ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 26 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Georgien i Eurovision Song Contest:

Georgien
Land: Georgien deltagit 14 gånger (+2020)
vunnit 0 gånger
TV-bolag: GPB se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Sopho kom 12:a av 42 med “Visionary Dream

Georgiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: Lock Me In“, Circus Mircus (Internval) 18:e i semi 2
2021: You“, Tornike Kipiani (Internval) 16:e i semi 2
2020: Take Me As I Am“, Tornike Kipiani (Georgian Idol
+ Internvald låt
)
inställd tävling
2019: Keep On Going“, Oto Nemsadze (Georgian Idol) 14:e i semi 1
2018: For You“, Ethno-Jazz Band Iriao (Internval) 18:e i semi 2
2017: Keep The Faith“, Tamara Gachechiladze (Nationell final) 11:a i semi 1
2016: Midnight Gold“, Nika Kocharov
& Young Georgian Lolitaz
(Internval +
Nationell final
)
20:e i finalen
2015: Warrior“, Nina Sublatti (Erovnuli Shesarcevi
konkursi 2015
)
11:a i finalen
2014: Three minutes to Earth“,
The Shin and Mariko
(Internval) 15:e i semi 2
2013: Waterfall“, Nodi Tatishvili
& Sophie Gelovani
(Internval) 15:e i finalen
2012: I’m A Joker“, Anri Jokhadze (Nationell uttagning) 14:e i semi 2
Se även:Georgiens samtliga ESC-bidrag

Georgien i Eurovision Song Contest 2023:


Georgiens ESC 2023-bidrag: “Echo”, Iru

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Echo officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Barcelonalive i Tel Avivlive i Madridakustisk version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
Låtskrivare: Beni Kadagidze (T), Iru Khechanovi (t), George Kukhianidze (m)
Semifinal: nr 11 i Semifinal 2 (11:e maj)
Uttagning: The Voice Georgia (artist) + Internval (bidrag)Läs mer här
Artist: Iru (Irina Khechanovi)
Iru
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 18 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2023-04-30 (strax före repen): plats 6 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Georgiens bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final GeorgienGeorgienGeorgienGeorgienGeorgien Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
Även om jag uppfattar Georgiens bidrag som en väldigt intressant ihopsättning av vitt skilda delar så blir resultatet att jag, konstigt nog, blir uttråkad ganska snabbt. Jag håller därför tummarna för att Iru ska lyckas leverera en storslagen scenshow som verkligen belyser bidraget från dess bästa sida, för jag är övertygad om att jag missar något här. Just nu ser jag inte “Echo” som en finalist, men jag är öppen för att bli omvänd.
Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
Som synes så har jag inte knäckt koden för detta bidrag och kan därför inte riktigt ställa mig bakom det. Det finns alla förutsättningar för att “Echo” ska kunna stå ut från mängden som en oförglömlig pärla men då jag själv inte kan se det för tillfället så har jag väldigt svårt att tro det. Risken finns att det i stället blir ett ambitiöst men alltför svårbegripligt bidrag som tittarna bortser ifrån när det väl blir dags att rösta. Oddsen til trots, i nuläget har jag väldigt svårt att tro på en finalplats för Georgien.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Inför ESC 2023: Georgien – “Echo”, Iru”

 1. Adri

  Texten är ju rätt usel. Tror jag. Jag förstår den inte. Det enda jag hör är ”it is not a secret”. Resten är bara mummel.

  Detta är en låt som har potential som den inte lever upp till.

  För låtens kärna är rätt fin, men den är rätt dåligt slutproddad! Det är absolut noll fel i att ha stora kontraster i en låt, men här går det verkligen från en riktigt jäkla underdriven vers till årets kanske mest extrema refräng. Volymskillnaderna är rätt störiga.

  Men ah, den är ju inte ointressant i varje fall. Det får man helt klart ge den!

  Och liveframträdandet både ser och låter himla fint! 🙂

  Tror? Final. Hoppas? Brinner inte för det, men unnar Georgien final

 2. Mikaela

  Georgien
  Har ändå börjat hitta nåt i refrängen, den är lite kul. Texten är så märklig, och blir ännu sämre med tanke på att Iru pratar bra engelska i intervjuer. Inte min typ av konstnärlighet.

 3. Micke

  Fortfarande helt nollställd för mig. Inget positivt och inget negativt. Bara blankt. Får se vad som händer ikväll.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  Georgiens bästa ESC-bidrag: “Midnight gold”, Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz (2016)

  Georgiens sämsta ESC-bidrag: “I´m a joker”, Anri Dzjochadze (2012)

  Georgiens verkliga vinnare 2023: (Internval)

 4. Mikaela

  @Micke Helt enig om Georgiens bästa. Topp 3 för mig i Eurovision någonsin

 5. Johanna

  Årets största besvikelse. Hade förväntningar på denna duktiga tjej som tyvärr inte infriades alls. Det är rörigt, slarvigt skrivet och alldeles för artsy för mig och jag tror personligen att den hör riskerar att åka ut. Om den tar sig till final är det verkligen gränsfall och då är det ENBART pga sångerskans röst för låten i sig är verkligen inget att lyfta telefonen för. Jag tippar att den åker ut men kan ev tippa över gränsen till kvalificering med lite tur.

 6. Micke

  @Pinglan ursäkta mig att jag lägger mig i igen. Be mig fara om du vill. Känner att det blir tidsbrist inför semi 2. Jag har nu sagt mitt i presentationer av alla bidrag förutom två. Österrike och Litauen. Jag kör en liten lätt här. Ni övriga vänta ut Pinglan. Hon hinner säkert 🙂

  BIDRAG 28:

  ÖSTERRIKE

  Faktaruta

  Österrike var med första gången i ESC 1957. I och med deras deltagande i år så har de varit med 54 gånger. De har vunnit vid två tillfällen

  1966 i Luxemburg med låten “Merci Chérie”, Udo Jürgens.
  2014 i Köpenhamn med låten “Rise like a Phoenix”, Conchita Wurst

  Sedan semifinal infördes har de deltagit 14 gånger och gått till final vid 7 tillfällen.

  Mickes åsikter:

  Med tanke på att jag känner en av tjejerna så avstår jag att kommentera och koncentrerar mig på era kommentarer och lägger inget större fokus på eget då det skulle bli färgat.

  BETYG (7/10) BRA
  ——————————

  Österrikes bästa ESC-bidrag: Weil der Mensch zählt Alf Poier (2003)

  Österrikes sämsta ESC-bidrag: “Woki mit deim Popo”, Trackshittaz (2012)

  Österrikes verkliga vinnare 2023: (Internval)

 7. Micke

  BIDRAG 19:

  LITAUEN

  Faktaruta

  Litauen var första gången med i ESC 1994. De har deltagit 22 gånger och har som bäst en sjätteplats i Aten 2006 med bidraget “We are the winnerst”, LT United. Sedan semifinal infördes har de deltagit 18 gånger och gått till final vid 12 tillfällen.

  Mickes åsikter:

  Jag läser nästan aldrig odds och liknande. Blev dock väldigt förvånad under resans gång med att folk sa att “Šauksmas” skulle vara så chanslös enligt alla odds. Jag trodde tvärtom. Själv var jag mest rädd för ett bidrag som det inte var något “ruter” i överhuvudtaget om jag säger så.

  Vad sen gällde den blivande vinnaren gav den mig absolut nada inledningsvis. Hade den rent av som näst sist i finalfältet. Med tiden blev det dock precis tvärtom så att jag hade den som tvåa i finalen. I toppen alltså. Jag gillade förändringarna som gjordes i låten. Jag gillar framförallt att det inte är en stereotyp låt utan en låt i växling.

  Den är fortfarande inte riktigt där för att jag ska kalla den BRA men det är inte långt ifrån. Faktiskt ett av de största glädjepillren av de 37.

  BETYG (6/10) MER ÄN GODKÄND
  ——————————

  Litauens bästa ESC-bidrag: “We Are the Winners”, LF United (2006)

  Litauens sämsta ESC-bidrag: ”Don’t come easy”, ”I´ve been waiting for this night” (2016)

  Litauens verkliga vinnare 2023: “Šauksmas”, Gabrielius Vagelis

 8. Mikaela

  Förresten får årets låt från Georgien mig att nynna på My time to shine från Schweiz 2015. Jag gillar att hitta såna slumpmässiga likheter, även små som denna.

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Du får gärna ta över…. vore t.o.m. önskvärt så att jag kan koncentrera mig på de sista inläggen inför semi 2. Tack. 😀

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Tidsoptimist som jag är (och inte gärna vill göra någon besviken) så hade jag en tidsplan för hur jag skulle hinna med allt och fick inte mer än fyra timmars sömn i natt… men ibland får man bara inse att man inte är mer än människa. Jag koncentrerar mig på mina favoriter, min gissning och ett slutligt semi-2-inlägg och så får jag be om ursäkt för att de sista fem presentationerna fick stryka på foten av tidsbrist (jag lägger upp dem i efterhand, bakåtdaterade, bara för sakens skull men det hjälper ju inte nu).

 11. HW

  Litauen – “Stay”

  Till en början var detta ingen favorit. Det var helt okej men för slätstruket, tyckte jag. Men sen hände något, och den växte till sig som satan, till och med in i min topp-10 ett bra tag. Det är en ganska vanlig, midtempo-poplåt men jag tycker verserna känns äkta och gillar refrängen med “Ciuto tuto”-mantrat. Monika har också växt rejält som artist sen förra gången hon var med 🙂 Har lite glömt bort denna nu i upptakten till ESC, men absolut en bra låt som jag både tror och hoppas på ikväll.

  Betyg: 8/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 12. Micke

  @Pinglan, all respekt i världen för allt det du gör. Tro mig jag har ingen som helst kritik att ge dig. Kände bara att det bara fanns två länder kvar som varken du eller jag hade presenterat…Österrike och Litauen. Anade att du hade fullt upp och det var därför jag bara ville ta det innan det börjar i kväll.

  Be inte om ursäkt min vän. Du är som sagt inte mer än människa och alla vi här är grymt impade över det du gör och älskar din blogg. Tro mig 🙂

  Vilka länder var det mer kvar som du inte presenterat från semi 2? Jag gick ju i bokstavsordning när jag presenterade så då borde det ju vara Albanien och Australien. Jag kan ju slänga ut igen det jag skrev ifall nån är intresserad.
  ———————————

  ALBANIEN

  Faktaruta

  Albanien var första gången med i ESC 2004. De har deltagit 18 gånger med 10 finalplatser och 8 där de åkt ur i semifinal. Deras bästa placering fick de i Baku 2012 med bidraget “Suus”, Rona Nishliu som kom på en femteplats

  Mickes åsikter:

  Albanien brukar alltid vara lite extra roliga att följa i deras uttagning. Om det har att göra med att den är väldigt bra eller om det helt enkelt är så att det blir lite extra bara för att de är först låter jag vara osagt.

  Hur som helst brukar jag ofta hitta intressanta bidrag i deras uttagning men så var det inte riktigt i år. Där fanns en låt som växte väldigt från att inledningsvis vara helt ointressant för mig till att väl framme i finalen vara klart bäst.

  Tyvärr vann inte den men vinnaren är väl ändå helt ok. Kan väl köpa den även om jag hade hoppats på mycket bättre från Albanien. Där finns ett bra intro och en bra refräng men tyvärr varvat med en dålig vers.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  Albaniens bästa ESC-bidrag:
  1. “Mall“, Eugent Bushpepa (2018)
  (Främst då i första längre versionen på 4-5 min som var mer rockbaserad)

  Albaniens sämsta ESC-bidrag: “Suus“, Rona Nishliu (2012)
  (Införde Allmän hörselkontroll i Albanien)

  Albaniens verkliga vinnare 2023: “Aroma jonë”, Vanesa Sono

 13. Micke

  AUSTRALIEN:

  Faktaruta

  Australien var första gången med i ESC 2015. De har deltagit 7 gånger med 6 finalplatser och en där de åkt ur i semifinal. Deras bästa placering fick de i Stockholm 2016 med bidraget “Sound of silence”, Dami Im som kom på en andra plats.

  Mickes åsikter:

  Jag är som alltid delad när det gäller Australiens deltagande i ESC. Om de nu ska vara med kan de väl för tusan lägga lite mer på det än de gör. Väldigt svagt sen de startade förutom vinnaren 2019.

  Så får vi då åter stifta bekantskap med Voyer. En bekantskap jag lätt hade kunnat vara utan. Ett band som försöker vara tuffa men som glömt bort en viktig detalj i denna strävan……… Packa aldrig ned en duttande synt i resväskan när ni försöker framstå som tuffa. Om man gillar dutt synt är upp till var och en men aldrig någonsin kan en dutt synt stå där som modell för tuff rock.

  Detta startar upp med ett duttande som får mig att vilja stänga av innan sångaren kommer in. När han väl dyker upp känns det som att han “Never done this before.” Han trycker åtminstone ordentligt på orden. Men ok jag ger dem en chans….De tar säkert revansch med en riktigt mäktig refräng med en fantastisk text. Eller?

  Ah-oh, ah-oh, ah-oh, oh-oh. DÅR SATT DEN!!!!!!!!!!!! De toppade alla Ah-oh med ett avslutande Oh-oh. Jädrar att de fick till det där. Den enda trösten är väl att det knappast kan bli värre nu. Eller?

  “Cross my heart”………. med påfyllning av falsett förbättras ju inte låten direkt. Killarna som vill framstå som tuffa verkar förvilla sig allt mer in i dimman. Mitt betyg blir inte bra men jag är ändå snäll nu.

  BETYG (2/10) MER ÄN DÅLIG
  ——————————

  Australiens bästa ESC-bidrag: “Zero Gravity”, Kate Miller-Heidke (2019)

  Australiens sämsta ESC-bidrag: ”Not the same”, Sheldon Reiley (2022)

  Australiens verkliga vinnare 2023: Internval

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Tackar. De fem sista var San Marino, Österrike, Albanien, Litauen och Australien. Jag kommer ju att lägga ut dem i efterhand men det hjälper ju knappast i kväll (är mest för min egen skull så att jag hittar det nästa år). Tack. 😀

 15. Micke

  Härdsmälta här.

  San Marino har väl ingen av oss presenterat

  SAN MARINO

  Faktaruta

  San Marino var första gången med i ESC 2005. De har deltagit 12 gånger och har som bäst en nittondeplats i Tel Aviv 2019 med bidraget “Say na na na”, Serhat. De har enbart deltagit under tiden då det funnits semifinaler och de har gått till final 3 gånger av de 12 de deltagit.

  Mickes åsikt:

  Årets i särklass mest svårbedömda bidrag. Visst där finns något men samtidigt undrar man lite vad de håller på med. Har fortfarande inte bestämt mig så det får bli detta betyg just nu:

  Däremot vet jag att låten som kom på andra plats skulle ha vunnit. Vet inte hur många andraplatser mina favvisar i år har fått. Definitivt mer än förstaplatser i alla fall tyvärr.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  San Marinos bästa ESC-bidrag: ”Crisalide”, Valentina Monetta (2013)

  San Marinos sämsta ESC-bidrag: “Stripper”, Achille Lauro (2022)

  San Marinos verkliga vinnare 2023: “Fiori su Marte“, Le Deva

 16. Mikaela

  Litauen: 7/10
  Väldigt förtjust i sångerskans uttryck och röst, och melodin i refrängen.

  Bästa partiet: Röstpiruetten i stay-with-me och chuto-tuto-kören.
  Sämsta partiet: Första versen, för seg.

 17. Mikaela

  San Marino – 5/10
  Refrängen har nåt, men detta “nåt” framhävs inte tillräckligt bra. Det var nån här som påpekade att texten är obehaglig och sen dess har jag svårt att se sångaren som annat än sliskig.

  Bästa partiet: Refrängen
  Sämsta partiet: Skrikandet

 18. Adri

  Korta kommentarer då om låt 12-16:

  San Marino: Låter otroligt amatörmässiga trots att de hållt på sen 2006. Sliskig text, jäkligt störig röst. Mycket långt ner på min lista. Usch. Kommer inte nå final.

  Österrike: Det här däremot älskar jag! Jag älskar ju när en låt – likt Serbien 2022 eller Israel 2018 – har ett statement, en poäng, en djupare mening, men framfört i quirky kostym. Och så är det ju här! 🙂 Quirky låt, med bra poäng! 🙂 Älskar musikvideon, och vet att tjejerna kan sjunga. Däremot är jag lite rädd att dem, framför allt den blonda tjejen, inte ska ha nog med energi live. Kommer oavsett energinivå nå final, men väl där måste de verkligen leverera!

  Albanien: Denna låten är mer förbisedd än den förtjänar. Den är så otroligt fin! Jag tror på final, oavsett vad oddsen säger! Och där hör de hemma enligt min mening också! Sjuka röster!

  Litauen: RIKTIG FAVORIT! Detta är årets mest medryckande bidrag. “Cha-cha-cha-cha-cha-cha-cha” i alla ära – men “Ciuto Tuto” är ju en betydligt mer medryckande hook! Och sen är detta superpersonligt, men jag ÄLSKAR ju kombon lila och orange, så scenen ser förjävla snygg ut också. Minnesvärd låt, otrolig hook, grym röst. Tror klart på final! Och blir upprörd om det inte uppnås.

  Australien: Tycker mer om den nu, men det är kanske för jag verkligen HATADE den innan. Detta är årets absolut töntigaste låt. Och en av årets sämsta refränger. Bandet verkar kompetenta dock. Jag vill inte ha den i final, men den kommer komma dit och närvaron där stör mig inte direkt även om jag har andra favoriter (men hoppas då de stjäl finalplatsen från någon sämre bara).

 19. Mikaela

  Österrike – 5/10
  Tramsigt och irriterande större delen av låten. Men på slutet kommer en helvändning och låten blir bra, och jag önskar att det partiet var mer än bara en bisats.

  Bästa partiet: Sista biten
  Sämsta partiet: Allt annat

 20. HW

  San Marino – “Like an animal”

  Kanske min mest opopulära åsikt i år (okej, inte lika kontroversiell just här): det här är ju härligt 🙂 Lite amatörmässigt? Absolut, men det är ändå San Marino vi pratar om här. Jag sa när vi diskuterade… Schweiz tror jag att det var att ibland kan jag tänka bort text helt och ibland inte. Här är ett exempel på när jag kan det. Texten är skriven av någon vars engelska inte är på topp (metaforer blandas fritt och ) och är som Mikaela sa ganska obehaglig. Men jag tänker inte riktigt på den när jag hör låten. Det finns en bra melodi i grunden och refrängen är riktigt medryckande. Sånginsatsen, helt okej men slutet är lite väl ambitiöst. Jag tycker bandet verkar som sköna killar och som sagt gillar jag låten, men det är tyvärr chanslöst. Hade de representerat ett annat land kanske, men baserat på mottagandet är det här inte den typen av låt som kan ta San Marino till final. Synd 🙂

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen

 21. HW

  Österrike – “Who the hell is Edgar?”

  Det var någon här på bloggen som länkade en bit av refrängen innan låten officiellt hade släpps, och när jag hörde den undrade jag vad i helvete som pågick där nere i Österrike 😉 När det visade sig vara rätt låt blev jag väldigt förvånad över det varma mottagandet, men jag gav den en chans och jag fick erkänna att med musikvideon och hela låten klickade allt. Det är roligt samtidigt som man faktiskt har ett viktigt ämne (musikindustrin) som inte tas upp ofta i de här sammanhanget. Vers och refräng funkar fint tillsammans. Jag har dock mina tvivel hur man ska icensätta det här framträdandet och få fram poängen i låten. Jag gillar att bli motbevisad, så vi får se ikväll 🙂

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 22. HW

  @Micke Vi är förresten inte direkt överens om San Marinos sämsta 🙂 “Stripper” är tillsammans med “Complice” de enda två gångerna San Marino varit riktigt bra för mig. All respekt till Valentina Monetta men ingen av hennes låtar har väl varit några höjdare (dock bättre än det mesta landet skickat)

 23. Micke

  @HW, jag vet hur det kommer att se ut för Österrike 🙂

  Jo, jag minns att du gillade “Stripper”. Det är alltid otäckt att kritisera vissa låtar. Det finns allt dårar som tolkar in både det ena och det andra. Men jag är av den åsikten att man ska kunna kritisera och berömma i allt. Jag är för lika värde I ALLT men det betyder ju inte att jag gillar låten för det. Ber om ursäkt HW men jag tycker den är fruktansvärd. Tror du vet vad jag sagt om ESC och rock som rör sig där 🙂

 24. Micke

  @HW, kul hur som helst att du kommenterar bäst och sämst av det jag skrivit. Kul att så många skrivit på mina små inhopp med presentationer men det jag ärligt talat saknat lite är just det…Vilka är era bästa och sämsta genom åren 🙂

 25. HW

  @Micke Jag tycker att när man snackar om just låtar (lite annorlunda när det är artister eller låtskrivare) ska man kunna tåla nästan allt. Det vore inte det minsta kul om alla tyckte lika, utan det roliga här är ju just att vi tycker olika 🙂

  Vad gäller ESC och rock både håller jag med och inte. Mycket bra rock (inte fantastisk men absolut bra) har deltagit genom åren men en hel del strunt också. Från de senaste åren är “Promise” och “Jezebel” låtar jag tycker tillhör den senare kategorin.

  Bäst och sämst har jag inte kört då jag tycker jag har för dålig koll på äldre ESC för att kunna uttala mig om allt, i alla fall om länder som varit med lite längre, men det är kul att kommentera 🙂

 26. Micke

  @HW, missförstå inte det bara. Är inte det minsta för att det uteblev bäst och sämst. Kände bara att det hade varit kul 🙂 Jag har ju varit en ESC-dåre själv. Har lyssnat o kollat på lika mycket från åren innan jag var med som åren jag varit med. Kanske inte 50-talet dock 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se