Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Slovenien landets ESC-historik
Bidrag: “Verjamem” NF-framträdandetextfransk textengelsk text
Artist: Eva Boto wikipedia
Startnummer: nr 9 i semifinal 2
Låtskrivare: Vladimir Graić, Hari Mata Hari, Igor Pirkovič
Uttagning: Genom den 12 program långa talangtävlingen “Misija Evrovizija” utsågs två artister (duon Eva & Nika Prusnik samt Eva Boto) som fick tävla i ESC-uttagningen “EMA 2012” med vars tre låtar. 50/50 jury- och teleröster valde ut artisternas bästa låt som sedan gick vidare till superfinalen, där tittarna hade 100% makt. Eva Boto vann överlägset.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Sloveniens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: De övriga två låtarna Eva tävlade med i EMA 2012 var “A si sanjal me” och “Run“. Se även karaoke-versionen av “Verjamem”.

Odds: Vidare till final & mitten-skiktet av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Eventuellt kan Slovenien missa finalen då den andra semifinalen innehåller ett antal Balkan-ballader som konkurrerar om samma röster samt att 16-åriga Eva inte tävlar i samma klass som Željko Joksimović. Jag tror likväl att “Verjamem” får tillräckligt med röster, både från jury och tittare, eftersom det trots allt är en stor och dramatisk ballad och att Eva framför den så övertygande som hon gör.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Här har vi en av mina absoluta favoriter i år. En underbar låt som har det där lilla extra, som jag tycker Željkos ballad saknar, och som ger mig behagliga rysningar längs ryggraden. Trummorna, körsången, den tilltagande styrkan i låten och Evas artiststil, tillsammans blir det nästan helt perfekt. Ett önskemål är dock att körens huvudbonader inte får åka med till Baku, då de stjäl alltför mycket uppmärksamhet.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “ESC 2012: Slovenien – “Verjamem””

 1. Micke

  Hur kan du tycka om den här dyngan Schlagerpinglan?

  Jag bara skojar med dig för jag tycker själv om det här. Med några små justeringar hade det varit en av mina absoluta favvisar. Dels huvudnonaderna som du själv anmärker på. De måste bara bort.

  Blev överraskad när du berättade att hon bara är 16 år. Väldigt överraskad egentligen.

  Gillar alltså låten men tyvärr dras den ned av de fyra tjejerna som backar upp henne. Dels då huvudbonaderna med framförallt 2.28 in i låten då man väntar sig repetiton av refrängen och tänker nu jädrar blir det tryck. Vad händer då?

  Istället för trycket jag väntar koncentreras det hela på tjejerna i bakgrunden som börjar med något märkligt i bakgrunden i bom bom bom takt. “Verjamem bom bom bom, verjamem bom bom bom.

  Tänkte jag skulle kunna vänja mig vid detta men varje gång känner jag likadant. Fram till den punkten känner jag att det är tävlingens fjärde bästa låt men sedan kommer då Verjamem bom bom bom och då rasar den ned till plats åtta för mig. Hade de istället fått till det trycket efter 2.28 som jag väntade på hade den definitivt varat på pallplats för mig. Skulle vilja ta mig ett snack med låtskrivaren och höra hur personen tänkte 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Till skillnad från dig så tycker jag att körsångerskornas inhopp efter två minuter bygger upp stämningen. De ger mig lite Omen-känsla men för bästa effekt så hade jag hoppats att kameran skulle ligga kvar på Eva. En sådan dramatisk körsång ska höras, inte ses.

 3. Kerstin

  Vad gäller huvudbonaderna så är vi helt överens. En kör ska bara verka inte synas. Den ska ge låten fyllighet och förstärka sången. Som det är nu får kören en alltför central roll och tar bort fokus från låten och artisten. Vad gäller låten så kan jag helt klart hålla med om att den är bra och att blott 16 åriga Eva gör ett bra jobb. Men ändå så saknas något för mig. Bättre producering av låten kanske, för jag känner att den inte riktigt kommer loss. Den tillhör inte mina absoluta favoriter men finns på min tio i topp lista. Det finns ett par ballader jag sätter före som berör mig mer. Final. Betyg 3+/5.

 4. Micke

  Nej Schlagerpinglan där är vi inte överens men varför ska man alltid vara det 🙂 Vi är ju i alla fall överens om att det är en av höjdarna i år. Jag tycker den tappar och du att den höjs med körsångernas Verjamem bom bom bom.

  Förhoppningsvis går de flesta som röstar på din linje så att den får en bra placering för det är den oavsett vilket värd. Är dock orolig för att folk ska känna så som jag gör och det vore hemskt på en i övrigt så bra uppbyggd låt.

  Vi är dock helt överens om att kameran oavsett vilket borde ligga kvar på Eva och inte på körtjejerna. I synnerhet inte om de ska ha det där på huvudet även i ESC 🙂

 5. Linn

  Jag tycker lite som alla här. Det är en jättebra låt men för mig är den i en helt annan klass än Serbien. Men dom som tycker Serbiens bidrag upplevs lite seg kan nog tilltalas av det här. Det är en bra uppbyggnad men måste hålla med Kerstin om att något saknas. Kanske slutet som jag känner precis som Micke blev lite platt fall. Ett pampigare slut hade höjt låten avsevärt. Huvudbonaderna är en katastrof. Till skillnad från Sverige som gör allt för att osynliggöra sin kör verkar Slovenien göra allt för att den ska synas. Jag vill se detta final och tror också det kommer ske. Betyg 3/5.

 6. Micke

  Då vi ändå snackar ballader här nu ska jag prova en grej och se om någon eller några hakar på.

  Jag personligen har aldrig brytt mig så mycket om MF men ESC däremot är en helt annan sak. Jag har rubbet inspelat. Ja långt långt innan jag själv föddes så jag har hört alla bidrag genom alla tider. Tänkte nämna mina tio favvisballader genom tiderna och se om nån håller med mig eller skrattar ut mig 🙂

  1. Serbien – Lane moje 2004

  2. Kroatien – Neka mi ne svane 1998

  3. Frankrike – Je n’ai que mon âme 2001

  4. Serbien – Molitva 2007

  5. Italien – Gente di mare 1987

  6. Bosnia & Herzegovina – Lejla 2006.

  7. Sverige – Den vilda 1996

  8. Luxemburg – L’Amour Est Bleu 1967

  9. Ungern – Kinek mondjam el vétkeimet 1994

  10. Norge – Nocturne 1995

  Det enda att tillägga gäller den franska låten på tredjeplats. Den bör man absolut inte lyssna på från själva finalen utan från videon som jag tror är 2.49 lång. Framträdandet i finalen var en sv mina största besvikelser någonsin då hon helt plötsligt fick för sig att blanda franska och engelska. DEN LÅTEN SKA SJUNGAS PÅ FRANSKA

  Vi provar med snabbare låtar en annan gång

 7. Rickard

  HÄR ÄR MIN FAVORIT NUMMER ETT! HAR RANKING 1/42 HOS MIG! JAG BÅDE TROR OCH HOPPAS ATT DEN GÅR VIDARE! HEJA SLOVENIEN!
  DEN HAR ALLT EN VINNARLÅT I MITT TYCKE BEHÖVER HA. EN DRAMATIK BALKANBALLAD. KA´N DET BLI BÄTTRE? 🙂

  FINAL OCH 5/5.

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag ska ge ballad-listan lite tid, kommenterar senare.

  @Rickard, Roligt att det finns fler som uppskattar låten fullt ut. 😀 Jag har dock en gnagande känsla av att Slovenien skulle kunna råka ut för samma sak som Kroatien 2010 då Feminem av någon obegriplig anledning missade finalen med “Lako je sve”. Blir en spännande semifinalskväll.

 9. Kerstin

  Micke, den där ballad listan tål att tänkas på lite men jag lovar att jag ska få ihop en.

 10. macu

  Först tyckte jag om den…men nu är jag tveksam…man hör att Hari har gjort låten..men det är ngt som stör…dessutom så tycker jag att den påminner om Molitva, och de vill göra framträdande lite liknande, fast lite mer kvinnligt…vet inte..själv är jag från ex Yu..men den känns inte alls som Balkan..

 11. Daniela

  En vacker och stämningsfull ballad som kunde ha varit en riktig fullpoängare, men tyvärr måste jag hålla med Micke om att körtjejerna drar ner den ett snäpp. Personligen stör jag mig mest på det parti som kommer ca 1:25 in i låten där den första ensamma körsångerskan gör ett inlägg. Tycker på något sätt att just den delen känns väldigt omotiverad och blir som ett onödigt avbrott i låtens uppbyggnad. Angående huvudbonaderna har jag en stark känsla av att de kommer att finnas med även i Baku och därmed gå till ESC-historien! 🙂 I övrigt känns detta som ett starkt och genomarbetat bidrag, och jag både tror och hoppas att det kommer att gå till final. Betyg 4/5.

  Ska också ge ballad-listan lite tid och eftertanke, återkommer till den senare! 🙂

 12. davve

  ganska pretentiös låt som vanligt med balkan balladerna.. typisk sån där låt som man “ska gilla” för att det är “fin musik” men som egentligen inte innehåller mkt mer än san marinos låt…exempelvis som sågas helt.

  hoppas på en modern vinnare som loreen exempelvis och inte nån dussin balkan ballad som balkan länderna bjuder på i mängder i år.

 13. Schlagerpinglan

  @davve, Jag tror tyvärr att det är många som resonerar som dig och det är nog därför som jag (hur bra jag än tycker att “Verjamem” är) är lite tveksam till om det räcker till final för Slovenien. Jag tycker i alla fall att den är fenomenal och hoppas på det bästa. 🙂

  Vad gäller ESC-vinnaren så håller jag delvis med dig. Inte heller jag vill se någon av Balkan-balladerna som segrare, hur bra jag än tycker att de är.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se