Hur svårt kan det va’, SVT?

2011-10-07 (fredag)

Schlagerpinglan: Efter två års lekstuga vad gäller Webbjokern så verkade det som att allt skulle ordna upp sig. SVT skulle ta tag i tyglarna, välja ut 32 bidrag och allt gnäll skulle utebli. För allvarligt talat: Hur svårt kan det vara att kontrollera att 32 bidrag uppfyller ens egna utformade regler?

Tydligen väldigt svårt eftersom det även i år finns stora frågetecken kring en del av de tävlande i Webbjokern. Jag tänker inte rota i skuldfrågan eller namnge någon misstänkt eftersom det är SVT som bestämmer vem som får tävla och det är de som har sista ordet.

Lite konstigt blir det dock när man från olika håll nås av uppgifter om bidrag som har diskats och/eller borde diskas medan det från SVT:s håll är helt tyst.

Klart är i alla fall att om SVT inte snart går ut med att de diskat vissa bidrag så har de amatörer som givit ut digital musik, följt reglerna och skickat in sitt bidrag i den ordinarie tävlingen all anledning att känna sig blåsta. För då fanns det tydligen kryphål i reglerna som gjorde att man kunde tävla i Webbjokern ändå.

Att det är en klar fördel att få tävla i Webbjokern (med 570 inskickade bidrag) framför att tävla i den ordinarie tävlingen (med 2 915 inskickade bidrag) står ju helt klart. Hur många som lurats att tävla mot proffsen när de lika gärna kunnat skicka in sitt bidrag till Webbjokern är det dock ingen som vet. Det är bara att beklaga, avvakta och se hur SVT tänker agera.

Uppdaterat:
2011-10-07: “SVT ändrar reglerna för Webbjokern… igen!
2011-10-14: “Ännu en diskning i Webbjokern 2012

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Hur svårt kan det va’, SVT?”

 1. Gurra G

  Var har du hört att någon har diskats?

  Märkligt att inte SVT har kommenterat detta ännu.

  Jag är förbluffad över att det ska vara så svårt att genomföra en rättvis webbjokertävling. Jag tävlade förra året, men blev så besviken över hur det gick till då att jag struntade i det i år. Trots det blev jag glad när jag såg årets regler, som känns mycket bättre. Men om SVT struntar i reglerna är det ju precis samma skit som förra året.

 2. Schlagerpinglan

  @Gurra G: Enligt Hollac16 på Poplight så har Loán (deltävling 3) och My Niece (deltävling 3 och 4) fått sina låtar diskvalificerade men eftersom detta inte är bekräftat av SVT så får det väl gå under “lösa rykten” än så länge. Hur som helst så är årets Webbjoker så här långt en besvikelse. Jag kan inte förstå hur man från SVT:s håll kan missa så mycket.

 3. Gurra G

  Okej.. Såg nu att fyra bidrag är diskade och ersätts med tre. Även det lite märkligt kan jag tycka. Men så som situationen är nu, kanske det ändå är bäst för att ge någon form av rättvisa på måndag. Även om nu chansen för de kvarvarande bidragen på måndag ökade sina chanser markant när de har färre att tävla mot.

  SVT har verkligen gjort bort sig igen. De här nya bidragen får ju en märklig situation, då de vet att SVT inte har de som favoriter. Deras ända chans att gå vidare är ju genom att folket röstar vidare dem.

  Det märks att den här webbjokertävlingen inte är prioriterad. Man skulle kunna göra så otroligt mycket mer av det. Kanske någon form av minisåpa där man får följa ett tiotal bidrag som väljs ut av SVT och som sedan får chansen att spela in låtarna proffessionellt någonstans och utveckla bidraget. Sen ha en stor webbjokerfinal.

 4. Schlagerpinglan

  @Gurra G, Mmm… Webbjokern i teorin har ju så oerhört stora möjligheter. Synd att det alltid faller på något.

 5. Alexander

  Det är inte sant!!! Ett av ersättningsbidragen, är skriven av en viss Leslie Tay Han är sajnad med ett skivbolag som heter 2fresh Records.

  http://www.facebook.com/pages/2fresh-Records/196754973718529

  Så här sa Thomas Hall för att förtydliga SVT:s regler efter diskningarna:

  Thomas Hall uppger att tävlingsreglernas avsikt är att hänvisa låtskrivare till rätt tävling, där huvudfrågan är om låtskrivarna har haft verk kommersiellt utgivna till försäljning, fysiskt eller digitalt.

  – Med kommersiellt utgiven menar vi att man inte haft ett avtal/överenskommelse med till exempel skivbolag

 6. anne

  .. eller med ettmusikförlag som Trison,Ditte Lindbom, ochOscar Lindstein gargett ut med Keylas låtar på nätet .. fyra diskade borde vara minst 6 till. jag tycker vi hjälper Svt .. kollar i Stim kollar titlar, namn låtskrivare där sen googlar bara så hjälper vi Svt som tydligen själva inte vill

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se