ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 25 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Portugal i Eurovision Song Contest:

Portugal
Land: Portugal deltagit 54 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 2017
TV-bolag: RTP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1964 António Calvário kom 13:e av 16 med “Oração

Portugals tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Ai Coração“, Mimicat Festival da Canção 2023 23:a i finalen
2022: Saudade Saudade“, MARO Festival da Canção 2022 9:a i finalen
2021: Love Is On My Side“, The Black Mamba Festival da Canção 2021 12:a i finalen
2020: Medo De Sentir“, Elisa (Festival da Canção 2020) inställd tävling
2019: Telemóveis“, Conan Osiris Festival da Canção 2019 15:e i semi 1
2018: O Jardim“, Cláudia Pascoal Festival da Canção 2018 26:a i finalen
2017: Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral Festival da Canção 2017 1:a i finalen
2016: – – – – – – – – –
2015: Ha Um Mar Que Nos Separa“,
Leonor Andrade
Festival da Canção 2015 14:e i semi 2
2014: Quero Ser Tua“, Suzy Festival da Canção 2014 11:a i semi 1
2013: – – – – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa Sousa Festival da Canção 2012 13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens Da Luta Festival da Canção 2011 18:e i semi 1
Se även:Portugals samtliga ESC-bidrag

Portugal i Eurovision Song Contest 2024:


Portugals ESC 2024-bidrag: “Grito”, iolanda

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Grito Festival da Canção-final-framträdandelåttext
Fler tolkningar: Festival da Canção-semifinal-framträdandetextvideo
akustisk versionlive i MadridMalmö-framträdande
Låtskrivare: iolanda (t&m), Luar (m)
Semifinal: startnummer 14 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Festival da Canção 2024
Artist: iolanda (Iolanda Costa)
iolanda
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 34 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 12 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Portugals bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
Om jag är på rätt humör så kan jag tycka att “Grito” har något ganska intressant (speciellt den vita scenshowen och “Ainda arde, ainda arde!”-partiet) men den känslan håller inte i sig mer än en väldigt begränsad tid. Av någon anledning så har jag väldigt kort tålamod med det portugisiska bidraget i år och blir uttråkad ganska snabbt. Detta är med andra ord inte ett av de bidrag jag helst ser i finalen.
Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
När jag tog en titt på hur repetitionerna påverkat oddsen så stod det klart att det enda som hänt vad gäller kvalificeringschanser var att Portugal numera finns bland de 10 främsta i första semifinalen och Australien halkat ner till den retliga elfteplatsen. Då jag inte har någon finalplats kvar att dela ut så håller jag mig till min ursprungliga gissning, vilket är en knapp finalmiss för iolanda. Visserligen tror jag att bidraget kan tilltala en stor del av publiken, speciellt de som uppskattar en liten dramatisk paus från de många mer lättsmälta låtarna, men om de är tillräckligt många återstår att se.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2024: Portugal – “Grito”, iolanda”

  1. Micke

    Fullkomligt älskar Portugal i ESC. Inte så mycket för att de är enormt bra eller så utan för att de står för sitt och säljer sig inte. Exempelvis sjunger de alltid på eget språk med få undantag. Skulle jag göra en topp 50 för ESC genom alla tider skulle de inte ha med ett enda bidrag. Inte heller de omvända när det gäller botten 50. I just love Portugal.

    Även i år kör de sitt eget race. Ett bidrag som inte skulle hamna på några topplistor men det är ESC och jag älskar dem för det. Från första till sista sekund sätter den sig. Ett mycket bra exempel på det jag benämner flyta-bort-låt. I synnerhet de 38 första sekunderna. Men det gäller hela låten. Har märkt att många på bloggen gillar den. Kul 🙂

    Det enda lilla negativa jag kan hitta är spasmer som drabbat dansarna precis som även Israels dansare. En liten, liten nagel i ögat. Men det påverkar inte helheten som ger oss en drömsk vacker musik som för många kan upplevas som en välbehövlig helande vilopunkt i en hård och kallt värld. Åtminstone under de tre minuter den pågår 🙂

    Portugal är enda landet där jag inte kan ta ut mitt favvisbidrag. Har fyra jag sätter exakt lika.

    BETYG (8/10) MER ÄN BRA
    ——————————

    Min personliga vinnare
    Rätt vinnare

    Min personliga jumbo
    Pelas Costuras“, João Borsch

    Portugals bästa ESC-bidrag: Fyra som jag inte kan skilja på. Som en hyllning till Portugals äkthet tar jag med alla fyra i ordning efter år

    1. “Senhora Do Mar“, Vânia Fernandes (2008)
    1. “Todas As Ruas Do Amor“, Flor-de-lis (2009)
    1. “Vida Minha“, Filipa Sousa (2012)
    1. “O Jardim“, Cláudia Pascoal (2018)

  2. Johanna

    Trots att jag uppskattar att Portugal oftast väljer något som verkligen representerar deras kultur och språk har jag stora problem med Portugal i ESC. Så även i år. Jag vill ha den till final som den mest borderline finalisten av alla. Plats 26 just nu. Tror numera den snor Serbiens röster och tar sig till final. Bryr mig egentligen inte så mycket om vilket då denna trots att jag älskar ballsder är fel sorts ballad(föredrar Lettland, Frankrike och Israel här)

    Det är inte dåligt alls, tvärtom hör jag ju att det är bra, kompetent, känslosamt och välsjunget men det är också dötråkigt. Tror den här kommer på plat 9-10 i semin men an lika gärna komma typ tolva.

  3. HW

    Portugal – “Grito”

    Årets vackraste låt, enligt mig. Även utan att kunna ett ord portugisiska hör man direkt att detta bidrag är från Portugal. Låten har en väldigt fångande atmosfär som gjort att jag fastnat för den. När musiken, språket och sången kombineras så skapas en väldigt speciell känsla som drar in mig i låten. “Flyta-bort-låt”, säger Micke och jag får faktiskt hålla med helt, för det är just det man gör när man lyssnar på denna, man flyter bort.

    Låtar som bygger på stämning och atmosfär snarare än dans och lättnynnade melodier brukar alltid vara svåra att icensätta live. Hur överför man den känslan till scenen? Jag tycker dock Portugal lyckades bra med att fånga låtens känsla i uttagningen. De verkar även ha rusat i oddsen nu efter repen, vilket är kul 🙂 Just nu har jag nog faktiskt detta i topp-5, och den är lååångt före alla andra ballader och soft låtar vi har i år.

    Betyg: 8/10
    Tycker: Final
    Tror: Final (gränsfall)

  4. Mikaela

    Är tvärtom mot Micke här, gillar sällan Portugal som ofta är lite för drömska och quirky för mig.

    I år tycker jag de har en väldigt tråkig låt, kanske den tråkigaste i startfältet. Hon har fin inlevelse och kan sjunga, men detta är för långt från min smak för att jag ska kunna säga nåt annat positivt. 🙂

  5. Adri

    Jag är helt helt helt förberedd på att 2024 blir som 2016-2017 för mig. I det att resultatet är helt otillfredsställande för mig. Jag tror inte alls på mina favoriter i år. Och kanske allra minst Portugal – och Luxemburg. Det är dem två där tvivlet lyser starkast. (Men noterar att ingen av dem är helt chanslösa heller, jag räknar inte bort nån 🙂 ).

    Jag ÄLSKAR detta så j•••a mycket. Länge var det årets vinnare för mig. Det vet jag inte om det är längre. Men i toppstriderna för mig, absolut.

    Portugal hakar på årets starkaste trend. Nämligen filmisk musik. Och de gör det otroligt bra. Denna låten växer som få lyckas göra. Börjar a capella, en rätt bra stund. Sen kommer en ensam liten gitarr och i slutet är det en rätt bastant wall of sound och Iolanda släpper ut sitt vrål. Och hela vägen dit känns helt naturlig.

    Jag vet inte vad jag ska säga. Det finns helt klart en risk för finalmiss här. Tyvärr. Men jag skulle tycka det vore en otrolig förlust för oss om denna missar finalen. Allting är så starkt!

    Jag vill ha både Serbien och Portugal i final. Båda är liksom topp 5-6 i år. Måste måste måste jag välja så väljer jag Portugal dock. Kom igen nu 🙂

  6. Adri

    Det enda negativa angränsar lite till det Micke säger. Jag har inget emot dansarna. Men det handlar om det visuella. Nämligen färgvalet. För mig så är inte det här en låt som klär i vitt.

    Min favoritfärg är ju grå, och när jag lyssnade på låten första gången fick jag väldigt gråa associationer. Så jag blev väl lite besviken över allt det vita. Men det funkar att se förbi 🙂

  7. Denis

    Portugal är för mig landet som oftast bara finns till. En låt man ser i snabbreprisen och inser att ” dom är med också ”
    Tyckte dock dom sedan 2021 faktist hade något, med tre bra intressanta bidrag. Men nu är dom tillbaka till att bara finnas till.

    Kompetent, stabilt, vackert men så tråkigt. Drar ner tempot rejält. Säger mig ingenting och blir inte berörd mer än att längta till nästa låt och påminna mig om att aldrig någonsin besöka Portugal

    En sådan låt som kommer hamna 9 eller 10 plats i semin och ta platsen från någon mer behövande

  8. Millan

    Jag har precis som Johanna lite problem med Portugal i ESC. Det är inte det att de skickar dåliga bidrag men jag tycker ofta att de är lite tråkiga. De pågår liksom bara. Men det kanske är det ni menar med “flyta bort”? Jag tycker ändå att den här är ganska vacker. Men också tråkig. Å andra sidan kanske det kommer kännas välkommet och skönt efter alla andra bidrag i den här tävlingen som tar jättemycket plats? Vi får se hur jag kommer att tycka/känna.

  9. Engsla

    Portugal skickar årets överlägset vackraste bidrag! Gillar att det är stillsamt dramatiskt, och att det låter portugisiskt. Och jag gillar faktiskt dansen också. Även om sådant kan bli för mycket ibland så tycker jag att den här följer låten tillräckligt bra så att den faktiskt tillför något till framträdandet, istället för att bara kännas i vägen. Hoppas att den går vidare till final, men förbereder mig på att bli besviken…

  10. Micke

    @Engsla, håller delvis med dig. Tycker det finns fem vackra bidrag i år. Israel, Portugal, Ukraina, Serbien och Frankrike.

  11. Engsla

    Micke, ja, du är betydligt mer positivt inställd till årets bidrag i år än vad jag är. Vilket jag är glad för, det vore för trist om alla var lika ogina som jag… 😉 Gillar tyvärr bara Portugal av dina fem bidrag där…

  12. Micke

    @Engsla jag är mer positiv när det gäller semi 2. Fem av de sju sämsta bidragen i år finns i semi 1. De två som inte är med här är Malta och Sverige

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se