ESC Radio Awards 2012

2012-07-02 (måndag)

ESC Radios lyssnare har röstat fram vinnare i fyra olika kategorier, alla med kandidater från Eurovision Song Contest 2012, och här nedan hittar ni topp-fem i de olika klasserna. Se escradio.com för den fullständiga resultatlistan.

Bästa låt 2012:
1. “Euphoria”, Loreen (Sverige) 17,0%
2. “La La Love”, Ivi Adamou (Cypern) 8,5%
3. “Kuula”, Ott Lepland (Estland) 6,7%
4. “L’Amore È Femmina (Out Of Love)“, Nina Zilli (Italien) 6,4%
5. “Quédate conmigo“, Pastora Soler (Spanien) 5,5%
Bästa kvinnliga artist 2012:
1. Loreen (Sverige) 17,3%
2. Nina Zilli (Italien) 13,4%
3. Ivi Adamou (Cypern) 12,1%
4. Pastora Soler (Spanien) 10,4%
5. Rona Nishliu (Albanien) 7,6%
Bästa manliga artist 2012:
1. Ott Lepland (Estland) 19,4%
2. Roman Lob (Tyskland) 16,7%
3. Željko Joksimović (Serbien) 15,7%
4. Tooji (Norge) 9,6%
5. Pasha Parfeny (Moldavien) 8,2%
Bästa grupp 2012:
1. Gréta Salóme & Jónsi (Island) 24,4%
2. Mandinga (Rumänien) 23,8%
3. Sinplus (Schweiz) 13,7%
4. Buranovskie Babushki (Ryssland) 11,4%
5. Compact Disco (Ungern) 8,9%
(Källa: escradio.com)

Schlagerpinglan: Intressant hur dessa omröstningar oftast slutar med att samma namn återfinns i både låt och artist-kategorierna, oberoende av hur hur bra/dålig artisten/låten än var. 😉

Själv tycker jag att både Bästa låt och Bästa kvinnliga artist gick helt rättvist till Sverige medan jag i de andra kategorierna gärna sett Serbiens Željko Joksimović och Vitrysslands Litesound högst upp på pallen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “ESC Radio Awards 2012”

 1. Micke

  Hej igen Schlagerpinglan! Ett tag sen man tittade in här så jag tänkte göra det nu.

  Några små chocker för mig när det gäller de framröstade kategorier. Näst största chocken handlar om bästa manliga artist. Har ingen egentlig åsikt om Estlands låt, jag tycker den är varken bra eller dålig men att sångaren skulle röstas fram som bästa manliga artist får mig att tappa hakan. Nästan så att hakan blir lika fastspikad i golvet som den estländska sångarens fötter verkar vara.

  En än större chock var att cyperns sångerska blev bästa kvinnliga. Helt ärligt och det lovar jag på vad som helst. Om jag hade fått röstat i den kvinnliga klassen hade hon kommit absolut sist. Kan inte hitta någon sångerska i årets startfält med blekare sångröst och utstrålning.

  Min lista:

  Bästa låt: Serbien

  Bästa manliga artist: Serbien:

  Bästa kvinnliga artist: Italien

  Bästa grupp: Schweiz

 2. davve

  ivi blev trea. vann gjorde loreen micke… du läste nog lite fel.

 3. davve

  Kan faktiskt inte förstå denna fascination av Zeljko bland folk..okej han är en bra sångare..men hans låt i esc 2012 var en hööööögt överskattad dussin balkan ballad.. hade den vunnit hade tävlingen tagit 10 års steg tillbaka i tiden.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Att Ott placerades högt upp tycker jag inte var en så stor överraskning men Ivi… Ett tydligt bevis på att om man verkligen tycker om en låt eller charmas av en artists utseende/personlighet så kan man ha överseende med väldigt mycket. Själv hade jag gärna utsett Litauens Donny Montell till bästa manliga artist men med Zelijko som konkurrent så gick det ju helt enkelt inte.

  @davve, Att Zelijko håller hög klass både som artist och låtskrivare tror jag att de flesta är överens om men när det gäller 2012-låten så kan jag faktiskt hålla med dig lite. Det var inget nyskapande som hade hjälpt tävlingen framåt… men jag tycker likväl att den var oerhört vacker. 🙂

 5. Micke

  Tack för att du rättade mig davve. Rätt ska vara rätt. Tror helt enkelt att jag blev så chockad över att se att cypriotiskan Ivi överhuvudtaget nämndes när det gäller bästa kvinnliga artist 2012 att jag inte såg riktigt klart. Erkänner att jag inte gillar låten men även om jag hade gjort det hade det inte ens funnits i min värld att nämna henne som en bra artist. För mig solklart årets sämsta kvinnliga artist.

  Vad det sen gäller Serbien säger jag som jag gjort tidigare. Jag bryr mig inte ett skit om det är moderna eller omoderna låtar. Det som betyder något för mig är att det är klass på bidraget och det tycker jag verkligen att Serbien stod för, som så ofta. Håller med Schlagerpinglan den är grymt vacker.

  Kan ta ett exempel. Personligen har jag enormt svårt för Christer Sjögren men om han plötsligt dök upp med en riktigt bra och tonade ned sina överdrivna bastoner som han tagit från Elvis och massakrerat, då hade jag röstat på den. Jag röstar inte på person utan klass på låten om det så är 1800-tals stuk, 1900 eller 2000.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Precis som jag skrev till davve så håller jag med dig lite… men inte helt. 😀 Jag röstar inte på person utan kan uppskatta en bra låt oberoende av artist lik väl som jag kan uppskatta en artist även om han/hon framför en halvbra låt. Vad jag däremot tycker om är Christer Sjögrens bastoner… de är ju en av hans största tillgångar, intressant att höra att alla inte tycker det. 😀

 7. Christopher

  Min lista:
  Bästa låt: Unbreakable (Schweiz)
  Bästa Kvinnliga artist: Kaliopi (Makedonien)
  Bästa Manliga artist: Zejko (Serbien)
  Bästa grupp; Sinplus (Schweiz)

 8. Micke

  Christopher: Tack för att du fick mig att minnas. Hade helt glömt Kaliopi. Silly me. Hon är vinnare av kategorin Bästa kvinnliga artist även för mig. Grym stämma och uppenbarelse. Bästa kvinnliga och manliga känns kul för det fanns flertalet i båda i år som jag ser det. Grupp däremot är inte lika kul för det fanns ju knappt några. Håller dock med om Schweiz. Det enda som skiljer emellan oss är bästa låt för där har jag Serbien.

  Schlagerpinglan: Oftast låter jag bli att ta upp vad jag tycker om vissa artister inom det mesta. Har ibland frångått det men ska nog inte fortsätta med det ser jag. Gjorde det om en manlig artist för ett tag sedan och pratade om hans “brister” och sen visade det sig att det var en stor favvis för dig. Nu gjorde jag det om Klister slögren, som en kompis till mig kallar honom, och då trampade jag tydligen i klaveret igen 🙂 Tycker annars att vi oftast har ganska lika åsikter men tydligen inte alltid 🙂 Ska bli mer försiktig 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Christopher, Ja, Kaliopi var helt klart en av de bättre sångerskorna i år.

  @Micke, Ingen fara, alla har rätt att tycka som de vill. Själv skulle jag dock inte viljja påstå att Christer Sjögren tillhör mina favoritartister utan menade snarare att hans bastoner var det som jag uppskattade mest hos honom.

 10. Micke

  Det är alltid intressant att kolla hur bidragen i ESC håller efter det att en tid har gått. Nu har det snart gått sex veckor och vissa bidrag har växt medan andra gått motsatta vägen. För min del är det tyvärr så att ett av de bidrag jag tröttnat lite på är Euphoria. Har hört alldeles för mycket av den nu och öronen dras inte till låten längre utan nästan ifrån. Tråkigt. Gör jag en tio i topp just nu finns Loreen inte med där längre.

  Min tio i topp 4 juli 2012

  1. Serbien: “Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović
  2. Makedonien: “Crno E Belo“, Kaliopi
  3. Finland: “När jag blundar“, Pernilla Karlsson
  4. Tyskland: “Standing still“, Roman Lob
  5. Italien: “L’Amore è Femmina “, Nina Zilli
  6. Schweiz: “Unbreakable“, Sinplus
  7. Bosnien-Herzegovina: “Korake Ti Znam”, Maya Sar
  8. Ryssland: “Party for everybody“, Buranovskie Babushki
  9. Rumänien: “Zaleilah“, Mandinga
  10. Moldavien: “Lăutar“, Pasha Parfeny

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se