En titt på Litauens finalister

2012-12-20 (torsdag)

Schlagerpinglan: I kväll klockan 20:15 CET kommer Litauen som fjärde land att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Eftersom TV-bolaget LRT inte verkar ha usett några wildcards till finalen så får vi ta oss en titt på de åtta bidrag som tog sig dit via de fem deltävlingarna och båda semifinalerna. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till framträdandena i både deltävlingarna och semifinalerna samt mina personliga betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Litauens ESC-2013-uttagning, final, 20:e december:
1. “Happy and free”, Božolė (deltävling- & semifinal-framträdande)
Schlagerpinglan: Det ser ju faktiskt ut som att artisterna försöker att agera som en grupp men ändå får jag känslan av att det är sex soloartister som kämpar om strålkastarljuset. Det spelar ingen roll att låten i sig kanske känns lite intressant, helheten blir alltför stressande och osammanhängande för att jag ska kunna njuta av den. Nästa tack!
Betyg: 2/5

2. “I fall in love”, Ieva Zasimauskaitė & Gabrielius Vagelis (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: En oskyldig lite låt om förälskelse låter väl inte helt fel och när det dessutom presenteras så pass bra som denna duo gör det så vill jag inte såga det alltför hårt. Jag nöjer mig med att konstatera att smaken är delad och detta är en aning för helylle och puttinuttigt för mig.
Betyg: 2/5

3. “War In The Wardrobe”, Gerai Gerai & Miss Sheep (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: Från att först blivit utslagen från sin deltävling och tagit sig vidare tack vare ett wildcard så skrällde “War In The Wardrobe” till och vann sin semifinal. Förklaring till detta, någon? På sätt och vis förstår jag det för det finns något i bidraget som känns väldigt lovande och det bygger hela tiden upp till något storslaget… men låten tar slut innan den kommer dit och det blir något av ett antiklimax i stället.
Betyg: 3/5

4. “I W 2night”, Linas Adomaitis (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: Då låten vann både sin deltävling och semifinal så får den väl ses som en stor favorit till segern. Jag kan sträcka mig till att medge att de har ett välgenomtänkt nummer med en röd tråd och med en lite halvcatchy refräng som befinner sig ljusår från skämtbidrag som t.ex. Schweiz “Do the monkey” men där slutar min lovsång till bidraget. Det är helt enkelt inte i min smak.
Betyg: 3-/5

5. “Jump!”, DAR (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: I både deltävling och semi fick de tittarnas 12:a medan juryn var snålare och endast gav dem 10 resp. 6 poäng. Jag hoppas att de lyckas charma juryn bättre i finalen för detta är en av mina huvudfavoriter med sina härliga retro-disco-takter och speciella koreografi. Alla tonerna sitter kanske inte där de ska men de träffar rakt i glädjecentrat och det räcker långt för mig. Heja DAR!
Betyg: 4+/5

6. “Time To Shine”, Girmantė Vaitkutė (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: Jag tycker att Girmantė gör ett bra jobb med denna vackra ballad, både vad gäller sånginsatsen och det faktum att hon känns närvarande och försöker hålla publiken intresserad. Tyvärr så räcker det inte för mig. När det kommer till ballader så behöver jag något exceptionellt för att inte bli uttråkad och det hittar jag inte här.
Betyg: 3/5

7. “Something”, Andrius Pojavis (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: Uttagningens mest besynnerliga framträdande blev lite mindre förvirrande till semifinalen och plötsligt framstod denna urmysiga låt som en potentiell vinnare, i alla fall för mig. Frågan är om det räcker med en stark låt och en intressant och duktig artist i en tid då showen blir allt viktigare? Jag hoppas det för låten, med sitt underbara komp, är som gjord för för Malmö 2013. Heja Andrius!
Betyg: 4+/5

8. “Baby boy”, Monika (deltävling & semifinal)
Schlagerpinglan: En charmig låt med en duktig och väldigt söt sångerska som vann sin deltävling men sedan fick lite mer blygsamma poäng i semifinalen. Kanske insåg de, precis som jag, att bidraget har det mesta man kan önska men att det blir lite för förutsägbart för att man ska satsa på den som en vinnare 2013?
Betyg: 4-/5

Schlagerpinglan: Som synes så finns det två bidrag som jag hoppas lite extra på inför finalen: Det första är “Jump!” som är ett riktigt litet glädjepiller och det andra är den mysiga “Something“. Jag hoppas verkligen på någon av dem men tror tyvärr att splittringen mellan jury och tittare gör att “I W 2night” kan ha stora chanser att plocka hem det. Vi får väl se vad kvällen har att bjuda på, det är kanske något helt annat bidrag som skräller till. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “En titt på Litauens finalister”

 1. Micke

  1. “Happy and free“, Božolė
  Jag är varken religiös eller oreligiös. Har ingen direkt uppfattning men respekterar de flesta. Detta hallelujainspirerade tältmöte är dock bara för mycket. Schlagerpinglan ropar på nästa låt, vilket jag kan förstå men personligen är jag bara allmänt less efter den här låten och är tveksam om jag ens vill höra mer. Men vi kör
  Betyg: 1/5

  2. “I fall in love“, Ieva Zasimauskaitė & Gabrielius Vagelis
  Jaha då har vi verkligen hamnat i gamla utnötta skor. En typ av låt och uppträdande jag sett så länge jag hängt med i ESC. Inget nytt under solen med andra ord men samtidigt inget man direkt ger sig på heller. Harmlöst gulligull utan att jag varken lyssnar eller stänger av.
  Betyg: 2/5

  3. “War In The Wardrobe“, Gerai Gerai & Miss Sheep
  Börjar mycket lovande men tappar helt tempot i den märkliga blandningen armsprattel och synt. Tyvärr lyckas de inte reparera skadan helt utan det känns mest som en kompositör som fått en bra ide i skallen men sen har det på något sätt tagit stopp. Känns ändå klart som en låt för övre halvan
  Betyg: 3/5

  4. “I W Tonight“, Linas Adomaitis
  Funderade länge på om jag skulle ge detta pekoral en nolla eller en etta. Till slut kände jag dock att jag sparar min snällhet och bara ser hur fruktansvärt uselt allt är i låten. Är livrädd för detta babystuk och kan Vitryssland tittare välja ut den i mina ögon särklassiskt sämsta låten i deras uttagning så kan säkert även Litauen det. Ryser vid bara tanken.
  Betyg: 0/5

  5. “Jump!“, DAR
  Med respekt för Schlagerpinglan väljer jag att inte säga för mycket utan nöjer mig med att säga att hela grejen för mig är för mycket konstlade leenden och Alcazarstuk.
  Betyg: 1/5

  6. “Time To Shine“, Girmantė Vaitkutė
  Då bryter vi av med en ballad och det känns inte fel tycker jag. Stark sångerska med en helt ok låt. Detta har vi dock hört så många gånger tidigare men det brukar då oftast komma från Malta. Jag tar lika lätt till mig ballader som rockigare låtar men det hade ju varit kul med lite nytt. För mig dock en låt för övre halvan helt klart.
  Betyg: 3/5

  7. “Something“, Andrius Pojavis
  Här är vi helt överens Schlagerpinglan och jag. En oerhört märklig uppenbarelse. Kändes från början som att refräng och det övriga inte är skrivna till varandra. Har älskat gitarrerna och rytmen från första början men sång och utstrålning har fattats. Kändes dock som att det matchade lite bättre nu i semifinalen och oavsett vilket är låten för mig fullständigt överlägsen i detta gäng. Killens dåliga engelska börjar nästan bli charmig nu. Åtminstone märker jag detta fenomen på några tjejkompisar som fallit för snubben. Dessutom var han inte fastnaglad i golvet längre även om mycket fattas.
  Betyg: 4/5

  8. “Baby boy“, Monika
  Ytterligare en låt där jag har svårt att bestämma mig. Ibland har jag haft den som femma och ibland tvåa. Nu har jag bestämt mig för att jag vill ha den på andra plats. Söt tjej med en småtrevlig låt som väl inte är nydanande precis men samtidigt, varför måste allt vara det? Nytt och gammalt är ju hela charmen med ESC. Tyvärr fattas det lite i hennes röst vilket gör det svårt för henne att riktigt lyfta den. Kanske lyfter hon i finalen.
  Betyg: 3/5

  I övrigt är det helt obegripligt för mig att en låt fattas i finalen. “Stay awake tonight“, Giedrė Smolskaitė är för mig Litauens näst bästa låt. Kan det vara så jädra illa att det är den töntiga scenshowen med killen i sängen som fäller den. Är rädd för det.

  Det bästa för mig är dock att det inte blir två helt usla låtar i finalen. Linas Adomaitis är ju tyvärr redan där men tack och lov är inte “Used to be “, Neringa Šiaudikytė där. Tråkig låt och sämre scenshow har jag svårt att tänka mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se