Ny finsk ESC-uttagning

2009-06-17 (onsdag)

Finlands TV-bolag YLE har presenterat planerna för landets uttagning till Eurovision Song Contest 2010. I stora drag ser de ut så här:

 • Den 30:e september 2009 presenterar YLE de 12 artister som de specialinbjudit till den nationella ESC-uttagningen.
 • Fram till slutet av augusti kommer YLE även att ta emot demos från allmänheten*. En intern jury väljer sedan ut några kandidater som man kan SMS-rösta på i två veckor i början av oktober. Tre av dessa låtar kommer att få vara med i den nationella uttagningen.
 • Uttagningen kommer att bestå av tre deltävlingar med fem låtar i varje och sänds den 8:e, 15:e och 22:a januari 2010. TV-tittarna väljer ut tre låtar från varje deltävling som går vidare till finalen.
 • Finalen hålls den 30:e januari 2010 och innehåller tittarnas nio favoriter från deltävlingarna samt ett wildcard som juryn valt ut.
 • Finalen avgörs genom att TV-tittarna får rösta i två steg.
 • *Minst en av låtskrivarna av varje låt måste vara en finsk medborgare och huvudartisten måste vara finsk medborgare eller permanent boende i Finland.

  (Källa: esctoday.com)

  Schlagerpinglan: Tack vare ESC-juryn så tog sig Finland till final i årets Eurovision Song Contest. Väl där placerade de sig allra sist. Trots detta så grips de inte av panik och börjar att leta efter bidrag utanför landets gränser utan de kompletterar uttagnings-startlistan med inhemska, osignade guldkorn. Heja heja! Är det landskamp så är det.

  Själv tyckte jag att årets finska uttagning innehöll väldigt många bra låtar och att vinnarlåten, “Lose control” med Waldo’s People, borde ha vunnit hela ESC men tydligen så var jag ganska ensam om att tycka så. 🙂 Bättre lycka nästa år, Finland!

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  5 kommentarer till “Ny finsk ESC-uttagning”

  1. Kerstin

   Jag gillade verkligen Finlands bidrag på skiva men deras live framträdande var helt enkelt alldeles för dåligt. Han rappade dåligt och tjejerna som sjöng stod i decimeterhöga klackar och korta kjolar inte riktigt i symbios med låten. Hela framträdandet var stelt och den låten vill man ju bara dansa loss till så det föll på artisterna och framträdandet. Sen längtar jag precis som du tills allt drar igång igen och jag hoppas att Fredrik Kempe inte skickar in hundraelva bidrag i år också utan det blir lite mer variation. Min idé är att göra som några andra länder, att Sverige helt enkelt bestämmer att BWO ska representera oss och så får dom sjunga 5 låtar och så röstar folket fram en låt. Jag älskar ESC men den svenska karusellen är faktiskt inte lika kul och med alla dessa dueller börjar man lessna.

  2. Rickard

   Håller med! Sverige har kört fast och utvecklingen med dueller är alldeles fel! Underhållande och nervigt ja, men hjälper knappast till att ta fram den bästa låten! Det är intressant tanke om vi skulle göra som andra länder och låta en artist/grupp framföra ett antal låtar. Men jag tror det skulle orsaka ramaskri i Sverige. Ordet folkuppror skulle fått en helt ny innebörd 😉 Ett argument för att ändra tävlingen radikalt är att man kan se ett tydligt samband mellan att Melodifestivalen blivit större och större i takt med att framgångarna i ESC uteblivit.

  3. tobbe

   Okej, jag måste verkligen ta upp det här.

   Sakis Rouvas, som tävlade för Grekland vilket du säkert vet, han hade två stora tatueringar kommer jag ihåg, för att de visades på aftonbladet 2004 (eller 2006 när han var programledare för esc?) och det finns fullt med bilder på honom med tatueringarna (googla bara).

   Men nu kollade jag lite videor på svt.se som var inspelade precis innan esc det här året, och tatueringarna är inte där!? Inga ärr heller, ifall han hade tagit bort de.

   Var det verkligen Sakis som tävlade för Grekland i år?

  4. Schlagerpinglan

   Kerstin och Rickard, håller med er helt angående duellerna. Jag har aldrig tyckt om dem och hoppas verkligen att de försvinner. Tyvärr så verkar det som att duellerna genererar mycket pengar och eftersom det tydligen är huvudsyftet med Melodifestivalen så finns risken att de blir kvar, trots många protester.

   Något behövs göras men tror inte att någon vågar röra Melodifestivalen på några år ännu i alla fall. På sin höjd så låter de kanske utländska kompositörer och artister medverka och då blir det ju en utveckling helt i motsatt riktning mot vad jag personligen hade önskat.

   Nej, förmodligen behöver Sverige missa ESC-finalen ett eller ett par år innan någon riktig förändring görs.

   tobbe, kanske var det fake-tatueringar?

  5. DavidG

   redna nu i veckan får vi reda på första finalisren..som jag förstod de.t.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       





  Musik bloggar Blogglista.se