ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 24 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Luxemburg i Eurovision Song Contest:

Luxemburg
Land: Luxemburg deltagit 37 gånger
vunnit 5 gånger: 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
TV-bolag: RTL se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Michèle Arnaud kom delad 2:a av 14 med både
Ne Crois Pas” och “Les Amants De Minuit

Luxemburgs tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

1994-2023: – – – – – – – – –
1993: Donne-moi Une Chance“, Modern Times (Internval) 20:e i ESC
1992: Sou Fräi“, Marion Welter and Kontinent (Nationell final) 21:a i ESC
1991: Un Baiser Volé“, Sarah Bray (Internval) 14:e i ESC
1990: Quand Je Te Rêve“, Céline Carzo (Internval) 13:e i ESC
1989: Monsieur“, Park Café (Nationell final) 20:e i ESC
1988: Croire“, Lara Fabian (Internval) 4:a i ESC
1987: Amour Amour“, Plastic Bertrand (Internval) 21:a i ESC
1986: L’amour De Ma Vie“, Sherisse Laurence (Internval) 3:a i ESC
1985: Children, Kinder, Enfants“, Margo,
Franck Olivier, Diane Solomon, Ireen
Sheer, Malcolm Roberts, Chris Roberts
(Internval) 13:e i ESC
1984: 100% D’amour“, Sophie Carle (Internval) 10:a i ESC
Se även:Luxemburgs samtliga ESC-bidrag

Luxemburg i Eurovision Song Contest 2024:


Luxemburgs ESC 2024-bidrag: “Fighter”, TALI

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Fighter officiell musikvideo“Luxembourg Song Contest”-framträdandelåttext
Fler tolkningar: Eurovision-versionstudioversionakustisk version
live i Londonlive i Amsterdam
Låtskrivare: Ana Zimmer (t&m), Manon Romiti (t&m), Silvio Lisbonne (t), Dardust (m)
Semifinal: startnummer 15 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Luxembourg Song Contest 2024” – läs mer här
Artist: TALI (Tali Golergant)
TALI
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 33 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 6 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Luxemburgs bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final LuxemburgLuxemburgLuxemburgLuxemburgLuxemburg Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
Efter 30 års frånvaro gör Luxemburg comeback i tävlingen och inledde med en imponerande nationell uttagning som inte bara var underhållande och fylld med (enligt min smak) starka bidrag utan de hade även den goda smaken att välja ut “rätt” bidrag.

Jag kommer att hålla tummarna för att “Fighter” är ett av de tio bidrag som tar sig vidare från den första semifinalen, dels för att jag helt enkelt gillar denna medryckande lilla pärla på franska men lika mycket för att jag hoppas på att framgångar 2024 gör att TV-bolaget bestämmer sig för att låta “Luxembourg Song Contest” bli en tradition att se fram emot många år framöver.

Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Då jag själv är så förtjust i bidraget och bara “måste” ha vidare det till finalen så kan det vara svårt att göra en neutral bedömning. Jag har väldigt svårt att se hur man inte kan uppfatta “Fighter” som en självklar finalist men vet samtidigt att det i många fall visar sig att jag och de röstande har helt olik smak och jag är rädd att detta kan vara ett sådant fall.

Visst, oddsen pekar fortfarande mot en finalplats men av erfarenhet vet jag att det varje år brukar vara något bidrag som totalt missbedömts och jag hade inte blivit helt förvånad om detta visar sig stämma in på Luxemburg i år men min gissning blir likväl att det blir final för TALI.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2024: Luxemburg – “Fighter”, TALI”

  1. Micke

    Har ju egentligen redan lagt ut detta men tar repris

    Varje år har jag en förhoppning om att vissa länder ska återvända till ESC. Främst är det 3-4 länder som min största dröm handlar om. Ett av dessa är Luxemburg. Gissa om jag blev glad när nyheten kom om deras comeback.

    När jag sen får höra de åtta bidragen och inser att alla utom en håller måttet blir ju inte min glädje mindre. Främst handlade mitt hopp om tre bidrag Naomi Ayé, Tali och Krick. Vis av erfarenhet från ESC var jag dock livrädd för det enda dåliga bidraget.

    Dagen för uttagningen kom och inte bara levererade Luxemburg låtmässigt utan hela deras show levde sitt eget liv långt från töntiga uttagningar som vi vant oss vid från ESC och inte minst MF. Jädrar så Luxemburg levererade äkthet och charm. Hoppas verkligen det inte var en engångs grej detta nu bara. Se nu till att fortsätta ställa upp Luxemburg.

    Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Tyvärr vann inte min favvis men hur ska man kunna klaga när låten jag hade som tvåa gick segrandes ur striden. Bara det att de levererar robotdansare som inte förintar utan förhöjer säger ju en hel del. Hoppas verkligen Luxemburg får en bra placering nu så de känner att det var värt att återvända. Jädrar att ni har mycket att lära andra nationer i ESC om hur man sätter upp en show. TACK FÖR DET LUXEMBURG!

    BETYG LUXEMBURG BIDRAG – (7/10) BRA

    Min personliga vinnare
    “Paumée sur terre”, Naomi Ayé

    Min personliga jumbo
    “Finally Alive”, Edsun

  2. Johanna

    Älskar denna och det är här och på Litauen mina röster komma hamna ikväll.

    Deras uttagning var årets bästa underhållningsmässigt. 3 bra låtar varav den allra bästa vann. Man blir glad av den här! Älskar ju franska också så anar att språket drar upp betyget en aning. Men kan inte se hur den här pärlan skulle kunna missa finalen. Melodin och framträdandet är fantastiskt! Man kan sjunga med direkt vilket är ett plus i sammanhanget med. 8 på min ranking!

  3. HW

    Luxemburg – “Fighter”

    Nej, det här fungerar faktiskt inte alls för mig. Jag ser flera hyllningar här, och jag tror att jag hör lite av vad ni hör i låten, men jag känner hela tiden att det är något som saknas för att det ska bli bra. Jag vet inte vad, men som det är nu känns låten mest platt för mig. Jag brukar i vanliga fall gilla när det blandas språk i ESC-bidrag, men här känns språkmixen smått irriterande och jag stör mig på den sista delen av refrängen (den som inleds med “Nan, mais tu vas où?”). Tali är en fullt godkänd artist, men jag tycker alla andra tjej-bops-artister (Cypern, Malta, framför allt Georgien) har sett vassare ut på repen än vad hon gjort. Även om melodin sätter sig på hjärnan, och även om jag är glad att Luxemburg är tillbaka i tävlingen, är detta alltså inget för mig.

    Betyg: 3/10
    Tycker: Utslagen
    Tror: Final (gränsfall)

  4. Adri

    Som sagt. Året har fyra girl bops: Malta, Cypern, Georgien och Luxemburg.

    Lika enkelt det var att utse Cypern till den svagaste av dessa är det att utse Luxemburg som den starkaste.

    Det som denna låt har som de andra tre direkta konkurrenterna saknar är en lekfullhet. Låtens struktur är väldigt oförutsägbar och lekfull. De här synt-effekterna i introt, akustiska element, pauserna i refrängen, refrängens tre olika delar, det otroooligt långsamma brejket och sen fejk-slutet.

    Som sagt, låten är otroligt lekfull och jag störde mig faktiskt på det i början. Men nu älskar jag det, för jag misstänker att det är just den musikaliska lekfullhet som gör att låten håller så över tid. Jag är inte det minsta trött på denna låt 🙂

    Jag vet inte vad jag ska säga. Låten har växt och växt. Är nu riktigt högt upp på min lista. Tali har också en riktigt stark utstrålning och good enough sång-prestation.

    No question för mig. Jag vill ha denna i final! Självklart. Men tyvärr. Jag är tveksam. Vem röstar på denna låt… förutom Johanna? Jag ser det inte helt klart. Så jag tror det blir gränsfall, men där de faller på fel sida 🙁 Men blir otroligt glad om jag har fel. För Eurovision är ett av få sammanhang där jag hemskt gärna har fel. Jag fokar på att få med så många önskefinalister som möjligt, inte så många av de jag tippar 🙂

  5. Mikaela

    Jag gillar versen här, dem är studsig och hon har mysig röst. Refrängen sätter ordentlig pyspunka dock, men räddas något av “non mais tu vas ou”-snurren.

    Jag har försökt lyssna på detta fler gånger i bilen men behåller inte intresset hela vägen tycärr.

  6. Denis

    Welcome back Luxemburg! Som tvåspråkig själv är jag alltid för fler tvåspråkiga queens och kings.
    Visste inte vad jag skulle förvänta mig av ett land som varit borta i 30 år, men blev positivt överraskad. Speciellt att dom hittade så bra låtar och artister i ett land som har mindre befolkning än en medelstor europeisk stad .

    Snyggt, charmigt, catchy och Tali har den rätta attityden att sälja in den. Bagatell kanske men finns något tycker jag.

    7/10. Tror på final. Men väl där blir det tyvärr inte top 10 vilket den är i min lista.

  7. Denis

    Håller också med om att det finns en lekfullhet här och det är det som fastnar. Inte lika statisk som Cypern till exempel

  8. Millan

    Jag tycker du beskriver det bra @Adri: den är lekfull. Småtrevlig. Jag tycker den är ganska bra. Får gärna gå till final.

  9. oe

    Årets bästa låt. Tyvärr inte lika bra live, och sedan den nationella finalen har de försämrat bidraget ytterligare, både genom en märklig revamp och genom att göra numret fulare. Men på förhand fortfarande min numer 1. Fantastiskt fin, tempofylld, melodisk låt med ett delvis klassiskt sound. 9/10.

  10. Engsla

    Jaha. Jättekul att Luxemburg är tillbaka i tävlingen! Men jag hittar inte det ni andra gör i deras bidrag. De försöker med lite allt möjligt, men det lyfter inte ändå. Mest en gäspning för min del, men hoppas att det går bra ändå, så att Luxemburg vill delta även nästa år 🙂

  11. HW

    @Engsla Då är vi två i alla fall 🙂

  12. Engsla

    HW, ja, det är skönt när man inte är helt ensam 😉

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se