ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 11 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Sverige i Eurovision Song Contest:

Sverige
Land: Sverige deltagit 61 gånger (+2020)
vunnit 6 gånger: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015
TV-bolag: SVT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1958 Alice Babs kom 4:a av 10 med “Lilla Stjärna

Sveriges tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs (Melodifestivalen 2022) 4:a i finalen
2021: Voices“, Tusse (Melodifestivalen 2021) 14:e i finalen
2020: Move“, The Mamas (Melodifestivalen 2020) inställd tävling
2019: Too Late For Love“, John Lundvik (Melodifestivalen 2019) 5:a i finalen
2018: Dance You Off“, Benjamin Ingrosso (Melodifestivalen 2018) 7:a i finalen
2017: I Can’t Go On“, Robin Bengtsson (Melodifestivalen 2017) 5:a i finalen
2016: If I Were Sorry“, Frans (Melodifestivalen 2016) 5:a i finalen
2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen (Melodifestivalen 2012) 1:a i finalen
Se även:Sveriges samtliga ESC-bidrag

Sverige i Eurovision Song Contest 2023:


Sveriges ESC 2023-bidrag: “Tattoo”, Loreen

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Tattoo Melodifestial-final-framträdandeofficiell textvideolåttext
Fler tolkningar: Melodifestival-deltävlings-framträdande
live i Madridlive i Amsterdamakustisk version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
Låtskrivare: Jimmy Jansson (t&m), Jimmy “Joker” Thörnfeldt (t&m), Loreen (t&m), Moa
“Cazzi Opeia” Carlebecker (t&m), Peter Boström (t&m), Thomas G:son (t&m)
Semifinal: nr 11 i Semifinal 1 (9:e maj)
Uttagning: Melodifestivalen 2023Läs mer här
Artist: Loreen (Lorine Zineb Nora Talhaoui)
Loreen
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 1 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2023-04-30 (strax före repen): delad plats 1 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Sveriges bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Till final SverigeSverigeSverigeSverigeSverige Betyg: 4- / 5
Betyg: 7 / 10
Då ESC är en nationell tävling så blir det naturligt att jag varje år håller en extra tumme för Sverige (och Finland) oavsett vad jag tycker om våra bidrag. Roligast vore det dock om jag verkligen tyckte att det svenska bidraget var bäst, speciellt ett år som detta, men man kan inte få allt. I årets Melodifestival hade jag t.ex. Smash Into Pieces som favoriter medan Loreen hamnade på en lite mer blygsam sjundeplats på min topp-tio-lista.

I ESC 2023 placerar jag “Tattoo” någonstans mellan 10:e och 15:e-plats totalt, vilket egentligen är riktigt bra men visar på att jag ännu inte riktigt hittat det är magiska som många tycks uppleva. Min förhoppning är att något inträffar under live-showerna som gör att även jag kan känna det speciella i det svenska bidraget. I nuläget uppfattar jag det som en ganska trevlig men lättglömd låt där texten är väldigt svår att urskilja. Scenshowen är däremot tilltalande och oavsett om det “klickar” för mig eller inte så ser jag Loreen som en självklar finalist.

Schlagerpinglan tror: Till final
Då Sverige toppar oddslistorna och bl.a. vann 2023 OGAE Poll (före Finland, Frankrike, Norge, Österrike och Italien) så känns det som att frågan här inte är om vi går vidare till final utan snarare om vi vinner eller ej. Jag vill dock invänta semifinals-framträdandet innan jag spekulerar om det, även om det i nuläget inte ser alltför mörkt ut.

Loreen, som tidigare ESC-vinnare, har ju artistmässigt allt som krävs för att nå framgångar i tävlingen så hur det går 2023 hänger på låt och scenshow. Låten verkar vara omtyckt och showen lär bli spektakulär (även om det blir i ett miniformat) så allt annat än en finalplats för Sverige vore en stor chock.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Inför ESC 2023: Sverige – “Tattoo”, Loreen”

 1. Johanna

  Jag är helt med dig Pinglan vad gäller det här att man självklart hållee på Sverige och hoppas att det ska gå bra. Håller också med om att final är självklar och frågan om vinst eller ej är mer relevant här. Jag gillar inte Loreen som artist. Hon gjorde Euphoria som fortfarande är skitbra och sedan har hon inte gjort något som fallit mig i smaken så jag hade inga förhoppningar om att jag skulle gilla “Tattoo” men det gör jag ändå. Dock är den otroligt klyschig på så många vis.

  Loreen är en artist som är bäst live. Framträdandet gör låten till en vinnarkandidat, inte låten i sig självt som inte är något märkvärdigt. Iaf så är det här Loreens enda bra låt edan Euphoria(och den var ungefär 200% bättre)

  Loreen blir sämst tvåa i finalen tror jag men jag rankar henne bara 9:a i semin och 15/37 totalt sett…

 2. Micke

  Tar det kort för Adri gillar inte det jag säger om MF.

  Det finns ett gammalt uttryck som säger att “Ensam är stark” men Ensam kan också vara just Ensam vilket ofta förtydligas i ESC och inte minst i MF genom bleka framträdanden. Detta är dock ingenting som Loreen tycks oroa sig över utan det är hon som bär hela låten. Här är det verkligen “Ensam är stark.”

  Satt och funderade just på det. Jag gillar ju låten men hur hade den tagits emot med en svagare sångerska. Tvivlar faktiskt på att soundet hade nått hela vägen fram till mig personligen med ett artistbyte.

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Sveriges bästa ESC-bidrag: “Den vilda“, One more time (1996)

  Sveriges sämsta ESC-bidrag:
  1. “I can´t go on“, Robin Bengtsson (2017)
  1. “You”, Robin Stjernberg (2013)

  Sveriges verkliga vinnare 2023: “Six Feet Under”, Smash Into Pieces

 3. Johanna

  @Micke din bästa och sämsta från Sverige är helt korrekt. Fattar fortfarande inte vad som hände 2017….

 4. oe

  Detta är nog den sämsta låten som Loreen ställt upp med i melodifestivalen. Men det säger mer om vilken klass hennes låtar hållt, för det är en bra låt. Årets bästa i MF och tillhör toppskiktet i ESC ett svagt år som detta.

  Det första jag tänkte på var likheten i melodin med ABBAs “The Winner Takes It All” i första versen, men även om det går igen en aning i början på färefrängen, är det inget som stör, det är såpass lite. Loreens kraftfulla röst i refrängen förgyller definitivt låten, som annars nog inte hade känts speciell. En ganska basic låt i grunden, men med trevliga dynamiska skiftningar låten igenom. Bäst är den andra versen. Kul att man kan gilla Sveriges bidrag skarpt för andra året i rad! 😀 8/10.

 5. HW

  Jodå, visst blir Sverige lite bättre för varje år? Det här är inte min vinnare, men jag tror att det kan bli vår ESC-vinnare. Om jag tänker på att vi har 50/50 jury och teleröstning känns Loreen som den självklara vinnarkandidaten.

  “Tattoo” är absolut en bra låt. Det är enligt mig inte det mästerverk många ESC-fans vill ha det till, men bra och en värdig uppföljare till “Euphoria”, och för den gick det ju som det gick 🙂 Framförallt är det kombinationen av låt och artist som säljer detta, man märker att även fast det är mer kommersiellt än “Statements” 2017 är det lika mycket Loreen. Jag kommer inte heja på Sverige nu i finalen, men jag kan säga att jag förstår om vi vinner 🙂

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: ESC-vinnare 2023

 6. HW

  @oe Jag håller inte riktigt med dig om att det är Loreens sämsta låt. Jag gillar inte alls “My heart is refusing me” från 2011. Tycker den är gnällig. Men alla hennes andra bidrag är bra 🙂

 7. Camilla

  Min favorit i år. Jag hoppas hon kan få till samma magiska framträdande som i deltävling 4 i MF. Älskar den suggestiva uppbyggnaden av låten även om den är lite omodern i sin ljudbild i första delen. Det orientaliska partiet i mitten när man hör henne andas är helt fantastiskt.
  Däremot är jag tveksam till om hon kommer att vinna. Det beror helt och hållet på hur man får till framträdandet med de ändringar som man har behövt göra. Och Finland har helt klart det mest publikfriande bidraget så det är mycket möjligt att de drar det längre strået. Precis som Måneskin gjorde härom året.

 8. Adri

  För andra året i rad får jag sitta och heja genuint på mitt egna land! Sverige var bäst 2022, och är bäst 2023 🙂

  Men med det sagt så har ju många här rätt att låten är… en bra poplåt – men det är ju Loreen som höjer den. Hon är ju ett jäkla monster på scenen, i ordets allra mest positiva bemärkelse!

  Jag vet inte om jag föredrar detta eller ”Euphoria”. Jag tror de båda låtarna passar mig de två åren bra.

  För 2012 var jag 15/16 och festade som om det inte fanns en morgondag, så det passade sig med en riktig sing-a-longrefräng och otroligt medryckande refräng.

  Nu närmar man sig 27, man har växt upp och jag tycker typ att ”Tattoo” verkligen också passar som ”Euphoria”s storasyskon.

  För jag ser lite kritik riktas mot att detta är alldeles för likt ”Euphoria”, men jag tycker som sagt det är en mer vuxen version, så jag tycker det är oerhört lämpligt att just ”Tattoo” deltar just nu.

  Jag kan ösa beröm över detta, men alla vet att jag älskar detta 🙂 Och 75% är ju Loreens förtjänst, det djuret (ännu en positiv bemärkelse).

  Rätt låt vann MF 🙂 även om det var en löjligt stark final, så kunde ingen rå på Loreen 🙂

  Hur vill jag det ska gå? Svensk vinst såklart! 🙂

  Hur tror jag det kommer gå? Jag tror nånstans plats 3-5. Jag tror vi får SÄMST andraplats hos juryn (Sverige eller Frankrike, tror jag).

  Men jag har en jobbig magkänsla om ett eventuellt tittarfiasko. För titttarna har ju dömt den svenska popen ganska hårt de senaste åren, inte ens otroligt ”Hold me closer” fick en sån himla sweep i tittarröster. Sen beror det ju på motstånd, och all pop är ju inte likadan.

  Benjamin Ingrosso körde smörig pop, Loreen satsar mer på trance-inspo.

  Så jag tror inte det kommer gå dåligt i tittarna, men kanske att man överskattar henne. Jag trodde tbh mer på en vinst förra året – och då blev vi fyra. Så tänker att det är kanske där vi hamnar igen.

  Vi får se! Vinst är verkligen inte uteslutet, men man ska inte räkna med det 🙂 det finns andra kandidater i Frankrike, Finland och Österrike.

  Heja Loreen! 🙂

 9. Mikaela

  Sverige – 4/10 eller mindre
  Efter x antal radiolyssningar har jag insett att detta inte får godkänt. För jag tycker det är tråkigt i versen och störigt i refrängen. Och texten är verkligen dålig.

  Bästa partiet: Loreens röst och framträdande.
  Sämsta partiet: Hela refrängen.

 10. Denis

  Vad jag tycker är nog känt..
  Men som låt tycker jag faktiskt ” Tattoo ” är bättre än ” Euphoria. Den är mer komplex, djup. Euphoria var hyfsad enkel. Oc dessutom måste man ju erkänna det är en generisk dussin låt. Der är ju bara tack vare Loreens behandling av den som den blev så bra.
  Och visst blir scenen i Liverpool inte samma scen. Men då glömmer man bort att det är Loreen som är stjärnan. Hennes utstrålning och karisma räcker långt, bara man fokuserar på henne
  Så jag litar 100% på att him klarar allt när det gäller
  Men vinner hon? Kanske. Hon är nog absolut där uppe och nosar. Men mer realistiskt tror jag ändå 3-4 plats
  Mitt bekymmer är telefon röster. Inte så att jag tror dom kommer bli låga, tvärtom tror jag dom blir det högsta Sverige kommer få på flera år, men jag tror heller inte det blir top 3 i röster. Och då främst för att folk kommer jämföra den med Euphoria och säga inte lika bra. Men låten har ju gått bra i Europa och Loreen är ju Loreen även i Europa så jag hoppas ju .

 11. Micke

  @Johanna, skönt att det finns fler med bra smak 🙂

  @HW, helt enig med dig om Loreen. Hon har haft tre bra bidrag och ett dåligt då från 2011

 12. Adri

  Loreen har aldrig vart dålig (förutom hennes cover på ”Du är min man” – men hon får ändå en blessing där för trots att covern är kass, så är den bättre än originalet). Sämst av hennes MF-låtar är nog ”Statements”, men Loreens lägstanivå i sammanhanget är högre än vad de flesta kalvarna på scenen kan drömma om.

 13. oe

  Personligen gillar jag (som ni förstår) både “My Heart Is Refusing Me” och “Statements” skarpt, även om de egentligen inte når upp till “Euphoria”. Möjligtvis när man är trött på den, “Euphoria” blir ju lätt sönderspelad eftersom man hört den så extremt mycket.

 14. Mr A

  Årets bästa låt. Plats 1. 5 av 5.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se