Mustii för Belgien 2024!

2023-09-03 (söndag)

BelgienTV-bolagen RTBF och VRT turas om att välja ut den artist och det bidrag som ska representera Belgien i Eurovision Song Contest. Den 30:e augusti bekräftade RTBF officiellt att deras internval inför ESC 2024 är Mustii (Thomas Mustin), en skådespelare och sångare med två utgivna album.

Belgien blir därmed det första landet att avslöja vilken artist de tänker skicka till ESC 2024 i Malmö. Tävlingsbidraget är väntat i februari 2024. (Källor: eurovision.tv och eurovoix.com)

♥ Läs mer om Mustii hos eurovision.tv, eurovisionworld.com, wiwibloggs.com och wikipedia

Uppdaterat: Mustiis ESC 2024-bidrag “Before the Party’s Over” släpps den 20:e februari.

Belgiens internvalda ESC 2024-artist:

Mustii (här med den officiella videon till “Blind” från 2019)
(fler smakprov hittar ni här: Mustii YouTube)

Schlagerpinglan: Efter fem The Voice Belgique-deltagare i rad så valde TV-bolaget RTBF således att gå en annan väg och siktar nu in sig på en till synes erfaren artist med många strängar på sin lyra. Med rätt låt och passande scenshow så kan detta mycket väl visa sig bli ytterligare ett lyckat internval för TV-bolaget. Lycka till, RTBF och Mustii. 😀

RTBF:s ESC-val sedan två-semifinals-systemet infördes 2008

År Artist The Voice Belgique ESC
2024 Mustii ?
2022 Jérémie Makiese säsong 9 (vann) Internval: “Miss You“ (19:e i finalen)
2019 Eliot säsong 7 Internval: “Wake Up“ (13:e i semi 1)
2017 Blanche (Ellie Delvaux) säsong 5 Internval: “City Lights“ (4:a i finalen)
2015 Loïc Nottet säsong 3 (blev tvåa) Internval: “Rhythm Inside“ (4:a i finalen)
2013 Roberto Bellarosa säsong 1 (vann) Nationell final: “Love Kills“ (12:a i finalen)
2011 (internetuttagning + nationell final) (With Love Baby“, Witloof Bay – 11:a i semi 2)
2009 Patrick Ouchène Internval: “Copycat“ (17:e i semi 1)
(Källor: Wikipedia och eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2024 hittar ni här: “Belgien i ESC 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Mustii för Belgien 2024!”

 1. Adri

  Jag var lite skeptisk först. Jag är otroligt långt ifrån en drag-kunnig person. Men jag vet att denna kille sitter i domarstolen i Belgiens variant av drag race, och drags mimar ju oftast för de är ofta inte så starka sångare.

  (Med det sagt, denna kille verkar för all del bara vara domare i en drag-tävling, och inte drag-artist själv – vilket jag insåg senare).

  Jag vet iofs fortfarande inte hur han låter live, men jag har läst mig till att hans musikkarriär faktiskt är rätt lång och att han faktiskt gjort musikaler. Och just musikalartister brukar ju vara extra starka (förutom en gång när mina päron såg Petra Nielsen i en musikal, vilket de beskrivit som absolut fruktansvärt när det kom till sången).

  Låten här i inlägget lät väl kanske inte superspännande, lite influenser av både Weeknd och 1975… men ah, det är ju bara låten i ESC som spelar roll.

  Det finns väldigt goda odds för att jag kommer gilla Belgien 2024 mer än vad jag gjorde 2023 iaf. Låg ribba, but still.

 2. Adri

  På tal om något HEEEELT annat (eller ja, Eurovision iofs – men inte Belgien eller ens 2024):

  Det finns en snubbe på Youtube som under 2023 genomfört watchalongs av Eurovision-åren, där han med sina följare kollar på en sändning gemensamt och sen håller en inofficiell röstning. Supertrevligt 🙂 Det pågår än. Han började 1956 och igår var det 1996 – och han ska fortsätta ända in i nutid (eller ja, han gör vad han vill men tror det är ambitionen iaf).

  Jag ska naturligtvis inte promota andras material på din blogg, Pinglan, men det är ändå bra med lite bakgrund till min fråga. Säger däremot inte vad hans kanal heter, av respekt för denna plattform 🙂

  Den låt som jag länkat kanske allra flest gånger under mina år här är ju just en låt från 1996. Polens. And here it comes again:

  https://www.youtube.com/watch?v=YlkR6dfjyQY

  Gåshudens gåshud!!! En av Eurovisions bästa genom tiderna! Den blir t.o.m bättre var gång – och då har jag hört den ca 100 gånger nu eller nåt.

  Igår under visningen av 1996 års tävling på den snubbens Youtube var det flera ur hans community på Youtube som drog paralleller mellan Polen 1996 och Albanien 2012.

  Och jag ÄLSKAR ju Polen 1996… men jag älskar verkligen INTE Albanien 2012. Alls. Tycker den är rakt av störig och tråkig.

  Så, jag bara undrar (om någon är här, säsongen är väl på sin low point nu): är det någon här som också tycker man kan dra paralleller mellan Polen 1996 och Albanien 2012? Snälla utveckla resonemanget då, för jag förstod det inte alls igår. Och inte idag heller. Vilken föredrar ni då isf?

  Albanien 2012 tror jag inte jag behöver länka. Ni kommer nog ihåg, right?

  Hoppas någon ger sin input, framförallt om ngn annan här faktiskt ser parallellen mellan låtarna. Vill alltid bli upplyst av ett perspektiv jag inte ser 🙂

  —————————————-

  Som avslutning kan jag också bara säga; i gårdagens inofficiella röstning med 166 röstare kom Polen 1996 på femteplats. Ändå en liten revansch, när originalplaceringen var en pinsam 15:e plats 🙁 (pinsam för juryn, inte Kasia)

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Först och främst kan jag bara hålla med… oavsett vad Belgien skickar så är chansen väldigt stor att det är något som jag kommer att uppskatta mer än deras ESC 2023-bidrag. 😉

  Vad gäller Polens ESC 1996-bidrag “Chcę znać swój grzech” så kan jag tyvärr inte höra det du hör… vilket gör att jag därför inte har några problem med att förstå parallellerna med Albaniens ESC 2012-bidrag “Suus”. Det finns dock en risk att jag inte kopplar ihop bidragen av samma anledning som de andra gjorde, men här är min förklaring (sorry):

  Melodimässigt ser jag ingen större likhet utan det är i stället sättet de framför sina bidrag på som ger mig ungefär samma känsla, stundtals. Det är nämligen när de tar i lite extra i de långa tonerna som de når en punkt där jag ryggar tillbaka och det känns allt annat än behagligt. Jag antar att båda låtarna är rejäla vattendelare där publiken antingen skräms bort eller får gåshud, tyvärr lockas jag inte av något av bidragen.

 4. Denis

  Känns inte det som om Belgien upprepar sig? En flamboyant camp gay man i sina bästa år som sprider glädje? Det funkade riktigt bra i år men kanske inte nästa?
  Samtidigt ska man ju inte dömma förrän man hör hela låten. Verkat vara olika stilar..
  Och jah älskade Belgien i år. Ren glädje ju!

 5. Schlagerpinglan

  @Denis, Precis, det är ju det som är det lite frustrerande med att flera länder presenterar sina artister långt innan vi får höra bidragen…. vi vet ju egentligen ingenting om hur deras bidrag kommer att vara. Kanske satsar de på något i samma stil (i hopp om att det ska fungera igen) eller så har vi något nytt och (i mitt tycke) mer intressant att se fram emot. Tids nog vet vi. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se