I dag avslöjade SVT att det i finalen av Melodifestivalen 2011 kommer att tillämpas nya röstningsregler, bl.a. så försvinner den svenska juryn helt.

I stället får TV-tittarna och de utländska jurygrupperna (elva stycken) dela ut vars 473 poäng. Dessutom räknas TV-tittarnas poäng procentuellt, så att om ett bidrag får 24 % av rösterna så får de även 24 % av poängen.

Anledningen till den utökade utländska makten är att man vill få bidragen bedömda med fräscha öron och ögon. TV-tittarna får nämligen fortsätta att rösta några minuter efter att juryn lämnat sina röster.

Resultatet av det nya poängberäkningssättet lär blir att om svenska folket har en klar favorit så vinner den, är de mer oeniga så blir det sannolikt juryn som avgör.
(Källor: svt, aftonbladet.se och expressen.se)

Schlagerpinglan: Rent instinktivt så känns det väldigt fel att låta tittarna få en sådan stor makt. Att det dessutom ska löna sig att massrösta känns också en aning suspekt. För att inte låta alldeles för negativ så väntar jag ett tag med att dra några slutsatser. 🙂 Det kan finnas en guldkant här som jag missat. Någon som ser den?

Resultaten av finalröstandet de senaste tre åren hittar ni här:
201020092008

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Melodifestivalen 2011: Nya röstningsregler”

 1. jörgen F

  Ja.
  Vilken dramatik 2010 om nya systemet hade varit: 1.salem 164p, 2.eric saade 163p, 3.anna 149p, 4.darin 107p 5.timoteij 106p…då blev det ju istället 1.anna 214p, 2.salem 183p, 3.eric 159p, 4.darin 117p, 5.timoteij 95p

  2009: 1.Caroline 196p, 2.Sarah 172p, 3.Måns 115p, 4.Malena 98p, 5.Sofia 91p (men sofia hade inte varit i final som bidrag 11.)

  generellt sett kan man säga att den tidigare telefonröstpoängen överdrev poänganhopningen i top 3 jmf med de andra 7 bidragen längre ned..men att skillnadena inom top 3 både kunde krympa ihop eller öka beroende på hur rösterna var. Med det nya kommer således poängen som top 3 låtarna kommer få vara generellt LÄGRE än de tidigare 88 110 och 132 då bidrgen på plats 10 9 8 tar bort en del poäng och även de andra då rösternatenderar att vara jämntjocka…..däremot kan top 3 skilja sog åt väldigt från år tll år….108,110,112 skulle vid en mycket jämn fight bli resultatet (malena-caroline fighten med 3000 telerösters skillnad gav bar 1p skillnad mellan dessa 2.) men vid en överlägsen ett t.ex. kan det bli 68, 90, 172p t.ex…med det e bara Nanne 2005 som fått en sådan totaldominans över de andra….det som kommer bli vanligare är att juryn kommer dissa en eller flera avfolkets topkandidater som därmed inte kan vinna då det oft e jämnt….sen kan ju också juryn i sig vara väldigt spretig sm 2010 och ha ett relativt jämnt resultat som 2010 och då kan ju vad som helst hända. Det blir i alla fall fullständigt olidligt spännande o se hur många poäng folkets etta har kvar att ge ut och om det räcker för det bidraget som ännu inte fått någon poäng…jag hoppas att de drar ut ordentligt på röstningen där…JÄTTESPÄNANDE är ordet. Gillar också at folet får röst efter juryn som de gjrde 2009 de folket röstade juryns nr 8a till vinnare och 2010 då juryns 6a vann tack vare folket..ska folket vinna på ett sånt sät krävs nog en Nanne effekt annars blir det svårt. Men den dagen denna internatonella jury och Svenska folket har SAMMA vinnare…DÅ…DÅ..tror jag det blir ett lysande resulta för Sverige i Eurovision igen.

 2. Schlagerpinglan

  @Jörgen F, Intressant läsning. Om detta nya system ger en mer spännande omröstning så är det ju så klart skojigt. Annars har du ju sammanfattat allt fint i slutklämmen. Egentligen spelar det ingen roll vilken typ av poängräkning vi har, skulle vi ha en Eurovision-vinnare i startfältet så lär ju både jury och tittare rösta på den…. förhoppningsvis.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se