ESC2023 Schlagerpinglan: Här nedan ser ni det senaste månadsklippet med
nyheter i videoform relaterade till Eurovision Song Contest från den
officiella ESC-sidan.

Månadens Eurovision-nyheter (på engelska)


Eurovision This Month: May 2023 | Eurovision Song Contest News
(10:13 – May 31, 2023 – eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni länkar till de nyheter som togs upp i videoklippet ovan, så att den som vill enkelt hittar kompletterande info:

Månadens Eurovision-nyheter:
Eurovision 2023 Eurovision: “Resultatet: Eurovision Song Contest 2023 Finalen
Eurovision 2023 Eurovision: “Resultatet: Eurovision Song Contest 2023 Semifinalerna
Eurovision 2023 Eurovision: “Loreen’s First Interview after winning the Eurovision Song Contest 2023!
Se eurovision.tv: “Eurovision 2023 hits the Cha Cha Charts
Luxemburg Luxemburg: “Välkommen tillbaka till Eurovision, Luxemburg!
Se eurovision.tv: “Junior Eurovision 2023 is heading to Nice!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Månadens Eurovision-nyheter: Maj 2023”

 1. Micke

  Fick för mig att kolla på något som jag egentligen inte tycker om….Melodifestivalen..Sverige har deltagit 62 gånger oftast med i mina ögon och öron väldigt dåliga bidrag. Har dock fått ihop 12 svenska vinnare genom åren som jag kan kalla bra eller än bättre:

  1. “Den vilda”, One more time – 1996
  2. “Hold me closer”, Cornelia Jakobs – 2022
  3. “The Worrying Kind”, The Ark – 2007
  4. “Stad i ljus”, Tommy Körberg – 1988
  5. “En gång i Stockholm”, Monica Zetterlund – 1963
  6. “When Spirits Are Calling My Name”, Roger Pontare – 2000
  7. “Just nu!”, Tomas Ledin – 1980
  8. “Euphoria”, Loreen – 2012
  9. “En dag”, Tommy Nilsson – 1989
  10. “Det börjar verka kärlek banne mej”, Claes-Göran Hedenström – 1968
  11. “Undo”, Sanna Nielsen – 2014
  12. “Tattoo”, Loreen – 2023

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Glädjande att se att du fick med årets vinnare bland de du uppskattar. 🙂 Själv kan jag inte göra detsamma… men har i gengälld desto fler personliga favoriter bland de svenska bidragen. 😀

 3. Denis

  Sitter fortfarande och solar mig i glansen av vår vinst:)
  Att vissa fans eller stans kanske, till Käärija fortfarande tror att dom borde vunnit och att dom fortfarande spyr sitt hat över Loreen gör att jag njuter ännu mer över vinsten. Så skönt att snuva dom på vinsten. Vi hade åtminstone en riktig låt, ingen skämt låt som bara är tillför fansen och bara kommer spelas på ESC klubbar.
  Slut på gnäll:)

 4. Micke

  @Pinglan, förstår om inte alla faller pladask för Loreen och hennes bidrag. Den är inte 100% lättillgänglig. Jag gillar den även om den har fallit från (8/10) till (7/10). Den är klar trea för mig av Loreens fyra bidrag. Klar etta för mig är “Statements.” Den enda jag inte greppar är “My heart is refusing me.”Inte min grej.

  “Solar mig i glansen av svensk vinst!????? Det har jag aldrig gjort 🙂 Loreen 2012 är överlägsen men inte så att jag solar mig i glansen. Även hennes bidrag 2023 är bra men ingen solglans där heller 🙂 Herreys 1984 och Charlotte Nilsson 1999 är helt ok. Abba 1984 är deras sämsta låt någonsin. Den är inte bra. Carola 1991 och Måns Zelmerlöw 2015 vill jag helst glömma.

 5. Adri

  Micke: Du är en man med god smak – oftast. Men jag kan knappt beskriva med ord besvikelsen över att se “Just nu” på den där listan. Den är så fruktansvärd. Det mesta Tomas Ledin gör är absolut fruktansvärt, men till och med i hans diskografi sticker “Just nu” ut i sin uselhet.

  Jag är inget stort fan av Bruce Springsteen. Hatar absolut inte, men jag tycker han är ointressant. Men jag måste ändå säga att jag skrek rakt ut när Hollywood-svensken Malin Åkerman sa i en podd att hon kallat Tomas Ledin för “Sveriges Bruce Springsteen” när hon skulle beskriva honom för amerikaner.

  Bara tänk besvikelsen när någon summerats som “Sveriges Bruce Springsteen” och sen ska dem sätta sig ner för att kolla… och får se “Just nu” – eller “Sommaren är kort” – eller “Kommer du ihåg Hollywood?” – eller “Sensuella Isabella”.

  Jag vet inte vem Sveriges Brucan är (förstår inte heller behovet av att kolla ditåt hela tiden), men det är inte Tomas Ledin iaf. Tomas är snarare Bryan Adams – fast köpt på Överskottsbolaget.

  Gillar inte “The Worrying Kind” heller. Men den passar dig att gilla. Jag gillar The Ark, men den låten suger rätt hårt.

 6. Micke

  @Adri det där har vi pratatom förut 🙂 Om “Just det” och Tomas Ledin. Jag är inget större fan av Ledin men en sak vet man alltid….det blir fart på hans konserter. Finns inget jag lyssnar på irl av honom men jag tackar inte nej till en konsert.

  Vad gäller Brucan är det dock en helt annan sak. Vad gäller konserter finns det inte många som slår honom. Sen lyssnar jag även annars på honom ibland. En genuint äkta personlighet. Om 22 dagar är jag åter igen på en av hans konserter. Äkthet som sagt. Inga jädra robotdansare 🙂

 7. Micke

  @Adri,,,ok så hur många av mina tolv gillar du då? 🙂

 8. Adri

  Eventuellt är jag lite för ung för Bruce Springsteen. Aldrig förstått hypen, men herrejävlar vad pappa älskar honom (mamma med, i mindre skala). Det är det som är grejen; pappor älskar Bruce Springsteen. Och Depeche Mode (men jag är definitivt med på det tåget!). (Även text-tv vilket är himla märkligt 2023).

  Jag har inget emot Bruce. Men för mig så är han en av många snubbar med gitarr som folk gillar för att ”man ska gilla det”. Lite som Bob Dylan. Att försöka få raka svar från någon som gillar Bob Dylan om varför det är så bra… det leder bara till en kavalkad av välformulerad luft.

  MEN! Till din fråga då.

  Jag gillar övriga låtar 🙂 Monica Z har ju bättre låtar i sin diskografi helt klart. Och Roger Pontare förlorade en jävla massa på att ändra språk. Men fortfarande två klara bodrag 🙂

  Och mina favoriter 1988, 1996, 2012, 2022 och 2023 var med iaf 🙂

  Sen hade jag personligen lagt till både 2001 och 2004 också (även om de också förlorade på språkbyte) 🙂

  Gillar även ”Vita vidder” och ”April april”.

 9. Micke

  @Adri vi är i lite olika ålder du och jag men dina och mina föräldrar hade i stort kunnat vara klasskamrater. Bruce Springsteen är i stort sätt Gud där. Jag kan ha fel i det jag nu säger men jag känner att du och dina föräldrar inte har så där jättemycket musik gemensam överhuvudtaget.

  Jag kommer ju från en STOR musiksläkt som jag sagt. Alla pratar musik o då pratar jag definitivt inte bara om en genre. Det är väl egentligen anledningen till att jag håller till i ESC-bubblan. Generationsgrejen. Annars hade jag definitivt inte hållit till där då det inte är min musik irl.

  De som egentligen är störst av alla om man tänker på hur mycket de betytt för allt runt popmusik och mera är ju några som var före vår tid Adri. Pratar givetvis om Beatles. De förändrade musik-kartan. Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som tyckt illa om dem. Tror inte ens jag hört om någon som inte har nån låt de gillar med dem. Bob Dylan har också betytt mycket men när det gäller honom å är det sällan honom jag vill höra. Men jädrar så många låtar han gjort som andra har i sin resväska som är grymt bra.

  Sen till MF

  Du nämner 2001 och 2004. De är väl bland de som är närmast att komma in på min Tycka-om från MF, i synnerhet den senare. Håller med om språkbytet. Hela trycket i Lenas låt försvann “Ont det gör ont” till Hurts yes it hurts”. Vad tusan hände? Vad gäller Monika Z så behövs nästan ingen låt. Ge henne vad som helst och hennes röst förvandlar det till åtminstone lyssningsbart. Jag har hört många tolka hennes låtar och man baxnar över hur låtarna tappar.

 10. Adri

  Micke: Det finns väl absolut korn av sanning i den gissningen 🙂 Men vill inte ge dig helt rätt.

  Alltså; jag pratar nästan aldrig musik med mamma. Mamma är fantastisk, men hon är liksom inte så välbevandrad populärkulturellt. Mer på hennes egna tid såklart, men inte ens jättemycket då. Det finns som ett running gag i familjen som går ut på att vi (kärleksfullt) hånar mamma för att hon kan typ bara Dr Hook (de har alltid varit hennes favoriter, och de enda cd-skivorna vi hade i familjen som var hennes var Dr Hook).

  När vi typ kollar ”Alla mot alla”, ”På Spåret” eller går på musikquiz så säger vi ”Ajdå; det är inte Dr Hook så mamma kommer inte kunna detta”.

  Pappa däremot? Alltså vi kan mötas i musik 🙂 Ibland – och sen absolut inte gällande andra låtar/artister. Ungefär som du och jag. Eller ens jag och min bästa polare Carl. Ibland möts man, ibland inte 🙂

  Jag älskar iaf att snacka musik med farsan. Så sent som tidigare i veckan så snackade vi just om Depeche Mode, och jag visade deras senaste hitsingel ”Ghosts again” och berömde dem för att dem även idag 2023 har kvar samma sound som för 40 år sedan. Och ändå går genom bruset! Han höll med. Sen visade jag även honom lite Eurovision-låtar, och ville höra hans tankar. Sen flöt samtalet på och vi kom in på nån artist som jag inte kände till som han hade hört i en tv-serie. Då skickar han en länk istället och visar mig 🙂

  Det händer att pappa ringer mig också och frågar ”Adrian, vad heter den låten som går så här: *nynnar en melodi*?” Och ber om allmänna musiktips 🙂

  Så jag och pappa snackar hemskt gärna musik! Sen om vi kan enas eller inte, jamen ibland kan vi och ibland inte 🙂 Vi är lika på vissa sätt, men vi är ju inte samma människa 🙂

  Jag visade honom ett nytt program på P3 tidigare i veckan som jag tror rakt av heter ”Världens bästa låt” som går ut på att en känd människa (Linnea Henriksson, Albin Lee Meldau, Nikki Amini, Elaf Ali, Sarah Klang osv. har vart med bland annat) plockar med sig – och pratar kring – vad de tycker är ”världens bästa låt”. Och även en guilty pleasure oftast.

  Och då snackade vi ju själva sådär, om vilka låtar man hade valt. Och där var vi ju inte helt överens. Han hatar ju verkligen en av mina kandidater till världens bästa låt (Fugees med ”Killing me softly with his song”) medan han gillar vissa andra. Själv hade han valt just nån låt av Bruce Springsteen. Kommer inte ihåg vilken. Inte en av de kändare.

  Så. Ja. För att summera. Ibland kan vi samlas kring musik och dela den. Ibland inte 🙂 Ganska rimligt.

 11. Micke

  @Adri, ok men då har ni musik gemensamt i alla fall du och dina föräldrar 🙂 Båda mina kommer från 70-talet och 80-talets rock främst. Allt deras sitter även i mig på ett sätt jag tror är ganska ovanligt föräldrar/barn.

  Farsan kommer från Deep Purple, Uriah Heep och annat. Jag kan dessa grupper på ett sätt jag inte tror många i min ålder gör. På samma sätt med morsan, kanske i än högre grad. Hon dyrkade T-Rex. Har du ens hört talas om dem? 🙂

  När det gäller Brucan ska vi alla på konsert nu jag 24 juni. Farsan o morsan ska 26 eller 28…minns inte just nu. Smak är ju olika Adri men det man definitivt missar om man sas missar Brucan är äkthet.

  Dåligt av dig att inte komma ihåg farsan favvis 🙂

 12. Adri

  Micke: Alltså jag vet inte. Jag är osäker på det. För mig är det självklart att om ens föräldrar gillar nåt – musik i det här fallet, men även filmer/serier – så påverkar det även barnen 🙂 Jag tror inte det i sig är ovanligt.

  Som barn är man också rätt maktlös, så det som ens föräldrar spelar för en – det blir ju liksom soundtracket till ens barndom på många sätt 🙂 Jag tror du har barn, men även om jag skulle ha fel så kan du nog tänka dig att den individens (individernas, om det finns mer än ett) perspektiv på musik nog påverkats av vad du (och eventuellt den andra föräldern) spelat under dess uppväxt.

  Sen kanske ditt är utökat om du nu kommer från en musikalisk familj. Men man behöver ju inte kunna musik för att älska musik 🙂 Och så är det i min familj (undantag mamma).

  Sen är jag ju av åsikten att musik är tidlöst. Musik fastnar inte i ett vakuum. Så det där med att unga (jag är 26 – gammal som gatan iofs) inte skulle kunna 50-/60-/70-tals musik osv. tror jag inte är så starkt 🙂 Jag och mina kompisar lyssnar på jättemycket gammal musik när vi har spel- och whiskeykvällar tex. Jag kan massor av gammal musik. Lyssnar på massvis gammal musik, älskar att upptäcka gammal musik men som är ny för mig 🙂

  Jag såg en film i veckan, ”Last night in SoHo”. Skitbra film, först och främst. Rekommenderar! Men soundtracket bestod också av jättemycket härliga gamla låtar (från mellan 50-80-tal men med betoning på 60-tal) som jag aldrig hade hört innan. Det är ju underbart 🙂

  Och med detta så vill jag ju då påpeka att jag SJÄLVKLART vet vilka T-Rex är. Jag är ingen expert, men de är ju riktigt kända. Fortfarande. Why? Jo för att som sagt; musik fastnar inte i vakuum 🙂 T-Rex uppskattas fortfarande. Precis som Pink Floyd, ELO, Simon & Garfunkel osv osv. Gamla rävar fortsätter hitta fans 🙂

 13. Micke

  @Adri, Gott att höra att du är bred när det gäller musik. Jag är tidlös när det gäller musik. Jag kan gå all-in i en timme med hårdrock för att nästa timma lyssna på opera. Finns inga gränser för mig förutom de få du känner till.

  Hela min släkt lyssnar som sagt men ska man ta en enda grej som jag fått med mig från mina föräldrar som vi älskar alla tre så är det Fleetwood Mac och i synnerhet “Go your own way.” Alla tre älskar dem. Inte etta för nån av oss men vårt mest gemensamma. Gillar alla de du nämner.

  Jo, jag har barn, två döttrar. De kommer definitivt inte att bli påtvingade musik. Det är helt deras val. Men de älskar redan musik så 🙂

  Jag har hört mycket 60-tal och älskar det. Popmusik är så ny och fräsch och äkta. Vissa stunder känner jag nästan att jag önskar att jag var med då och fick uppleva allt 🙂 Lite sak samma med 70-tal.

 14. Adri

  Micke: Fleetwood Mac är underbara. Alla i min ”huvudsakliga kompisgrupp” har minst en skiva med dem fortfarande (vi lyssnar mycket på vinyl).

  Flertwood Macs ”Landslide” var första låten som fick mig att gråta 🙂

  Sen tänkte jag inte att du skulle tvinga på dina barn musik (men med det sagt; NÄSTAN alla älskar ju musik så behöver inte mycket tvång) men säg att du… städar lägenheten/villan med musik på. Bara det kommer ju lägga nåt i minnet på dem.

  Så är det ju med mig. Mina föräldrar tvingade inte på mig nåt (nästan för lite, jag borde verkligen ha tvingats till ett fritidsintresse) men jag hörde musiken i bilen, eller när det lagades mat, eller städades osv 🙂

 15. Micke

  @Adri, vem tusan kan motstå Stevie Nicks och “Landslide”. Ursäkta svordomen men FAAAAN så vacker 🙂 Fleetwood Mac är ju mest musik man blir glad av men jädrar att de kan göra vackra låtar också. Den kan väl inte ens du Pinglan motstå? 🙂

  Tro mig Adri mina flickor kommer aldrig att bli tvingade till någonting, vare sig av mig eller andra. Om nån så kröker ett hårstrå på dem kommer de att ångra det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se