Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Lettland landets ESC-historik
Bidrag: “Beautiful Song” videoNF-framträdandetextfransk text
Artist: Anmary wikipedia
Startnummer: nr 4 i semifinal 1
Låtskrivare: Ivars Makstnieks, Rolands Ūdris
Uttagning: “Eirodziesma 2012” bestod utav två semifinaler samt en final med tio bidrag. Anmary var varken tittarnas eller juryns förstahandsval vid den första omröstningen då tre superfinalister skulle utses men vid den avgörande omröstningen så fick hon tittarnas 12:a och juryns 10:a vilket gav sammanlagt högst poäng.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Lettlands ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se när Anmary uppträdde på “Eurovision in Concert 2012”: klipp 1, klipp 2. Se även en intervju med Anmary av esctodayTV samt två av escXtra.com: “vid Eirodziesma” & “vid Eurovision in Concert“.

Odds: Ej vidare till final & botten-10 av de 42

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Lettland tillhör ett av de semi-1-länder som jag tror har en realistisk chans på den sista finalplatsen, om allt klaffar. Risken finns dock att den är alltför gammalmodig och simpel för juryns smak samt att den inte står ut tillräckligt mycket för tittarna. Man ska aldrig underskatta en smittande refräng men jag tror likväl att de missar finalen med en liten marginal.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Musikslingan är förundransvärt enkel och texten är om möjligt ännu mer simpel. Låten fick sig en makeover efter uttagningen och nu stör jag mig inte längre på texten utan kan njuta av låten för vad den är, d.v.s. en låt som kanske inte imponerar men likväl fastnar, får mig att sjunga med och som gör mig glad. Sådan musik behövs den med.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino, Slovenien, Montenegro, Turkiet, Belgien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “ESC 2012: Lettland – “Beautiful Song””

 1. Micke

  Bra sagt Schlagerpinglan. Håller helt med. Blev så sur efter Zelmerlöws massakrering av låten i TV. Som jag redan sagt: Se vem som talar och veckan efter ger Österrikes skaka rumpalåt en trea.

  Visst Lettland är enkel och utan nyskapande men varför måste allt vara svårt och nytt. Precis som du tycker jag det är en trallvänlig bagatell som gör en glad för stunden. Det duger gott för mig även om det inte är en vinnarlåt.

  Dessutom tycker jag hon som sjunger är så himla lik Charlotte Perrelli utseendemässigt innan den senare började göra om sig. Är det bara jag som ser den likheten eller finns det andra som känner likadant?

  Vad gäller texten som du säger att de gjort om. Ibland undrar jag varför. Normalt är texter jätteviktiga för mig men i ESC blundar jag för sånt. Om man inte klarar det borde ju minst 85 % av alla bidrag diskas. Eller vad säger Österrike och Cypern 🙂 När var det senast en text i ESC verkligen grepp tag?

  Hur som helst sätter jag Lettland på plats 15 på min lista och vill alltså ha dem till final. Eller vad säger du Måns? Är du ute och skakar Rumpa nånstans kanske 🙂

 2. Kerstin

  Jag tycker faktiskt att Lettlands bidrag sticker ut. Man minns låten efter bara en lyssning. Alla texter behöver inte ha djupa innebörder och budskap. Själv är jag inte så kräsen vad gäller texter i mer fartfyllda låtar. Det finns låtar sjungna på ett språk jag inte begriper ett ord av men gillar dom ändå. Det här är en underbar liten melodi som jag tror många underskattar. Panelens kritik mot bidraget var att det var för glatt inte att den var dålig utan att det var för glatt. Det fungerar inte som motivering till att bidraget skulle missa final och placera sig dåligt utan snarare tvärtom. Musik ska beröra och ge känslor. Musik ska byggas utav glädje som Lill Lindfors sjöng och det här bidraget stämmer bra in på den versen. Att texten är bagatell artad håller jag med om men som sagt till den här melodin tycker jag det passar som handen i handsken. Jag blir glad och refrängen sätter sig och i min värld så vill jag bli glad av musik. Jag hoppas verkligen det går bra för Lettland. Final. Betyg 4-/5.

 3. Rickard

  Håller fullständigt med dig schlagerpinglan. Jag hoppas verkligen att de tar sig vidare. Semifinal 1 är väldigt enkel och det är det jag sätter hoppet till. Men precis som sagts hänger mycket på framträdandet. Riskerar bli gammalmodigt och simpel på ett dåligt sätt.
  Själv älskar jag glädjen och enkelheten i sången och sångerskan. Älskar verkligen de lite “irländska” tongångarna i melodin!

  FINAL och 3/5

 4. Linn

  Håller med i det som alla redan sagt om bidraget. Lettlands bidrag är ett litet glädjepiller. Efter jag lyssnat igenom alla 42 bidrag så var Lettlands en av få bidrag jag kunde sjunga refrängen på. Kommer tilltala både vuxna och barn. Final. Betyg 3+/5.

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv har jag en ganska låg tröskel vad gäller kvalitén på ESC-musiken på det sätt att det inte behöver vara några musikaliska underverk eller felfritt, skolade röster för att jag ska tycka om det. Texterna har jag däremot lite högre krav på. De behöver inte vara superinteligenta men de får absolut inte vara störande. (Vad som är störande är däremot lite svårt att definiera, man bara vet det när man väl hör det.) Detta var t.ex. en av anledningarna till att jag aldrig kunde ta till mig vårt förra ESC-bidrag då den texten var alldeles för främmande för mig.

  @Kerstin, Ja, du har kanske rätt att den faktiskt “sticker ut”. Det är varken ny eller sensationell men det är ju trots allt det enda bidraget i sin speciella genre. Det kan ju vara en fördel när folk ska välja favorit.

  @Rickard, Instämmer helt. Det är förmodligen det irländska som är pricken över i:et även för mig.

  @Linn, Det låter lovande, i alla fall för folkets röster. Bara att hoppas att även juryn värdesätter glädje.

 6. Daniela

  Jag instämmer också till fullo i allt som redan sagts här angående detta bidrag. ESC ska enligt min åsikt vara en blandning av både “traditionella” bidrag och mer nyskapande inslag, och lättsamma låtar som den Lettland representeras av i år behövs absolut i tävlingen. Schlager handlar ju trots allt till stor del om glädje, och att då såga ett ESC-bidrag med motiveringen att det är “för glatt” tyder kanske på att man engagerar sig i fel forum. Och ärligt talat, vem skulle år efter år orka ta sig igenom ett 40-tal invecklade, komplicerade och svårtillgängliga låtar? Jag sätter faktiskt vanligtvis ganska stor vikt vid text och budskap även i ESC, och texten i den här låten lämnar kanske stundtals en del övrigt att önska, men det finns åtminstone en tydlig röd tråd genom både låt och video, vilket jag uppskattar. Tycker också att artisten passar bra in i helheten. (Och jo, Micke, en av de första saker jag reagerade på när jag såg bidraget första gången var faktiskt likheten med Charlotte Perelli). Jag tror tyvärr att Lettland ändå kan få svårt att ta sig till final i år, men hoppas att jag har fel. Betyg 3+/5.

 7. Micke

  Vad skönt Daniela att det inte bara var jag som såg likheten mellan dessa två tjejer 🙂 Jag hann knappt ens börja kolla på videon innan jag kände att det var Perelli som sjöng den.

 8. Josef

  Men vad bra! Då har jag lagt ett spel på att Lettland tar sig till final! 3.50 gånger insats 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se