ESC 2023 I dag avslöjade EBU stora förändringar som kommer att införas vad gäller röstningen i Eurovision Song Contest 2023, vilka ni kan läsa om lite längre ner. Detta är vad som gäller nu:

=> I semifinalerna är det tittarna själva som utser de kvalificerande länderna.

=> I finalen är det fortfarande juryn och tittarna som tillsammans utser vinnaren.

=> I alla tre showerna kommer tittare i icke deltagande länder kunna rösta online.
EBU_PressRelease

Röstningen vid Eurovision Song Contest 2023 i korthet:

Sedan 2009 så har de tio länder som kvalificerat sig till finalen från respektive semifinal valts ut genom en kombination av jury- och tittarröster. I ESC 2023 kommer finalisterna i stället att utses av tittarna själva.
För första gången i tävlingens historia så kommer de tittare som följer ESC i länder som inte deltar kunna rösta på sina favoriter online i både semifinalerna och finalen. Deras röster kommer att ha samma tyngd som ett deltagarland.
Proffsjurygrupper, bestående av personer som jobbar i musikindustrin, kommer att fortsätta att bidra till resultatet i finalen tillsammans med tittarna i de deltagande länderna samt internationella tittare.
Tittarna i de deltagande länderna kan rösta via SMS, telefon eller Eurovision-appen.
Tittarna från resten av världen kan rösta via en säker onlineplattform med hjälp av sitt nationella kreditkort.
Efter de stora oegentligheter som inträffade med juryrösterna i ESC 2022 så har en EBU-arbetsgrupp undersökt möjligheten att skydda tävlingens integritet. Deras rekommendationer godkändes sedan av EBU:s referensgrupp.
TV-bolag från 37 länder kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2023 som arrangeras i Liverpool den 9:e, 11:e och 13:e maj.
31 länder kommer att tävla om 20 platser i finalen tillsammans med Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, värdlandet Storbritannien och ESC 2022-vinnarna Ukraina. Deltagarlistan med samtliga länder och TV-bolag hittar ni här.
Tävlingen arrangeras av TV-bolaget BBC i Storbritannien för Ukrainas räkning efter att Kalush Orchestra vunnit tävlingen i Turin 2022.
FAQ (på engelska) angående de nya röstningsreglerna hittar ni hos eurovision.tv.
(Källa och grafik: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Även om jag just nu inte är helt säker på vad jag tycker om förändringarna så känns det i alla fall hoppfullt att de fortsätter att försöka förnya tävlingen. 😀

Om det sedan blir till det bättre eller ej återstår att se men så här på rak arm så tror jag nog att det kan vara positivt med mer tittarinflytande, även om det blir lite haltande i jämförelse med hur slutresultatet kommer att räknas ut. Men, men… slutvinnaren behöver ju stöd från både tittare och jurygrupper även i fortsättningen så någon större skillnad resultatmässigt lär det ju inte bli utan det är nog i så fall gränsfalls-länderna som kan komma att påverkas.

Lösningen på det är ju att se till att man inte blir ett gränsfallsland. 😉 Skämt åsido, det jag ser som den största risken här att TV-bolagen som inte ser en ESC-vinst som något troligt i stället prioriterar en finalplats och därmed riktar in sig på tittarvänliga bidrag, vad det nu kan tänkas vara.

Personligen så håller jag tummarna för att effekten inte blir att andelen skämtbidrag ökar explosionsartat… men det återstår att se. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Nya röstningsregler inför Eurovision Song Contest 2023”

 1. Denis

  Vet inte vad jag tycker. Känns dumt att ha juryn kvar om dom inte får rösta i semifinal. Då kan man lika gärna ta bort dom helt..
  Jag litar inte på fansen helt enkelt och vilka dom kommer rösta fram till final. Känns som om det blir en tillbakagång till tiden då man hade ploj bidrag då det fortfarande är det som förknippas med ESC. Kommer bli svårt för seriösa bidrag att lyckas med bara telefon röster..
  Och länder som Malta, Belgien och Nederländerna kommer nu aldrig kunna ta sig till final då dom saknar vänner och diaspora bland rösterna

 2. Denis

  Vet inte vad jag tycker. Känns dumt att ha juryn kvar om dom inte får rösta I semifinal. Varför inte bara ta bort dom helt då?
  Jag litar inte på fansen helt enkelt och vilka låtar dom kommer rösta fram till final. Känns som om det kommer att bli en tillbakagång till tiden då man hade plojbidrag eftersom det fortfarande är det som ESC förknippas med. Seriösa bidrag kommer få det svårt med telefon röster..
  Länder som Malta, Belgien och Nederländerna kommer nu nog aldrig vara med i någon final igen då dom saknar vänner, grannar och diaspora

 3. Adri

  I år skulle det ju då betytt att Albanien och Cypern hamnat i finalen istället för Schweiz och Azerbajdzjan.

  Det hade vart framsteg för min del. Men jag vet ju att det funnits fall då jag stått med på juryns sida! 🙂 Men detta är en relativt liten förändring. Så tror inte det blir stor förändringar direkt 🙂

  Men jag uppskattar att de försöker förnya och testa sig fram! 🙂

 4. Denis

  Vet inte om jag tycker det är så bra. Varför ens ha juryn kvar om man tar bort dom?
  Nu kommer låtens startsiffra betyda allt då man är mer benägen pä att rösta på låtar som kommer senare i showen.
  Är också orolig över kvalitén. För en stor del av befolkningen är ESC fortfarande en kul grej, något man ser när man är lite full en lördag. Är rädd för att det kommer leda till en tillbakagång till eran då ESC bara hade ploj och skoj och haha. Seriösa låtar kommer nog ha det svårt..
  Sedan fattar jag inte varför man ska ha worldwide röstning? Va ska det tillföra? Deras makt blir ju större än dom som tävlar då dom kan rösta i båda semifinaler..
  Nä, detta beslut har tyvärr fått mig att inte se fram emot ESC alls.

 5. Johanna

  Detta är en skitdålig ide. Kvalitativa bidrag som Belgien 2021 och min favorit Schweiz i år skulle missat. Även Tjeckiens bästa bidrag “I stand” skulle inte ha varit i final. Vi hade istället sett vad sjutton det var för rörigt skrikande Albanien skickade i år i final. Vilken mardröm!

  På tal om Belgien hade även deras bästa bidrag de senaste tio åren, alltså “Mall” missat finalen utan juryn också. Det gäller att förlita sig på att big 5 och Ukraina skickar riktigt bra låtar alltså.

  Ja de flesta låtar brukar gå till final både hos juryn och tittarna men de som brukar vara på gränsen håller jag mer med juryn för det mesta.

 6. Denis

  Nä, blev lite mindre ESC fan av detta..
  Juryn har åtminstone öppnat upp för fler stilar och genrer att visa upp sig. Fattar inte alls varför dom ska bort..
  Är rädd för att det blir dipp i kvalitet då bara en typ av låtar kommer med och att det blir en tillbakagång till skoj eran då folk fortfarande ser ESC som en kul grej att skratta år en lördag kväll. Litar inte alls på folkets röst..
  Seriösa bidrag kommer kämpa och försvinna bland allt skoj som kommer ta plats. Länder som Belgien, Nederländerna och Malta kommer nog inte vara i final på ett bra tag..
  Känns som ett försök från EBU att krypa för Turkiet och få dom tillbaka?
  Kanske borde Sverige också inte ta för givet att kvala in nu när juryn inte finns längre?

 7. Mr A

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/kE0loa/melodifestivalen-gors-om-sa-andras-semifinalen-andra-chansen

 8. Mr A

  https://eurovoix.com/2022/11/23/estonia-ultima-thule-withdraws-eesti-laul-2023/

 9. Adri

  Denis: Fast…

  1. Alla de tre länder du nämner har gått vidare med 100% tittare förr. Belgien och Nederländerna gick vidare hos tittarna i år bland annat. Även 2017. Och Nederländerna är ju oftare än inte tittar-finalist numera 🙂 Så det är rätt lätt att debunka det scenariet.

  2. Seriösa bidrag får det inte nödvändigtvis svårare. Det är ju 99% seriösa bidrag ändå. Men om man ser Nederländerna 2019 och Frankrike 2021 som seriösa ser man ju att tittarna gillade dem också.

  Man kan snarare gå emot juryn för juryn ogillar verkligen intressanta etno-låtar.

  3. Det är väl bara bra att Sverige inte tar en finalplats för givet?

 10. Mr A

  Vilka ggr har Sverige räddats av juryn? Och fyller internationella juryn nån funktion i mf längre när det inte är jury längre i semina?

 11. Mattias

  Internationella juryn fyller syftet med att de har samma relation till artisterna som övriga Europa har.
  Anders bagge tänker jag vann tittarrösterna tack vare att det var just honom och hans story + svensk lagom feelgood pop som funkar bättre här än utomlands.
  Dessutom så fick Tusse full pott 96p men i semifinalen så var vi 4p från att åka ut hos tittarna så våra tittarröster speglar inte särskilt bra hur övriga Europa röstar.
  Cornelia Jakobs vann tittarrösterna i semifinalen men vann ändå inte tittarrösterna här hemma i mello.

 12. Denis

  Adri, fast juryn är till stor del anledningen till att vi har seriösa låtar. Länder såg att man kunde ga kvalitet och det öppnade upp till mer nya genrer som inte hörts. Italien hade ju inte återvänt om inte juryn funnits. Och Nederländerna hade aldrig “skärpt” till sig och eventuellt vunnit om inte juryn fanns.
  Det här kommer leda till mindre mångfald då det bara kommer leda till låtar som är ” bops”, dans, etno eller bara knäppt i finalen då det fortfarande är det som förknippas med finalen.
  Låtar med kvalitet kommer försvinna helt och ESC få dåligt rykte igen.
  Litar inte på fansen tyvärr. Fansen har redan förstört tävlingen en gång och EBU är på väg att låta dom förstöra igen

 13. Schlagerpinglan

  @Denis, Jag delar dina farhågor men har likväl en förhoppning om att EBU tänker behålla juryn i finalen vilket betyder att de som flörtar till 100% med publiken inte har någon chans att vinna utan det kommer att krävas en viss finess för att ta hem segern. Om man hoppas kunna ta hem segern så kan bidragen inte vara så “svåra” att publiken dissar dem i semifinalen men de kan inte heller vara så “enkla” att juryn inte ser något poängvärdigt i dem. Kanske, kanske kan det fungera… vi får helt enkelt vänta, se och hoppas på det bästa. 😀

 14. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag tror nog att den internationella juryn fortfarande har en viss relevans (om man förutsätter att vi skickar så pass bra låtar att de tar sig vidare till finalen och att vi faktiskt behöver imponera på både tittarna och juryn, vilket jag gör). 😀

  En sak jag dock tycker är viktig att belysa är att “tittarna” inte är samma sak i en nationell uttagning som i en ESC-semifinal. Bara för att de inhemska tittarna tycker att en nationell, urkul sak är superrolig betyder inte att de internationella tittarna kommer att uppskatta det i semifinalen, även om även de är “tittare”. Något att ha i tankarna när man “hjärtröstar” (eller vad det kan tänkas heta 2023). 😀

 15. Mr A

  Om Sverige går till final är internationella juryn inget snack om att behålla. Men hamnar man kvar i semin har kanske internationella juryn inte samma betydelse? Får göra en utvärdering efteråt.

  Fast med tanke på att fler å fler länder hoppar av blir det väl en semi igen snart bara.

 16. Schlagerpinglan

  @Mr A, Förhoppningsvis är det bara en tillfällig tillbakagång… och i värsta fall så finns det ju fler länder som gärna vill vara med som teoretiskt sett skulle kunna ha samma väg in som Australien (om de sänker ribban ytterligare).

 17. Adri

  Mr A: Kollar man statistiken gällande tittarsiffror så är Eurovisions popularitet stabil. Fler hoppar av av ekonomiska skäl. Och jag är verkligen en ekonomisk idiot, men en sak vet alla om ekonomi… det går upp och ner 🙂 Just nu är vi sannerligen nere. Och det gäller hela kontinenten, och faktiskt stora delar av världen 🙂

  Så jag tror du är lite väl pessimistisk där. Inget tyder på det, bara världen återhämtar sig så gör även ESC det. Nordmakedonien ville vara med i år, men kunde inte. Och det gäller faktiskt de flesta. Det vanligaste skälet till avhopp är ju ekonomiska ansträngningar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se