Sverige: Popular

2011-05-07 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2011.

Land: Sverige landets ESC-historik
Bidrag: “Popular” ESC-videoNF-framträdande
officiell video (cencurerad)
officiell video (ocencurerad)text
Artist: Eric Saade EricSaade.com
Startnummer: nr 8 i semifinal 2
Uttagning: I Melodifestivalen 2011 deltog 32 bidrag, varav två Webbjokrar. Tävlingen bestod utav fyra deltävlingar, en Andra Chansen och en final. I finalen tävlade tio låtar och vinnaren utsågs av elva utländska jurygrupper samt TV-tittarna. Eric Saade fick högst poäng från både tittare och jury.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Sveriges ESC-bidrag 2011”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Extra: Intervju-klipp med Eric Saade av Gomorron Sverige. En lugn version av “Popular” hittar ni här medan ett klipp där Eric Saade tränar dans finns här. Se även Eric Saades uppträdande vid Armenia Music Awards och hans schema i Tyskland.

Odds-listor: Vidare till final & topp-sex/åtta av de 43

Schlagerpinglan tror: Till final
Låten är en av de bättre och Eric ser bra ut och dansen är modern. Det som kan stjälpa honom är hans sånginsats, den naiva texten samt det konstiga PR-draget att spela cool och prata skit om konkurrenterna, vilket ger en liten otäck Silvia Night-varning. Jag tror dock att de flesta röstar på vad de ser och hör och i slutändan så är det (förhoppningsvis) tillräckligt bra för en finalplats.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Jag vill att Sverige vinner ESC men skulle inte bli ledsen om det inte händer i år för Eric, med sin nya, “coola” “snacka-skit-om-andra”-attityd, går verkligen inte hem hos mig, som annars talade varmt om Eric inför MF 2011. Lite ödmjukhet skulle inte skada. Låten har jag lärt mig tycka om men tycker fortfarande inte att det är tävlingens bästa. En topp-placering för Sverige vore kul men förstaplatsen måste det inte nödvändigtvis bli.

(Se även Sveriges första och andra rep på Tysklands-scenen.)

Läs även om: Schweiz, Kroatien, Azerbajdzjan, Ukraina, Armenien, Cypern, Bulgarien, Bosnien och Hercegovina, San Marino, Belgien, Malta, Rumänien, Vitryssland, Irland, Litauen, Island, Turkiet, Ungern, Albanien, Moldavien, Nederländerna, Slovenien, Slovakien, Finland, Ryssland, Portugal, Danmark, Norge, Grekland, Estland

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Sverige: Popular”

 1. Kerstin

  Först vill jag börja med att kommentera det du skriver om Erics otrevliga sätt mot de andra tävlande. Jag kan inte säga emot för jag har inte sett en enda intervju med Eric sen han vann MF men det är också min poäng jag tror inte så många har koll på vad Eric sagt och inte utan precis som du nämner kommer dom bara bedöma det dom ser nästa vecka. Det är trist om han är som du säger men jag tror han i grund och botten egentligen inte menar särskilt illa. Fast nu över till bidraget. Jag personligen struntar fullständigt i vad Eric sagt och inte jag älskar det här och Eric är enormt proffsig. Rösten är helt ok showen är det som lyfter bidraget och som gör att man fångas och vill titta. Texten är för mig inget problem och det är ändå i första hand rytm och melodi som är avgörande. Eric ser bra ut med bra utstrålning och kommer fånga tittarnas intresse. Det var min favorit i MF och det är en av mina favoriter i ESC. Sverige kommer vinna sin semi och i final kommer Sverige ta sin bästa placering på åratal. Jag tror Sverige har en jätte chans på seger. Jag håller tummarna för Eric och önskar honom all lycka.

 2. Schlagerpinglan

  Kerstin, Jag var lite osäker på om jag skulle ta upp Erics attityd i bedömningen eller ej, för det har ju egentligen inget med själva bidraget att göra men eftersom det påverkar mitt sätt att uppfatta honom på beslutade jag att det var det mest ärliga. Förhoppningsvis så visade han inte sitt rätta jag utan hade bara “en dålig dag på jobbet”. Hur som helst, det är inget jag tänker fortsätta älta. Nu är det låten det gäller och den börjar jag tycka riktigt bra om, nu när jag inte längre stör mig på texten. 🙂

 3. Majsann

  Jag tror att det kommer gå käpprätt åt skogen för Sverige. Låten må ha en skön rytm men texten är rent ut sagt skit. I svensk press framstår Eric som ytterst dryg och verkar ta sig själv på alldeles för stort allvar. Det är en image som verkligen inte kommer gå hem ute i Europa. Han må ha ett snyggt scennummer men låttextens bristande kvaliteter kommer att lysa igenom…

 4. Kerstin

  Går det dåligt så tror jag absolut inte det beror på någon låttext. De länder som sjunger på sina egna språk då vi har ju inte den blekaste aning om vad dom gastar om och vad är det vi bedömer då. Varför är Frankrike seger tippat trots att nästan ingen vet vad han sjunger om. Jag köper tyvärr inte argumentet att det kommer gå dåligt pga texten. Jag håller helt med om att texten inte är den bästa men att den skulle ha någon avgörande roll huruvida det går bra eller inte det håller jag absolut inte med om. Det är trist du tror det kommer gå dåligt för Eric hoppas din svenska favorit vinner nästa år med en bra text.

 5. Rickard

  Jo, visst minns man ju Siliva Night! Gillar inte heller den stilen men det blir final från den lätta semi 2 och en placering kring 10-15 i finalen!

 6. Daniela

  Först av allt vill jag säga att Sverige är ett av de länder som jag önskar allra mest framgång i ESC (Finland inräknat), och jag skulle mer än gärna se Sverige vinna och stå värd för tävlingen igen; det finns nog få schlagernationer som skulle förtjäna det lika mycket som just Sverige. Även om mina favoriter inte alltid har vunnit i de svenska uttagningarna så brukar jag ändå nästan alltid tycka att de svenska bidragen står sig väldigt bra i ESC-konkurrensen; senast jag inte tyckte det var väl 2005 när Martin Stenmarck tävlade med “Las Vegas”, men i år är tyvärr ett nytt undantag. Eric Saade är visserligen en bra och proffsig artist med en utstrålning som fångar publiken, och scenshowen kan mycket väl komma att bli en av de bästa i årets ESC, men tyvärr tycker jag inte att själva låten håller. Jag har verkligen försökt anstränga mig för att förstå och acceptera “Popular”, men personligen stör jag mig alltför mycket på texten för att kunna uppskatta låten. Jag kan visserligen förstå Kerstins resonemang om varför inte låttexten skulle ha någon avgörande roll i ESC, men det är bara det att när låten framförs på engelska så blir både texten och budskapet oundvikligen ganska framträdande. Många gånger är det ett plus, men i det här fallet tycker jag att det är ett stort minus. Kör Eric dessutom med en överlägsen och nedlåtande attityd gentemot sina medtävlare så finns det ju en stor risk för att den något naiva och egocentriska låttexten bara kommer att späda på det här ytterligare. Jag skulle egentligen vilja ge det här bidraget 3/5 poäng, bara för att det är Sverige, men eftersom jag är emot grannlandsröstning av det slaget kan jag, som objektiv bedömmare, inte sträcka mig längre än till en till en tvåa. Finalchanserna ligger i scenshowen, men personligen tycker jag att det finns minst 10 bättre bidrag även i semifinal 2. Tyvärr. 🙁

 7. Schlagerpinglan

  Jag vill bara “föra till protokollet”, så att säga, att Eric tydligen har fortsatt sin “prata-skit-och-håna-konkurrenterna”-stil i Tyskland så ni kan stryka mitt lilla försök till bortförklaring om “en dålig dag på jobbet” o.s.v.. Eric har tydligen valt stilen medvetet, vilket är konstigt om det nu är “Popular” han vill bli, så det är bara att önska honom lycka till med den. Själv ger jag inte mycket för den men det är ju min personliga åsikt.

 8. Kerstin

  Nästan ett år senare är det kul att läsa sina egna kommentarer och hur rätt eller fel man hade. Här kan jag se med glädje hur 100% rätt jag hade om Sverige och Popular. Saade vann sin semi och Sverige fick sin bästa placering på åratal. Hoppas jag får lika rätt i år.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se