens Lotta på Liseberg (med bl.a. Lili & Susie, Victor Crone, Loa Falkman och Wiktoria) och morgondagens Allsång på Skansen (med bl.a. Loreen och Eva Rydberg & Ewa Roos) medan det blir ytterligare en Eurovision Again nu på lördag för oss som föredrar nostalgiska Eurovision-finaler. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2022: RAI söker värdstad”

 1. Adri

  ”… plats för en publik på 8 000 – 10 000 personer”

  Är det relaterat till pandemi än, det med månntro?

  För visst har där funnits större publiker än så i ESC. Tyskland 2011 hade väl en enorm publik. Eller kändes det bara så?

 2. Mr A

  On 9 July 2021, the city of Turin officially announced its bid.[16] On the same day, the city of Pesaro did the same, proposing the Vitrifrigo Arena as possible venue to host the event.[17] They were followed by Bologna and Jesolo on 12 July 2021.[18][19]

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2022

  Imorgon kommer fullständig lista tydligen.

 3. Mr A

  10 12 14 maj?

  — the date of next year’s grand final. Apparently, the show is pencilled in for 14 May.

  The information is slight, with il Resto del Carlino writing “At the moment there is only one date on the calendar. May 14. That is the day of the final of the Eurovision Song Contest 2022. The first in Italy for 31 years now.”

  https://wiwibloggs.com/2021/07/12/reports-of-bolognas-host-city-bid-suggest-14-may-date-for-eurovision-2022/266044/

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag kan ha fel för mig men jag tror att de brukar ha runt 10 000 personer som minimigräns (+ plats för allt annat som tar plats när det gäller ESC-showerna) men att det ofta blir större arenor som väljs.

  @Mr A, Tackar, då inväntar jag den slutliga listan. Det borde ju tillkomma några städer till som tar chansen att få lite PR även om de inte på allvar tror att de kan bli valda. 🙂

 5. Mr A

  and Rimini and Forlì (jointly with Bertinoro and Cesena) on 13 July 2021.[21][22]

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2022

 6. Mr A

  17 städer kastar in hatten i ringen.

  https://eurovision.tv/eurovision-news-summer-2021/snippet/seventeen-to-one-italy

 7. Schlagerpinglan

  @Mr A, Tackar, jag tror vi postade kommentar/inlägg ungefär samtidigt. 😀

 8. Mr A

  @pinglan. Tja jag är ju bara lat och kopierar länkar, du gör ju riktiga inlägg.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se