MF- och ESC-nytt i korthet

2013-01-06 (söndag)

Schlagerpinglan: Precis lika säkert som att mjölk kokar över när man vänder ryggen till så dyker “alla” MF- och ESC-relaterade nyheter upp när man är upptagen med annat. 🙂 Här kommer i alla fall en samling korta nyheter (i varierad färskhetsgrad) angående Melodifestivalen 2013 och Eurovision Song Contest 2013:

 • MF 2013: Ytterligare förändringar i Andra Chansen har presenterats, bl.a. en extra omröstning och Björkman-bestämd startordning, se det uppdaterade inlägget här.
 • MF 2013: Årets huskör består av Anna Nilsson och Martin Redhe Nord medan Jessica Klingberg, Eva Kavenstrand, Thomas Benstem och Daniel Gill blir festivalens husdansare. Mer info om dem hittar ni på svt.se
 • MF 2013: Programledare för Melodifestivalens webbprogram “Eftersnack” på svt.se/melodifestivalen blir Josefine Sundström. Läs mer om detta på svt.se
 • ESC 2013: Startskottet för Eurovision Song Contest 2013 går den 17:e januari då den officiella ESC-nyckeln ska överlämnas från borgmästaren i Baku till borgmästaren i Malmö.
 • ESC 2013: Även semifinalslottningen av ESC-2013-länderna inkl. lottningen som avgör i vilka semifinaler Big Five-länderna (Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien) och värdlandet Sverige ska rösta sker den 17:e januari, i rådhuset i Malmö klockan 14.00.
 • Kroatien: TV-bolaget HRT fick in 60 bidrag när de sökte låtar i musikstilen klapa, läs mer här. Både artist och låt kommer att väljas ut internt och beslutet meddelas senare.
 • Danmark: TV-bolaget DR har meddelat att de förra ESC-vinnarna Johnny Logan, Brotherhood of Man och Herreys kommer att vara gästartister vid Dansk Melodi Grand Prix 2013 den 26:e januari. Som tidigare meddelats så avslöjas artisterna/bidragen den 16:e januari.
 • (Källor: svt.se och esctoday.com)

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  3 kommentarer till “MF- och ESC-nytt i korthet”

  1. Micke

   Schlagerpinglan: En liten kommentar om Kroatien. Hade missat detta med Klapa-bidrag. Alltså jag älskar när länderna gräver i sina musikrötter men a-cappella bidrag brukar inte direkt få mig att jubla rätt ut. Låter lite tråkigt men man ska givetvis inte döma förrän man har sett det hela.

   Kroatien är annars ett av de länder jag hoppas mest på varje år. Håller med dig om att “domen” blev för hård mot bidraget 2010 även om jag tror förklaringen ligger lite i att de tre kvinnorna var lite i avsaknad av utstrålning. Samtidigt är det intressant att höra den norska kommentatorn säga att det är ett typiskt svenskt bidrag. Jag håller helt med till 100% och det är därför jag tröttnat på MF. Artister som rör sig efter en redan utstakad mall med kryss i golvet efter hur de ska sätta ned fötterna är något jag är lindrigt sagt less på.

   TYckte också att Kroatiens bidrag 2012 blev mycket orättvist straffat. Så som låten lät ursprungligen var det en av mina absoluta favvisar men sedan ändrade de. Hennes enorma power tonades ned och kanske var det just det som straffade låten. Oavsett version borde den ändå gått till final

  2. Schlagerpinglan

   @Micke, Mmm… du har kanske rätt i att många tröttnat på den alltför perfekta “Melodifestivalen-koreografin”. Det hade i alla fall varit en förklaring till Kroatiens misslyckande som jag kan köpa. Personligen tycker jag däremot fortfarande om denna tillrättavisade dans som ibland är så förutsägbar att den nästan blir komisk. 🙂

   Vad gäller klapa så är jag inne på samma linje som dig. Gärna musik från rötterna men alla rötter är inte lika intressanta och klapa är väl inget som får mig att bli så väldigt förväntansfull. Jag håller dock tummarna för att det blir en lyckad satsning.

  3. Micke

   Schlagerpinglan: Känner att jag måste gör ett litet tillägg 🙂 Ja, jag har absolut tröttnat på det maskinmässiga uppträdandet i MF men när jag sa det pratade jag bara för mig och mina kompisar. Jag har aldrig sagt att jag hävdar att “många” tröttnat. Det jag säger gäller ju givetvis inte för hela svenska folket 🙂 Många har säkert gjort det men det var inte det jag hävdade. Publiksiffrorna säger ju trots allt en del.

   Jag tyckte däremot att det var intressant att höra den norska kommentatorn säga att det är ett typiskt svenskt bidrag. Jag vet personligen att folk i Österrike och Schweiz i allmänhet anser svensk musik till ESC vara maskinmässig och tråkig men att det även kom en sån kommentar från vårt grannland Norge var intressant. Jag har suttit i Österrike vid flertalet tillfällen och kollat ESC och vet hur Sveriges maskinmässiga danser och uppträdande tas emot. Minns i synnerhet en gång när vi var ute och hade lite kul. DEn gången blev Sverige utskrattat på hela stället vi var på. Ska inte säga vilken låt det var med respekt för eventuella fans.

   Nu ska jag inte gnälla över detta mer utan visa respekt mot de som till skillnad mot mig inte tröttnat på MF. Det är bara det att jag i hela mitt liv älskat MF och blivit så jädra besviken på utvecklingen mot att allt låter likadant och framförallt ser likadant ut. För mig har detta tidigare varit ett ställe där alla haft chans. Nu vet man att alla som inte tilltalar småtjejerna med tillgång till mobil är helt chanslösa.

   Finns det nån här som tror att någon av de äldre artisterna har en chans? Påminn mig efter finalen på MF, om vad jag nu säger nu för jag kollar inte . Jag vet att Army of Lovers nämns som en av favoriterna men jag säger. Inte en chans på millionen. Om någon av de äldre artisterna vinner så lovar jag att bjuda på en brakmiddag för den som först påminner om det. Dvs om det är i förgrunden och inte bara nån som står med längst bak där nästan ingen ser den.

   Ok nog om MF nu för jag ska inte se det och då ska jag inte förstöra för er heller. ESC för hela slanten nu. Bra bidrag hittills från Schweiz och Litauen. Dåligt från Vitryssland

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se