NorgeSchlagerpinglan: I dag, fredagen den 17:e maj, är det Norges nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha snabblyssnat igenom landets samtliga 62 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Norge-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Norges ESC-bidrag:

“Romeo“, Ketil Stokkan (ESC 1986)

Schlagerpinglans topp-10 av Norges samtliga ESC-bidrag:
1. (1) Romeo“, Ketil Stokkan (ESC 1986 – 12:a)
2. (3) Do Re Mi“, Jahn Teigen (ESC 1983 – 9:a)
3. (5) For Vår Jord“, Karoline Krüger (ESC 1988 – 5:a)
4. (2) Queen of Kings“, Alessandra (ESC 2023 – 5:a i finalen)
5. (7) Hold On Be Strong“, Maria (ESC 2008 – 5:a i finalen)
6. (8) La Det Swinge“, Bobbysocks (ESC 1985 – 1:a)
7. (4) Give That Wolf A Banana“, Subwoolfer (ESC 2022 – 10:a i finalen)
8. (6) In My Dreams“, Wig Wam (ESC 2005 – 9:a i finalen)
9. (9) I Evighet“, Elisabeth Andreasson (ESC 1996 – 2:a)
10. (10) Mitt Liv“, Kate Gulbrandsen (ESC 1987 – 9:a)

Snabbfakta: Norges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1960 – deltagit 62 gånger (+2020) – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009

Se “Norge i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Norge i Eurovision – Personlig topp-lista 2024”

 1. Micke

  TOPP 10:

  1. (-) “Ulveham“, Gåte – 2024
  (Årets särklassigt bästa bidrag i ESC semi och final)
  2. (1) “A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett – 2015
  (Versionen från norska uttagningen är klart bäst. Tappade i ESC)
  3. (3) “Alle Mine Tankar”, Silje Vige – 1993
  (Ett av de vackraste intro som varit i ESC)
  4. (2) “Nocturne”, Secret Garden – 1995
  (Är detta verkligen ESC? Så jävla mäktigt vacker)
  5. (6) “Alvedansen“, Christine Guldbrandsen- 2006
  (Tio sekunder 2.22-2.32 hade gärna fått vara 10 minuter för mig)
  6. (7) “I Feed You My Love“, Margaret Berger – 2013
  (Den har vi ofta spelat i vår egen rockversion 🙂 )
  7. (4) “In My Dreams“, Wig Wam – 2005
  (För att vara rock i ESC ovanligt lite nedskitad)
  8. (5) “Spirit In The Sky“, KEiiNO – 2019
  (Deras överlägset bästa bidrag i ESC)
  9. (8) “Lenge Leve Livet”, Dollie de luxe – 1984
  (Endast i studioversion)
  10. (9) “Silent Storm“, Carl Espen – 2014
  (Klart bäst i studioversion)

  SÄMST:

  63. “Stay”, Tooji – 2012

 2. Micke

  @Pinglan, jag såg det precis nu….kanske inte så konstigt att jag sätter Norge 2024 som överlägsen etta och du den jädrigt långt ned. Vi matchar inte när det gäller norsk musik helt enkelt 🙂 Vi har ju bara en enda gemensam topp 10 och långt ned dessutom 🙂

 3. Micke

  En fråga rakt ut. Jag har aldrig varit nåt större fan av norska MGP men det finns en grej jag inte får tag i här. Vet att det var ett år då jag gillade ett bidrag som fick en “Ollie-placering” alltså tvåa. Minns inget av låten. Kanske inte ens skulle gilla den idag om jag fick höra den men jag hade gärna gjort det.

  Det jag vet är att det var en ensam kvinna som sjung. Något säger mig att hon var rödhårig och något säger mig att jag inte gillade vinnaren. det var på 10-talet nån gång definitivt. Nån här som möjligen kan få ut något av det lilla jag har? 🙂

 4. Mikaela

  Norge är ingen favorit för mig, men de hade verkligen en guldålder 2013-2015 med tre fantastiska bidrag.

 5. HW

  @Micke Nu är den här låten från långt innan jag följde andra ESC-uttagningar än MF, men jag gjorde lite efterforskningar och baserat på dina beskrivningar gissar jag på denna: https://youtu.be/qTYsvQALckE?si=nOuCEVlmtH59JnBc

  Ingen aning om det är låten du tänker på, men jag lyckades ju gissa rätt på din beskrivning av en MF-låt 2023, och där hade jag mindre att gå på än här 🙂

 6. Adri

  Micke: Nej jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag tänkte lite som HW. ELLER.

  Tvåan från 2018. ”Who we are”, Rebecca.

  Du gillar ju inte Rybaks låt vet jag. Men är hon rödhårig really?

  Vet inte. Men tycker knappt Nora ovan heller är rödhårig.

 7. Micke

  Tyvärr inte rätt låt HW men stort jädra tack för försöket. Detsamma till dig Adri men inte där heller. Hmm…jag är inte hundra på att den blev tvåa nu när jag tänker på det. Har för mig att hon hade rött hår men inte så rakt som denna. Får väl fundera vidare. Kanske finns nån bild på alla deltagare år från år. Inte vet jag 🙂 Tror jag skulle känna igen henne direkt

 8. HW

  @Micke Om du inte är säker på att låten blev tvåa har jag ett sista bud 🙂 Jag vet att du gillade denna grupps bidrag från 2020, så eventuellt är det denna: https://youtu.be/opT6VGB5zuc?si=42_7ufbwaJHq_JvZ

  Om inte får mysteriet förbli olöst, för då har jag ingen aning 🙂

 9. Adri

  Micke: Hmm. Jag vill ju hjälpa, och har ju gott minne så jag borde ju ha förutsättningarna här 🙂 Men något måste fela i din beskrivning. Antingen kom hon inte tvåa, eller så var hon inte rödhårig, eller så var det inte 2010-tal. Tyvärr 🙂

  2014 kom Linnea Dale tvåa med den O-TRO-LIGA låten “High hopes”. Jag lägger in länken här, bara för att påminna er om denna fantastiska låt:

  https://www.youtube.com/watch?v=zvdaI_wE0ds

  Ja, som sagt. Jag lade in den länken mest bara för jag blev så glad själv av att påminnas om den 🙂 Men det kan inte vara den du letar efter. Du gillar ju 2014-vinnaren. Förmodligen mycket mer än “High hopes”. Och även Linnea är ju brunett så det sjunger om det.

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag skulle gärna vilja hjälpa till men får tyvärr inte upp någon bra kandidat för tillfälet (“Somewhere beautiful” från 2012 var annars även mitt förslag.). Återkommer om jag skulle få en snilleblixt. Tyvärr så kan det ju vara så att jag inte lagt bidraget på minnet då vi som sagt har så olika smak i just Norges fall. 😉

  Roligt dock med så många återblickar på andra bidrag. 😀

 11. Denis

  Kul fakta om Norge: med sista placering i år så har Norge tangerat sitt eget rekord och hamnat sista plats varje decennium sedan debuten:)
  Hamna sist är ju det Norge är känt för i ESC.
  Lite extra kul just i år då två adopterade norrmän för Sverige hamnar bättre än Norge…
  Det förtjänar dom. Skickar man inte KeeiNo som hade garanterat topp 10 placering så får man ta der

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se