En titt på Schweiz finalister

2012-12-15 (lördag)

Schlagerpinglan: I kväll kommer Schweiz som andra land att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Efter att ha valt ut nio finalister genom tre olika metoder (internet-uttagning, radio-uttagning och internval) så är de då redo för finalen av “Die Grosse Entscheidungsshow“. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till studioversionerna av låtarna och med mina personliga betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Schweiz ESC-2013-uttagning, 15:e december:
1. “Catch Me“, Ally
Schlagerpinglan: Finalen inleds med ett bidrag som inte alls tilltalar mig personligen. Det ger en del storbands-feeling fast minus det storslagna, d.v.s. ganska gammalmodigt. En pauslåt som jag kämpar med att försöka hitta den röda tråden i. Nåja, en uttagning ska ju ha något för alla smaker och mina bidrag kommer senare.
Betyg: 2/5

2. “Bella Sera“, Chiara Dubey
Schlagerpinglan: Jag är lite svag för spröda, italienska ballader men efterom jag hela tiden jämför “Bella Sera” med Chiaras ESC-försök förra året, “Anima nuova“, så kan jag inte riktigt njuta av denna betydligt svagare version. Bra, men vet man att hon kan bättre så räcker det inte.
Betyg: 3-/5

3. “J’avais rendez-vous“, Carrousel
Schlagerpinglan: Här har vi min personliga storfavorit. Redan vid första lyssningen så klickade det till rejält. Ett dragspel, det franska språket samt en medryckande takt är tydligen allt som behövs för att locka fram ett löjligt stort leende hos mig. En riktig må-bra-låt som jag verkligen hoppas fungerar live.
Betyg: 4+/5

4. “Do The Monkey“, Anthony Bighead
Schlagerpinglan: Detta bidrag kvalificerade sig till finalen tack vare en internet-omröstning, vilket säger allt. Om folket proteströstade eller om de verkligen såg något i låten har jag ingen aning om, jag tycker bara att det är synd att den lagt beslag på en finalplats som betydligt bättre bidrag hade kunnat få.
Betyg: 0/5

5. “You and me“, Heilsarmee
Schlagerpinglan: Redan vid internet-uttagningen så stod denna Frälsningsarmé-låt ut som en potentiell vinnare. Här finns nästan allt man kan begära av ett bidrag och med rätt framträdande så kan det gå hela vägen. Trots det så är det inte min absoluta favorit för tillfället. Vi får väl se om det ändras efter kvällens show.
Betyg: 4/5

6. “On my way“, Nill Klemm
Schlagerpinglan: Av kvällens tre internval är detta det enda som framförs på engelska, vilket skulle kunna vara en fördel för en utländsk publik… men inte tillräckligt. Låten är en ganska behaglig lite sak med sitt medryckande gitarr-komp men tyvärr är den alltför anonym för min smak och passerar nästan obemärkt förbi.
Betyg: 3-/5

7. “The Point Of No Return“, Melissa
Schlagerpinglan: Ett av finalens starkare kort där både text, takt och melodislingor känns vettiga och artisten verkar lovande. Eventuellt kan det kännas en aning dammigt och “redan gjort” men alla förutsättningar finns för att det kan bli ett sevärt nummer. Detta internetomröstningsvalda bidrag är bland de jag lyssnat mest på och mina förväntningar inför finalen är höga.
Betyg: 4/5

8. “Lève-toi“, Nicolas Fraissinet
Schlagerpinglan: Hur vacker låten än är med sitt förtrollande språk så går det inte att komma ifrån att detta internval saknar den där extra växeln som den skulle behöva. Efter ett par lyssningar så växer den till sig lite men det är fortfarande en alltför lättglömd låt i mina öron. Utan ett häpnansväckande framträdande så lär den inte ha mycket att hämta i ESC-sammanhang.
Betyg: 3-/5

9. “Forever & a day“, Jesse Ritch
Schlagerpinglan: En helt OK låt med trevlig takt och oförarglig text som säkert hade gjort sig bra i radion. Så vidare intressant känns det däremot inte utan jag får hela tiden impulsen att snabbspola, vilket inte är något bra tecken. Låten tog sig dock vidare genom internet-röstningen så förmodligen lär den hamna högre upp i resultatlistan än vad jag önskar.
Betyg: 2+/5

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Vitrysslands uttagning så är det svårt att utse någon favorit när man inte vet hur det låter live men man får helt enkelt gå efter vad man vet för tillfället. Som det ser ut nu så ser jag gärna att Schweiz väljer att skicka någon av “J’avais rendez-vous“, “The Point Of No Return” och “You and me” till Malmö.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “En titt på Schweiz finalister”

 1. Micke

  Schlagerpinglan: Jag tror inte du behöver oroa dig för Carrousel. Jag har sett dem live och de var en klart positiv upplevelse. Skulle det inte funka så är det säkerligen något annat som inte klickar.

  För mig finns det två låtar: “J’avais rendez-vous“, Carrousel och “You and me“, Heilsarmee. En tredje känns även den ok. “Bella Sera“, Chiara Dubey. Två glada låtar som får en att dra på smilbanden och en tredje att ligga och mysa till.

  Huvudsaken är att inte någon av dessa vinner: “Do The Monkey“, Anthony Bighead (aptrams över gränsen), “Forever & a day“, Jesse Ritch (mer smör än jag tål) eller “Catch Me“, Ally (bultande huvudvärk)

  Men jag är ganska säker på vem som vinner och det är: “The Point Of No Return“, Melissa. Inte min låt alls men ändå ok.

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Låter lovande ang. Carrousel. Vad gäller Melissa så ser jag gärna att du har rätt i dina föraningar (allt utom apan kan jag gå med på) men som sagt, jag tror fortfarande på Heilsarmee och hoppas på Carrousel. 🙂

 3. Micke

  Hmmmm! Förstod inte det där med att du kan hålla med om allt förutom det med apan. Eftersom du gav den låten noll poäng så trodde jag vi var ganska överens där 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag menade att jag kan gå med på i princip vilken vinnare som helst bara det inte blir apan, så visst är vi överens. 🙂

 5. Christopher

  Enligt mig så är ´´you and me´´ min storfavorit. Men de har 7 andra helt ok låtar. Aplåten var en försämrad version av en annan ganska dålig låt ´´woki mit dem popo´´

 6. Schlagerpinglan

  @Christopher, Mmm… apan och woik rörde sig i ungefär samma kretsar. Som tur var så hade Schweiz den goda smaken att välja bidrag efter kvalitet snarare än “underhållning”. 🙂

 7. Micke

  Christopher: Håller med dig helt och hållet om hur usel aplåten är men en sak bara. Ingen låt kan vara mer usel än “woki mit dem popo” 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se