YLE, TV-bolaget i Finland, har startat sin uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013 så smått genom att släppa de nymixade fullversionerna av låtarna som tävlar i “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK), se länkar nedan. Efter en första presentation följer nu två studioshower där juryn ska möta de 12 deltagarna (3:e och 10:e januari) innan det är dags för tävlingen att dra igång på allvar.

Den 17:e och 24:e januari kommer två deltävlingar att äga rum då de tävlande får genomföra en livespelning på Club Circus i Helsingfors. Två bidrag från varje deltävling går direkt vidare till finalen den 9:e februari medan ytterligare fyra bidrag går till final efter att ha fått en andra chans i semifinalen den 31:a januari. Det blir m.a.o. åtta bidrag i finalen.

Här nedan ser ni länkar till de nya versionerna av UMK-bidragen samt till (några av) artisternas framträdanden inför juryn. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 2013-01-09: Nu finns länkar till alla deltagarnas juryframträdanden här nedan. Tyvärr fungerar inte länkarna till de nymixade fullversionerna längre, så de har jag tagit bort. Tipsa gärna om ni märker att YLE lägger upp dem själva.

Startfältet i UMK 2013, Deltävling 1, 17:e januari:
“Colliding Into You”, Diandra (jury-framträdande)
(Patrick Sarin, Leri Leskinen, Sharon Vaughn, Janne Oinas)
“Last Night”, Iina Salin (jury-framträdande)
(Iina Salin, Tommi Gröhn)
“Sytytä mut vaan”, Ilari Hämäläinen (jury-framträdande)
(Ilari Hämäläinen)
“Saturday Night Forever”, Last Panda (jury-framträdande)
(Henry Tikkanen, Aapo Immonen, Last Panda)
“We Should Be Through”, Mikael Saari (jury-framträdande)
(Mikael Saari, Kai Poutanen, Tuomas Vertanen)
“Ilmalaivalla”, Rautakoura (jury-framträdande)
(Lauri Häme, Rautakoura)

Startfältet i UMK 2013, Deltävling 2, 24:e januari:
“Paperilyhty”, Atlético Kumpula (jury-framträdande)
(Kyösti Salokorpi, Atlético Kumpula)
“Lost in the Woods”, Arion (jury-framträdande)
(Iivo Kaipainen)
“He’s Not My Man”, Elina Orkoneva (jury-framträdande)
(Elina Orkoneva, Mikko Arlin, Joona Hasan, Eveliina Jämsä, Lauri Lähteenkorva, Henri Mäntylä)
“Flags”, Great Wide North (jury-framträdande)
(Kaj Kiviniemi, Mika Kiviniemi, Great Wide North)
“Marry Me”, Krista Siegfrids (jury-framträdande)
(Krista Siegfrids, Erik Nyholm, Kristofer Karlsson, Jessika Lundström)
“Dancing All Around the Universe”, Lucy Was Driving (jury-framträdande)
(Lucy Was Driving, Otso Koskelo)

Schlagerpinglan: Mina förväntningar inför UMK 2013 var kanske inte så höga men just nu så är jag riktigt imponerad av den samling låtar som juryn letat upp. En stor del av dem verkar t.o.m. vara riktigt intressanta. Personligen hade jag nog föredragit om tre bidrag tog sig vidare direkt till finalen från deltävlingarna men på detta sätt så blir väl semifinalen mer intressant.

I den första deltävlingen har jag tre bidrag som jag hoppas lite extra på, d.v.s. “Colliding Into You“, “We Should Be Through” och “Sytytä mut vaan“, medan jag även gärna ser “Saturday Night Forever” i finalen via semin.

I den andra deltävlingen vill ha vidare “Flags“, “Paperilyhty” och kanske även “Marry Me” (jag är fortfarande ej helt säker på vad jag tycker om detta bidag) medan “Dancing All Around the Universe” eller “Lost in the Woods” kan få sin finalbiljett via semifinalen.

Med så många bidrag som kittlar ens nyfikenhet så är det inte konstigt att man vill hoppa över de båda studioshowerna och gå direkt till tävlingsmomentet och live-spelningarna. Men nu är det ju UMK och då måste(?) det ju finnas lite sega moment inplanerade. 😉

Mer om Finlands uttagning till ESC 2013 hittar ni här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Fullversionerna av UMK-2013-bidragen”

 1. Daniela

  Exakt; vad vore väl UMK utan de sega mellanpassagerna där juryn får stå i fokus? Det är väl de delarna som ska locka mer tittare och öka ESC-intresset i landet antar jag? 😉

  I den första deltävlingen hoppas jag mest på Diandra men skulle inte heller ha alltför mycket emot att se Last Panda och Rautakoura i finalen. I den andra deltävlingen håller jag framför allt tummarna för Great Wide North och Krista Siegfrids, som i nuläget är min största förhandsfavorit. Mycket beror dock på hur hon gör det live, då jag gillar låten men är rädd för att liveshowen kan bli lite “överdriven”. Jag gillade även Lucy Was Driving när bidragen presenterades i 30-sekunderssnuttar, men tyvärr tycker jag att de tappade lite i och med slutversionen.

 2. Micke

  Tänkte göra en första bedömning av bidragen från Finland. Kul att senare kolla tillbaka och kolla hur knäppt man tänkte först 🙂 Som det är just nu finns det för mig ett totalt överlägset bidrag som framförs av Lucy was driving och ett fullkomligt överlägset sämst framfört av Iina Salin. De övriga tio håller en helt ok standard tycker jag.

  Deltävling 1:
  “Colliding Into You“, Diandra
  Min magkänsla varnar starkt för den här låten. Övriga delar av kroppen köper också det mesta av låten även om vi inte sett uppträdandet än. 7 av 10 poäng.
  “Last Night“, Iina Salin (jury-framträdande)
  Denna låt känns för mig så enormt usel att jag stannar där med respekt för eventuella personer som kanske gillar den. 1 poäng av 10.
  “Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen
  Som alltid ett plus när artisten sjunger på landets eget språk. RESPEKT! Låten då? Helt ok. Låter som flertalet bidrag vi hört i ESC från Finland. 7 av 10 poäng.
  “Saturday Night Forever“, Last Panda (jury-framträdande)
  Hade kunnat bli farlig om det hade varit Juniordelen av ESC. Känns dock som att man kräver mer bland vuxna människor. Låten är ok men ”juniorkänslan”. 6 av 10 poäng.
  “We Should Be Through“, Mikael Saari (jury-framträdande)
  Börjar mer och mer utveckla allergi mot låtar i ESC och MF som börjar med någon som knackar piano. Allt enligt en mall. Låten dock helt ok. 6 av 10 poäng.
  “Ilmalaivalla“, Rautakoura (jury-framträdande)
  Gillar musik från folkdjupet så att säga men nog fattas det väl ändå något här. Småmysig men inte mycket mer. Den ska få 6 av 10 poäng i alla fall.

  Vidare till final från Deltävling 1:
  “Colliding Into You“, Diandra
  “Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen

  Deltävling 2:
  “Paperilyhty“, Atlético Kumpula
  Småmysig låt som dock knappast kommer att sätta något större avtryck. Men vem vet med ett gäng lyssnar till kanske jag får äta upp det. 5 av 10 poäng
  “Lost in the Woods“, Arion
  Småpojkar som försöker leka med de stora pojkarna. De lyckas väl inte direkt men man måste ju börja någonstans. 6 av 10 poäng
  “He’s Not My Man“, Elina Orkoneva
  Tror låtskrivarna tittat lite för mycket på Tysklands Lene och hennes vinnarbidrag 2010. Helt ok låt men kanske skulle de ha försökt dölja stölden lite bättre. 5 av 10 poäng.
  “Flags“, Great Wide North (jury-framträdande)
  Känns som ett bidrag som man kan ändra åsikt om varannan vecka eller så. Just nu känns det dock som ett trevligt bidrag med utvecklingsmöjlighet. 7 av 10 poäng.
  “Marry Me“, Krista Siegfrids (jury-framträdande)
  Om man kan ändra åsikt varannan vecka om förra bidraget vad ska man då säga om detta? Med tiden växer nog ett mer säkert betyg fram men nu är det 6 av 10 poäng.
  “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving
  I mina ögon och öron det helt överlägset bästa bidraget i Finlands uttagning överhuvudtaget. Hoppas dock att gitarrerna kommer fram bättre som de gjorde i snuttarna vi hörde tidigare. Där dominerade de medan de här bara ingår. 8 av 10 poäng. Gränsar till 9.

  Vidare till final från Deltävling 2:
  “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving
  “Flags“, Great Wide North

  Detta är alltså vad jag vill och inte vad jag tror. Vilka fyra som tar de andra platserna spelar ingen större roll så länge det inte blir “Last Night“, Iina Salin
  Längre fram har jag säkert ändrat åsikt om det mesta men det är ju samtidigt det som det handlar om 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se