Vad gör Bulgarien för fel?

2012-06-09 (lördag)

Bulgarien har deltagit i Eurovision Song Contest åtta gånger men endast kvalificerat sig till finalen en gång och det var 2007, se resultat och länkar till bidragen nedan. För att förhoppningsvis kunna bättra på resultatet inför ESC 2013 så genomför landets TV-bolag, eurovision-bg.com och OGAE Bulgaria en internationell undersökning där de försöker få reda på vad de europeiska fansen tycker om landets tidigare bidrag och vad de bör ändra på i framtiden.

För att vara med i undersökningen så mailar ni svaret på frågorna (som ni hittar på escwebs.net) till eurovisionbg@mail.bg. (Källor: oikotimes.com och escwebs.net)

Bulgariens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest:
2005: “Lorraine“, Kaffe (19:e i semifinalen)
2006: “Let Me Cry“, Mariana Popova (17:e i semifinalen)
2007: “Water“, Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov (5:a i finalen)
2008: “DJ, Take Me Away“, Deep Zone & Balthazar (12:a i semi 2)
2009: “Illusion“, Krassimir Avramov (16:e i semi 1)
2010: “Angel Si Ti“, Miro (15:e i semi 2)
2011: “Na Inat“, Poli Genova (12:a i semi 2)
2012: “Love unlimited“, Sofi Marinova (11:a i semi 2)

Schlagerpinglan: Det är ju glädjande att Bulgarien tar ESC på allvar och verkligen gör vad de kan för att komma tillbaka i stället för att bara ge upp och lämna tävlingen. Själv tycker jag dock att de haft en hel del bra bidrag, t.ex. “Water“, “Angel si ti” och “Na inat” och hoppas att de inte tar alltför mycket intryck av eventuella svar de får av undersökningen.

Det bästa, tycker jag, är när länderna förgyller ESC med sin egen musik. Visst har man förståelse för att alla vill vinna men det finns nog ingen gyllene formel för det utan det gäller att vara unik och ställa upp med rätt bidrag rätt år.

Det enda tips jag skulle kunna ge Bulgarien är det uppenbara: om man ställer upp med en danslåt så bör man inte låta sångerskan stå ensam på scen i mindre smickrande kläder. 😉

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Vad gör Bulgarien för fel?”

 1. Felix

  Jag tycker synd om Bulgarien och tycker att dem är en utav de mest undervärderade ländera i Eurovision, jag gillar “Let Me Cry” “Water”, “DJ, Take Me Away”, och “Angel Si Ti” mycket och tycker att alla dem låtarna förtjänade en plats i finalen.

  Nu under senare tid har jag gått och blivit tokförtjust i “Water”, jag har gått från att hata hennes röst men gillat trummorna till att uppskatta denna låt jättemycket med sin mystik, trummor och annorlunda röst.
  Hoppas på att Bulgarien skickar något liknande nästa år igen!

 2. Schlagerpinglan

  @Felix, Ja, jag kan inte mer än instämma. Förhoppningsvis fortsätter Bulgarien att skicka sina speciella låtar som kanske inte går hem hos majoriteten av ESC-publiken varje år men som förr eller senare kanske kommer att fungera. Hellre det än att de köper in ett förutsägbart bidrag av svenska kompositörer och får en finalplats med en “tråkig” låt.

 3. Micke

  Börjar med att försöka få ut fler listor. Jättekul att en del hakat på när jag gjort det men nu hoppas jag än mer på att nu hakar på för denna jag nu tar är, åtminstone för mig själv, nycket roligare. Det är en “Bli på gott humör lista” eller “Bli gladlista”.

  Det är jag är ute efter är inte era favvisar utan de ni blir på gott humör av. Spelar ingen roll om ni tycker det finns 272 bättre låtar för det handlar inte om det utan låtar som ni blir på gott humör av. Av mina tio som jag nu tagit ut finns det bara en som är topp tio i bäst listan och en topp 20 i samma lista.

  Lägger ut den här listan nu så länge vi fortfarande hänger kvar här. Askul om så många som möjligt kunde haka på. En anledning är ju att här kan man “lär nytt”. I vanliga topplistor är det ju oftast samma låtar som cirkulerar runt och det ändrar inget för en själv. I “Bli gladlistan” kan man få nya tankar på ett helt annat sätt. Kul om ni skriver listor men än mer kul om ni även skriver vad det är som gör er glad av varje låt. Ser verkligen fram emot att se vad som gör er glada.Inget löjligt hån mot varandras listor nu bara. Ingen kan avgöra vad som ska göra oss glada. Det vet vi bara själva. Ibland blir man överraskad själv. Hoppas det nu finns massa “Bli glad” människor kvar här.

  Ok min topp 10 i “Bli på gott humör”:

  1. Finland – Niin kaunis on taivas (Jasmine, Jasmine, denna tjej gick direct till mitt hjärta. En nervösare artist har sällan skådats inför sitt uppträdande. Har nog aldrig varit så nervös för någons skull i ESC. Skulle hon klara sig igenom allt utan att fullständigt kapsejsa. Hon klarade sig nästan helt och jädrar vad hon och jag andades ut efteråt. Egentligen inte alls min stil men det är något med hela grejen som alltid får mig på så himla gott humör).

  2. Serbien – Ovo Je Balkan (Tvåa här och vinnare i kategorin ”Varför gillar jag det här”. Rytmen och helheten slår omkull mig varje gång. Glädje från första till sista ton utan att jag fattar varför. Det är ju inte ens bra, eller är det? Kul också att Serbien kan lysa på andra sätt än med ballader. Har ett litet plus för uppträdandet i deras inhemska final)

  3. Ryssland – Party for everybody (Vad ska man säga? Sex kvinnor från en liten by i Ryssland kommer ifrån allt det tunga i vardagen och får komma ut och bara ha skoj. Snacka om att det syns på dem att de njuter av varje ögonblick. Att sen deras glädje och äkthet sprider sig så otroligt till oss andra gör ju inte saken sämre. Sen har vi då den lilla gumman som det knappt finns ord att beskriva. Under de här veckorna som allt pågått har jag sett vuxna män gråta av glädje för lilla gumman och de övriga. Erkänner att även denna vuxna man har fällt en och annan tår av glädje)

  4. England – Love shine a light (En av två låtar på denna glädjelåtar som även ligger mycket högt på min riktiga topplista. Katarina and the Waves är en grupp som överhuvudtaget ligger väldigt högt i en glädjelista över artister som sprider glädje och denna låt i ESC är definitivt inget undantag)

  5. Bosnien – Love In Rewind (Farbror Dino ger sig ut på en ”få folk att må gott turne”. Min favvis överhuvudtaget förra året men det beror inte så mycket på att det är en kanonlåt. Det handlar mer om att det var ett ganska svagt år 2011 i ESC men framförallt på att denna låt är ett riktigt glädjepiller)

  6. Rumänien – Liubi, liubi, I love you (Det var denna låt som fick mig att tappa den otroligt positiva syn jag hade för Kristian Luuk. Gillar honom fortfarande men inte lika mycket efter det att han skitade ned sig som kommentator under detta bidrags uppträdande. Visst han har rätt att tycka vad han vill men man sitter banne mig inte som kommentator och hånskrattar mitt under låten och dessutom tutar i sin tuta. Hur gammal är han? Nytt rekord i att vara omogen. Själv så blir jag jädrigt glad av den här låten. Visst jag vet att det inte är någon jättelåt egentligen men det gör mig glad och det räcker mer än väl för mig)

  7. Turkiet – Dinle (Det fanns en tid då Turkiet var största glädjespridaren i ESC med sina inhemska rytmer. Det var innan de vann 2003 och därefter glömde de helt bort detta och skickade vanliga poplåtar på engelska. Inte överförtjust i deras bidrag 2012 men det positiva var att de hittade tillbaka lite till sina rötter. Nu har jag hopp för Turkiet igen. Dinle gör mig alltid glad. Den kom trea men hade ju att möta Katrina and the Waves i ett starkt år)

  8. Belgien – Sanomi (Fullständig nonsenslåt på ett påhittat språk men det talade till mig och kom dessutom väldigt bra om jag inte minns fel. Att killen i kepsen sen är en avbild av en kille i det band jag hade på den tiden gör väl sitt till kan jag tänka. Oavsett vilket så är det en pigg, glad låt som talar direkt till mig)

  9. Israel – Shir habatlanim (Luffarlåten framför alla luffarlåtar. Detta var ett år då ESC innehöll denna glädjespridare plus en annan låt som blev en superhit världen runt ”Gente di mare – Italien”. Ber om ursäkt för vad jag nu ska säga för jag vet att det finns en del Johnny Logan fans här men för mig är det obegripligt att den vann när de två tidigare nämnda låtar medverkade)

  10. Litauen – We are the winners (Om Kristian Luuk skulle ha det stora skampriset för sitt uppträdande under låten placerad på plats sex här ovan, så skulle publiken ha det i detta fallet. Trodde inte det var sant när jag hörde hur de började bua åt låten innan de ens hade inlett låten. Finns inte ord för att beskriva hur lågt detta var. Skiter i vilket för det är ändå så att för mig är de alltid en typ av vinnare. Jädrigt kul låt)

  Ok så en kort grej om det som det handlar om på denna plats – Bulgarien. Tycker också att de haft en del ganska bra låtar som blivit orättvist ratade. Årets bidrag var helt ok men jag älskade lilla Sofia som ensam på scen tog sig an en danslåt. Hon får av mig absolut årets tapperhetsmedalj. Så nära, så nära hon var. En poäng till så hade hon passerat Norge 🙂

  Synd att ingen hakar på Felix lista längre ned här.

 4. Felix

  Det är svårt att göra en lista med låtar som gör en glad men om jag ska sägaen låt dem senaste åren så är det:

  2012. Turkiet “Love Me Back” En trallvänlig text och en glad sångare, lite roligt uppträdande också.

  2011. Serbien “Čaroban” Med sitt klämchecka 60-tals nummer, sin glada låt och den löjliga dansen så blir jag tokförtjust i detta och ett leende går inte att undvika

  2010. Frankrike “Allez! Ola! Olé!” Med adrenalinkicken man får från denna fotbolls liknande låt så vill man bara dansa och vara glad!

  2009. Moldavien “Hora din Moldova” Från 2009 har jag flera som gör mig glad t, ex Portugal, Israel och Tyskland men Moldavien tar hem det priset eftersom att låten är glad och framträdandet sprudlar utav energi och refrängen är mer än trallvänlig 🙂

  2008. Bosnien “Pokusaj” Om två galna människor springer runt på scenen och kastar blommor m.m så går det inte att ignorera ett léende. Dessutom så är musiken och deras gälla röster en stor del till varför man blir glad utav denna låt.

  Nu orkar jag inte mera men kanske kan lista en riktig lista någon annan dag 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se