ESC2023 I dag, onsdagen den 22:a februari, avslöjade det brittiska värd-TV-bolaget BBC de personer som kommer att vara programledare vid de tre showerna av Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool, Storbritannien.

I de båda inledande semifinalerna, den 9:e och 11:e maj, kommer Julia Sanina (sångerska i det ukrainska bandet The HARDKISS), Hannah Waddingham (brittisk skådespelerska och sångerska) och Alesha Dixon (brittisk sångerska och låtskrivare) guida tittarna.

I finalen, den 13:e maj, utökas programledarskaran till en kvartett då även Graham Norton (brittisk Eurovision-legend) finns med på listan över värdar.

Läs mer om programledar-kvartetten hos eurovision.tv.

Programledarna för Eurovsion Song Contest 2023:
ESC 2023-värdarna
ESC 2023-värdarna (Foto: lånat från BBC)

Det avslöjades även att Timur Miroshnychenko, som varit värd vid både ESC 2017 i Ukraina och årets nationella uttagning i Ukraina, kommer att agera Eurovision-korrespondent samt leda öppningsceremonin tillsammans med Sam Quek (TV-personlighet från Liverpool).
(Källa: eurovision.tv)

Programledare för Eurovsion Song Contest på 2000-talet:

År Stad / Land Programledare
2023 Liverpool, Storbritannien: Graham Norton, Julia Sanina, Hannah Waddingham, Alesha Dixon
2022 Turin, Italien: Laura Pausini, Alessandro Catellan och Mika
2021 Rotterdam, Nederländerna: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit, Nikkie de Jager
2020 Rotterdam, Nederländerna: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit – inställd tävling
2019 Tel Aviv, Israel: Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar, Lucy Ayoub
2018 Lissabon, Portugal: Catarina Furtado, Daniela Ruah, Sílvia Alberto, Filomena Cautela
2017 Kiev, Ukraina: Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk, Timur Miroshnychenko
2016 Stockholm, Sverige: Petra Mede, Måns Zelmerlöw
2015 Wien, Österrike: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler, Arabella Kiesbauer
2014 Köpenhamn, Danmark: Lise Rønne, Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk
2013 Malmö, Sverige: Petra Mede
2012 Baku, Azerbajdzjan: Leyla Aliyeva, Eldar Gasimov, Nargiz Birk-Petersen
2011 Düsseldorf, Tyskland: Anke Engelke, Judith Rakers, Stefan Raab
2010 Oslo, Norge: Erik Solbakken, Haddy N’jie, Nadia Hasnaoui
2009 Moskva, Ryssland: Semi-finalerna: Natalia Vodianova, Andrey Malakhov
Finalen: Ivan Urgant, Alsou Abramova
2008 Belgrad, Serbien: Jovana Janković, Željko Joksimović
2007 Helsingfors, Finland: Jaana Pelkonen, Mikko Leppilampi
2006 Aten, Grekland: Maria Menounos, Sakis Rouvas
2005 Kiev, Ukraina Maria Efrosinina, Pavlo Shylko
2004 Istanbul, Turkiet: Korhan Abay, Meltem Cumbul
2003 Riga, Lettland Marie N, Renārs Kaupers
2002 Tallinn, Estland: Annely Peebo, Marko Matvere
2001 Köpenhamn, Danmark: Natasja Crone Back, Søren Pilmark
2000 Stockholm, Sverige: Kattis Ahlström, Anders Lundin
(Källa: wikipedia)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Programledarna för Eurovision Song Contest 2023”

  1. Johanna

    Tror det blir superbra! Vågar man hoppas på The Hardkiss som mellanakt nu då?

  2. Denis

    Åh helt oväntat ihopslängt val! Men kan bli riktigt bra..
    I och med att man har valt programledare som alla kan sjunga så känns det som om man kommer fokusera på musiken. Vågar man hoppas på musiksketcher?
    Själv hoppas jag på mycket brittisk humor i programmet för vem gillar inte det:)
    Kul också med en till Game of Thrones skådis som leder showen..

  3. Micke

    Jag bara undrar VARFÖR???????????????????????????????

    Varför ska det alltid fjantas med 3-4 programledare. Det blir lika oseriöst och oäkta som när det är 4-13 låtskrivare till bidragen i MF och ESC. Man vet att det inte är en äkta låt utan ett pussel gjort av för många låtskrivare. Så är det ju även med denna mängd programledare. Ingen äkthet som kan ges från en …alternativt två programledare (helst det förstnämnda). Ett förinövat pussel till manus som blir sååååååååååååååååååååååååå oäkta.

    Nu handlar det ju i detta fallet om ett brittiskt program vilket ju ger mer hopp om äkthet än om vi hade varit i det oäktas förlovade land USA. Så visst hopp har jag ju.

    @Johanna, Helt med dig: Julia Sanina som programledare ger ju hopp om The Hardkiss som mellanakt. Jag hade ju extremt svårt under lång tid för Ukrainas vinnare 2016 som sedan också vann hela ESC. Något som jag sedan släppt då jag hittat in i låten. Största anledningen till mitt agg mot den hade säkert att göra med att The Hardkiss hade bästa låten i Ukrainas uttagning. Dåligt av mig men lik förbannat The Hardkiss var och är bäst 2016.

    @Denis, Helt med dig: Hoppas på mycket brittisk humor i programmet. Britterna dominerar musiken i världen för mig och det gör de också när det gäller humor. För att inte tala om deckare och thillers. Håller även med om detta med massor med musiksketcher. Om inte britterna klarar att leda ett ESC vilka ska då klara det. Vem vet kanske kan de även mildra nedskitningen av ESC som stavas Green Room. Kul även med Graham Norton

  4. Adri

    Denis/Micke: ni undrade vem som inte gillar brittisk humor? Här är en. Jag har så otroligt svårt för… helt ärligt… Storbritannien i stort. Och deras humor i synnerhet.

    Varit där flera gånger, och absolut aldrig gillat det. Deras musik är bra. Deras litteratur är ganska bra. Men efter det så ger jag underkänt gällande all deras kultur, iaf den mediala kulturen (kultur är ju även beteenden och sånt – och där avstår jag från att vara så svepande) 🙂

    Förmodligen är jag traumatised av all jäkla Monthy Python, Fawlty Towers och diverse deckare som mina föräldrar konsumerade under min uppväxt.

    Men idag när vi är vuxna har det lett till en överkompensering från hela min syskonskara, som innebär att vi helt bojkottar brittiska serier och filmer. Och det gör oss gott 🙂

    Jag dömer såklart inte i förväg. Graham Norton är ingen favorit, men visst är han ganska proffsig, och Julia är bra också för att få in den ukrainska representationen som jag hoppas verkligen inte glöms bort 🙂

    Hannah och Alesha? Vet inget om dem, men dem är säkert toppen 🙂

    Men humorn? Om den tar utrymme kommer jag nog tvingas sätta programmet på mute mellan låtarna (och i vissa fall… Belgien… även under låtarna).

  5. Micke

    @Adri..polarn….Vad är detta? 🙂 Britterna dominerar ju humorn. Äkthet sprids till skillnad från den ytliga amerikanarna ger oss. Fawlty Towers jag var inte med när den kom upp, såg inte den men jädrar den är ju lika fantastisk hur många år som än går. Vad gäller deckare kör de racet på äkthet rakt igenom om du inte pratar om Morden i Midsomer och liknande. Absolut inget fel på dem som mysdeckare och liknande men det är inte de jag räknar som brittiska äkta deckare. Amerikanska orkar jag inte med. Där kan det stå 10 skurkar med k-pist i fönster och skjuta mot “vår hjälte” oskyddad på gatan men ingen träffar. Men plötsligt tar “vår hjälte” upp sin revolver och börjar besvara elden mot de tio i fönstren och han skjuter ner alla tio.

    Låter det överdrivet? Ja definitivt men det är ju så det är. Klarar inte detta. Sånt finns inte i brittiska deckare där man dessutom kan skilja på skådespelarna. I USA är alla stylade och ser ut som syskon allihop.

    Vad gäller gamla Monthy Python. Visst en del är rent löjligt men om man inte står ut med det missar man alla enorma pärlor de gjort. En Best of med dem slår det mesta

  6. Mr A

    Som det sades från början var det väl att det skulle vara mer en Ukrainsk tillställning än Brittiskt? Får väl se.

  7. Denis

    Mr A, Ukraina har ju nästan bestämt allt annat. Deras flagga är ju till och med under Liverpool. Inget konstigt att värdlandet får lokala värdar. Tycker snarare det är konstigt att BBC inte har fått ut mer brittiskt innehåll än dom har
    Dom är ju ändå värdar och betalar för kalaset. Ukraina betalar inget för det men tycker ändå dom kan bestämma om showen..

  8. Adri

    Micke: Hmm… varför visste jag att du skulle ta upp äkthet redan innan jag läste din kommentar? 🙂

    Filmer/tvserier är fiktion. Det finns ingen anledning för dem att vara äkta 🙂 Det finns ju nåt som kallas ”suspension of disbelief” tror jag, som går ut på att man som publik ofta stänger ner (eller iaf sänker volymen på) sitt kritiska tänkande gällande logik, när man konsumerar film/tv/böcker för man vill underhållas 🙂 Din och min ”suspension of disbelief” funkar kanske annorlunda då.

    Eller det beror på vilken genre såklart. Är det en film, grundad i vår verklighet, finns ju såklart det behovet att vara äkta 🙂 Men annars så tycker jag inte äkthet behövs… för det är ju inte äkta. Det är falskt alltihop.

    Bara för att sätta det i en kontext: du vet säkert vid detta laget att jag ÄLSKAR skräckfilmer. Skräckfilmer är… nämen det är så nice. Och där är ju förutsättningarna de rakt motsatta 🙂 Det ska inte vara real alls. Vålnaden ska inte kunna besegras på ett rimligt sätt, man vill inte att monstrena Michael Myers eller Jason Voorhees dör trots att de blivit huggna och lemlästade och borde förblöda inom fem min.

    Sen ska jag inte gå allt FÖR hårt åt britter, när det gäller deckare. För där tror jag nog det är genren i sig jag ogillar, oavsett om det är Vera eller Martin Beck. Det närmsta jag kommer deckare är ju vissa slasher-dilmer. Typ ”Scream”-serien (en filmserie jag ser om årligen).

    Sen kan du njuta av brittisk humor, jag låter bli. Det är nåt dåligt i mig som väcks bara jag ser John Cleese… ick…

    Däremot är det lite slappt att hävda äkthet, för i sammanhanget betyder det ju ingenting 🙂

  9. Adri

    Oj, jag bytte verkligen ämne. Men nån öppnade dörren för brittisk humor – och då har jag otroligt svårt att hålla tillbaks.

    Jag har hög tro att programledarna ska vara proffsiga och så – men jag hoppas på den absolut mest minimala mängden humor möjliga! 🙂

    För brittisk humor bokstavligen smärtar mig.

  10. Mr A

    Nu är dom 8 iaf istället för 4…..https://www.bbc.co.uk/blogs/eurovision/entries/6f2e0053-e405-4548-b330-e1741d2c9198

  11. Adri

    Mr A: Jag tror (men ta mig för guds skulle inte på orden) att typ pausunderhållningen ska vara ukrainska stjärnor också 🙂 Iaf i en av showerna 🙂

    Och om den infon stämmer så blir jag glad 🙂 För detta ska (i mina drömmar iaf) vara ett ukrainskt evenemang, som hålls på tryggare mark 🙂

  12. Adri

    Mr A: Fanken vad tråkigt att de slösar bort Mel Giedroyc i kommentatorsbåset. Hon har alltid slagit mig som en underbar mix av proffsig och rolig (även om jag – god knows – inte har konsumerat så mycket med henne).

  13. Mr A

    https://www.instagram.com/p/Co_mfLUt2Tw/?igshid=MDJmNzVkMjY=

    Snart är dom väl 100 pers som har ett ord var å kommentera så vi får väl se hur de lägger upp det i slutändan.

    Personligen gillar jag både Brittisk humor och skräckfilmer både från USA och Europa och övriga världen, Scream serien får ju uppföljare varje år nu.

  14. Mr A

    @Denis Att Ukraina vill vara med och sätta sin prägel är inte konstigt då de vann men verkar bli en mix med Brittiskt och Ukrainskt. Så blir säkert bra detta. Bidragen står väl oftast i fokus ändå.

  15. Adri

    Mr A: Nja. Det kom en förra året, och kommer en i år igen. Men innan dess fick man backa till 2011, och innan dess 2000.

    (Jag är verkligen en vidrig vidrig besserwisser. Hatade ni mig inte innan, så gör ni det nog nu. Nästan så att jag vill be om ursäkt för min existens. Men jag är ju också en person som tycker att rätt ska va rätt)

    Ah, jag var lite raljerande innan 🙂 Blir lätt så, när man ser folk höja nåt som man själv inte är med på.

    Såhär: jag undviker brittiska filmer och tv-serier i största möjliga mån. Men ibland faller man dit, för man är kanske med ett sällskap som vill titta på det – eller av vilken anledning som helst.

    Jag hatar såklart inte ALLT britter gör i film/tv-väg. Det tror jag ni förstod också. Man har ett svepande språk osv osv. Men (i mina ögon, 100% bara min upplevelse) så går det väl ändå kanske 25 dåliga filmer/serier för varje bra film/serie.

    Men det är bara jag 🙂 Jag försöker inte ta ifrån någon annan deras njutning 🙂 Gillar ni brittisk kultur? Good for you! 🙂

  16. Denis

    Adri, till mitt försvar kan jag säga att jag är anglofil:)
    Har älskat allt brittiskt sedan liten. Självklart är inte allt automatiskt bra bara för att det är brittiskt. Och vissa saker som Pang i Bygget är i vissa avsnitt förlegat
    Att der är mer äkta vet jag dock inte. Det är ändå filmer och serier man pratar om. För mig är det väl mer hur sann man är i världen man porträtterar. Det är väl ingen som tycker Sagan om ringen, Harry Potter och Doctor Who är särskilt äkta:)
    Men för mig är det en stor sak att ESC äntligen är i Storbritannien och dessutom lett av Graham Norton som alla haft på sin önskelista.
    Men jag fattar ju din vinkel också..

  17. Micke

    @Adri, britterna är överlägsna i min värld. Så är det bara.

    Sen det där med äkthet. Självklart ska ju inte allt vara äkta om man vill bli underhållen. Men det som är viktigt för mig är att när man hävdar att det är äkta då ska det banne mig vara det också. Vi har redan pratat om det tidigare med program som Parlamentet och Så ska det låta där allt är intränat innan.

    Ett väldigt bra exempel på skillnad på britterna och amerikanarna är när det gör deckare, thrillers och liknande som är baserat på ett verkligt fall. Jämför det så får du se själv. Då ska det banne mig följa verkligheten och inte sväva ut i egna drömmar.

    Kolla exempelvis på filmen om Monika Zetterlund….Monika Z. Blir arg bara jag tänker på den. Inget ont om Kjelle Bergqvist…Han gör en bra roll men de som skrivit hans roll borde aldrig få göra film mer. Kjelle spelar Monikas farsa. I filmen motarbetar han sin dotter i allt hon gör. Han försöker stoppa alla hennes drömmar om att bli sångerska och artist. Han är bedrövlig rent ut sagt och om man inte vet sanningen tycker man definitivt skådespelet är fantastiskt.

    Den som knopat ihop den filmen borde nästan spärras in för förtal av nu avliden man. Sanningen är nämligen den att Monikas dyrkade sin farsa. Hon hyllade ständigt honom i allt. Han var den som stöttade henne i allt hon gjorde.

    Sånt hatar jag Adri. Sånt är Amerikanarna mästarna på och britterna bäst på att undvika.

  18. Adri

    Micke: Jag känner dock att man får se skillnad på formuleringar. Att vara baserat på verkliga händelser, är inte lika med att vara dokumentärt. Då ska det finnas en kärna av sanning, men karaktärer och skeenden kan ändras.

    Sen gällande Monica Z är jag inte heller med dig. Monica hade en väldigt komplex relation med sin far. Hon hade höga tankar om honom absolut, men hon hade också mycket osäkerhet som kom från just honom och hans tankar om henne. Detta är ord från henne själv. Detta är ett direktcitat från Monica strax innan hennes död:

    “Inget dög för min pappa, han var aldrig nöjd. Jag var en firad stjärna på scen men han tyckte inte att jag var något speciellt. Det ledde till att jag förlorade min självkänsla.”

    Detta var som sagt, ett direktcitat från henne. Så ingenting som gått flera varv hoppandes mellan olika källor.

    Hon kan fortfarande ha haft höga tankar om honom – för det var hennes förälder, och just förälder-relationer är bland de mest komplexa och nyanserade vi har. Jag tror absolut hon gillade sin pappa, men pappans mindre goda sidor satte spår i henne.

    (Sen gällande Kjell Bergqvist är jag inte heller med dig… han är en av våra sämsta skådisar. Han och Helena Bergström).

  19. Micke

    @Adri, jo, jag vet att hon hade en komplax relation med sin farsa. Men det har ingenting att göra med att man framställer honom som en tyrann mot sin dotter. En farsa som gjorde allt för att hålla henne borta från sin karriär. Han var tvärtom den som stöttade henne i sin strävan. Det har hon också skrivit om.

    Dom som skrivit ihop skiten fick sen en hel del skit för detta, en rättvis sån, men deras svar gjorde mig än mer förbannad. De ansåg sig ha rätten att skriva hur de vill för att få filmen till en helhet. Ok men då kan man ju fan hitta på vad som helst och skita ned oskyldiga personer.

    Kjelle Bergqvist är en oerhört ojämn skådis. I vissa fall är han helt lysande. I andra undrar man mest vad han håller på med. Sveriges bästa manliga skådespelare för mig heter Jonas Karlsson. Han kanske inte gör de allra största topparna som vissa kan nå ibland men han kan banne mig spela precis vad som helst. GRYMT BRA

  20. Adri

    Micke: Alright, vi släpper det innan vi bara täcker hela filmsamtalet. Jag vill helst inte se brittiskt, framför allt inte humor. Äkta eller inte – skiter i. Hellre bra fejkat, än dåligt äkta. Och ja, jag håller inte med om Monica Z heller. Det finns ett ord för när man kombinerar sanning med fiktion. Minns inte begreppet, men jag uppmuntrar 🙂 Här ska ingen kreativ frihet strypas 🙂

    Menmen, agree to disagree. Man kollar på det man mår mest bra av 🙂 Och det är i 99 av 100 fall inte brittiskt för mig.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se