FinlandFinland kommer att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2023 genom den nationella finalen Uuden Musiikin Kilpailu 2023 den 25:e februari där sju artister tävlar med bidrag som släpps ett efter ett och där de fem första bidragen nu finns att lyssna på.

En timme före midnatt släpptes den femte låten: “Cha Cha Cha” med Käärijä, se nedan. Mer info om UMK 2023-startfältet samt det förväntade låt-släpps-schemat hittar ni här.

Det femte “UMK 2023”-bidraget:

Cha Cha Cha“, Käärijä
(text & musik: Jere Pöyhönen, Johannes Naukkarinen, Aleksi Nurmi, Jukka Sorsa)

Schlagerpinglan: Efter en första genomlyssning av bidraget så vet jag faktiskt inte vad jag tycker. Det finns inslag här som får mig vilja ge upp och stänga av låten, men då de varvas med inslag som jag tror att jag gillar förvånansvärt mycket så skulle det betyda att jag borde ge Käärijä ett medelbetyg. Men nej, det är inget i “Cha Cha Cha” som låter “medel“… så jag får återkomma i frågan när det väl börjar klarna. 😀

Min personliga favorit är därför fortfarande det bidrag som presenterades först av alla: “No Business On The Dancefloor” med Keira. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Finland i ESC 2023“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2023 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “Finland 2023: Lyssna på Käärijäs UMK-bidrag”

 1. Adri

  Det blir bara värre och värre.

 2. Micke

  USCH

 3. Mats Wältare

  Jag har ingen aning vad Adri & Micke pratar om, jag älskar denna låt. En perfekt blandning av rock, rap, techno, edm, disco är jävligt löjligt men jag älskar det. Musik videon är det jag vill gärna kalla “all over the place” men det är därför jag älskar det. Min personliga vinnare av UMK 2023 just nu är Käärijä och hoppas att han vinner och representerar Finland i ESC 2023

 4. Lukas (ESC-Panelen)

  Jag är inne på Mats sida här! Det är något speciellt när man lyckas få så många olika stilar att flyta in i varandra på ett så pass snyggt sätt som man gjort här. Blir lite grann också påmind av vissa big beat-akter som hade rockiga influenser som Prodigy och Apollo 440 här.

 5. Micke

  @Mats….jag har många gånger här sagt att jag är allätare när det gäller musik. Att jag älskar allt från Hårdrock till opera. Stämmer nästan klockrent men det finns undantag. I synnerhet tre och de är i bokstavsordning gospel, rap och techno. De två sistnämnda har jag i undantag någon gång hittat något skapligt. Den förstnämnda aldrig.

  Är du Mats en av de som gillar nån av dessa. Eller om någon annan här gör det….läs inte vidare nu.

  På andra sidan finns det en genre som är helt överlägsen allt annat för mig och det är rockmusik. Jag vaknar, klär på mig, äter, umgås, sover and you name it rockmusik. När man då som i detta bidrag gör en pastisch av genre dominerad av det värsta jag vet rap och techno och skitar ned rockmusiken genom att blanda in den i smeten…..well…..it pisses me off.

  Om du gillar denna låten Mats då ska du göra det. Det ska jag rent ut sagt skita fullständigt i. Det har jag inte med att göra. Blir du glad av den så….vad kan vara bättre 🙂 Men det lät som att du ville ha en förklaring till varför jag inte gillar den och då ger jag det 🙂

  Om vi då pratar helhet om Finland 2023 Mats så är jag grymt besviken. I mina ögon och öron fyra usla låtar av 5. Den femte var segstartad men växer allt mer. Verkar som att Johanna, Nisse och Lukas också tycker om den 🙂

 6. Micke

  Min TOPP 5 av allt hittills:

  1. “Venom“, OLLIE – ESTLAND
  ————————
  2. “Nevera (Lei,Lei)“, Harmonija Disonance – KROATIEN
  3. “Something To Lose“, Lxandra – FINLAND
  4. “Aijā“, Sudden Lights – LETTLAND
  5. “When God Shut The Door“, Jerry Heil – UKRAINA

 7. Johanna

  Den är ju bättre än både Robins och Benjamins låtar i finska uttagningen iaf. Vilket inte säger mycket i just detta startfältet…..tjejerna är betydligt bättre!

 8. Micke

  @Johanna hoppas du läser detta för jag har en fråga .-)

  Adri här påstår att vi har väldigt lika musiksmak. Grejen är ju att både du och jag har själv sagt det så då är det väl så då 🙂

  Det finns dock en sak jag inte vet om dig. Vad du tycker om min absoluta favvis i ESC-historien. Jag och Adri har pratat om den vid flertalet tillfällen. Har inget minne av att du någonsin sagt något om den så därför talar väl det mesta tyvärr för att vi inte klickar när det gäller den här låten. Jag provar och frågar så får vi se om du ser frågan 🙂

  Min ESC-favvis utan minsta tvivel, i synnerhet från 3.28 och resten. En stor del är Elizaveta. Min drottning i denna stund. Hon bevisar en gång för alla att kvinnan står över mannen 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=AOkRF6PBg_w

 9. Johanna

  @Micke Jag kommer ihåg låten och vill minnas att det var min favorit också det året (I moldavska uttagningen(. Har sedan inte hört den på några år innan nu. Det är en bra låt, det är det! Skulle nog inte utse den till bästa bidrag men definitivt ett av de bättre! Och ja, här har vi en fantastisk sångerska!

  Jag har också ett vagt minne av att denna låt gick det dåligt för och jag vart rätt irriterad på det!

 10. Micke

  @Johanna…tack för svar. Kul att höra att du gillar den. Che-MD har haft ett par bra låtar till i ESC Alla de tre som jag minns tycker jag riktigt bra om. Alla gånger har de försvunnit tidigt till mångas förvåning. Det finns dock en politisk förklaring till varför det troligen blivit så. Jag vet vad det handlar om och hade det varit i Sverige hade alla bara skrattat åt det. Men nog av politik.

  Jag älskar låten hur som helst och har även lyssnat på den in my real music world. Om man säger så. Om du var irriterad så ska du veta att du inte var ensam om det. Jag var det, känner många som var det och många i Moldavien var det tydligen också.

  Här trodde jag faktiskt att vi inte skulle tycka lika Johanna. Jädrigt kul att jag hade fel 🙂

  Än en gång Johanna. Tack för svar 🙂

  Tillbaka till nutid. Har du nån topp 5 hittills i år i ESC?

 11. Johanna

  Topp 5 år utan inbördes ordning för så svårt att ranka! Jag lägger inte ut sådana där fina betyg som du gör heller

  Ollie-Venom (Estland)
  Janek -House of glass (Estland)
  Harmonija Disonance -Nevera (Lei Lei)(Kroatien)
  Elsa Lily-Evita (Albanien)
  Jerry Heil- When God shut the door (Ukraina)

  Ett hedersomnämnande också till:
  Raum- Fake Love (Lettland) som nog är mer en nostalgikick och guilty pleasure men lyssnat otroligt mycket på den!

  Kommer ändras snart när Moldaviens och Italiens låtar släpps men för just nu!

 12. Micke

  @Johanna, jag gillar alla på din topp 5. Vi har tre gemensamma. De som jag har som saknas på din är “Something To Lose“, Lxandra – FINLAND och “Aijā“, Sudden Lights – LETTLAND. Vad vet jag Kanske du gillar dem också 🙂

  Är också helt med dig vad gäller Italien och Moldavien. De kommer som alltid att riva tidigare topplistor

  @Adri glömde. Helt enig med dig om att ett bidrag är överlägset i Danmark. Den här gången tror jag faktiskt vi pratar om samma bidrag 🙂

 13. Adri

  Micke: Intressant, för det tror inte jag. Men den låten jag finner överlägsen kan jag ju “hinta” om även är låten som helt enkelt har den intressantaste låt-titeln. Så låten lever upp till titeln.

  Och FÖR EN GÅNGS SKULL tror jag även min favorit blir vinnaren. Kan inte se någon annan vinna tbh.

  Äsch jag kan lika gärna säga vilken det är. Min KLARA favorit i Danmark är “I was gonna marry him”. Tror inte det är din favorit, men blir ju positivt överraskad om vi synkar! 🙂

 14. Micke

  @Adri…..DU HAR SÅ JÄDRA FEL 🙂

 15. Mr A

  Portugal

  https://eurovisionworld.com/esc/portugal-songs-for-festival-da-cancao-2023-released

 16. Adri

  Micke: Se på fan! Ibland har du en smak att tala om! 🙂

 17. Micke

  @Adri, jag talar alltid om min smak 🙂 Allvarligt talat var jag nästan helt säker på att det var den du menade. Något har väl alla dessa år gett för att känna din smak 🙂 Tycker det finns ett helt ok bidrag till och även det av en tjej. Hade jag gjort en topp 3 så blir det de tre med tjejer

 18. Adri

  Man är väl lite förutsägbar verkar det som! Illa..,

 19. Mr A

  Näe vilken jobbig låt.

 20. Olof

  Käärijäs bidrag är helt klart det bästa i UMK23. Det är inte bara min personlig åsikt, utan den delas även av majoriteten i Finland. Samtidigt är Keiras No Business on the Dancefloor det bidrag folk där gillar minst. De verkar tycka det är tråkigt, vanligt, ointressant.

 21. Olof

  @adri

  Kul att du säger det. Själv tycker jag att UMK23 har kanske det bästa startfältet i år. Av kommentarerna på bl.a. wiwiblog att döma verkar det vara rätt många i ESC-communityn som tycker liknande. Jag tycker det är kul, för Finland är ju inte känt för sina framgångar i ESC, direkt

 22. Micke

  @Olof, för mig är Finland Nordens etta inom ESC även om de tappat under 10-talet. Det nordiska land som mest gått efter särart och som vågat mer än övriga Norden. Visst de har inte haft framgångar men hos mig har de gått hem 🙂

  En fråga….vad tycker om om Lxandras bidrag? Tyvärr tycker jag Finland har ett ovanligt svagt år men hon är den jag sätter klart först. Första gångerna jag lyssnade satte jag den lika lågt som övriga men oj så den växer 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se