Lite smått om MF och ESC

2009-11-07 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer lite ESC- och Melodifestivalen-nyheter från veckan som gått:

 • Sverige: Anledningen till att SVT satt ett maxtak på 50 sms-röster per mobilnummer och dygn vid röstning till Webbjokern är att någon eller några har skapat ett script som automatiskt skickat mängder av röster på samma bidrag. Eftersom detta inte är förbjudet så tas rösterna inte bort.
 • Liechtenstein: Trots ivriga rykten som sagt motsatsen så har landet nu bekräftat att det inte blir något ESC för Liechtenstein 2010.
 • Sverige: SVT:s krönika över Melodifestivalen 2009 finns att se på SVT Play.
 • Slovakien: Mer info om landets nationella uttagning: “Eurosong” är planerad att starta i mitten av januari 2010 med tre preliminära rundor. Därefter hålls en semifinal och en final.
 • Estland: Tack vare ett lån så har Estlands TV-bolag råd att vara med i ESC och därmed har landet bekräftat att de kommer att vara med 2010.
 • Polen: Den 25:e november meddelar Polen vilka som deltar i landets nationella ESC-uttagning Krajowe Eliminacje 2010. Klart är även att de kommer att använda samma röstningssystem som ESC, d.v.s. med öppna teleslussar redan vid första bidraget.
 • Malta: Landets nationella uttagning till ESC var planerad att starta den 9:e november men p.g.a. en rättslig dispyt så har den fått skjutas upp. Nytt datum är inte satt ännu.
 • (Källor: esctoday.com och escsweden.com)

  Schlagerpinglan: Vad gäller “fusket” i Webbjokern så tycker jag att detta är helt och hållet SVT:s fel. De visste (eller borde ha vetat) att detta skulle komma att hända men vägrade ändå att sätta ett maxtak på antal röster. De hoppades väl att de skulle komma undan med det. Pengar är ju ändå pengar, vare sig det är moraliskt rätt eller ej.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  En kommentar till “Lite smått om MF och ESC”

  1. rosenblom

   I hate to say I told you so…

   Men.

   Jag var väl den första här att påpeka att såna här tävlingar aldrig kan bli rättvisa. Många bidrag försvinner i mängden. Ingen orkar lyssna på 170 bidrag. Ingen orkar lyssna på 100 bidrag. Väldigt få orkar lyssna på 50 bidrag. Rent teoretiskt skulle det absolut bästa bidraget få noll lyssningar och försvinna direkt.

   Självklart ligger skulden på SVT. Är det möjligt att köpa en plats i finalen är det självklart att någon deltagare kommer att ta den.

   Tanken med webjokern var väl att amatörer skulle ha möjlighet att få en plats i festivalen trots avsaknaden av de ekonomiska förutsättningarna som ett bolag kan bidra med.

   Men nu blir istället amatörerna överkörda av andra amatörer med pengar. Istället för musik handlar tävlingen om pengar. Något SVT kanske inte hade kunnat förhindra. Men åtminstone kunnat försämra förutsättningarna för.

   Ursprungsidén och tanken var god. Utförandet under all kritik.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se