Kosovo – ett steg närmare ESC?

2010-07-23 (fredag)

Schlagerpinglan: Efter gårdagens beslut av FN:s internationella domstol i Haag, då de kom fram till att Kosovo inte brutit mot internationell rätt när de 2008 utropade sig självständiga från Serbien, så är ju Kosovo/ESC-frågan hetare än någonsin.

69 länder har erkänt landet och Haag-domstolen står på deras sida, så då borde det inte finnas några hinder för att Kosovo blir aktiv medlem i EBU och därefter få delta i ESC, eller? Njae, riktigt så enkelt är det nog inte.

32 st ESC-länder som erkänt Kosovo:
Albanien Island Monaco Slovenien
Belgien Italien Montenegro Storbritannien
Bulgarien Kroatien Nederländerna Sverige
Danmark Lettland Norge Tjeckien
Estland Litauen Polen Turkiet
Finland Luxemburg Portugal Tyskland
Frankrike Makedonien San Marino Ungern
Irland Malta Schweiz Österrike
17 st ESC-länder som ej erkänt Kosovo:
Andorra Georgien Moldavien Spanien
Armenien Grekland Rumänien Ukraina
Azerbajdzjan Israel Ryssland Vitryssland
Bosnien och Hercegovina Serbien
Cypern Marocko Slovakien
(Källa: hd.se)

(Även Libanon, som nästan var med i ESC, har låtit bli att erkänna Kosovo medan Liechtenstein har erkänt Kosovo men ännu ej deltagit i ESC.)

Schlagerpinglan: En anledning till att så många väljer att inte erkänna Kosovo som självständig stat är att de befarar att även andra småregioner ska följa i Kosovos spår. T.ex. så har redan Republika Srpska meddelat att de vill bryta sig fri från Bosnien-Hercegovina, läs mer här. I sammanhanget så är Jugoslaviens ESC-historia, se nedan, väldigt intressant.

Jugoslaviens deltagande i ESC:

 • 1961-1992 Jugoslavien tävlar som ett land
 • 1993 Kroatien debuterar
 • 1993 Bosnien och Hercegovina debuterar
 • 1993 Slovenien debuterar
 • 1998 Makedonien debuterar
 • 2004-2006 Serbien och Montenegro tävlar som ett land
 • 2007 Serbien debuterar
 • 2007-2009 Montenegro tävlar som ett land
 • (Källa: wikipedia.org)

  Schlagerpinglan: Trots att man inte kan utsluta att det i förlängningen blir att vi har ett tjugotal nya små utbrytarstater i ESC, så är det inget som jag tror är någon överhängande fara. Det kostar trots allt en hel del att vara med och även om det skulle bli många småstater så är det inte säkert att alla vill vara med i ESC.

  Vad jag däremot ser som ett större problem är just det som ESC INTE ska handla om: dv.s. politik.

  I teorin är Eurovision Song Contest en icke-politisk tävling men i takt med att antalet länder ökat så har det blivit allt svårare för EBU att hålla konflikterna i schack. Här nedan ser ni ett smakprov på vad som hänt bakom kulisserna.

  Några av konflikterna i Eurovison Song Contest:

 • Israel/Libanon
  Libanon var anmäld att tävla i ESC 2005 men eftersom Israel, sedan 1973, var med så drog de sig ur i sista stund och blev avstängda i tre år som straff. En anledning lär vara att deras lagar inte tillät att Israels bidrag visades. Libanon har fortfarande inte tävlat i ESC.
 • Georgien/Ryssland
  Efter Georgien/Ryssland-kriget så meddelade Georgien först att de skulle bojkotta ESC i Ryssland 2009 men ändrade sig sedan. Georgien blev dock diskat då de försökte ställa upp med en politisk anti-Putin-låt (“We don’t wanna put in”, Stefane & 3G).
 • Ukraina/Ryssland
  Att det råder spänningar mellan länderna visar sig i bl.a. två av Ukrainas ESC-bidrag: “Razom nas bahato” 2005, som användes som kampsång i den Orangea revolutionen, och “Dancing Lasha Tumbai” 2007, som orsakade rabalder då det sades att den innehöll orden “Russia goodbye”.
 • Azerbajdzjan/Armenien
  Konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien kantades av polisutfrågningar och sabotage av både röstning och sändningar och slutade med ett symboliskt litet bötesbelopp för Azerbajdzjan 2009.
 • Makedonien/Grekland
  Eftersom det finns en region i Grekland som heter Macedonia så vägrar grekerna gå med på att låna ut namnet till ex-jugoslaviska staten med samma namn. Kompromisslösningen blev att landet därför måste ha det långa namnet Former Yugoslavian Republic of Macedonia (F.Y.R. Macedonia).
 • (Källa: wikipedia.org)

  Schlagerpinglan: Ingen vet hur framtiden kommer att se ut. Kanske stannar det vid att endast ett fåtal bryter sig fria liksom Kosovo. Kanske blir det en dominoeffekt. Detta är dock så pass osäkert att det inte borde ligga till grund för beslutet om Kosovos ESC-framtid.

  Inte heller frågan om Kosovo har rätt att vara med i ESC anser jag vara tillräckligt avgörande. Rent teoretiskt så tycker jag dock att de har lika stor rätt som andra erkända länder att vara med i ESC men det är av mindre betydelse.

  Högsta prioritet tycker jag i stället att man bör ge Eurovisions framtid och då är det bättre att fråga sig om EBU verkligen klarar av att ta in ännu fler konflikthärdar? Med tanke på att de inte klarade av Azerbajdzjan/Armenien-konflikten så värst bra så tycker jag att man bör tänka efter mer än en gång innan man ökar på problemen.

  Liksom i exemplet med båten som, när alla som hade rätt att sitta i den gick ombord, sjönk som en sten, så bör man här bortse från millimeterrättvisan och se vad som är bäst för Eurovision i stort.

  Om ett flertal länder motsätter sig att Kosovo går med så anser jag att det är bättre att respektera deras önskan och tills vidare försöka hålla ihop det vi har i stället för att till varje pris få med alla länder som har rätt att vara med.

  Vem vet, innan alla turer med EBU är klara så är kanske de flesta positiva till det och låter Kosovo gå med utan problem? Som sagt, ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre sannolikt.

  Vad tycker ni?

  Andra intressanta bloggar om: , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  6 kommentarer till “Kosovo – ett steg närmare ESC?”

  1. DavidG

   Jag tror vi har Kosovo med i Eurovision iallafall innan år 2015.

  2. Schlagerpinglan

   DavidG, Det är nog inte helt orealistiskt. Blir de väl aktiva medlemmar i EBU och vill/har råd vara med i ESC så går det nog ganska snabbt.

  3. Dragi

   Jag e ju serb/svensk och jag tycker ju naturligtvis INTE att de ska få vara med. Men samtidigt så tror jag att en dag kommer de få sin chans,inte 2011 men de kommer få vara med. Jag minns att när albanien skulle vara med första gången att man väntade sig fiasko…på sätt o vis fick vi det oxå,i mitt tycke var uppträdandet katastrofalt dåligt,marknadskläder,blyg tjej m.m. Jag förstår att detta emest svammel haha men jag måste erkänna att albanien har utvecklats i tävlingen o skickat många bra bidrag,absolut….tycker språket är ganska fult men ändå har jag gillat de bidrag som har varit på albanska bäst. Kosovo däremot blir en känslig fråga för serberna,ingen aning vad som kan hända men jag hoppas verkligen att det bara stannar vid en protest eller inga röster till kosovo och inte att serbien drar sig ur tävlingen eller liknande…. förlåt för allt svammel haha,d e svårt o förklara allt ma vill säga oxå.

  4. Schlagerpinglan

   Dragi, Själv tyckte jag faktiskt bra om Albaniens första bidrag. Riktigt charmigt i all sin enkelhet. 🙂

   Vad gäller Kosovo-frågan så hoppas jag också att det inte går så långt som att vissa länder drar sig ur. Så viktigt är det inte att utvidga ESC. Men men, det är som sagt en svår fråga.

  5. DavidG

   Håller med schlagerpinglan. albaniens bidrag 204 är bland de bättre bidragen under 2000-talet.. hon anjezas framförande speciellt i semin var magiskt…

   jag hoppas att kosovo kommer med innan 2015 som sagt….

  6. FrånKosovo

   Du Dragi mannen det du sa om att språket är fult du ska inte snacka för ert språk ser ut som någon apa har skrivit det

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se