ESC 2023 Schlagerpinglan: I kväll klockan 21:00 är det dags för den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2023 där tio länder kommer att ta sig vidare till finalen den 13:e maj.

Traditionsenligt så följer här min gissning av resultatet där jag som vanligt reserverar mig för att jag kan ändra mig efter att ha sett själva showen (mina personliga favoriter hittar ni här):

Ett av länderna som Schlagerpinglan tror på inför Semifinal 1

Cha Cha Cha“, Käärijä – Finland

Schlagerpinglan tror på följande bidrag från ESC 2023 – Semi 1 (i startordning):
Norge Norge:Queen Of Kings“, Alessandra
Malta Malta:Dance (Our Own Party)“, The Busker
Serbien Serbien:Samo mi se spava“, Luke Black
Portugal Portugal:Ai Coração“, Mimicat
Kroatien Kroatien:Mama ŠČ!“, Let 3
Israel Israel:Unicorn“, Noa Kirel
Moldavien Moldavien:Soarele şi luna“, Pasha Parfeni
Sverige Sverige:Tattoo“, Loreen
Tjeckien Tjeckien:My sister’s crown“, Vesna
Finland Finland:Cha Cha Cha“, Käärijä
Övriga bidrag (i startordning):
Lettland Lettland:Aijā“, Sudden Lights
Irland Irland:We Are One“, Wild Youth
Schweiz Schweiz:Watergun“, Remo Forrer
Azerbajdzjan Azerbajdzjan:Tell Me More“, TuralTuranX
Nederländerna Nederländerna:Burning Daylight“, Mia Nicolai & Dion Cooper

Schlagerpinglan: Detta är det moment på hela Eurovision-året jag uppskattar minst (vissa år har jag velat fram och tillbaka i timmar) men då jag likväl tycker att det är en intressant sak att göra så tar jag det snabbt och systematiskt i år:

Fyra länder ser jag som nästan självskrivna i finalen (Finland, Sverige, Norge och Israel) medan två länder tyvärr skulle kunna räknas bort direkt (Irland och Azerbajdzjan). Om jag använder hjärnan i stället för hjärtat så borde kanske även Lettland och Malta räknas till dessa länder, men jag avvaktar ett tag till innan jag avskriver dem.

Sedan tror jag även på ytterligare fyra länder som möjliga finalister (Moldavien, Tjeckien, Serbien och Kroatien) medan ett land känns som en eventuell finalmiss (Nederländerna).

Då återstår två finalplatser och fyra länder (Schweiz, Portugal, Malta och Lettland). Mitt hjärta vill säga att Malta och Lettland tar de sista finalplatserna medan hjärnan lutar åt att det blir Schweiz och Portugal som får finalbiljetterna. Min gissning blir därför en kompromiss och jag tippar att det blir Portugal och Malta som får de sista finalplatserna.

Nej, inte ens jag vågar tro på en finalplats för Lettland (min stora favorit i år) men skulle det vara så att de lyckas skrälla så lär det bli (i alla fall för mig) den bästa ESC-kvällen sedan Måneskins vinst. Jag hoppas på det. 😀

Uppdaterat: Hade jag använt hjärnan i stället för att blanda in hjärtat så hade jag fått 10 rätt av 10, nu blev det 9/10 då jag trodde/hoppades på Malta i stället för Schweiz (se resultatet här). Något att komma ihåg inför nästa semifinalsgissning. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Eurovision 2023: Vilka tio semi-1-länder går vidare till finalen?”

 1. Mikaela

  Jag tippar vidare i semi 1:

  Säkra kort: Sverige, Finland, Norge, Israel
  Mycket sannolika: Moldavien, Tjeckien Serbien
  Osäkra: Schweiz, Portugal, Malta

 2. Adri

  Ah. Har ju redan skrivit detta under nåt annat fält. Men här är de tio jag tror på, inte i nån specifik ordning:

  Norge
  Serbien
  Lettland
  Portugal
  Kroatien
  Israel
  Moldavien
  Sverige
  Tjeckien
  Finland

  Men endast de tre nordiska och Israel är säkra finalister 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag önskar att jag kunde ha din tilltro till Lettland. Håller tummarna för att du har rätt. 🙂

 4. Mr A

  Nån som har koll på vilka länder som ingår i ROW?

 5. Denis

  Mr A, typ alla som inte tävlar:)
  Tycka vad man vill om det…

 6. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag vet inte vilka länder som sänder ESC 2023 men då man kan följa tävlingen via YouTube så bör det innebära att röster från tittare från hela världen kan finnas med bland ROW-rösterna.

 7. Zacke

  Dessa tror jag gå vidare.

  Sverige
  Finland
  Moldavien
  Norge
  Tjeckien
  Portugal
  Israel
  Kroatien
  Schweiz
  Malta

 8. Micke

  Bara för en kvart sedan fick jag en fråga jag ofta får.

  “Varför gillar du ESC så mycket när du inte gillar MF.”

  Mycket lätt att svara på med ett ord VARIATION. Kolla hur många genre som deltar här. Kan ju nämna några som ALDRIG hade varit med i MF både som plus och minus men med VARIATION. Moldavien, Finland, Portugal, Kroatien, Tjeckien, Serbien, Azerbadjzjan och Malta. Som minst 🙂

 9. Mr A

  Läste nåt om det var begränsat antal länder som kan rösta i ROW så inte samtliga länder tydligen. Får se om det blir mer info om det.

 10. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det hade jag missat, intressant.

 11. Mats Wältare

  Dessa 10 länder tror jag kommer gå vidare till finalen.

  1. Finland
  2. Sverige
  3. Israel
  4. Serbien
  5. Norge
  6. Portugal
  7. Moldavien
  8. Lettland
  9. Nederländerna
  10. Kroatien

 12. Johanna

  Jag tippar följande vidare

  Sverige
  Finland
  Norge
  Israel
  Schweiz
  Kroatien
  Serbien
  Moldavien
  Lettland
  Och motvilligt Tjeckien också

  Enda säkra är de tre nordiska länderna plus Israel dock. Alla andra är väldigt mycket gränsfall

 13. Mikaela

  Många tippar Kroatien, och det kan mycket väl stämma. Men nåt får mig att tro att de inte tar sig vidare.

  På samma sätt tror jag på Malta, mot oddsen. Men kanske är det myycket önsketänk.

 14. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Man ska ju lita på magkänslan och i det här fallet hoppas jag att du har en tillförlitlig sådan, både vad gäller Kroatien och Malta. 😀

 15. Mr A

  Innan uppträdena

  Sweden
  Finland
  Norge
  Schweiz
  Israel
  Tjeckien
  Serbien
  Portugal
  Moldavien
  Lettland

 16. Anna

  Min fina topp 10 ikväll är:
  Finland
  Sverige
  Israel
  Malta
  Norge
  Portugal
  Tjeckien
  Serbien
  Kroatien
  Moldavien

 17. Mikaela

  @Pinglan Ser gärna båda gå vidare 🙂

 18. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Då hoppas vi på det (om även Lettland får gå vidare). 😉 Jag har ju egentligen bara fem bidrag som “måste” vidare för att jag inte ska bli besviken (Lettland, Finland, Norge och Malta… och Sverige för sakens skull), allt annat är en bonus så det finns plats för “extrabidrag”. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se