Sverige Schlagerpinglan: Nu på lördag, den 18:e februari, är det dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2023 som sänds från Lidköping. I dag har SVT släppt de klassiska en minuts-klippen av veckans sju bidrag, se listan med länkar nedan.

Av listan framgår vilka två bidrag jag för tillfället gärna skickar vidare till finalen, vilka två bidrag jag tycker förtjänar en tripp till Semifinalen och vilka bidrag som förmodligen behöver visa upp sig lite mer innan de kommer till sin rätt.

Uppdaterat 2023-02-18: Listan nedan har uppdaterats med länkar till 30 sekunder från artisternas live-repetitioner inför lördagens deltävling.

Två av de tävlande artisterna i Melodifestivalen 2023:
Paul Rey Marcus & Martinus
Paul Rey & Marcus & Martinus
(Foto: Janne Danielsson/SVT – Grafik lånad från Mellopedia)

Lyssna på 1 minut av Melodifestivalen 2023:s tredje deltävlings bidrag:
(presenterad i den ordning Schlagerpinglan rankar dem för tillfället)
Mina preliminära “Direkt till final”-bidrag:
“Royals”, Paul Rey
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(LIAMOO, Dino Medanhodzic, Paul Rey, Jimmy “Joker” Thörnfeldt)
“Air”, Marcus & Martinus
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen, Jimmy “Joker” Thörnfeldt)
Mina preliminära “Till Semifinal”-bidrag:
“Släpp alla sorger”, Nordman
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Thomas G:son, Jimmy Jansson)
“For the Show”, Melanie Wehbe
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias, Melanie Wehbe)
Övriga bidrag:
“Så kommer känslorna tillbaka”, Casanovas
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Mikael Karlsson, Henrik Sethsson)
“Sober”, Laurell
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Laurell Barker, Andreas “Stone” Johansson, Thomas Stengaard, Anderz Wrethov)
“Låt hela stan se på”, Ida-Lova
1-minuts-klipp30-sekunders-repartistinfo & låttext & bidragsfakta
(Joy Deb, Linnea Deb, Ida-Lova Lind, Andreas “Giri” Lindbergh)

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2023 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


24 kommentarer till “Melodifestivalen 2023: Lyssna på tredje veckans bidrag”

 1. Adri

  Bästa veckan hittills. Här känner jag ÄNTLIGEN saker! 🙂 Både ris och – faktiskt mest – ros 🙂 Till skillnad från föregående veckor som främst varit 14 nyanser av “lagom”. Kul med känslor.

  Kommentarer (för har ingen ranking):

  Paul Rey: Jag är svag för Paul. Han sjunger så bra, och är väldigt karismatisk. Detta är kanske orättvist – men Paul slår mig som den typ av artist som Victor Crone vill vara. Han gick till semi, så detta ska väl åtminstone avancera nånstans denna med? Första intrycket var dock sämre än för “Talking in my sleep” och “Missing piece”, men kanske det är en växare?

  Casanovas: Jag ogillar ju verkligen dansband. Enda genren som redan i sitt utgångsläge är i rejäl motvind. Detta är inte den sämsta dansbanden jag hört. Den är inte så glättig som det kan vara. Godkänd i sin genre, men som låt i allmänhet – pass.

  Melanie Wehbe: Väldigt harmlöst. Påminner om en bättre proddad version av “Rich” som deltog 2021.

  Nordman: Nämen jag älskar Nordman så mycket! Och detta är vad jag väntade mig av Nordman. Jag har inga höga förhoppningar – men snälla snälla snälla låt de gå vidare! Helst till final. Kom igen, Sverige!

  Laurell: Ser att många ålders-shejmar Laurell för att vara “för gammal” för denna låt, men det är så dumt. Ace Wilder och Margaret fick samma kommentarer för sina bidrag under 2010-talet. Folk är så dåliga på att se fler aspekter än åldern. Jag tycker denna låten hade något. Jag vet inte vad, men jag gillade den mer än jag önskade. Den var kul, om än inte high quality.

  Ida Lova: Denna balanserar mellan mossig gammal schager-ballad, och modernare, minimalistisk Molly Sandén-ig ballad. Nyfiken på att se hur den utvecklar sig under de tre minutrarna. Jag hoppas den går mer på P3-ballad-spåret än på schlagerballad-spåret. Känns lite för seg för att ha en riktig chans.

  Marcus & Martinus: Efter att ha läst vad folk skrivit om denna hade jag nog för höga förväntningar, för jag kände inte så mycket för det här. Om jag ska vara helt ärligt. Inte dåligt. Verkligen inte. Men jag trodde den skulle ha mer. Sen hör jag ju att smakprovet gömmer nån form av dynamisk utveckling. Mer kommer utan tvekan hända. Så jag stänger inga dörrar för den! Men första intrycket var: “ja, det är väl fine” – men ville ha mer 🙂

 2. Adri

  Just det, ska tippa (och kanske komma med en suuuuuuper-preliminär ranking).

  Jag tippar såhär iaf:
  FINAL: Marcus & Martinus
  FINAL: Paul Rey
  SEMIFINAL: Nordman
  SEMIFINAL: Melanie Wehbe

  5: Laurell
  6: Casanovas
  7: Ida Lova

  ————————–

  Otroligt svårt att ranka, men som sagt. Detta är bästa veckan hittills så även sistaplatsen är absolut inte sämst i år iaf 🙂 Men ja, en högst preliminär topp:

  1. Nordman
  2. Paul Rey
  3. Laurell
  4. Marcus & Martinus
  5. Ida Lova
  6. Melanie Wehbe
  7. Casanovas

  (Eventuellt har jag underskattat Casanovas, för att jag själv ju inte gillar dansband. Dansbandskulturen är ju faktiskt väldigt stor i stora delar av landet. Men jag tror nog ändå de åker ut. Hoppas det med, för annars lever risken för en sån könssegregerad delfinal där alla kvinnor blir de som åker ut – och jag tycker Laurells avancemang vore mer förtjänt än Casanovas)

 3. Mr A

  Tycker det är omöjligt att bedöma på en minut, kom ihåg att när jag hörde Loreen Euphoria smakprov på en minut och tyckte det inte var nåt speciellt. Men sen när man hörde hela. Wow!

 4. Johanna

  Nordman! Alltså har ju alltid älskat Nordman och visst tusan låter de bäst denna veckan också! Paul Rey låter också som vanligt bra men hans tidigare Mello-låtar känns spontant som att de passar mig bättre

  Gillar ju också dansband men Casanovas känns lite som att de inte riktigt går genom rutan, hade Arvingarna sjungt låten hade det varit direkt till final dock.

  Sedan då turbo-tvillingarna. Som mamma till 2 barn på 5 och 7 år har jag hört deras discografi mer än vad jag önskat men detta låter ändå som ett bra bidrag och framförallt får rep-klippet mig att tro att detta kan bli riktigt snyggt.

  Resten lämnar mycket att önska för mig.

  Och Tennesse Tears har fortfarande bästa låten i år såhär långt.

 5. Mr A

  Vilken klassskillnad på numret på Marcus och Martinus nummer och de övriga. Här har man tänkt internationellt och inte svensktoppen P4. Skulle dock nog vilja ha i lite rött också som i Litauens Mario Junes nummer. https://youtu.be/I-hp4WIfSNs

 6. Adri

  Mr A: Jag blev inte så impad tbh. Den typen av laser/dimma-effekt känns väldigt 2015. Peter Jöback gjorde det redan 2010.

  Och de dansade inte speciellt mycket heller, så ingen show där. Ingen jaw-dropping specialeffekt (vad vi såg).

  Så nä… de är en knapp semifinalist för mig än. Inser att jag troligtvis bara får acceptera att de går till final dock (och är som sagt ingen hater, för jag ser de gärna i semi 🙂 ).

  Tycker tbh Melanie, Laurell, Paul och IdaLova alla hade snyggare nummer (nummer – inte nödvändigtvis låtar alltså 🙂 ).

  Johanna: Kul med ännu ett Nordman-fan! 🙂

 7. Mr A

  Tja man tycker väl olika men vidhåller att M o M är överlägsen de andra.

 8. Mr A

  Eller överlägsna kanske är att ta i men man märker att deras fokus är internationellt snarare än P4. Oavsett hur det går i tävlingen vill man ut i världen.

 9. Mikaela

  Har inte lyssnat på klippen utan föredrar att få hela låten + framträdandet serverade imorrn, men är nu spänd på M&M då den verkar lyftas fram lite här och var.

 10. Mikaela

  Har också vekrligen börjat uppskatta Egoista och Mare di guai från San Remo. Försökt lyssna på Il bene nel male också, och gillar “Amore, tu sei..”-biten, men sen är det en herrans massa Bene nel male till leda.

  Oväntat ändå att tre kvinnliga artister fångade mig mest, jag som föredrar manliga röster 😀

 11. patrik grahn

  Jag tippar följande .Nordman och Paul Rey till final och Casanovas och Mehlanie Webe till semifinal.

 12. Micke

  @Adri, är helt seriös i det jag skriver nu. Har en liten grej att säga här nu men vet att du hatar när jag lägger mig i MF så ta nu och sluta läs vidare. Det är inget hemskt jag skriver men är helt seriös. LÄS INTE VIDARE
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  —————————————
  Som ni alla här vet så är jag inte intresserad av MF längre. Tvärtom förstör den en hel del av mitt intresse för bloggen då den tar över fokuset. Men det jag ville göra var att önska er alla en trevlig MF-kväll och skickar med en egen liten förhoppning. Har sett att Nordman är med och det slår allt i MF för mig. Hoppas det finns fler på bloggen än jag som har älskat Nordman. De kom som nåt nytt när de dök upp. Jag hoppas så innerligt att de har något bra här ikväll. Åtminstone i närheten av det de än gång hade och kunde.

  Trevlig kväll för er alla.

 13. Denis

  Äntligen en bra deltävling! Finns till och med en potentiell vinnare här i form av tvillingarna! Japp, tror dom kan gå hela vägen faktiskt, även om jag misstänker folket inte vill låta norrmän representera oss..
  Tippar på dom och Paul Rey i final. Paul Rey är verkligen ingen favorit hos mig, rätt tråkig faktiskt. Men med Dino Medanhodzic blev det ett lyft tycker jag!
  Laurell till semifinal! En banger helt enkelt. Får sällskap av Nordman..

 14. Adri

  De norska tvillingarna är absolut inte dåliga. Men vinner dem så blir jag besviken, för då visar sig ”Hold me closer” bara ha varit en liten kort avfart innan vi gick DIREKT tillbaka till pop-dudes.

  Jag menar visst ”Hold me closer” var också en poplåt. Men den sjöngs av en tjej med otroligt cool röst och hade framförallt även influenser från andra genrer, såsom rock, och man hörde tydliga riktiga instrument som stråkar och gitarrer.

  Som sagt, de är inte dåliga. I sin kategori är de t.o.m i toppskiktet 🙂

  Men jag är så trött på popkillar. 2015-2021 var idel popkillar (förutom The Mamas, men Europa fick aldrig se dem).

  Så jag hoppas de är lite överreklamerade (Loreen 2017 flashback) och nån med något annat att erbjuda sopar mattan istället.

  Men det är nog en kamp i motvind 🙂 Men är det verkligen bara jag som är trött på popkillar? (TROTS att ”Hold me closer” åtminstone gav oss en liten breather).

 15. Mr A

  De favoriter som finns är ju ingen från Sverige? Ukraina Norge osv så tänker nog mer på låten och framträdandet än nationalitet.

 16. Johanna

  @Adri Vad gäller pop-killar så håller jag med om alla våra vinnare förutom 2017 (sicken skit) och om det visar sig vara så att Marcus och Martinus har den bästs låten så har jag inga problem med det. Just nu är jag dock mer “rädd” att vi skickar Maria Sur helt ärligt. Låten är skittråkig och om hon vinner gör hon det bara för sin story. Det vill jag motverka mest av allt.

  Tror ändå på Loreen fram tills jon motbevisar mig. Tror hon kan vinna allt igen. Bara det är bättre än whatever “Statements” var så bör det gå vägen.

 17. Mr A

  För övrigt finns det ju massvis med exempel med artister som representerar andra länder. Bettan, Sahlene,Elena, Siw Malmkvist, etc etc etc

 18. Adri

  Johanna: Ah det gör inte jag iofs. Mellan 2012-2022 vann aldrig rätt låt enligt mig. Den mest provocerande vinsten var Tusses, på tal om att vinna på story…

  Skickar hellre Maria Sur (sen jag gillde jag ju den genuint). För det är nåt annat i alla fall! 🙂

  Allt handlar inte för mig om ”det bästa” utan också om att det ska vara kul och intressant.

  Och att hamna i ett hjulspår (oavsett kategori – älskade Cornelia Jakobs men vill inte ha den typen av Debbie Harry-esque sångerska nu i åtta år på raken) är motsatsen till kul.

  Jag är övertygad om att det är en Måns-curse. Hade Måns inte vunnit hade vi inte blivit så besatta av popkillar. Så den vinsten var verkligen en curse in disquise.

 19. Denis

  Adri, men vad är alternativet? Ingen av låtarna än så länge har hållit standard. Och ingen hade hållit i ESC. Är också jätterädd för Maria Sur. Att folk skickar henne bara för att visa solidaritet. Att låten är jättetrist och standard öststatsballad hör liksom inte hit, det är henne man ser. Inte låten. Om hon vinner kommer jag inte stödja Sverige som jag gjorde förra året. Och förbereda mig på att vi i maj inte hamnar bättre än 15e plats om vi ens tar oss till final .
  Men back to topic. Visst, tvillingarna är väl det Sverige brukar skicka men å andra sidan är det det enda som hittills har potential att göra bra ifrån sig.
  Liksom om folk inte tröttnar på att Albanien alltid skickar skrikande damer med etnoballader så bör dom ju inte tröttna på att Sverige skickar poplåtar

 20. Adri

  Denis: Fast det har ju redan hänt? Hur gick det för Benjamin? Sju poäng från tittarna eller?

  Tusse hade klarat sig till final med nöd och näppe med ärets system. Han kom 10a i semin från tittarna.

  Maria, Jon Henrik, Laurell, Nordman, Tennessee Tears – är alla låtar jag hellre ser 🙂

  T.o.m Theoz. Och jag tycker rakt av Theoz är sämre än M/M men han sjunger iaf på svenska 🙂

 21. Mikaela

  @Denis Helt med dig där, jag förstår inte heller varför det ska skickas trista låtar med backstories (Tusse, Bagge, Maria Sur). Sen kommer jag inte ifrån att alla bidrag med ukrainska element känns som röstfiske.

 22. Adri

  Jag kanske helt enkelt färgas av att jag tycker Marias låt är helt genuint bra 🙂 Älskar sista minuten.

  Och som sagt, lite trött på pop-dudes. En komponent kan väl ändras: språket, kön, fusion-genre.

  Jaja time will tell. Finalen är deras iaf, hur långt i finalen får vi se 🙂

 23. Denis

  Adri och Mikaela, om dom med back stories åtminstone hade bra låtar hade det ju varit en annan sak. Men liksom dom hade trista låtar. Om Moldavien eller nåt annat land hade skickat Voices eller Maria Sur hade ju vi i Sverige skrattat åt dom och sagt det är sånt typiskt öststads dravel dom skickar..
  Enda hoppet är att juryn precis som förra året inte ” inser ” låtens storhet
  Och Tusse hade en bättre låt, lite bättre än Marias låt. Om vi skickar henne kommer vi inte ens kvala in med nöd och näppe utan stanna i semin. Och läsa kommentarer på Aftonbladet om hur folk inte vill låta Sverige vinna eller liknande

 24. Adri

  Denis, vet vi inget om. Och jag hade aldrig skrattat åt nån över Maria Sur. Låten är ju skitbra 🙂

  (Inte åt ”Voices” heller, den var för tråkig för att skratta åt. Generellt skrattar man väl otrooooooligt sällan åt musik? Kan inte ens minnas att det hänt mig. Kanske typ… Spanien 2008?)

  Sen vill jag inte öppna nåt här, men jag får inte ihop ”öststat” som dåligt i musiksammanhang ändå!

  Maria lär få nån röst i finalen av mig 🙂 brukar ge 5 röster till favoriten, 3 röster till andraplatsen, 1 röst till tredjeplatsen.

  Kan inte bestämma nåt än, men av allt att döma kommer Maria Sur åtminstone ha en pallplats åt mig 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se