Island TV-bolaget RÚV har meddelat att det ännu är osäkert om Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024. Detta är något som TV-bolaget och vinnaren av den nationella uttagningen “Söngvakeppnin 2024” gemensamt kommer att bestämma efter att finalen avgjorts den 2:a mars.

Orsaken till osäkerheten är att The Icelandic Association of Composers and Lyricists (FTT) har bett TV-bolaget att dra sig ur ESC 2024 om inte Israel portas från tävlingen. I nuläget planerar RÚV att delta och “Söngvakeppnin” kommer att genomföras som vanligt men om det blir ett isländskt ESC-deltagande eller ej ser ut att bli upp till vinnaren.
(Källa: eurovisionworld.com)

Schemat för Islands Söngvakeppnin 2024:

27:e januari 2024 de 10 utvalda bidragen presenteras
17:e februari Semifinal 1 5 bidrag → 2 finalister
24:e februari Semifinal 2 5 bidrag → 2 finalister
2:a mars Final 4-5 finalister → 1 vinnare

Söngvakeppnin 2024
(Grafik lånad från RÚV)

Schlagerpinglan: För publikens skull så hoppas jag att RÚV avslöjar på förhand vilka bidrag som tävlar om en ESC-biljett och vilka som står för ett isländskt icke-deltagande, men det återstår att se om de gör.

Oavsett hur det blir med den saken så kommer jag att rapportera om artist- och bidragssläppet nu på lördag men jag är osäker på om jag personligen kommer att lyssna in mig på bidragen då jag inte gärna vill hitta en favorit som sedan visar sig vara något av en ESC-återvändsgränd.

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2024 hittar ni här: “Island i ESC 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Island 2024: Osäkert om RÚV deltar i ESC 2024”

 1. Adri

  Men alltså. Det här är så otroligt respektlöst av RUV. Delta, eller delta inte. Det ska inte vara svårare än så.

  Eurovision är inte en liten sak, som man spontant slänger ihop. Det är helt orimligt att EBU och SVT ska behöva vänta tills mars för ett besked. Jag tycker typ redan Rumänien fått för mycket tid (men hoppas på ett positivt besked från dem i dagarna ändå såklart).

  Det är samma sak i Finland där (åtminstone) en av artisterna sagt att han inte vill delta om Israel är med. Hade jag varit head of UMK hade jag diskat honom direkt.

  Säga vad man vill om konflikten i fråga, men nu är detta Eurovision och nu är det som det är. Då får man fråga vill du vara med i Eurovision i dagens omständigheter? Ja? Då kör vi på. Nej? Nej men då får du inte delta i uttagningen heller.

  Blir bara trött. Jag gillar Island i tävlingen, men reaktionen när jag läste denna nyhet var inte ”åh nej, inte Island?! De måste vi ju ha!” utan snarare irritation och ett ”men gud, bara hoppa av helt och hållet om det ska vara på detta sätt”.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Känner exakt samma. Jag har all respekt för artister som har en åsikt i frågan och agerar enligt sina principer oavsett om jag håller med eller ej… men att kidnappa tävlingen så här ser jag inte som något positivt. Jag vill veta om det är lönt att jag lägger ner tid på uttagningen eller ej.

 3. Mr A

  Fast då var väl 2020 värre? Lade ner massa tid på samtliga länder å sen blev det inte ens en videotävling av det. Då blev man blåst på konfekten. Här är det lite dutt här å där.

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Så kan man ju också se på det. 😀 Man får vara glad att det inte är värre (än så länge i alla fall, man vet aldrig vad som händer). 😀

 5. Denis

  Även i Finland har man gjort UMK separat från ESC och har format om det till en show som lyfter fram finländsk musik. Inga krav på att vinnaren måste åka till Malmö och YLE sägs ha en plan redo om vinnaren inte vill åka
  Även i Norge hörs liknande krav…
  Tycker det är synd när vi har svenskt värdskap att vi har nordiska grannar som kanske inte vill vara med. Tror dock tyvärr det blir avhopp från ESC från båda länderna. Kan hända att Sverige blir ensam nordiskt land i tävlingen. Vore ju lustigt annars om Sverige också inte tävla trots att man håller i tävlingen
  Samtidigt är det bra med artister som håller fast vid sin ståndpunkt och vägrar kompromissa. Tror också mer på att det snarare är ett sätt att se om mer länder också vill pressa på EBU att utesluta Israel så som dom gjorde med Ryssland. För on fler länder är på samma linjemåste ju EBU rycka in

 6. Mr A

  Fast det är väl tv bolaget som bestämmer om man vill delta så även om artisten inte deltar kan man skicka en annan bit. Sen är det väl låten som tävlar och inte artisten så i teorin kan en annan artist sjunga låten. Även om en sån lösning förmodligen blir svårare än ta 2an tex.

 7. Adri

  Denis: Vi får se. Vem av oss som helst kan ju såklart ha fel. Men jag ser det snarare som väldigt osannolikt med avhopp.

  Islands citering från RUVs chef eller whatever är ju typ ”ja vi ska delta! Vi utgår från det! … eller ah, vi får se i framtiden”

  Det är ändå mer jakande än nekande (i nuläget). Det är ju inte ett ultimatum liksom.

  Jag tycker det är jättekonstigt att komma med det nu. Situationen har pågått i MÅ-NA-DER (eller well… årtionden om man frågar vissa – men ni fattar min poäng) och Israels deltagande varit känt lika länge. Varför komma nu och reagera?

  Vissa företag måste lära sig stå lite mer rakryggade och inte vika sig för en ganska liten grupp trots allt.

 8. Schlagerpinglan

  @Mr A, Njae… det verkar som att vinnaren kommer att få vara med i beslutstagandet. Frågan är om tv-bolaget är starkt nog att skicka en annan representant om vinnaren vill ha en isländsk bojkott.

 9. Adri

  Det var nån som skrev att en underskriftsamling hade samlat mer än 2% av Islands befolkning.

  Det låter imponerande… tills man inser hur otroligt litet det landet är. Det är nackdelen med procentuell data. 2% av Island är en väldigt liten samling människor trots allt.

  Sen vill jag undersöka ifall alla som skrev under också var islänningar. För om det (mest troligt) var en webb-baserad namninsamling kan underskrifterna ju förmodligen kommit från både här och där.

 10. Denis

  Adri, vet inte. På intervju med SVT sa chefen att dom också måste respektera folkets vilja och folk vill ju att dom inte tävlar om Israel gör det. Och då är det ju som pinglan säger, vill en vinnare åka om inte folket vill det?
  Tycker mest det är en soppa. Vadå, ska länderna inte sända ESC heller om Israel tävlar? Eller inte tävla nästa år om Israel gör det?

 11. Mr A

  “Blir det upp till vinnarbidraget om Island ska delta eller inte?

  – Det är såklart RÚV som bestämmer, vi kommer att väga in flera saker innan vi bestämmer oss och vi kommer såklart att prata med artisten, säger Stefán Eiríksson.

  Söngvakeppnins deltagare presenteras på lördag och deltagarna har informerats om upplägget och har accepterat det.”

  https://www.svt.se/kultur/oklart-om-island-ska-delta-i-eurovision

  Lite oklart än vad de kommer fram till som det verkar.

 12. Schlagerpinglan

  @Mr A, Nu har TV-bolaget i alla fall signalerat att de lyssnat på kritiken, så de har räddat “Söngvakeppnin 2024”. Allt de kan göra nu är att hålla tummarna och hoppas på att “rätt” vinnare utses. 🙂

 13. Mr A

  Ja blir intressant att se vilka som kommer med denna gång.

 14. Denis

  Jag hoppas ju iallafall Island tävlar. Fick ångest när jag läste beskedet. Det enda som är säkert är att Söng blir av. Och det känns ju inte betryggande:(
  Finland har åtminstone inga planer på att hoppa av, enligt SVT

 15. Adri

  Det finns dock en detalj som skulle göra att jag kanske ändå rekommenderar EBU att droppa Israel i år. Och det är inget statement, ni kan vara lugna – there’s a time and a place och denna bloggen är neither för sånt.

  Men det är väl isf om man resonerar som så att Israels närvaro skulle utgöra en säkerhetsrisk för alla. Alltså alla fans, alla andra artister, den som eventuellt sen blir programledare – vanliga medborgare i de stadsdelar där diverse Eurovision-events sker.

  Folk brukar ju säga att man ska inte förhandla med våldsverkare eller så, och det är väl sant och fint och så, men säkerheten måste ändå prioriteras i första hand. Israels eventuella sårade känslor i ett sånt scenario är inte att jämföra med ett aktivt säkerhetshot mot flera tiotusentals människor.

  Men om de kommer till slutsatsen att Israels deltagande INTE medför någon aktivt förhöjd säkerhetsrisk… då tycker jag verkligen EBU ska göra vad de kan för att hålla ESC-bubblan opolitisk. De kommer troligtvis inte lyckas, men då kan de iaf luta sig mot det 🙂

 16. Johanna

  Alltså ad gäller detta lär det kosta Island att hoppa av nu. Och deras head of delegation sitter väl även i EBU:s referensgrupp…..så detta tror jag när jag ser det. I övrigt håller jaf med Adri: artister och tv-bolag som.inte vill delta pga Israel kunde ha låtit bli att anmäla sig från början

  Sverige kommer inte bli enda nordiska land heller. Är rätt säker på att varken Danmark eller Norge kommer hoppa av.

 17. Denis

  Public service bolag får väl heller inte bojkotta saker, annars ses det som ställningstagande. Och det är ju inte tanken med public service .

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se