ESC 2024 EBU har gjort ett uttalande angående de riktade kampanjer, hot och trakasserier som riktats mot deltagare i Eurovision Song Contest 2024, se nedan. Uttalandet i sin helhet hittar ni hos eurovision.tv där även en FAQ angående Israels ESC 2024-deltagande finns.

Utdag ur EBU:s uttalande (2024-04-09):
EBU statement
(Källa: Eurovision on X)

Schlagerpinglan: Att EBU ens ska behöva komma med ett sådant uttalande är oerhört sorgligt men ibland behöver man tydligen påminna om det självklara. Jag förstår att man kan ha starka åsikter och gärna vill påverka i ens egen riktning men när det övergår till hot och trakasserier så försvinner min förståelse. “United by Music” verkar inte vara något man håller så högt i vissa kretsar.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Eurovision 2024: EBU:s uttalande ang. trakasserier mot artister”

 1. Micke

  Skriver under på allt du säger här Pinglan

 2. Adri

  Gud. Nutiden är verkligen en värdelös tidslinje.

  Alla gör typ fel i denna soppa. För jag står inte bakom EBUs hanterande (bara faktumet att landets deltagande behöver en FAQ-sida tyder på att landet kanske ändå drar in tävlingen i ”disrepute”).

  På så sätt är det lätt att vara otroligt kritisk mot EBU.

  Men sättet dessa kritiker (vissa av dem, inte alla såklart) beter sig gör det helt omöjligt att alliera sig med dem också.

  Jag hänger mycket på X. Jag gör det för politiska diskussioner men algoritmerna gör sin grej och nu får jag mycket ESC-content också.

  Och alltså. X är en plattform för världens lägsta människor. Det är så hatfyllt. Det är hat mot Israels artist (och det är inte alltid, tvärtom rätt sällan, konstruktivt. Mycket påhopp om utseende.) Det är hat mot Luxemburgs artist (för hon råkar komma från Israel – så det är rakt av rasism). Det är hat mot Cyperns och Islands artister för att de stöttat Israels medverkan. Hat mot Sveriges artister för att de sa förbigående nåt om att kanske besöka Israel nån gång i framtiden.

  Så då blir jag istället kritisk mot kritikerna (eller well, hatarna) istället. Som sagt, mer eller mindre alla hanterar detta så jäkla uselt.

  Jag blir bara så matt. Var är liksom anständigheten och måttligheten?

  Sen blir jag så trött på de som demonstrerar mot Israels medverkar i Malmö – mot Malmös kommun. Jag bor ju i Lund med mycket ärenden i Malmö. Vi har demonstrationsfrihet och det är KANON. Men det är också skrattretande för okunskapen blottas direkt. Det är inte – I repeat: INTE – Malmö Kommun som bestämmer deltagarna.

  Gud. Darkest Timeline right here, right now.

  Hoppas Eurovision kan återhämta sig snart för alltså, jag pallar inte mer tungt i Eurovision. 2023 kändes väldigt glatt. Men annars har verkligen ESC drabbats av mycket hårda slag (och ibland inte hanterar det så väl på eget håll heller!) på sistone. Jag oroar mig för tävlingens anseende tbh.

 3. Adri

  Det verkligt ironiska i dem jag pratar om också är att de inser inte hur det funkar. Varje delning (även om det medföljer hån), varje kommentar (hur negativ den än är), varje interaktion oavsett syfte… bidrar till spridning och uppmärksamhet.

  Vilket gynnar… Israel.

  Så jag har sagt det förr och säger det igen. Hade detta varit ett vanligt år så hade ”Hurricane” med jävligt mycket tur kunnat nå kanske en 20:e plats. Om ens final. Låten hade inte haft några framgångar. Den hade pågått, sen tagit slut och glömts.

  Men detta är inget vanligt år. Folk är rasande och i sitt raseri sprider de låten och ger den uppmärksamhet långt inför tävlingen.

  Israel kommer komma mycket bättre till än vad de skulle gjort ett normalt år. Övertygad 🙂 Och det kommer dem kunna tacka sina ”kritiker” (det finns vissa med verklig kritik, men många är bara hatiska töntar) för.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… jag måste nog hålla med där. Många av de som skriker om bojkott gör varken till eller från i resultatet då de troligtvis inte hade tittat/röstat ändå men de kan eventuellt locka många andra, som vanligtvis inte intresserar sig för ESC, att engagera sig i röstningen. Väldigt tråkigt när andra saker än musik spelar in… men så har det väl alltid varit, även om det de flesta åren inte varit i den här skalan.

 5. HW

  @Adri Funderade på om jag skulle skriva mina tankar här eller hålla mitt ord om att inte kommentera Israel… men så kom du med en kommentar som verkligen stämmer överens till 100% med mina upplevelser och tankar. Det är verkligen det jag sett också. Kanske kan det vara att vi två fastnat i samma filterbubbla på Twitter (jag kategoriskt vägrar kalla det X), men jag tror tyvärr att det är så stor brist på begåvning folk har i verkligheten. Jag tycker inte alls att Israel ska delta (och att man ens behöver göra ett sånt här statement borde få EBU att stanna upp och tänka), men detta har verkligen spårat ur och blivit en häxjakt på alla möjliga, både artister och fans.

 6. Denis

  Ingen i ESC är helt oskyldig, inte ens artisterna. Man väljer att tävla och då vet man vad det innebär. Man väljer också låtarna att tävla med. Låtar som ibland är politiskt känsliga. Eden gjorde sitt val när hon accepterade en låt som även efter omskrivning är politiskt känslig
  Som vuxen får hon ta varje konsekvens.

  Och sim vuxna har vi också rätt att visa missnöje. Dödshot är aldrig rätt förstås. Som vuxen kan man bua eller protestera

 7. Micke

  Har nog aldrig någonsin varit så i ett helt annat Universum än Adri. För mig är Israel överlägsen tvåa efter Norge i år men tyvärr är ju låten helt chanslös på grund av vilket land låten tävlar för.

  Men låten som växer mer än någon annan för mig är en som inte ens tävlar i ESC men borde ha gjort det om Ungern nu hade varit med. A Dal vinnaren hade varit på min topp 3 oavsett om de hade valt den rockiga versionen eller den som var mer soft. För helvete Ungern gör nu som Luxemburg

 8. Schlagerpinglan

  @Denis, Uttalandet gällde inte rätten att visa missnöje utan att många går över gränsen med just trakasserier och mordhot och att i ett sådant läge veta att det finns de som kommer med ursäkter som att “ingen är helt oskyldig”, “de får ta konsekvenserna” o.s.v. är inte lite skrämmande. ESC är en musiktävling där länderna för ett kort period tar paus från alla världspolitiska frågor, inte ett forum där frågorna ska belysas / lösas.

  (Jag vet att många numera har annan åsikt om förhållandet mellan ESC och politik men hur man än vrider och vänder på det kan man aldrig ursäkta trakasserier och mordhot.)

 9. Micke

  @Pinglan, åter igen vi befinner oss helt och hållet på samma plats när det gäller detta. Sanningen är den att människan ställer till med skit överallt. Kan vi inte få ha någonting ifred utan att människan ska skita ned sig. Som sagt “hur man än vrider och vänder på det kan man aldrig ursäkta trakasserier och mordhot.”

  Vi är 100% på samma place här Pinglan. Synd bara att vi inte är det också om Norges bidrag. Men du kanske vaknar till om det 🙂 Om inte så får du ta konsekvenserna när jag börjar bua åt dig 🙂

  FY FAAAAAAN….VAD JAG HATAR HAT

 10. Adri

  Micke: Du känns rätt ensam i den tron 🙂 Det är slitet det där med ”all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet” men vet du… det är sant.

  Israel vinner högst troligen inte. Men vinstchanserna är större i år än om detta var tex 2023. Att låten tex är på oddsens topp 10 finns det ju en anledning till, och anledningen är inte musikalisk 🙂

  ———————————————————

  Denis: Jag vet inte hur mycket du läst om detta. Men det handlar ju inte om att visa missnöje. Det kan man göra. På flera olika sätt. Utan nu handlar det ju rakt av om trakasserier.

  Det snackas mycket om att man får vara redo för konsekvenserna. Ah men det gäller faktiskt bara till en viss punkt.

  Som deltagare i ESC ska man inte behöva ta höjd för att ”ok nu kommer jag alltså dödshotas för att jag befinner mig under samma tak som en israeli”.

  Det finns folk som på riktigt skriver saker som ”Jag undrar om EBU kommer stå för detta när kaos sen bryter ut”. Jag är djupt kritisk till EBU men deras ansvar går inte dit.

  Om någon demonstrant passerar alla anständighetens gränser (jag pratar inte ens burop nu, utan mer ”hands on”) då är det den/de person/-erna som bär det ansvaret. Inte EBU.)

 11. Micke

  @Adri, har ingen som helst aning om det. Vet inga procent. Vad jag däremot kan säga är att jag inte känner en enda människa som tror att Israel vinner på den här typen av uppmärksamhet. Förutom dig då och kanske nån mer i bubblan här.

  Vad jag däremot har en stor önskan om nu är följande: Jag vet att jag inte bestämmer här och det vill jag inte men jag pratar om en önskan.

  Jag önskar att alla i bubblan nu slutar prata om allt som har med Israels vara eller inte vara. Jag vet att jag själv gjort det så jag har lika stor skuld som någon annan här men åter igen. Jag önskar att vi alla kunde koncentrera oss på låtarna i årets tävling och vad vi tycker om dem oavsett vilket jävla land de kommer ifrån.

  Det är min största personliga önskan vad gäller allt detta. Sen hoppas jag att jag kommer att kunna följa ESC-finalen 11 maj men det avgörs ju 9 maj.

  Tyck gärna att jag är en jävla idiot som borde hålla käft men håll det i så fall för er själva. Tro mig får jag skit så är det inte mig ni skitar ned. Jag bryr mig inte ett skit men ni skitar ned för övriga på bloggen.

  Så nu har jag sagt mitt. Nu hoppas jag det blir fantastisk stämning resten av ESC-året. Och därefter 🙂

 12. Engsla

  Trakasserier är aldrig rätt, oavsett sak eller forum. Visa missnöje och protestera kan, och ska, man göra på annat sätt. Och om man inte förstår skillnaden mellan att visa missnöje med och att trakassera någon så är det dags att växa upp och läsa på.

  Sedan, Micke, du brukar ju klaga på “för sakens skull” rätt ofta här. Det känns som om du, och andra, stoppar huvudet lite i sanden om att Israel vinner på uppmärksamheten här. Vad man än tycker om låten (jag är mer team Adri där), så är det klart att den kommer att få sympatiröster också, på grund av det som häder i omvärlden. Som det så många gånger förr sagts så kan man ju aldrig rösta mot i ESC, utan bara för. Vad man gillar i musik kommer alltid att vara subjektivt, och så också om man väljer att rösta på något på grund av omvärldsläget. Inget att göra något åt 🙂

 13. Denis

  Adri, förstår heller inte varför du tror Israel vinner på detta? Ingen inom ESC bubblan tror att Israel vinner någonting, tvärtom tror dom flesta tvärtom, att Israel inte ens tar sig till final.
  Du är den förste som tror dom vinner nåt.

  Håller med om att vi inte bör nämna Israel men diskussion just här handlar om dom.

 14. Adri

  Denis: Nej jag är självfallet inte den förste som tror att de vinner på det.

  Men jag märker att ofta när vi inte håller med varandra, så försöker du just ta dig an en talespersonsroll för majoriteten även om man kan se runt omkring sig överallt, på alla forum att du inte har det mandatet.

  I övrigt håller jag med Engsla (vilket redan där motbevisar det du säger om att jag är ”den förste…”). I Eurovision kan man endast rösta för något, inte mot något iom att saker inte sker i dueller.

  Israel kommer naturligtvis få röster av sympatiskäl, det ser man redan på X. Personer, oftast politiker från ”mitten-höger”-skiktet som rakt ut säger ”Jag kan inget om Eurovision, men vet att jag kommer rösta på Israel” och dylikt. Du kan kolla själv (men kolla då på lite lägre nivå, typ lokalpolitiker, inte ministrar liksom). Obs, detta är bara en spaning som jag gjort och inget jag talar varken för eller emot i denna kommentar.

  ESC-communityt var ganska enat att Ryssland inte hörde hemma i ESC 2022, men om EBU inte hade gått det kravet till mötes, då tror jag faktiskt stenhårt att… det hade säkert gått kanon för Ryssland det året. Svårt att bevisa så jag kommer inte uttrycka mig stensäkert – men det är definitivt vad jag tror.

  —————————————————

  Micke: Jag vill hedra den önskan, men jag kan inte låta allt stå helt oemotsagt 🙂 Och detta inlägg handlar ju om landet i fråga.

  Däremot kommer jag sitta på händerna fortsättningsvis för att inte vara den som inleder en debatt om landet 🙂 Jag försöker redan ignorera det så mycket jag kan, men kan och bör bli bättre på det 🙂

 15. Micke

  Adri… Bra skrivet. Jag lämnar detta för gott o är nöjd med att alla tog det lugnt. Tack för det. Jag hatar det både Israel o Hamas gör men jag kan inte lägga in detta i hela livet. Jag har två ställen jag spenderar mycket tid på. Ett café o en restaurang. Den förstnämnda drivs av en israelisk kvinna o hennes två döttrar. Restaurangen drivs av en hel familj från Irak. Vad ska jag göra? Ska jag mörda dem? Ska jag våldta dem? Ska jag bränna ned byggnaderna? Ska jag kasta sten på dem o ställa mig o bua ut dem? No way. Jag dyrkar dessa personer. Hur jävla trevliga som helst. Fy faaan för hat

  Så. Bye Bye nu allt detta. Inte ett ord mer från mig

 16. Engsla

  Oj, det var att dra det hela till ytterligheternas gräns. Antingen säger man ingenting alls, eller så mördar och våldtar man? Inte för att jag tror att det var så det var menat, men samtidigt väldigt belysande hur inflammerad situationen är. Vilka ord man väljer betyder något, även när frustrationen är stor hos många 🙂

 17. Denis

  Fast Israel har långt ifrån samma sympati sim Ukraina hade. Alla hade sympati för Ukraina, inte lika många har sympati för Israel.
  Dessutom spelar det väl ingen roll vad någon lokal politiker på förre detta Twitter tycker, deras åsikt påverkar inte tävlingen.

  Och nej man kan inte rösta emot men man kan låta bli att rösta på ett visst bidrag för vilken anledning som helst

 18. Adri

  Ah det där var att gå väldigt långt. Man kan tycka vad man vill om burop, men… det är inte att bli mördad. Jag TROR ändå jag talar för de allra allra allra flesta när jag säger ”bua hellre åt mig… än ta mitt liv”. Det var lite av en falsk balans där. För människor måste få protestera och visa sitt missnöje. Det är liksom bara en grundsten i demokratin.

  Människor har dock inte rätt att ta andras liv. Det är en helt annan fråga.

  Denis: Ok jag sa inte att Israel kommer vinna. Jag sa att jag känner en övertygelse om att de kommer placera sig bättre än vad de hade gjort ett annat år. Jag sa inget om nån slutplacering. Så absolut, Ukraina fick mer stöd. Där har du rätt.

  Och sen fattar jag inte din poäng. I en tävling sol avgörs med tittarröster så spelar det självklart roll att folk säger att de kommer rösta på Israel FÖR att det är Israel. Det är samma manick i hjärnan bakom att göra det som att undvika att rösta på ett land.

  Man kan rösta av valfri anledning också. Och då känner jag starkt att mellan lagen ”Skulle kanske ha röstat på Israel ett annat år, men skiter i det nu” och ”Skiter egentligen i Eurovision, men känner så pass stor sympati för Israel att jag kan tänka mig stödrösta” så är nog lag 2 större.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se