Hur röstade juryn?

2009-03-15 (söndag)

Schlagerpinglan: Att juryn och svenska folket inte alls var överens om vem som skulle vinna i går var ju väldigt uppenbart. Juryn tyckte om Måns och Alcazar medan folket ville se Malena och Caroline. Den tredje parten i dramat, den internationella juryn, hade däremot Sarah som favorit. Här nedan ser ni hur juryn röstade (hela resultatet hittar ni här):

Internationella juryns röster: De övriga 11 jurygruppernas röster:
1. Sarah Dawn Finer 12 p 1. Måns Zelmerlöw 90 p
2. Caroline af Ugglas 10 p 2. Alcazar 67 p
3. Sofia 8 p 3. Sarah Dawn Finer 63 p
4. Måns Zelmerlöw 6 p 4. H.E.A.T 58 p
5. Emilia 4 p 5. E.M.D. 49 p
6. Molly Sandén 2 p 6. Caroline af Ugglas 41 p
7. Malena Ernman 1 p 7. Agnes 40 p
8. Malena Ernman 37 p
9. Emilia 24 p
10. Sofia 4 p
11. Molly Sandén 0 p
(Källa: svt)

Schlagerpinglan: Den internationella juryns röster är ju intressanta eftersom de förhoppningsvis röstat på vad de tycker är bra och smak kan man ju inte kritisera. Om detta ger någon indikation på vad som fungerar i Europa eller inte kan man däremot ha olika åsikter om. 12 personer är trots allt inte mer än 12 personer.

Den svenska juryn har däremot en skyldighet att tänka till lite innan de avger sina röster och så som de sprätte 12:or åt höger och vänster och ändå lyckas ge Måns ett sådant stort försprång, trots Sveriges placering förra året, är en aning förundransvärt.

Förra året var ju alla överens om att traditionella, svenska ESC-låtar inte längre fungerar. Hur kan då juryn motivera sitt val av “Hope & Glory”? Jag kan inget annat än att känna mig lite sviken av juryn. En stor eloge till svenska folket som verkligen vågade att “tänka nytt” när det väl gällde.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Hur röstade juryn?”

 1. Oliver

  Just nu är jag rent ut sagt skitarg på alla jurys. De väljer fel!! 🙂
  Ok, seriöst. Förra året tog en jury (de avgjorde) “Hero”, en jury tog den från ESC-semin till finalen och titta hur det gick där. :/ Vi avskaffar jurys helt istället för att införa fler tycker jag, det låter bra.

 2. Schlagerpinglan

  Oliver,
  Själv har jag ingen aning längre vad jag tycker. Jag är ju normalt mycket för utökad jurymakt, men efter gårdagens uppvisning så är jag mest förvirrad…

 3. Stefan

  Jag ser ingen tydlig linje i juryns röstande. Normalt brukar de rösta på de som sjunger bra och spelar fin musik. Nu hade Christer B ger dem instruktioner att tänka för eurovision och det känns inte som att det blev bättre. Måns låt skulle väl knappast gå hem i eurovision??

 4. Schlagerpinglan

  Stefan,
  Jag tycker att “Hope & Glory” är en låt som tydligt följer i “Hero”:s spår och det spåret fungerar ju uppenbarligen inte längre i ESC. Jag skulle gärna vilja veta hur de jurymedlemmar som röstade på Måns har resonerat. Hur de kan uppfatta hans låt som något nytt är inget jag förstår.

 5. malinm

  det vore intressant att veta tittarösterna EFTER att juryns resultat publicerats. man undrar hur mycket måns förlorade på att vara juryns favorit och hur mycket malena vann på att ligga så illa till

 6. Johannes

  Med tanke på hur det gick för Sverige i Esc i år, kanske man inte ska dissa den internationella juryn till nästa år. När deras poäng presenterades i den svenska finalen, var jag inte ensam om att bli upprörd över Malenas fnuttiga enstaka poäng. Men tydligen höll övriga Europa med vår internationella jury..

  Inför Esc i år blev jag mer och mer övertygad om att det skulle kanske varit bättre med Sarah som representant. Hoppas hon ställer upp nästa år med en sjudundrans ballad, då får hon min röst!
  I övrigt är även Alcazar värdiga att gå till Esc enligt mig. Hoppas även att de ställer upp igen. Skam den som ger sig!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se