Plagiat- och coveranklagelser

2009-02-04 (onsdag)

Det råder förvirring angående Ungerns bidrag till Eurovision Song Contest 2009. Tydligen har “If you wanna party” med Mark Zentai redan blivit inspelad i Sverige av deltagarna i “Big Brother”-huset, med annan text, samt funnits tillgänglig på youtube sedan 2006.

Eftersom låtarna som ska tävla i ESC 2009 inte får vara utgivna före den 1:a oktober 2008 så bryter den i så fall mot reglerna. Ännu har ungerska TV-stationen MTV ej meddelat om det verkligen är denna låt de tänkt tävla med i Moskva. Enligt de ursprungliga planerna så skulle låten inte presenterats förrän den 11:e februari. (källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Som vanligt så haglar anklagelserna om plagiat o.s.v. när det är dags för länderna att presentera sina val inför Eurovision Song Contest. I vanliga fall friar jag hellre än dömer. Som i fallet med årets finska bidrag “Lose Control” med Waldo’s People som anklagas för att vara ett plagiat av Nik Kershaws “Wouldn’t It Be Good“.

Vad gäller Ungern och deras påstådda bidrag, se nedan, så ligger däremot ordet cover närmare till hands än plagiat. Ytterligare kommentarer överflödiga.

Uppdaterad 2009-02-04: Enligt gylleneskor.se så skickades låten in utan Figge Boströms vetskap.

Lyssna på och jämför de båda låtarna:
“We became friends”, Big Brother Sweden 2004, YouTube
“How we party”, Mark Zentai, Ungerns ESC-bidrag 2009?, YouTube

Mer om Ungens val av låt till ESC 2009 hittar ni här.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Plagiat- och coveranklagelser”

 1. Alexander

  Jösses. Ungerns låt är ju helt klart en cover, vilket är värre än plagiat. Det är ju bara texten som är ändrad. Pinsamt för en svensk låtskrivare!!

  Finlands låt har influenser från den andras refräng, men borde inte klassas som plagiat för den låten är för bra för att bli diskad 😀 Hehe!

 2. Schlagerpinglan

  Alexander,
  “För bra för att bli diskad.” 😀 Instämmer helt. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se