ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 13 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Danmark i Eurovision Song Contest:

Danmark
Land: Danmark deltagit 51 gånger (+2020)
vunnit 3 gånger: 1963, 2000 och 2013
TV-bolag: DR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Birthe Wilke and Gustav Winckler kom 3:a av 10
med “Skibet Skal Sejle I Nat

Danmarks tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Breaking My Heart“, Reiley (DMGP 2023) 14:e i semi 2
2022: The Show“, REDDI (DMGP 2022) 13:e i semi 1
2021: Øve Os På Hinanden“, Fyr Og Flamme (DMGP 2021) 11:a i semi 2
2020: YES“, Ben & Tan (DMGP 2020) inställd tävling
2019: Love is Forever“, Leonora (DMGP 2019) 12:a i finalen
2018: Higher Ground“, Rasmussen (DMGP 2018) 9:a i finalen
2017: Where I Am“, Anja (DMGP 2017) 20:e i finalen
2016: Soldiers of Love“, Lighthouse X (DMGP 2016) 17:e i semi 2
2015: The Way You Are“, Anti Social Media (DMGP 2015) 13:e i semi 1
2014: Cliche Love Song“, Basim (DMGP 2014) 9:a i finalen
2013: Only Teardrops“, Emmelie de Forest (DMGP 2013) 1:a i finalen
Se även:Danmarks samtliga ESC-bidrag

Danmark i Eurovision Song Contest 2024:


Danmarks ESC 2024-bidrag: “Sand”, SABA

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Sand DMGP-final-framträdandetext-videolåttext
Fler tolkningar: akustisk versionstudio-mix-versionMelfest WKND-framträdande
live i Madridlive i Barcelonalive i London
Låtskrivare: Jonas Thander (t&m), Melanie Wehbe (t&m), Pil Jeppesen (t&m)
Semifinal: startnummer 7 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Dansk Melodi Grand Prix 2024
Artist: SABA (Anna Saba Lykke Oehlenschlæger)
SABA
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-26: plats 22 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-26: plats 11 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Danmarks bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark Betyg: 2 / 5
Betyg: 3 / 10
Njae… även om jag personligen gärna ser att Danmark får revansch för sin finalmiss 2021 så kan jag inte ens med lite god vilja säga att 2024 är året då det bör hända. Det är inte bara det att jag inte hittar något som talar till mig i “Sand” utan här finns t.o.m. något som jag upplever som direkt “skavande”. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är men det är något i helheten som inte alls fungerar för mig. Förhoppningsvis kommer de tillbaka nästa år med en lite mer konkurrenskraftig låt för det är aldrig roligt när ett land går långa perioder utan framgångar, speciellt inte när det är en så nära granne.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Om detta vore en semifinal innan den inställda pandemiårgången 2020, då Danmark hade tre raka finalplatser, så hade jag kanske varit mer benägen att tro på en finalplats även i år. Av någon anledning så har de dock haft tre finalmissar i rad sedan dess och verkar vara inne i en lite motig ESC-period. För att bryta trenden så lär de behöva ett riktigt starkt bidrag och i det skenet så befarar jag att “Sand” är alldeles för anonymt. Kanske borde de gå tillbaka till de lite mer “må-bra-låtar” som många av oss förknippar med just Danmark (även om inte ens de verkar fungera för tillfället)?

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Inför ESC 2024: Danmark – “Sand”, SABA”

 1. Adri

  Detta är en så stor favorit bland många fans och jag misslyckas med att se varför.

  Jag tycker detta är väldigt mellanmjölk. Saba är riktigt duktig och det finns nåt väldigt estetiskt pleasing med framträdandet.

  Problemet är ju en låt som är riktigt riktigt tråkig. Molly (Pettersson) Hammar deltog med låtar som liknande denna 2015 och 2016 och det gick inte vägen nån av dem gångerna (och Molly har till allas glädje gått vidare musikaliskt). Denna är lite svagare t.o.m och Danmark låter den vinna… vad ljust.

  Nu låter jag ju väldigt kritisk. Men sanningen är att jag absolut INTE ogillar denna låt. Problemet? Jag gillar den kanske ännu mindre. Den är verkligen så… mid.

  Texten är absolut fruktansvärd dock. Det går inte att ta på allvar en sångerska som dramatiskt skriker ”SAND!!” upprepat och hela metaforen låten kretsar kring är lite… haltande.

  Jag trodde innan att den var HELT chanslös och kanske t.o.m nosade på en bottenplacering. Men det tror jag inte. Jag tror kanske nåt ännu mer frustrerande. Jag tror nämligen det blir plats 11 i semin.

  Och inte bara för att oddsen säger det utan det finns nåt ”plats 11”-doftande över hela paketet.

  Men varningens finger här. Jag tror att OM den går till final, så kommer juryn verkligen höja upp den. Det är det märkliga med nuvarande system. Att någonting i en semifinal kan vara en s.k ”borderline qualifier” men väl i en eventuell final kan det vara en framgång (se: Estland 2023, 10a i sin semifinal – sen 8a i finalen).

  Jag tror ”Sand” kan vara årets ”Bridges” ifall den förstnämnda faktiskt lyckas knipa en finalplats. Det är liksom där skon klämmer. Jag tror den precis missar ribban, men tappar inte heller hakan om den precis slår ut… Estland kanske?

  Och vad vill jag själv? Jag har den typ också på plats 11, så jag är väl inte särskilt brydd kring denna låts öde. Åker den ut kommer jag inte sakna den, avancerar den så kommer jag inte se den som pisse-paus i finalen. Den bara är.

 2. Millan

  Nja. Ett till mellanskiktsbidrag. Inte jättedåligt men inte heller särskilt bra. Har inget mer att säga om detta.

 3. Micke

  Detta har alltid varit Nordens näst sämsta land i ESC för mig. Endast Sverige är sämre. Man får dock aldrig låsa sig fast vid det som varit så givetvis hoppades jag att Danmark skulle ha fått ihop något bra när jag lyssnade igenom deras uttagning.

  Tyvärr visste jag knappt ens var jag var i min lyssning då det kändes som en enda smet av likartade låtar.. Endast två bidrag var för mig bättre än betyget godkänd. Min favvis blev direkt “Real Love“, RoseeLu. Den var det från lyssning ett och till nu. Men vad hjälpte det?

  Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Är det ett av de åtta bidragen av de tio som fick underkänt? Nope….“SAND“, SABA var min tvåa i Danmarks uttagning så jag måste säga att jag är nöjd ändå. Åtminstone var jag det inledningsvis. Har faktiskt hunnit tröttna på låten ganska mycket sen dess. Den bara rullar på kan man säga.

  BETYG DANMARKS BIDRAG – (5/10) GODKÄND

  Min personliga vinnare
  “Real Love“, RoseeLu

  Min personliga jumbo
  “The Chase (Zoom Zoom)“, CHU CHU

  —————————-

  DANMARKS BÄSTA BIDRAG

  “Fly on the Wings of Love”, Olsen Brothers – 2000

 4. Denis

  Bättre än det Danmark brukar skicka, ett kliv upp. Finns fortfarande något standard över det och märks att den är reject från mello men det finns nåt. Jag kan se det vissa fans snackar om, typ en guilty pleasure. Inte jättedålig och hör man den på radio eller Spotify sjunger man gärna med. Även om man inte röstar på den..

  Ser den faktiskt som gränsfall till att kvala och det har Danmark inte varit på tre år. Hade inte blivit överraskad om den kvalar in och till och med gör bättre ifrån sig än väntat.

  6/10

 5. HW

  Danmark – “Sand”

  Ni som skrivit hittils har alla lite varit inne på det största problemet med detta. Det är otroligt identitetslöst. En skandinavisk midtempolåt som tre till fem låtskrivare slänger ihop på en halvtimme som om det vore en kladdkaka. Jag gillar egentligen inte uttrycket “MF-reject”, tycker det låter arrogant, men det känns ändå som det är exakt vad detta är.

  Finns det positiva sidor? Ja, låten har ändå någon form av kraft och framför allt kan Saba leverera den. Troligen hade hon kunnat leverera en betydligt starkare låt också. Jag har faktiskt inget speciellt emot att se denna i final, men om det som Adri säger blir på Estlands (mina absoluta favoriters) bekostnad, då kommer jag bli minst sagt förbannad.

  Betyg: 4/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 6. Artemisia

  Det är i Malmö som Danmark brukar lyckas! De har vunnit 2 gånger i Malmö! Men det kommer inte att bli någon tredje gången gillt! Danmark kommer inte till final. Skulle de komma till final så beror det på att tittarna kör ner Israels bidrag pågrund av kriget i Gaza, men jag tror inte att tittarna kommer att köra ner Israel.

 7. Mikaela

  Lever kvar i att detta var det enda hyfsat bra i Danmarks uttagning i år. Gillar melodin i refrängen. Helt okej på min radar.

 8. HW

  @Mikaela Du överraskar faktiskt lite i år 🙂 Vi är fortfarande överens om en hel del men trodde ändå att du skulle gilla Norge och ogilla Danmark (med tanke på vad du brukar tycka om kvinnliga ballader). Absolut ingen kritik, bara en observation 🙂

 9. Mikaela

  HW, jag gillar nästan ingenting i år! Så när Danmark är okej så säger det mer om resten av låtarna än om Danmarks låt. Sand må vara en extra-dussinig dussinlåt, men jag tycker de extra-knasiga knaslåtarna är lika illa 🙂 Hoppas verkligen att jag tänder till när vi får se låtarna live.

 10. Micke

  @Mikaela, har du hört “Real Love“, RoseeLu? Inget speciellt så sätt men för mig överlägsen i ett svagt danskt startfält

 11. HW

  @Mikaela Förstår 🙂 Jag har alltid svårt att bedöma under en säsong om den är starkare eller svagare än den föregående, men jag har ändå 7 låtar jag mer eller mindre brinner för, vilket är ett rätt bra facit.

  Innan jag lyssnade in mig på årets låtar var jag rätt säker på att min favorit i år skulle bli en allvarlig låt, eftersom att jag skulle jämföra alla knaslåtar med Käärijä och dissa dem som bleka imitationer. Sen dök 5miinust och Puuluup upp och krossade den teorin, så nu har jag på något sätt haft en knaslåt som favorit två år i rad. Förvånar faktiskt mig själv där 🙂

 12. Mikaela

  HW, jag hejade stenhårt på Kärijää förra året, och det bidrog också till min entusiasm att min favorit var vinnartippad!

  I år tittar jag på oddsen och känner mig 100 år gammal. Schweiz? Nederländerna? Vad i hela…? Som tur är tycker jag Kroatien är rätt charmigt och vill se ett nytt land vinna, så jag hejar där.

  Jag ska ge Estland ett till försök på gymmet imorrn 🙂

 13. Mikaela

  Micke, ska lyssna på den låten när jag får chans 🙂

 14. Micke

  @Mikaela, bara så du vet. Jag sätter inte den speciellt högt men klart högst i Danmarks uttagning i år 🙂

 15. HW

  @Mikaela Gör så 🙂 Alla tre vinnarkandidater du nämner; Schweiz, Kroatien och Nederländerna, är låtar jag tycker är bra men inga favoriter. Kroatien var så högt som plats 3 på min lista ett tag, men jag tröttnade på den väldigt snabbt tyvärr. Håller dock med om att ett nytt land och särskilt ett östland gärna skulle få vinna. Schweiz och Nederländerna var lite tvärtom, de imponerade inte i början men har växt till sig en del och nu ligger alla tre på ungefär samma nivå (gillar dock Schweiz mest och Nederländerna minst av dessa).

  Jag har insett att jag är usel på att tippa resultat och att årets ESC är väldigt jämnt. Den kombinationen gör att jag tänkte strunta i att försöka gissa årets vinnare, för det kommer bli fel ändå, och hålla tyst istället 🙂

 16. Micke

  @HW, välkommen i klubben 🙂 Då är vi två som håller oss utanför tippning och stuff 🙂

  De tre ni pratar om. Kroatien har jag som fyra. Nederländerna har jag som åtta. Schweiz….någonstans 9-34

 17. Johanna

  Alltså Danmark ÄR tävlingens tråkigaste land. De skickar alltid det mest mellanmjölkiga man kan tänka sig och i år är inget undantag. Det enda som är värre än att vara dålig är att vara tråkig ovmch den här är så tråkig. Den kommer gå till final isället för finaltippade Georgien dock…jag rankar denna på plars 32 och efter ESC kommer jag inte frivilligt lyssna på den här någonsin igen. “Real Love” skulle vunnit för den var marginellt bättre.

 18. Engsla

  Alltså, det här är så tråkigt. Visst, det är väl kompetent och så, men vad hjälper det när man bara vill slita sitt hår för att det är ett sådant sömnpiller. Trist låt och trist på scen. Sångerskan är nog duktig, men ack så förutsägbart hon använder sina röstresurser. Det måste väl gå att göra något mer intressant än det här? Men trots allt så är det Nordens bästa bidrag i år… ugh…

 19. Micke

  @Engsla, av Nordens fem bidrag håller jag med dig till 3,5. Tre av dem har jag bland de sex lägst rankade, varav två allra sist. Danmark har jag på plats 23 så fortfarande tråkigt Norden. Men sen……….

  BEST OF THEM ALL………………NORWAY 🙂

 20. Engsla

  Micke, hmm… jag hoppas att du inte läser min kommentar om Norges bidrag, jag var inte så snäll där… 😉

  Har varit upptagen senaste veckan, men besvarade nu din fråga om musiksmak i Schweiz-inlägget längre ner, om du vill läsa mitt svammel om det 🙂

 21. Micke

  @Engsla, först och främst….kul att du är tillbaka 🙂 Sen är det ju så att du får säga precis det du tycker om det norska bidraget. Det kommer jag också att göra även om det blir tvärtom mot det du tycker. Norge är klar etta för mig i år 🙂 Skulle du gilla Sverige, Finland eller Australien i år så lär det bli tvärtom även där om än omvänt 🙂

  Ok ska kolla på Schweiz sen då 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se