SanMarino Precis som utlovat så avslöjade i dag TV-bolaget SMRTV detaljerna kring San Marinos deltagande i Eurovision Song Contest 2023, vilket även denna gång innefattar den nationella uttagningen “Una Voce Per San Marino“, se info nedan:

Schemat för San Marinos ESC 2023-uttagning:

20:e augusti: SMRTV tar emot anmälningar
20:e januari: Deadline
28:e oktober –
27:e januari:
Academy & Casting semifinalisterna utses
februari 2023: 5 semifinaler runt 60 semifinalister → ca 20 finalister
25:e februari: Final ca 20 finalister → 1 vinnare

Una voce per San Marino

“Una Voce Per San Marino” – Reglerna i korthet:

Una Voce Per San Marino” är ett samarbete melllan Media Evolution Srl, Turism-ministeriet och TV-bolaget SMRTV (San Marino RTV).
Vinnaren av “Una Voce Per San Marino” får representera San Marino i ESC 2023 .
Vid anmälan till de tre stegen i uttagningen ska en cover samt en osläppt låt som uppfyller ESC-reglerna bifogas.
Uttagningen har inga krav vad gäller medborgarskap eller spåk.
Det fullständiga regelverket för “Una Voce Per San Marino” hittar ni hos unavocepersanmarino.com (på både italienska och engelska). Som backup finns de engelska reglerna även här på bloggen.
Academy & Casting-delen av uttagningen kommer att filmas och visas i showen “Aspettando il Festival – Una Voce per San Marino“.
Till skillnad från förra året, då uttagningen delades upp i Etablerade artister (som gick direkt till final) och Oetablerade artister (som tävlar i semifinaler och en mini-final) så finns det i år endast en kategori. I vissa fall kan dock artister få tillåtelse att gå direkt till semifinalerna och därmed slippa Academy & Casting-delen. De övriga måste genomgå samtliga tre steg:

1. Onlineregistrering
Alla som fyllt 16 år den 30:e november 2022 kan anmäla sig via anmälningsformulären (verifiera behörighet) på unavocepersanmarino.com där de fram till den 15:e januari kan få en första bedömning av en utsedd expert. (Artisten får lov att anmäla sig till nästa fas även om han/hon/de får ett negativt omdöme.)

2. Academy & Casting
Två dagar av utbildande möten samt auditioner väntar de som anmäler sig till denna fas, vilket görs genom att anmälningsformulär skickas in samt registreringsavgift (€100 före den 29:e september eller €150 därefter till den 20:e januari) betalas. Artister från San Marino betalar €50 innan den 31:a december. Runt 60 artister (eller fler) väljs ut av en jury till semifinalerna.

Detta kommer att ske mellan den 28:e oktober 2022 och 27:e januari 2023 i Titano Theatre (byggt på 1700-talet med kapacitet för 315 personer).

3. Semifinaler & Final
De som tagit sig vidare från Academy & Casting-fasen kan (inom tre dagar) anmäla sig till den sista fasen genom att skicka in ytterligare ett anmälningsformulär samt betala en avgift på €150.

I februari 2023 kommer fem semifinaler att arrangeras där en jury utser runt 20 deltargare till finalen. (I en av semifinalerna tävlar enbart artister från San Marino och i den sista semifinalen tävlar de som inte tagit sig direkt till finalen utan får en extra chans att visa upp sig för juryn.).

Finalen: I live-sändingen den 25:e februari, från Teatro Nuovo Dogana (med kapacitet för 365 personer), tävlar runt 20 artister.
Vinnaren kommer att utes av en femmanna-expertjury utsedd av SMRTV (utser 2 medlemmar, inkl. en president), statssekretariatet (1 medlem) och Media Evolution Srl (2 medlemmar).
Den vinnande artisten och vinnar-låten som framförs i finalen kommer att anmälas som San Marinos bidrag i Eurovision Song Contest 2023 (efter behörighetskontroll).
(Källa: unavocepersanmarino.com – Grafik: unavocepersanmarino.com – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Som synes så är det mesta sig likt om man jämför med premiärårgången, men en del förbättringar verkar dock ha genomförts. Framför allt så tror jag att det blir bättre (eller i alla fall mindre förvirrande) att alla artisterna får gå genom semifinalsfasen samt att det endast är en final denna gång.

Nu håller jag tummarna för att det blir en intressant mix av nya talanger och kända namn samt (viktigast av allt) att det dyker upp ett flertal riktigt bra låtar. 🙂

Mer om San Marinos förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “San Marino i ESC 2023“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se