ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 5 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Belgien i Eurovision Song Contest:

Belgien
Land: Belgien deltagit 64 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 1986
TV-bolag: RTBF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Fud Leclerc kom delad 2:a av 14 med “Messieurs Les Noyés De La Seine

Belgiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Because Of You“, Gustaph (VRT – nationell
uttagning
)
7:a i finalen
2022: Miss You“, Jérémie Makiese (RTBF – internval) 19:e i finalen
2021: The Wrong Place“, Hooverphonic (VRT – internval) 19:e i finalen
2020: Release Me“, Hooverphonic (VRT – internval) inställd tävling
2019: Wake Up“, Eliot (RTBF – internval) 13:e i semi 1
2018: A Matter Of Time“, Sennek (VRT – internval) 12:a i semi 1
2017: City Lights“, Blanche (RTBF – internval) 4:a i finalen
2016: What’s The Pressure“, Laura
Tesoro
(VRT – nationell
uttagning
)
10:a i finalen
2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell
uttagning
)
14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval /
låtuttagning
)
12:a i finalen
Se även:Belgiens samtliga ESC-bidrag

Belgien i Eurovision Song Contest 2024:


Belgiens ESC 2024-bidrag: “Before the Party’s Over“, Mustii

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Before the Party’s Over live och akustisktofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Madridlive i Barcelona
live i Londonlive i Amsterdam
Låtskrivare: Mustii (t&m), Pierre Dumoulin (t&m), Ben Leclercq (m),
Arianna D’Amato (t), Charlotte Anne Clark (t), Nina Sampermans (t)
Semifinal: startnummer 12 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artist: Mustii (Thomas Michel Mustin)
Mustii
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-15: plats 9 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-15: plats 4 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Belgiens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 3+ / 5
Betyg: 6 / 10
Även om jag uppskattar det belgiska bidraget för dess mångsidighet (dess nostalgifyllda verser, underbart mjuka melodislingor i refrängen och det energifyllda dramapartiet) så känner jag mig fortfarande en aning skeptisk.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men misstänker att det jag sett från förfesterna fått mig att tycka att Mustii är farligt nära gränsen till att vara övertänd. Detta känns dock inte riktigt troligt då jag ser just artistens scennärvaro, energi och engagemang (och användandet av sina röstresurser) som några av bidraget stora fördelar. Förhoppningsvis försvinner alla tvivel när jag väl hör de tre semifinalsminuterna. Oavsett så är det en klar finalist om jag får bestämma.

Schlagerpinglan tror: Till final
Efter att TV-bolaget RTBF sållat fram två 4:e-placerade ESC-bidrag i rad så följde två år med lite mindre imponerande resultat men om Mustii levererar live (vilket jag tror att han kommer att göra) så skulle jag inte bli förvånad om Belgien har ytterligare en fin ESC-placering att se fram emot (i alla fall en topp-10-placering).

Jag skulle med andra ord bli väldigt förvånad om de missar finalen utan ser “Before the Party’s Over“ som en given finalist. Ett av de bidrag jag själv är lite tveksam till men där jag faktiskt förstår alla hyllningar och låga odds. En intressant komponerad låt med en artist som förhoppningsvis kan höja bidraget ytterligare med sin röst och scennärvaro.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2024: Belgien – “Before the Party’s Over“, Mustii”

 1. Micke

  Stundtals mycket mäktigt i studioversion. Definitivt ett av de Internval jag såg fram mot mest att få se live

  Blev vid första kontakten med bidraget totalt lurad kändes det nästan som Det var som att vara helt oförberedd på ett möte med någon och bara åka på en jävla käftsmäll rent ut sagt. Jag hade hört en hel del med denne artist innan och var allt annat än imponerad. Nu möttes jag i studioversionen istället av en nerv och puls från honom och hans bidrag jag definitivt inte hade väntat mig.

  Så kom då tillfället jag hade väntat på. Plötsligt stod han där framför mig i en liveinspelning och hade möjlighet att ge mig ännu en käftsmäll. Att rent ut sagt bevisa för mig vilken sopa jag är som dömer på förhand utifrån tidigare erfarenhet utan att ge killen en chans.

  Hade sååååå önskat att jag varit en sopa i detta fallet. Kan jag definitivt vara men tyvärr inte när det gällde detta. Killens röst höll inte och när den försvinner så dör också en del av nerven och smärtan från samarbetet musiken och rösten i låten så som den förs fram i studioversionen.

  Ska dock tillägga att jag bara sett ett liveframträdande med låten. Alla kan ha sämre dagar. Förhoppningsvis var det just detta det handlade om här…en dålig dag på jobbet….Jag har sänkt mitt betyg för bidraget men är helt öppen för en ny bedömning i maj månad. Han ska få ännu en chans att nå det jag kände i studioversionen och hoppades skulle bekräftas live. Det står 1-1 nu vad gäller käftsmällar. En lyckad och en misslyckad. Mustii du har chansen att ta hem matchen 🙂

  BETYG BELGIENS BIDRAG – (6/10) MER ÄN GODKÄND

  —————————-

  Belgiens bästa ESC-bidrag: “Sanomi”, Urban Trad – 2003

 2. Adri

  Nej men jag är så trött på den här låten. Och ska jag då vara ärlig kan jag medge att jag var aldrig ett jättestort fan tbh.

  Jag gillade den (och halvgillar ännu) men det fanns definitivt ett skvätt av ”pretentious douche” redan från början. Mustii leker liksom svår. Och videon förstärker det.

  Det är så överdramatiskt så man vill spy. Och upprepar sig en del.

  Jävlar vad kritisk jag låter. Alltså i grunden är det en snygg och otroligt välproddad låt som med rätt behandling kan lyfta igen, men i nuläget känns den inte helt korrekt behandlad.

  Jag kommer inte heja på Belgien i år. Jag tänker väl ändå att den hör hemma i final. Och jag tror på att den går dit också 🙂

  Dock har jag faktiskt utfärdat en floppvarning. Jag tror nämligen att juryn kommer äta upp detta fullständigt, snabbare än min 2,5-åriga systerson äter upp ett oövervakat paket med bokstavskex. Men jag tror också att tittarna kommer rååååå-rata denna i finalen.

  Av nån anledning får jag för mig att tittarna kanske bara släpper in 30-40 poäng. Och då riskar den definitivt att falla ut ur topp 10, som så många annars har tippat den i.

 3. Johanna

  Jag hade höga förväntningar på Mustii på förhand. Han levde tyvärr inte upp till dem. Sista minuten är otroligt tjatig men fram tills dess är det faktiskt väldigt bra. Men hade nog behövt vara lite mer direkt i årets konkurrens tror jag. Dock gillar jag låten tillräckligt för att placera den på plats 13 i min ranking och en självklar finalist men glider nog in som 8-10placerad i semin dock. Tror som Adri att tittarna kanske inte 100% diggar detta men de har ju tillräckligt med vänner i semin ändå känner jag, för i final hör den ju hemma.

 4. HW

  Belgien – “Before the party’s over”

  Nej, jag är inte vidare imponerad av detta, och har aldrig riktigt varit det. Det finns snygga detaljer (som den där slingan i verserna) och egentligen borde jag gilla hur låten byggs upp, men jag känner absolut inget av den. Avslutningen ska ju vara det bästa, crescendot allt bygger upp till, men jag tycker det blir en “let down” när man får denna avslutning. Jag tror inte detta är för mig helt enkelt, tycker ofta att denna typen av popballader blir innehållslösa.

  Det jag sett med Mustii har inte övertygat, men samtidigt har ESC och prepartyn extremt olika förutsättningar för aristerna, så man ska inte dra för stora växlar på det. Låten verkar ändå hyfsat uppskattad, blir det ett dåligt framträdande kan han fortfarande missa men just nu tror jag att han kommer till final. Särskilt eftersom de övriga balladerna/midtempo-låtarna i hans semi inte är något att hänga i julgranen.

  Betyg: 4/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Final

 5. Millan

  Jag verkar vara den enda här som tycker att det här är riktigt bra. För mig är den topp 3 som det ser ut nu. Men jag har inga förväntningar på att den ska placera sig så högt; jag får nog vara nöjd om den lyckas ta en topp 10 placering i finalen (om den tar sig dit vilket jag tror). Jag tycker att han gör bra ifrån sig live men håller med Pinglan om att han känns lite övertänd. Ungefär som en boxare på väg in i ringen men jag kan också förstå det då han ska försöka attrahera en partysugen publik med en låt som inte är jättemycket party (det är ju lättare om man har ett bidrag som Rim Tim Tagi Dim eller Europapa)

 6. Mikaela

  Hörni Belgien… Arcade/River-trenden var för några år sen. Nu är det puffärmar och knäpp rap som gäller. 🙂

 7. Engsla

  Visst är sista minuten jättetjatig, men för mig fungerar det ändå med det genomgående temat som kulminerar i den mäktiga kören där på slutet. Sedan tvivlar jag på att jag kommer att tycka lika mycket om bidraget när vi väl kommer till Malmö. Det finns för mycket som kan gå fel här. Tex med honom (sjungande skådisar kan ha en beklaglig förkärlek för det pretentiösa, och i det enda liveframträdandet som jag har sett av den här låten så övertygade han inte rent sångmässigt, höll på och tänkte på en massa annat verkade det som…), koreografi/scenografi (befarar som sagt att det blir för pretentiöst live), och så undrar jag om de kan få till det som jag gillar mest med låten, kören och sångaren tillsammans där på slutet. Men kanske blir det en perfekt balans av teatraliskt och stämningsfullt? Hoppas på det, eftersom det här är min favoritlåt i år 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se