Stora förändringar på Malta

2010-10-04 (måndag)

Malta planerar stora förändringar inför sin nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2011. Bl.a. så blir den indelad i tre faser:

 • Fas ett: Bakom stängda dörrar lyssnar en av TV-bolaget utsedd expert-panel på CD-inspelningarna av bidragen och väljer ut ett antal som går vidare till fas två.
 • Fas två: Bakom stängda dörrar framträder artisterna med sina låtar framför juryn. 24 låtar tar sig vidare till fas tre, varav en är vinnaren av förra årets L-Isfida.
 • Fas tre (del 1): De 24 låtarna framförs i en TV-show, där 16 går vidare till finalen. En jury har 75 % av makten medan tittarna har 25%. Endast två bidrag per artist är tillåtna i fas tre.
 • Fas tre (del 2): I finalen, som är planerad att hållas i februari, tävlar 16 låtar. Vinnaren utses av en jury (60%) och tittarna (40%).
 • De nya reglerna förbjuder vinnarna av de tre senaste Malta-uttagningarna att tävla i Malta Eurovision Festival 2011.
 • Utländska låtskrivare tillåts men de får endast lämna in två bidrag var. Kompositörer från Malta får bidra med upp till fyra låtar.
 • Bidrag till uttagningen tas emot den 25:e och 26:e november.
 • (Källa: esctoday.com)

  Schlagerpinglan: Lite tragiskt är det att ännu ett land tar emot bidrag från utländska låtskrivare men eftersom de har all rätt att göra det så är det meningslöst att protestera. Dessutom så kan det nog inte skada att de låter lite friska vindar vina på den annars så “Philip Vella/Gerard James Borg”-dominerade lilla ön. 😉

  Förhoppningsvis ger det lite mer “bredd” åt själva uttagningen och “ökar underhållningsvärdet” (i sann MF-stil) men att segern ändå i slutändan går till ett Malta-bidrag.

  Att de dessutom förbjuder de tre senaste vinnarna att deltaga är ju ännu ett nytt grepp. Det innebär att Thea Garrett (2010 – “My Dream“), Chiara (2009 – “What If We“) och Morena (2008 – “Vodka“) inte kommer att vara med. Själva tanken med detta förstår jag inte riktigt men eftersom jag inte är så förtjust i Chiaras ballader så protesterar jag inte så mycket mot den regeln heller. 🙂

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se